perjantai 3. toukokuuta 2013

Helpotusta elämään

Näin kevätkaudella, (tai oikeammin aina loimettomana aikana) rakkaan Intoni nautittua jokapäiväisen mutakylpynsä, pohdin miksei kukaan ole keksinyt harjausta helpompaa tapaa siistiä hevonen. Yhtä huonona vaihtoehtona pidän pesemistä, vaikka sillä tavoin toki hevosen saa pohjia myöten puhtaaksi (eikä itsekään tarvitse erikseen suihkussa käydä ;)), ei se mikään nopein puhdistustapa ole, enkä toisaalta tiedä miten terveellistä on jatkuvasti pestä ihoa ja karvaa suojaava luonnollinen rasvakerros pois. Pyrin pitämään shamppoopesut minimissä ja pelkällä vedellä ei tunnu puhdasta tulevan, joten hyvät lukijat : Any great ideas ennen kuin laidunkausi alkaa ja Setä voi piehtaroida rauhassa vihreässä ruohikossa? Paitsi että Setähän piehtaroi savessakin ihan rauhassa, ja ottaa kaiken ilon irti kun hänen ihmisensä silmät, suu ja nenä täynnä raaputtavat mutanaamiota pois ... ;) Ryökäle!  Millä te puhdistette suomursunne ja virtaheponne ? Painepesurilla ? Imurilla ? Millä ? Ideoita kaivataan kipeästi.
Onneksi sentään Torsten on sivistynyt, eikä ole ottanut Intosta mallia tässä asiassa.
Hän piehtaroi siivosti puhtaalla ruoholla tai maneesin pehmeässä hiekassa. Fiksumpi poni.

Into 14 vuotiaana. Mutakylvyt maistuivat jo silloin. Kuva: K.K.

Jotain helpotusta kaikkeen puunaamiseen olen kuitenkin löytänyt. Kun hevosen harjaukseen, siis sellaiseen että saa suitset ja satulan paikalleen ilman että savi hiertää, menee pahimmillaan puolisen tuntia ja puoli pulloa showshinea, täytyy menetetty aika ottaa pois jostain muualta. (Tässä vaiheessa mun täytyy kyllä mainita, että äiti harjaa Inton melko usein ;)) 

Mitäs muutakaan leuanvetotangolla tekee, 
kuin pitää suitsitelineenä?

Niinpä voi iloisena jakaa teille melko hyväksi havaitun varusteiden pesuvinkin. Olen, aina kiireisenä, tavattoman huono pesemään suitsia ja muita nahkatavaroita. Suitset näkevät ehkä kerran viikossa tämän hetkisen saippuasuosikkini, Cavalorin nestemäisessä muodossa olevaa nahkasaippuan, satuloita putsaan perusteellisesti muutaman kerran vuodessa. 

Joten kun äiti kertoi löytäneensä pesu- ja hoitoaineen joiden kanssa suitset yms. nahkavarusteet voisi ehkä työntää suoraan pesukoneeseen, olin  todella innoissani! Enkä ihan turhaan. 

Pesu-ja huuhteluaine on tilattu 1hevosvoimalta.

Pesin satsin vähemmän käyttämiäni suitsia (pesupussissa) ensin villapesuohjelmalla. Valitettavasti avatessani pesukoneen luukun, jouduin toteamaan, ettei (erittäin,erittäin likaiset) suitset olleet muuttuneet hohtavan kiiltäviksi, vaan olivat edelleen paksun lian peitossa. Yrittänyttä ei laiteta, suitset uudestaan koneeseen, mutta tällä kertaa ihan tavalliseen 40 asteen hienopesuun. Ja eikun odottamaan ... Koneen piipatessa valmista, sain ilokseni huomata, että suitset olivat aivan puhtaat!Nakkasin suitset kuivumaan (muistakaa vanha sanonta "siellä missä voi sulaa, nahka palaa", eli ei liian lämpöiseen paikkaan nahkatavaroita kuivumaan) ja kuivumisen jälkeen vedin suitsien päälle hyvän kerroksen laadukasta nahanhoitoainetta.

Kaikista arvokkaimpia suitsiani en ehkä työntäisi pesukoneeseen, mutta pesun ja rasvauksen jälkeen suitset olivat oikein siistit ja notkeat. Voin siis lämpöisesti suositella konepesua "kakkossuitsille". Ykkössuitset jäävät likaisina naulaan odottamaan laidunkauden alkamista. Ikuisena optimistina luotan että sitten on aikaa hinkata muutakin kuin savista ponia ;)

15 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista,tekisi mieli kokeilla pesuaineita,oliko riittoisaa vai tuleeko kalliiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä veikkaan, että yksi pullo riittää 4-5 pesukertaan. (Mä heitin ekalla kerralla varmaan seitsemät suitset samaan aikaan koneeseen, eli aika iso koneellinen.) Kannattaa ostaa myös hoitoaine, molemmat taisivat olla 6-8 € / pullo.

