maanantai 15. joulukuuta 2014

Lukujärjestyksestä

ja muutama sananen treenistäkin


Ratsastuksessa yksi suurimmista kulmakivistä on suunnitelmallisuus. Asetetaan tavoitteet päivä-, viikko- sekä kuukausitasolle ja tehdään mahdollisesti alustavia kilpailusuunnitelmia tulevalle kaudelle. 

Koska ratsukossa on kyse kahden kaupasta, ei kaikki mene aina alkuperäisten suunnitelman mukaan. Lukujärjestys venyy ja vanuu kun eletään niin omat kuin hevosen tarpeet huomioon ottaen, unohtamatta myöskään ulkoisista tekijöistä johtuvia muutoksia. 

Jokainen hevonen on yksilö, joten kaikki ei sovi kaikille. Lukujärjestys tulee tehdä mahdollisimman kokonaisvaltaista hyvinvointia ajatellen, hevosen yksilöllisten tarpeita toteuttaen. Koulu- ja estehevosen suunnitelmat eivät näytä samalta, kuten ei myöskään nuoren tai vanhemman ratsun lukkarit. Perusidea on kuitenkin kaikissa sama - töitä tehdään hevosen ehdoilla, hevosta kehittäen.

Hevosen päälajin ympärille ryhdytään rakentamaan lukujärjestystä, joka mahdollistaa tavoitteiden saavuttamisen - ja joka olisi mahdollisimman monipuolinen. Hevosen kuin hevosen olisi hyvä liikkua myös muissa sille sopivissa lajeissa, jotta lihaksisto vahvistuu tasaisesti, ja mieli pysyy virkeänä :)Jokainen itse treenaava tietää, että riittävä lepo on kaiken a ja o. Levossa hevonen prosessoi oppimaansa ja kasvattaa lihaksiaan. Vapaapäiviä ei kuitenkaan tulisi pitää heti rankan valmennuksen jälkeen, vaan rento maastokävely tai vaikkapa irtojuoksutus ajavat asiansa - hevonen liikkuu mutta mieli saa huilata.

 Yhdeksän vuotias Torsten, joka perjaatteessa luokitellaan "kouluratsuksi", ei omista kovin tarkkaa lukujärjestystä - olisi varmaan syytä tehdä ratsastajan siviilielämälle tarkempi päivyri ;) Pääpiirteittäin Torsten tekee kuitenkin neljästä viiteen kertaa viikossa töitä ratsastajan kanssa, vaihtelevasti maastossa ja dressagejumpan merkeissä. Satunnaisesti työskennellään myös puomeilla; niin selästä kuin irtohypytyksen muodossa, harjoitellaan johtamistreeniä vapaana kentällä ja jumpataan ohjasajossa. Torstenin ei perfektionistin laatima treenisuunnitelma pitää sisällään myös laidun (ja pakkas)lomia, maastoiluviikkoja sekä päiviä, jolloin hypätään enemmän. (Tämä ei suunnitelmallisuus saattaa siis näkyä tuloksissa ;))


Ups, me ollaan harjoiteltu vissiin enemmän poseerausta kun treenaamista :))

Hevosen treenisuunnitelmaa tehdessä kannattaa keskustella oman valmentajan kanssa, sillä vaikka itse valmennukset koskisivatkin vain +/- yhtä päivää viikossa, kannattaa osaavamman mielipidettä hyödyntää jatkumon säilyttämiseksi muinakin päivinä :) Toimiva lukujärjestys on tärkeää hevosen käytön sekä tietysti tavoitteellisen kilpailemisen kannalta. Tyytyväinen, lihaksikas ja kehittyvä hevonen kertoo, että treenisuunnitelmat ovat tasapainossa :)

6 kommenttia:

 1. Kiva postaus. ja ihanat kuvat, varsinkin tuo ensimmäinen ja viimeinen kuva! <3

  VastaaPoista
 2. Elämä olisi aika tylsää jos ei olisi tavoitteita -ja suunnitelmia niiden saavuttamiseksi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, pelkkää pullan mussuttamista ;) Kysy Torstenilta, kumpi olisi kivempaa ;)

   Poista
 3. Käytin banneriasi blogini postauksessa! :) http://christajanettejaponit.blogspot.fi/2014/12/25-joulukalenterin-16luukku-lembiblogit.html

  VastaaPoista