sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Mistä sen tietää?

Mistä tietää, milloin painoa on otettu se viimeinen gramma liikaa? 
Farkut, joiden nappi menee vain makuuasennossa kiinni, ovat selkeästi kutistuneet lisää pesussa - joten ei ainakaan siitä. Torsten nyt huokailisi selkään nousussa vaikka kyytiin heitettäisiin puolet pienempi sisareni - eipä siis siitäkään. 


Mutta siitä sen tietää, kun kokonainen penkki rojahtaa painosi alla pirstaleiksi, juuri kun olet punnertamassa itseäsi ratsusi selkään :) Siitä sen varmaan tietää. Kysykää vaikka Torstenilta. Sitä nauratti ihan hirveästi :)

No, se parhaiten nauraa joka viimeiseksi nauraa, ja siitä suunnattiinkin yhdessä hankitreeniin, tällä kertaa aidatulle alueelle. Just in case, satula nimittäin jätettiin omalle paikalleen pölyttymään ;)

Torsten oli kuitenkin niin huvittunut tästä ratsastajan järkyttävästä häpeästä, että toimi oikein mainiosti. Mielettömän kauniissa ilmassa, lämpimän ponin selässä unohtuikin painavimmat ongelmat, ja treenin jälkeen mielessä oli vain yksi asia - miten olisi rungoton, joustorunkoinen, mitä niitä nyt on? Olisiko se kuitenkin oikea ratkaisu Torstenin mahdottomalta tuntuvaan selkään? 
Ennen siirtymistä kaupunkiin auringonpaisteeseen, aamupalalle tietysti, olisinkin kysynyt apuanne. Kokemuksianne vaihtoehtoisista satuloista, merkkejä, plussia ja miinuksia? Olisin kiitollinen kaikesta avusta! 

Ja joka tapauksessa, oikein aurinkoista sunnuntaita, itse kullekin! :)

49 kommenttia:

 1. Jälleen ihan hirveän upeita kuvia ja hieno Torsten ! :)

  VastaaPoista
 2. Suosittelen Aiverin joustorunkoista, hyvä meidän suomenhevosellemme, ihana istua ja meilläkin ollut jo vuoden! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä aiverin joustorunkoinen on munkin haaveena, mutta vielä en oo raaskinut sitä ostaa :) Tietääkseni sen saa jostain hevoskaupasta myös sovitukseen pientä maksua vastaan.

   Poista
  2. Kävin katsomassa Aiversportin sivuilla, mahdatko Maiju tietää/saada selville mikä hevoskauppa se on josta saa sovitukseen? Vaikuttaisi oikein mielenkiintoiselta meidän vuonikselle.

   Poista
  3. :D Vastaan itselleni: tallivaruste.fi

   Poista
  4. Noniin, eiköhän me tätä aiveria sitten ainakin testata, vielä kun ystävä laittoi viestiä että häneltä sitä saa kokeiluun lainata :) Kiitos teille!

   Poista
 3. Mahtaako isoliikkeiselle ja lapaiselle, mutta lyhyt runkoiselle löytyä mitään satulaa? Onnea metsästykseen. Onneksi näytät istuvan kuin tatti myös ilman satulaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, no sanoppa muuta ;) Mahdoton yhtälö ...

   Sääli, ettei koulukisoihin voi mennä ilman satulaa ;) Vaikka kokoaminen ilman satulan tuomaa apua onkin melko vaikeaa.

   Poista
 4. Ihanat kuvat! Odotin jotain revittelyä videolla, mutta Torstenhan laukkaa kuin keinuhevonen.Kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) otettiin me muutama reippaampi veto, mutta ilman niitä jalustimia ei kuski uskaltanut sen kummempia revitellä :)

   Poista
 5. Ihania kuvia kerta kaikkiaan! :)

  VastaaPoista
 6. Kuka sulla on aina kuvaamassa :D

  VastaaPoista
 7. Taas kerran mahtavia kuvia. Ja tuo viimeinen on kyllä niiin ihana! Sulla on muuten kivat kengät ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos joo, vähän oli höyryävä ratsukko töiden jälkeen ;)

   Noi on ihan parhaat kengät pakkaskeleihin ! (Mutta jalustimiin eivät oikein tahdo mahtua :))

   Poista
 8. Meillä (friisiläisellä) käytössä trecerin joustorunkoinen koulupenkkijoka on aivan mahtava, kuin sohvalla istuisi! Se joustaa hevosen liikkeitä ja ns. muotoutuu joka kerta hevosen sen päiväiseen selkään. Eikä muuten ole pyörinyt vaikka vyö olisi ollut löysemmälläkin :) Itse olen rakastunut siihen satulaan.

