torstai 23. helmikuuta 2017

Kuinka selvitä ilman maneesia

etelä-suomen talvesta


Valitse itsellesi yksi tai kaksi päivää viikosta tallivapaata, joko siksi että voit olla myöhään töissä tai vaihtoehtoisesti muistellaksesi, millaista on hevosettoman ihmisen arki ja mitä tarkoittaa sosiaalinen elämä, jos sellainen nyt ylipäätänsä kiinnostaa. 

Anna sääherran hoitaa loput. Jotenkin käsittämättömällä tuurilla mulla tuntuu olevan tallivapaa aina silloin, kun on kesän kuumimmat päivät, syksyn rajuimmat myrskyt, kevään tulvat tai eilisen kaltaiset lumimyräkät. Sillä aikaa kun allekirjoittanut istui mukavasti Kauppatorin laidalle ankkuroineessa purjelaiva Kathrinassa syömässä, ponille pidettiin seuraa hullussa tuulessa ja tuiskeessa tallilla. Myöhemmin illalla ponit oli napattu aikasemmin sisälle - ei tuollaisessa myrskyssä ulkona viihdy kukaan.


Tänään vielä jatkettiin vapaita, ponille muiden toimesta harjausta ja rapsutuksia ja minulle kaupunkilounasta ja kauneushoitoja. Vaikka muu elämä onkin ihanaa on Torstenin seura päivien parasta antia, huomenna on jo pakko päästä tallille! Ja mikäs siinä kun aurinkoakin on luvattu ;) Mukavaa alkavaa viikonvaihdetta itse kullekin!

Ps. Mun hyvä tuuri tallivapaiden kanssa perustuu täysin sattumaan, mutta ihan oikeasti pidän avainsanana maneesittomalla tallilla talven yli treenaamiseen mahdollisuuden pitää vapaapäiviä kammottavan sään yllättäessä. Se tietysti tarkoittaa sitä, että hevosella täytyy olla mahdollisuus yksin tai kaverin kanssa vapaaehtoiseen liikkumiseen isossa tarhassa, monta tuntia vuorokaudessa. Loput ratsastuksista, ilman kunnon lumipohjaa, antavatkin sitten mielikuvitukselle rajattomat mahdollisuudet liikuttaa hevosta kunnolla pohjien mukaan, (eli ainakin käynnissä ;) mulla ei juuri ole sen kummemmin hinkua treenata järjettömän liukkaalla saatika kovalla pohjalla täysipainoisesti, se kun voi käydä kalliiksi terveyden kannalta) ja ainahan sitä voi heittää kopin auton perään ja suunnata lähimpään kouluratsastuspyhättöön treenaamaan :) Siis jos autona olisi neliveto, heh heh ;)

8 kommenttia:

 1. Hienoja, tunnelmallisia kuvia. ♥ Kuulin melkein laivan narinan, haistoin häivähdyksen tervan tuoksua, tunsin pienen keinunnan, kasvoilla tuulen tuoma lumi... :-)

  Tasapaino on tärkeää hevosille ja ihmisille, sekä fyysinen että henkinen. Niin rakkaita kuin nelijalkaiset ystävämme meille ovatkin, on hyvä välillä tavata myös niitä ihmisystäviämme joihin emme törmää tallilla. Toki talliystäviäkin on toisinaan terveellistä tavata tallin ulkopuolella - ystävyys voi syventyä entisestään tavallisesta poikkeavassa ympäristössä.

  Minäkin jätin tällä viikolla yhden tallikäynnin väliin. Nyt jää nähtäväksi maltanko odottaa lauantaihin, vai pitääkö huomenna piipahtaa rapsuttelemassa vuokrahevosta... ;-)

  Ihanaa loppuviikkoa!
  Maarit L. :-)

  PS. Lumi on kivaa. Erittäin kivaa auringonpaisteessa. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purjelaiva oli kyllä hieno, suosittelen lämpimästi käymään! :)

   On ihan totta, että tallielämästä voi löytää huikeita ystäviä myös hevostelun ulkopuolelle, hyvänä esimerkkinä esimerkiksi ihana Linda jonka kanssa löysimme toisemme tallilta ja yhtäkkiä olimmekin jos reissussa Dubaissa :D

   Ihanaa heppailupäivää! :)

   Poista
 2. olen ajatellut samalla tavalla, hevonen ei vapaapäivästä kärsi jos sen perusrutiinit hoidetaan, mutta huonosta ratsastuksesta tai huonolla pohjalla (löytyy myös maneesista) jyystöstä se saattaa kärsiä.
  tänä talvena on vapaita riittänyt, mutta joka kerta selkään mennessä on saanut jatkaa siitä mihin edellisellä kerralla lopetti, mitään taantumista ei ole ollut ja hevonen on lähtenyt mielellään töihin. ei voi sanoa että olisi taukojen aika sen kummemmin parantunut, mutta ei pahentunutkaan, joten näillä eväillä jatketaan. toki samalla katsellen maneesitallia jossa hyvä talvihuollettu kenttä ja kunnon tarhat reilulla ulkoiluajalla, saa sanoa jos sellainen ihme e-s löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samoilla fiiliksillä on menty täällä, tämä talvi on vaan ollut niin törkeän huono mutta mun autolla ei jäätikkökeleillä lähdetä koppi perässä ajelemaan minnekään, joten treenit ovat olleet hyvin kevyitä pohjien ollessa huonot. Hyvä lumipohja on parempi kuin moni maneesin pohja ja onneksi nyt sellainen saatiin tännekin, ainakin hetkeksi. Kyllä kesällä on kaikki helppoa!

   En usko että e-s tuollaista tallia on olemassakaan sellaisella hoidolla ja laitumilla mitä minä kaipaisin, mutta jos on, niin saa tännekin siitä vinkata. Vaikka kuka nyt kotoaan pois haluaisi muuttaa ;)

   Poista
 3. Olisin kaivannut paremmin yksilöityjä ohjeita miten pärjätä ilman maneesia kuin neuvo pidä vapaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi höh :/ Mulla ei valitettavasti ole parempia vinkkejä antaa. Jääkeleillä on mentävä hevosen mukaan ja hyvillä keleillä ja pohjilla sitten treenataan. Näin ainakin meillä :)

   Poista
 4. Mun hevonen on mennyt talven maneesissa kun kenttää ei ole huollettu ja tuntuu että olen tehnyt karhunpalveluksen, ei osaa yhtään varoa liikkumistaan ulkona, ei vaan opi että lumen alla on jää, kaatuilee tarhassakin, en vaan uskalla mennä ulkona selkään kun on täys höntti. Pitäisi saada tuolle järkeä päähän jotta pääsisi edes maastokävelyyn. Ne maneesin lautaseinät on liian hyvin jo nähty. Ihanan tunnelmalliset kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on ihan totta, harmi vain että yleensä jos on maneesi ei kenttää pidetä talvikunnossa :( Itse ainakin ratsastaisin kaikki mahdolliset päivät (peilillisellä ;)) ulkokentällä ympärivuoden, huonoilla keleillä voisi sitten juosta maneesiin treenaamaan. Lottovoittoa odotellessa ;)

   Poista