tiistai 11. joulukuuta 2012

11. luukku

Torsten pääsi tänään lumimyrskystä ja viimasta huolimatta (kiitti isi !) kiropraktikko Sybil Moffatin hoidettavaksi Vihti DC:hen. Matkat taittuivat hyvin, ja poni käyttäytyi reissun ajan tosi hienosti. Kotona se nyt possuilee ihan huolella, kun juoksee harva se päivä vapaana pitkin tallikäytäviä... Mur.
Poni sai kehuja taas hyvästä lihaskunnostaan, joskin voisi olla vähän hoikempi ;) ja kertoi Sybil Torstenin olevan ihan julkkis saksassa, mm. "puuttuvan" atlasnikamansa vuoksi. 
Niskan ja lavan avaamisesta Torsten ei ihan pitänyt, mutta muuten se nauttii hoidosta tosi paljon, niinkuin Sybil sanoi, T on special ponny :)) Jotain pientä kireyttä oli oikealla puolella selässä, mutta sai sen kuulemma hyvin hoidettua, kun ei ollut mitään isoa. Porkkanavenytyksiä ja hankitreeniä, niitä saatiin kotiläksyksi. 

Päivän teemaa ajatellen on myös 11. luukku rakennettu, olkaas hyvät! 

Mysteeriponny
 
Klinikat tutuiksi, porttikieltoa ja sen sellaista.


Epämääräisen päänheiluttelun vuoksi kävimme Viikissä englantilaisen neurologin vastaanotolla 29.10 -10. Laajoissa tutkimuksissa ei  löytynyt mitään oireen aiheuttajaa, ja onneksi pelko head shaking-syndroomasta katosi, kun pään heiluttelu hävisi. Nykypäivänä päänheiluttelua esiintyy kovien äänien aiheuttamana, mm. moottoripyörät, -sahat, Hubertustorvi... ;) Muutama eläinlääkäri on näin jälkikäteen heittänyt ilmoille orimaisen haastamisen? Vuonna 2010 syksyllä pään heiluttelu oli kuitenkin todella vakavaa, rajut kohtaukset tulivat ilman syytä ja toistuivat useasti päivässä.
 


No, kerettiinhän sitä jo puoli vuotta sitten taas treenaamaan, kunnes poni aiheutti uuden mysteerivaivan. 3.5.2011 poni ontui, mutta en ajatellut sen olevan mitään vakavaa. En edes perunut seuraaviin kisoihin osallistumista, mutta pian  selvisi, että me jäätäisiin kisarekasta pois. 24.5 -11 käytiin sitten Vermossa ontumatutkimuksissa. Ponista ei löytynyt mitään vikaa, eikä se tietenkään ontunut paikan päällä. Hoitona lepo. Onneksi alkoi laidunkausi! 
 
14.6 -11 Torstenin on/off ontuman tutkiminen jatkuu. Mitään erityistä syytä ontumalle ei vieläkään löydy.
Intolle tehdään lähestyvän 20-vuotis päivän johdosta ikämies tarkistus.
Ikäisekseen hyvässä kunnossa, pientä sanomista jaloissa, hoitona carthopen kuuri ja liikunta.


4.8 -11 löydettiin sitten laitumelta 4/5 ontuva poni, ja siitä sitten pakattiinkin poni autoon ja lähdettiin Viikin päivystykseen. Oireet katoavat jälleen yön aikana itsekseen ja tutkimuksissa ei edelleenkään löydy ontuman aiheuttajaa. Onneksi meitä kuitenkin uskotaan, kun otin laitumella videota kävelystä. Valitettavasti mulla ei ole sitä enää :/ Se oli sydäntä raastavaa katsottavaa :( Lääkkeeksi liikuntaa ontuman mukaan. 
Ongelmana ongelman löytämisessä oli ja on tietysti myös se, (siis sen lisäksi, ettei poni koskaan ontunut klinikoilla) ettei ponia pysty paikallispuuduttamaan. Yhteensä kymmenen ihmistä ei pysty pitämään ponia paikallaan. Huulipuristin hajosi. Pakkopilttuusta oli pakko ottaa pois, ettei hajoita sitäkin. Rauhoituksethan olen itse hoitanut, koska ellät eivät saa pistettyä tai laitettua ponin suuhun Domoa. 