   Poista
 2. Cavalorin nahanhoitoaineet olen minäkin todennut parhaiksi. Tuo pesuaine vaikuttaa kyllä kätevältä jos toimii tosiaan. Mietin vaan säännöllisen konepesun käyvän kalliiksi, suitsille. Mutta siitähän saa ihanan syyn hankkia parit uudet suitset lisää (kun ne entiset kuluivat pesuissa) :D

  Juuriharja on älyttömän kähvä mutahevosen esipuhdistukseen, sillä vetäistään eka kattaus jo tallin pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Cavalor on pop. Niin hyvän tuoksuinen, helppo ja tehokas.

   En kyllä edes kerran kuussa pesisi koneessa, mutta silloin tällöin ;)

   Juuriharja, piikkisuka, kumisuka, ne on parhaaksi todetut täälläkin.

   Poista
 3. Mä vedän aina pahimmat mudat ensin hikiviilan sahalaitapuolella, suosittelen! P.S. Sulla on ihanat pojat ja hauska blogi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, täytyy joskus kokeilla! Toisaalta, en mä siitä pahimman kerroksen raapimisesta kärsi, se on jopa terapeuttista, mutta sitten se hienopölyn saaminen irti ... Mahdoton tehtävä ;) Itsellä etenkin jos en ole muistanut ottaa allergialääkkeitä, on silmät aivan tulipunaset sen pölyn jälkeen, joka ei oikein lähde millään!

   Poista
 4. Sähän tiedät että mulla aikamoisia karvamammutteja ja mutamursuja on, niin ihan paras apu on naudoille oikeasti tarkoitettu metallinen pyörylä raspi, agri ja maatsikka ainakin myy, sillä irtoaa mutalaatat ja myös irtokarvat ja jollei ihan älyttömän herkkis ihostaan ole niin hepat nauttii raaputuksesta kovin. Ossi-vainaa joka kuorrutti itsensä aina niin että vaan silmät laatan alta pilkotti, tykkäsi kovin, vaikka herkin mun otuksista on iholtaan ollut. Nyt kun nuo minimammutit vaihtaa karvaa on se myös siihen ihan paras, furminaattori ei tuota villaa vielä kestä ;), hienon mutapölyn mä olen parhaiten saanut irti kun kostuttaa hiukan tiivisharjaista pehmeähköä harjaa ja sillä vetelee, eli kostutus, pyyhkäisy, kostutus,pyyhkäisy jne. Ei kuitenkaan kastele hevosta kuin hetkeksi niin uskaltaa kamat nakata selkään eikä tarvitse hankautumia pelätä. Nämä vinkit tosiaan näille "luonnonkarvaisille" toimii ainakin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, yks kohta unohtu =), eli kostutus, piikkisuka, hevosen pyyhkäisy, muuten jää liian märäksi harja, näin itse allergisena tuo auttaa siihen ettei pöly lennä ilmassa vaan jää harjaan.

   Poista
  2. Okei, täytyypä pistää korvan taakse! Intohan on kyllä klipattu talvella kahteen otteseen, mutta kyllä se on jo kasvattanut sellaisen karvan, että Herran herkkä hipiä saattaisi kestää vähän kovemmankin käsittelyn ;)

   Poista
 5. ai, että olet muka huono pesemään kamppeita, kun putsaat saippualla ehkä kerran viikossa? :D mitähän minä sitten olen? :D olen vielä meidän tallin "ahkerin" putsailija, kun suitset tulee pestyä ehkä kerran kahdessa kuukaudessa, meilläpäin ollaan ehkä sitten superhuonoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D mä olen kyllä taas meidän tallin huonoin varusteiden pesijä, monet pesee joka päivä ... Ja ehkä kerran viikossa oli liioittelua, joskus saattaa mennä kaksikin viikkoa putsaamatta ;)

   Poista
 6. Eipä ikinä tulisi mieleen laittaa suitsia pesukoneeseen! :-O

  Oma varusteidenhoitokasvatus on aikoinaan ollut niin tiukkaa, että suitset ja nahkainen satulavyö kyllä pestään saippualla joka käytön jälkeen. Nykyään on vähän lipsunut ja jätän joskus kiireessä, ehkä kerran parissa viikossa, suitset putsaamatta. Mutta kyllä sen huomaa sitten seuraavana päivänä... Sitä en ymmärrä kun jotkut ei juuri koskaan putsaa suitsiaan eikä ne kuitenkaan ole likaiset, kun mun suitset on heti harmaassa rasvakerroksessa jos en pese :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ihmettelen ihan samaa, mutta olen miettinyt, että jos se riippuu aineista? Yhdessä vaiheessa tykkäsin aina rasvasta suitset paksulla mejiläsvahalla, ja silloin ne oli heti paljon likaisemmat. Nyt kun pesemään cavalorilla, pysyvät puhtaina pidempään :)

   Ja niinkuin sanoin, ykkössuitsiani en minäkään koneeseen heittäisi ;)

   Poista
 7. Mä harjaan rakkaan kuranorsuni magic brushilla läpi ja senjälkeen nopea sutaisu pölyharjalla ja lopuksi pyyhin kostella pyyhkeellä. Tuo magic brush imee itseensä aikahyvin kaiken lian ja se on helppo aina pestä käytön jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai nuo Magic brushit on hyviä? Pitkään on pitänyt kokeilla, en ole vain saanut aikaiseksi ostaa niitä!

   Poista