lauantai 9. elokuuta 2014

Kerta kiellon päälle


Edellisten kisojen jälkeen lupasin itselleni, että nu räcker det, nimittäin kilpaileminen. Kotikentällä me osataan jotakin - ihan oikeasti, osataan! Kun saavumme kisapaikalle, sekä ponin, että kuskin mieli ja kroppa on puhdistunut täysin kaikesta kouluratsastukseen viittaavasta toiminnasta. On vain kaksi hyvin syönyttä blondia, joilla on kiire takaisin ruokapöydän ääreen... 

Eilisestä treenistä.

Jostain syystä tänään sitä taas kuitenkin ajeltiin pikkukisoihin Karjalohjalle - siellä on vaan niin kiva käydä kisoissa, kun ilmapiiri on rento ja letkeä. Edellisten Huippupisteiden jäljiltä oli tänään arvatenkin hyvin tiukoilla pisteillä arvioituja ratoja tarjolla. Ilmeisesti se näkyy, että treenitaukoa on tullut pidettyä ;) 

Ratsastin kaksi rataa. He B FEI ponien kenttäohjelmasta irtosi 58,478 %. Ansaitusti. Edellisen päivän keveys ja helppous ei todella ollut tänään matkassa mukana. Siitäkin huolimatta suuntasimme vielä punnertamaan He A Kenttäohjelma kutosen rataa. Prosentteina 55,625 - jälleen kerran ihan oikeutetusti. 

He B, puhelimella kuvattuna - aivan karseaa pikselimössöä molemmat ratavideot.

He A

Tuomarina toimi Kristiina Niemelä. En ole aikaisemmin ole ollut hänen arvioitavanaan, mutta ehdottomasti haluaisin niin tapahtuvan vielä tulevaisuudessa. Hän oli kirjoittanut molempiin papereihin hyvin kattavasti ongelmakohdat - ei mitään liibalaabaa, mitä niin moni tuomari papereihin rustaa. B radasta saimme seuraavan kommentin; Kiva hevonen, joka saisi liikkua pyör. muodossa, nyt ei aivan per.annossa. Istuntasi vaatisi hieman korjausta lantion asennosta lähtien. Istut nyt usein oikea kylki mutkalla, oikea hartia alempana ja putoat vas. puolelle satulaa. A radan kommentti; Hevosen tulisi tällä tasolla liikkua pyöreässä per.annossa, niskasta läpi, nyt oli jo pakko sakottaa aika lailla. Oma pääsi heiluu ravissa voimakkaasti, istunta täytyisi korjata lantiosta lähtien, jotta tuokin korjaantuisi. 

Tänään saadut paperit ovat kirkkaasti hyödyllisimmät rata-arvostelut, mitä olemme Torstenin kanssa kuluneiden vuosien aikana saaneet. Kun ensimmäisestä radasta saimmekin kutsun palkintojen jakoon jaetulle toiselle sijalle, Kristiina kommentoi vielä lyhyesti, että pisteet olisivat roimasti korkeammalla jos muoto olisi pyöreämpi, mutta tietysti tämän hevosen rakenne tekee siitä haastavaa. (Se me ollaan ennenkin kuultu ;))

Hyvien papereiden lisäksi reissun kruunasi vihdoin käyttöön otettu, keväällä tilaustyönä saapunut Equilinen kisahuopa sekä uimahetki tallin viereisessä järvessä. Ja tietysti, kyllä Torstenin sininen rusettikin lämmitti hieman mieltä :)) 


24 kommenttia:

 1. Pätkiksenkin mielestä Rautio on ihan paras kesäkisaretkikohde :)

  Nätisti sointuu sininen ruusuke uuteen huopaasi.

  VastaaPoista
 2. Onnittelut Jilla! Lähellä oli toinen sininen ruusuke a:sta:).