28.9-11 kotiutettiin Viikistä  hyvin väsynyt ja kipeä Torsten, jossa siltä oli leikattu mej karpaalikanavat joita epäiltiin on/off ontuman aiheuttajaksi.
Leikkaus ja esivalmistelut olivat osoittautuneet jälleen haastaviksi ja kirurgin kanta oli että jatkossa tämä poni hoidetaan sähköpostin avulla, sen käsitteleminen on henkilökunnalle liian vaarallista.Muutama viikko karsinalepoa ja sitten pari kuukautta sairastarhaa, jonka jälkeen kevyesti käyttöön. Vaan ontumapa ei kadonnutkaan... 


Katastrofi !
26.12-11 huomaamme kesken Tapaninpäivän myrskyn aamutallia, ettei Torsten ole kunnossa, ähky? Nopeasti tajuamme ettei ponia voi hoitaa sähköttä ja vedettä (jotka myrsy oli vienyt ...) kotitallilla, joten soitto Viikkiin, poni koppiin ja klinikalle; kukaan siellä ei ollut kovin iloinen nähdessään meitä. Mutta minkäs teet? Poni sai karsinanoveen omanlaisensa joulukoristeet. Enpä ole koskaan aiemmin kenelläkään tuollaisia nähnyt. Toisaalta, en myöskään ole kuullut sähköpostipotilaista. (Niin, ja poni ei ole ikinä potkinut, purrut tai muutenkaan ollut vaarallinen kanssamme, jos oripaineja ei lasketa mukaan. Silloinkin se kyllä vain jyräsi, ei muuta.)  

 
Mamman kulta <3 Poni vietti klinikalla muutaman päivän, mutta koska ponin kunto ei kohonnut, tehtiin päätös viedä Torsten takaisin kotiin. Siirron ehtona oli normaalin  kakan tuleminen,aika tovin ponia sai taluttaa pihalla,ja silti kakkaa ei saatu aikaiseksi. Lähdimme kuitenkin kotiin ja iltamyöhään tallissa kävi päivystävä ell kurkkaamassa selvästi rennompaa ponia.
Ähkyn aiheuttajaa ei saatu selville, miten yllättävää. Vatsa kuvattiin hiekan vuoksi, mutta sitä ei onneksi löytynyt.
 

Ähkystä siis selvittiin, mutta ontuma ei ollut kadonnut minnekkään. Vuoden aikana ollaan tietysti käytetty vaihtoehtoisia hoitomuotoja, kuten osteopaatti Tiina Katajaa, akupunktiota Jupen kautta, kiropraktikko Sybil Moffattia, useaa eri hierojaa. Kengitystä ollaan sumplittu sata kertaa, on ollut rengasta, sydänortta, nostettua kantaa, mitä ikinä keksit, se on tehty.


Seuraavaksi suuntasimme Hyvinkäälle. 1.3-12 kotiutettiin mystisen ontuman vuoksi skintissä ollut Torsten lohduttoman diagnosin kanssa. Tai siis diagnoosia ei ollut, vikaa ei löytynyt, mutta ponille annettu ennuste oli toivoton, ei ikinä kisakentille, maks kaksi vuotta elinaikaa, plaaplaa. Olen niin raivoissani koko Hyvinkäälle, etten viitsi edes siitä enempää kirjoittaa. Ja ei, ponini ei enää ikinä mene Hyvinkäälle, tosin, koskaan ei pidä sanoa ei koskaan.


Pusuponi <3 Onneksi se on jaksanut olla niin elämän iloinen ja vahva taistelija, vaikka onkin kärsinyt kovista kipukohtauksista.


Periksi ei anneta !
29.3 -12 Vermossa edelleen on/off ontumatutkimuksessa, oej sädeluun limapussi piikitettiin.


12.4-12 vermossa ottamassa uudet piikit oej sädeluun limapussiin. Tämä taisi olla kerta, kun kysyin että millä asteikolla Torsten on vaikea hoitaa. Vastaus oli; vaikein. Vaikein Estolan hoitama hevonen. Vaan kiitos hänelle, että jaksaa hoitaa, kun muilla loppuu rahkeet! 
Näiden piikitysten jälkeen kävimme ensimmäisissä kisoissa sitten kevään 2011. He B ja 57.955  Kisat oli viikonloppuna, edeltävänä torstaina saatiin ruveta laukkaamaan,vähäiset treenit huomioiden Poni oli hienoin!


5.6-12 eläinlääkäri kiropraktikko Sybil Moffatin käsittelyssä Vihti DC:ssä.