  Tutulla sama satula vanhempana mallina, joustorunko on mahdollistanut sen että samainen satula istuu kaikille hänen kolmelle ratsulleen (2x iso poni 1x suuri hevonen) täydellisesti. Tämä kertoo ehkä siis jotain sen mukautumisesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vuosia sitten ollut Trekkeri kokeilussa. Torsten liikkui hyvin, mutta mä en osannut istua siinä yhtään. Ehkä toi sohva-efekti ei sovi tällaiselle löhöilijälle, koska kun pitäisi yrittää ryhdistäytyä ja kasata sekä itseä että hevosta, ei se onnistunut :D Mutta kyllä, Torstenille se ainakin silloin sopi, joten sekin kertoo jo paljon satulan monipuolisuudesta! :)

   Poista
 9. Satula ongelmat on niin ärsyttäviä! Torstenillakin kuulostaa olevan hankala selkä... Toivottavasti löydätte pian hyvän penkin! :) Ja ihania kuvia taas kerran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on! Mutta eiköhän me jotain keksitä :) Kiitos!

   Poista
 10. Wow satula sopii melkein mihin tahansa selkaan....ja sita voi muokata mielin maarin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, tämä merkki vaatii tarkempaa googlausta, kiitos vinkistä! :)

   Poista
 11. Haha minullekkin käynyt tuo sama että penkki romahtaa siinä vaiheessa kun ponnistaa selkään, kaaduin selälleni hevosen mahan alle, joka vain huokaili ja seisoi kuin tatti paikallaan. Pakko ainakin väittää, että se jakkara oli jo entuudestaan hajalla... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on jännä, että hepat pysyy rauhallisena vaikka ratsastajan alla käy kovempikin rytinä :D Etenkin Torstenista olisin sen luullut lähtevän omille teilleen, mutta ei, siinä se seisoi ja nauroi :D röyhkimysponi ;)

   Poista
 12. Meillä on joustorunkoinen Admiral koulupenkki ja on aivan ehdoton. Olin ihan valtavan ennakkoluuloinen joustorunkoista kohtaan mutta onneksi turhaan. Käytettynä ostin ja tyytyväinen olen. Menee meidän molemmille hevosille joskin Ihmepojalla on oma yleissatulansakin.

  Aina on joku joka sanoo, että joustorunkoinen kipeytti hevosen selän, mutta mielestäni joustorunkoistakin vaihtoehtoa kannattaa kokeilla. Torstenilla kun lihashuolto toimii niin helppo on hierojan todeta mahdolliset satulan vaikutukset kokeilun jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, samoin täällä. Mä olen erittäin epäuskoinen. Toisaalta, ehkä Torstenin kaltaisen hevosen omistajana ei kannattaisi :D

   Admiral, siitä mä olen kyllä kuullut paljon hyvää ja sitä täytyy vähän googlailla :)

   Mitä tuohon hierontaan tulee, niin kyllähän kaikki oikeat ongelmat johtuu ratsastustaidon puutteesta, sillä satula ei kuulemma aiheuta sen kummempia jumeja, ainakaan viimeksi. Ja miksi se ei istu, siitä olemme hierojan kanssa erimieltä, toisen mielestä liian leveä ja toisen mielestä liian kapea.

   Olisi kiva saada ammattilainen paikalle, mutta jos on vaikeaa löytää sopivaa satulaa, on melkein vielä vaikeampaa saada satula-autoa yhtä heppaa varten paikalle ;) Puhumattakaan mitä hyötyä siitä lopulta olisi, kun sopivaa ei löytyisi ja senhän minä jo tiedän, että nykyinen on epäsopiva ... :D

   Poista
 13. Olen hetken seuraillut blogiasi ja nyt pakko kommentoida satula-asiaa. Itselläni on melko muhkea suokki, jolla on ollut useampikin satula. Myös runkosatuloita. Tällä hetkellä joustorunkoinen koulu- ja este-/yleissatula. Kokemusta Trekker Masterista, oli hyvä istua, mutta vähän heittoistuin, ellei pysynyt hevosen liikkeessä mukana, lisäksi noista kannattaa tarkistaa etukaari. meillä oli etukaari poikki toiselta puolen. Flexible Inspirationissa lyhyet paneelit, joiden takia mielestäni ratsatsajan paino liian takana, lisäksi selkärangan tila melko matala. Nyt käytössä Admiral Dressage ja Admiral Fortius, jotka tosi hyviä käytössä. Toki tuossakin vähän "pomppulinnaefektiä", mutta olenpa oppinut istumaan paremmin. :-D Ollaan kokeiltu myös Startrekk Dressagea, oli kivannäköinen satula, mutta en saanut polvituista kunnon tukea. Nuo Aiversportin satulat myös kiinnostavia, mutta niistä ei kokemusta.