 
26.6-12 Molempien poikien kanssa Vermossa. Torsten on/off ontuman vuoksi ja Into röntgenissä, jotta nähtiin missä kunnossa Setähevosen nivelet todellisuudessa ovat. Inton oej polvesta löytyi luunsiruja ja iän tuomaa sanomista, joihin ei varsinaista hoitoa ole, vaan oireen mukainen liikutus. Ensiapuna polvi piikitettiin.
Torstenista puolestaan ei löytynyt mitään hoidettavaa :) Onneksi Ponin ontumiset olivat selkeästi vähentyneet - ja juuri tänään saimme Sybilille kertoa, että poni on ontunut sitten kesäkuun tasan kaksi kertaa. Kerran kisoissa ja kerran kotona. Kisoissa en uskaltanut ponia juuri sitten liikuttaa, mutta seuraavana päivänä se oli puhdas, kun taas kotona kyse oli muutamasta askeleesta. En usko, että kukaan muu olisi tähän edes kiinnittänyt huomiota, mutta kuten arvaatte, on "ontumissilmä" muuttunut erittäin tarkaksi.

Mikä oli ja on kaiken tämän takana, mene ja tiedä, kestääkö poni aktiivisen käytön, en tiedä sitäkään. Tiedän ainoastaan, että poni on Taistelija, jonkalaista ei aiemmin elämässäni ole koskaan ollut. Se elämän halu, muille esiintyminen, sen totisuus mutta kuitenkin huumorintaju, ne ovat pitäneet ponin pinnalla rankkoinakin hetkinä. 

Rakas rakas ponini, nyt riittää mysteeriponi-leikki! <3
 
Viime talvena Sybilin hoidossa.

20 kommenttia:

 1. Vaikka on tuon kaiken mukananne elänyt,näin koostetta lukiessa tulee tippa silmään.Oli ne rankkoja aikoja. Toivosta epätoivoon. Ja hyvinkään jälkeen täydellinen toivottomuus.
  Huoh.Onneksi suomalainen sisukaksikko J&T ei anna periksi :)

  Mutta sitten on pakko korjata mitätön yksityiskohta. Mistä sä nappasit ne kisaprossat? Oikeat oli 57.955,laitetaan ne tähän talteen.

  VastaaPoista
 2. Ups, mä aliarvioin meidät ;) Korjasin kyllä :)

  Kyllä sai itsekin itkua niellä ja silti en pystynyt, kun miettii tuota kaikkea. Ja oikesti, nyt tuntuu että tuosta kaikesta on ikuisuus, vaikka eihän koko tapahtumakulun alustakaan ole kuin 1,5 vuotta ... Täytyy olla kiitollinen jokaisesta ponin terveestä päivästä! Tämähän nyt on miltei 8 vuotiaan ponin kolmas syksy, kun on päässyt oikeasti treenaamaan!

  VastaaPoista
 3. Sun blogi on mielenkiintoinen,odotan joka postausta.Tää joulukalenteri on ollut tosi kivaa luettavaa!

  VastaaPoista
 4. Mukava blogi, komeat ruunat. Mutta, minkälainen poni sitten oikeasti on klinikkareissuilla, jos on ammattilaisten mielestä noin vaikea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ponit on ;)

   Ikinä en ole nähnyt ponin purevan, saattaa takajaloilla varoitella, mutta rynnii siis päälle pakokauhun vallassa. "poni" painaa kuitenkin lähemmäs 600 kg, ja kun on niin lyhyt kaulainen, se on oppinut kyllä käyttämään kroppaansa täsmäaseena. Esim. Pakkopiltuussa heittää itseään laitoja vasten, toimenpiteissä jos on mahdollista niin liiskaa ellät seinää vasten, ja jos ei ole seiniä, ei ponia käsin pidä kukaan. Yhdellä viikin ontumatutkimus reissulla laskin, että meitä oli oikeasti 10 ihmistä pitämässä ponista kiinni, että saataisiin paikallispuudutettua jalkoja. Ei onnistuttu ;)

   Toisinsanoen ymmärrän, miksi meitä ei juuri minnekään enää haluta, ja olen tosi surullinen, että yksi huono kokemus piikityksessä voi johtaa näin rajuun käytökseen. Nuorena ponnyllä kuitenkin tikattiin huuli vain paikallispuudutuksessa, ilman Mitään ongelmia! Ei tulisi tänä päivänä kuuloonkaan, välttämättä edes rauhoitettuna, kyllä se niin nopeasti tajuaa syvässäkin kännissä, että iiks, tuolla on neula...

   Poista
 5. Hienoa ettet ole luovuttanut.
  Nuo hoidot ja tutkimukset ovat varmasti tulleet maksamaan maltaita :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei luovuteta, ikinä! :) Paitsi kun on sen aika. Toista vuotta en välttämättä enää katsoisi, niin ponin kuin itsenikin kannalta. Onneksi tällä hetkellä kaikki on hyvin.

   Hinnoista en viitsi edes puhua, apua... Normielämisen ponin kohdalla kustannan kyllä itse, mutta näistä kuluista olen maksanut puolipv liksallani vain murto-osan, vanhemmat loput. Ponilla on kyllä laaja vakuutus, mutta juuri mitään ne ei ole korvannut, koska eihän ponissa ole mtn vikaa ;)

   Poista
  2. Pakko sen verran kommentoida että vakuutusyhtiö suhtautuu tosi hyvin Torsteniin (joka on tullut heille tosi kalliiksi...),tutkimukset on pääsääntöisesti korvattu,hoidoista (esim.leikkaus) on joutunut vähän vääntämään... Yllätys;harva on tainnut vak.yhtiön asiantuntijoiden päätä korvausasioissa kääntää ;)
   Mutta joka tapauksessa, Torstenin vakuutusyhtiön henkilöstö (ne jotka soittaa ja sanoo,"jee menkää skinttiin" tai "ei, me ei saada korvat leikkausta,ollaan pahoillamme") on ihan loisto porukkaa. Esittävät kukkarolle käyvät asiat niin ystävällisesti ettei harmita ihan mahdottomasti syödä loppukuu kaurapuuroa ;)

   Poista
  3. Ehkä aika kultaa muistot ;)

   Poista
 6. Huh huh! Moni olisi kyllä luovuttanut jo, hienoa että sinä et ole!

  Tää joulukalenteri on munkin mielestä tosi kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :))

   Suomalaista sisua! Onneksi poni tajusi lopettaa ontuman ennen kuin mä lopetin uskomasta parantumiseen :))

   Poista
 7. Hurjaa luettavaa näin yhteen pötköön kirjoitettuna. Osia, pätkiä ja jotain tilannepäivityksiä olen matkan varrella saanut, koko totuus on kyllä hurja.
  Sen minä vain sanon, että monella olisi usko (ja rahat) loppunut.

  Kuten ennenkin, toivon kepeitä askeleita taipaleellenne!

  ps. tietänet varmaan, että T:n nuoruudenrakkaus on samanlainen piikkikauhuinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Kyllä täytyy sanoa, että kirjoituksen jälkeen oli itsekin vähän suu auki, että oikeasti, montako kertaa me siellä klinikoilla käytiinkään... Ja onhan ponia kotonakin käynyt useampi ell käynyt katsomassa, useaan kertaan!

   Haha, näin mä olen käsittänyt juu. Jästipäät ;)

   Poista
 8. Mähän en mihinkään hömppään usko, mutta Juppe the Guru on mulle kertonut että 2005 Kukot ovat poikkeuksellisen viisaita ja herkkiä. Niitä tulisi aina kohdella silkkihansikkain. Oppivat kaiken kerrasta. Pakenevat pahaa mailmaa kuoreensa.Luottamuksen ansaitseminen ei helpolla onnistu,ovat uskossaan vahvoja.
  Kovistelemalla noiden kanssa ei pääse hyvään lopputulokseen. Ja se on vissiin todeksi näytetty useammankin 05 kohdalla... Terkkuja vaan Torstenin tyttöystävälle!

  Koskas Juppe väärässä olisi ollut?

  VastaaPoista
 9. Onneksi teillä on nyt asiat paremmin! Voin niin eläytyä tuohon, kun itse käytin hevostani klinikalla muistaakseni 12 kertaa kolmentoista kuukauden aikana ja lisäksi vielä kotikäyntejä tuli kolme tai neljä... Jospa näillä molemmilla olisi nyt hienoja vuosia edessä. :)

  Kiitos kivasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ounou, mikä teillä oli? :/ Know the feeling.. Toivotaan tosissaan, että seuraavat parikymmentä vuotta eletään ilman ikäviä mutkia elämässä :)

   Ja kiitoksia itsellesi, mukavaa saada keskustelua tänne!

   Poista
  2. Meillä ei ollut mitään epämääräistä vaivaa, vaan ihan huonoa tuuria ja onnettomuuksia. Vuoden aikana tuli iso haava vuohiseen, sääriluuhun kaksi kertaa hiusmurtuma hokista ja vielä syvän koukistajan vaurio. Kaikista selvittiin lopulta, mutta aika hirveä vuosi tuo oli.

   Poista
  3. No aivan varmasti! Tosi huonoa tuuria :/

   Poista