  Pakko kysyä, että minkä merkkisiä loimia Torsten käyttää, lähinnä tarkoitan ulkoloimia? Meillä meinaa olla kaikki loimet ahtaita joko edestä tai sitten kaulakappale ei mene kunnolla kiinni, Torsten näyttää myös niin muhkulta, että sille ei varmasti kaikki loimet sovi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kattavasta vastauksesta! Admiralia noista vaihtoehdoista lähtisinkin kokeilemaan :)

   Torstenilla on nyt käytössä Amigoa ja Bucasta. Valitettavasti bucas uudisti kaikki ulkoloimet jättämällä yhden kaulakpl tarran pois, eikä ne näin ollen enää ponille mahdu. Me kun ollaan pidetty yli tarra auki ettei kuristu, mutta nyt ei voi, sillä molempien tarrojen ollessa kiinni on liian tiukkaa ja toisen ollessa auki ei siitä ole juuri hyötyä :) horse wearin Amigoa voin siis suositella :)

   Poista
  2. Facebookissa Rungottomat ja joustorunkoiset satulat -ryhmä, jossa käyttökokemuksia ja myynnissä olevia satuloita. Siellä ainakin yksi Admiral juuri myynnissä. :)

   Täytyy katsella noita Horsewaren Amigo -loimia, kiitos vastauksesta. :)

   Poista
 14. Jos muuten yhtään lohduttaa, niin voin kertoa, että itse olen istunut nurin laiturin! Tai pikemminkin nojannut... Olin n. 15-kesäinen, langanohut teini ja menin nojailemaan laiturin kaidepuuhun. Samaan kaiteeseen nojasi entuudestaan eräs sukulaistäti.

  Meikäläisen paino oli aivan liikaa vanhalle laituriparalle, kaide antoi periksi koko matkalta ja tätiparka putosi veteen, ns. väärälle puolelle laituria. Siellä kasvoi kaislaa ja pohja oli mutaa täynnä.

  Itse seurasin mudassa rypevää täti-ihmistä turvallisesti laiturilta käsin. Eikä yyyhtäään nolottanut! Sattui vielä niin onnettomasti, ettei sukulaisella ollut varavaatteita mukana - shortsit ja t-paita olivat aivan siinä vihreänmustassa liejussa. Täti ajeli sitten kotiinsa pyyhe ympärilleen kiedottuna.

  Että semmoista. :D Olen myös romauttanut yhden sängyn (jonka reunalla entuudestaan istui kaksi ihmistä), tallonut maa-ampiaisten pesän päälle niin, ettei minua pistänyt ainutkaan ötökkä, mutta takanani talsinutta kaveria sitten sitäkin useampi.

  Siis: jos pitää rikkoa jotain, niin kutsukaa meikämimmi paikalle. En edes ole ylipainoinen, mutta jotain huonoa karmaa minusta selvästi henkii :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :D toivottavasti sukulaistäti ei pahastunut mutakylvystä :D

   Sulle kyllä tuntuu sattuvan kaikenlaista :D

   Poista
  2. Alkujärkytyksen jälkeen täti oli kyllä ihan cool... :D

   Rapsutukset charmikkaalle valokuvamallille, eli hra Torstenille.

   Poista
  3. Rapsutukset menee varmasti perille :)

   Poista
 15. Vau ompas ihan satumaisen hienoja kuvia, Torsten on niin kaunis.. ;) sekä kiva postaus..

  VastaaPoista
 16. Wau, ihania kuvia ja video!! :)
  Mitä satuloita teillä on ollut aiemmin ja mitä ongelmia niiden kanssa on ollut?
  Edesmenneellä arabillani oli Fhoenix- merkkinen joustorunkoinen koulusatula. Sille sopi, mutta Totin emällä sama satula tuntui todella epävakaalta joten hankkiuduin siitä eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika!

   Meillä on nyt albionin platinum ultra ja stubben siefried. Aikaisemmin löytyi mustang Eurooppaa ja globuksen click ja wintecin ib. Ja on siinä välissä varmaan vielä joku ollut ... :)

   Tuohan se juuri on, vaikka satula voisi sopia tallin kaikille muille asukkaille, ei se välttämättä sovi omallesi yhtään ... :D no, nyt mulla on paremmat lähtökohdat lähteä moisia joudtorunkoisia satuloita etsimään.

   Kiitos kaikille ketkä tulivat auttamassa :)

   Poista
  2. Okei, Albionia himoitsin pikku-Totille (este tai yleis) mutta eivät ainakaan vielä istu sille.. melkein! mutta ei ihan. Meillä on nyt Kiefferin Donau-estesatula, melkein identtinen kun millä tallinpitäjämme Totin sisäänratsasti. Nyt olen itsekin tottunut ja mieltynyt tuohon Donauhin. kevään korvalla pitäisi päättää lunastanko omaksi, nyt on vielä vuokrasopimus meneillään satula.comiin. :) Luen innolla täältä testituloksia esim tuosta Aiverista ja muistakin, vinkvink :)

   Poista
  3. Mä kävin katsomassa ystävän aiveria, tosin estemallia, eikä se vakuuttanut niin paljon, että olisin sitä ottanut edes testiin. Siinä oli tosi hassun mallinen säkätila - Torsten ei ainakaan olisi siihen mahtunut :/

   Estepenkin löytäminen olisikin varmasti helpompaa, ne kun yleensä antaa lavoille enemmän tilaa kuin koulusatulat! Sääli ettei noi esteet muuten ole ihan meidän (leipä)laji ;)

   Poista
 17. Tuosta satulasta pikkuvinkki :

  http://www.horsedream.co.uk/products.asp?id=2

  lampaankarvapadit on ihania ja sopii kaikille.

  t toinen hankilaukkailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tollaisia mä olen aina vaan ihastellut muilla tallilaisilla :)

   Vähän vaan arvelluttaa, että miten tuo pysyisi paikallaan, vaan löytäisinkö itseni Torstenin vatsan alta ;) Ja valitettavasti tuo ei ole koulukisoissa sallittu, jos vaikka vielä joskus sellaisiin pääsisimme ;)

   Poista
 18. Ihania kuvia ja kiva postaus! :)

  VastaaPoista
 19. Se että oltiin Torstenin kanssa tikahtua naurusta kun räsähdit penkin läpi kertoo ehkä eniten meidän huonosta huumorintajusta, mutta silti, oli se hauskaa :)

  Nämä rungottomat ja joustorunkoiset yms satula-asiat on mulle niin vaikeita kun lähtökohtaisesti ajattelen että se runko on aikojen alussa nimenomaan keksitty suojaamaan hevosen herkkää selkää. Toisaalta olen pitkään katsonut että sun superalbion ikäänkuin katkaisee Torstenin, mutta jos se ei olisi sopiva, olisi sun ponin selkä jollain tavalla siihen aikojen saatossa reagoinut.Vai mistä ne kaikki maailman kipeä selkäiset hevoset tulevat ellei epäsopivista satuloista? Joka tapauksessa harva asia houkuttelee yhtä vähän kuin satularumbaan ryhtyminen...Ja hei, sitten kun olet löytänyt satulan joka istuu kuin toinen iho, alkaakin sopivasti laidunkausi ja saapuu pieni pullahdus -ja saat aloittaa koko rumban alusta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ikuinen oranapyörä ;) Ehkä ei laiteta Torstenia ensi kesänä laitumelle :P Just kiding.

   Mutta satulaa, joka istuisi kuin toinen iho, sitä päivää en usko näkeväni. Ainakaan Torstenin selässä ;)

   Poista
 20. Voi kun ihania kuvia siis ihan sanattomaksi vetää! :) Pakko sanoa että sun vastaukset kommentteihin on ihailtavia. Vastaat niihin aina jotain muuta kun kiitos. :D Vaikka kommentteja tuleekin paljon niin silti ainakin sellaisen fiiliksen saa että sua kiinnostaa ne kommentit! :) Just luin tiian blogista noita sen vastauksia kommentteihin että ne on muuttunut kauhean töykeään suuntaan. Vaikka välillä jokainen bloggaaja saattaa kilahtaa jollekin anonyymille niin silti oon lukenut kyllä sellaisia vastauksia jotka ovat hyvällä tavalla töykeitä. :D Sunkin vastaukset vaan on aina niin ihania ja sydäntä lämmittäviä. :) Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kiitos kivasta kommentista! Yhteinen kanssakäyminen on minun mielestä yksi tärkeimmistä asioista bloggaamisessa - mitä tämä blogi olisikaan ilman teitä lukijoita ja ahkeria kommentoijia? Joten kyllä, tulen iloiseksi jokaisesta kommentista - toisaalta tänne melko harvoin tulee ihan älytöntä kuraa niskaan, joten siinä mielessä on helppo hymyillä ;)

   Poista