  VastaaPoista
 3. Voi vitsi mitkä kommentit! Tuollaisia kun harva saa edes omalta opeltaan/valkultaan tai saatika osaa niitä edes kaivata, niin varmasti tuomarilta tulleena monelle ihan hepreaa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

  Lantion korjaukseen - koita raatsia käydä vaikka sielä Equstomin simulaattorissa. Täsmäneuvot on ihan tuhannen hyviä, ja itselleni apu jo niistä kahdesta pikasessiosta on ollut valtava, saatika jos pystyisi olemaan sen tunnin kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vielä piti sanoa, että kunpa kaikki tuomarit osaisivat kommentoida noin, mutta harvalla taitaa riittää tietämys ihmisen liikemekaniikasta noin pitkälle, vaikka hevosen mekaniikka saattaa ehkä olla hallussakin.

   Poista
  2. No näinpä. Olin enemmän kuin tyytyväinen kommentteihin!

   Tuollaisella simulaattorilla olen kerran "ratsastanut", se kyllä hyvin havainnoi, mikä on pielessä. Samalla siinä pystyi jonkun verran korjaamaankin - vielä kun saisi saman fiiliksen oikean hevosen selkään ;)

   Poista
 4. Onnea sijoituksesta! Mistä sä olet tilannut tuon ihanan huovan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mä tilaan huovat yleensä HippoSportista :)

   Poista
 5. Nimenomaan tuollaisia kommentteja toivoisi nykyään saavansa!!

  Kaikista tylsintä on maksaa isot lähtömaksut, ratsastaa rata mielestään ihan okei ja saada paperi, missä on kaksi kommenttia "enemmän eteen" ja/tai "ei riittävä". Numerot tällöin jotain 4-7 eli hyvä jos tuomari on oikeasti katsonut edes päin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, arvuttelua arvuuttelua ;)

   Oikeasti hyvienkin prosenttien paperissa toivoisi olevan samalla tavalla korjausehdotuksia ja oikeasti jäsennelty, että mikä näytti hyvältä ja mikä ei. Tietysti ymmärrettävää, että neljänkymmenen ratsukon erikseen tarkasti arvioiminen käy voimille, mutta silti ... :)

   Poista
 6. Tosi siistit radat ja Torsten on jotenkin paljon energisemmän näköinen, kuin esim. viime kauden radoilla!! :)

  Ihanan rakentavat kommentit, sillä tosi usein saa paperista lukea esim. "kättä vasten, kättä vasten, kättä vasten" ja loppukommenteissa, että " hevonen kulkee kättä vasten" -ihanko tosi, ei käynytkään vielä ilmi? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt meiltä puuttuu enää peräänanto ;)))

   Haha, hyvä vertaus :D

   Poista
 7. Tosi kivannäköiset radat.:) hienosti ja siististi ratsastat ja on torsten kyllä niin hieno.:)

  VastaaPoista
 8. Onhan Torsten noissa kotivideoissa ihan erilailla pyöreä niskasta,toisaalta teet myös liikkeitä jotka auttavat hevosta kantamaan itsensä.Kannattaisiko sun ottaa verkkaan just noita taivutuksia ja väistöjä ja siirtymisiä askeleen sisällä jos ne ei ole jo kisaverkan ohjelmassa?Torsten on tosi hienon näköinen, kun saat muodon vakaaksi ei menestyminen ole temppu eikä mikään teknisesti noin taitavalle hevoselle. Ihailin noita laukka kolmikaarisia,sillä on mieletön tasapaino!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kiva että joku muukin näkee eron :)

   Mä yritän ratsastaa kisaverkan samalla tavalla kuin kotona, mutta harvemmin onnistun siinä. Oma jännitys vie aika paljon terää pois kun pitäisi vaatia sekä hevoselta että itseltä jotain ;)

   Kiitos kivasta kommentistasi!

   Poista
 9. Wau! Wau sijoitukselle, wau tuomarin kommenteille, wau upealle huovalle ja wau teille. :--) Tosiaan rakentavat kommentit ovat aina ihan mieletön juttu, vaikka niitä tuntuu papereissa löytyvän harmittavan harvoin. Mutta onneksi olkoon hyvästä sijoituksesta - jotakin on tehty oikein, mikäli kotimatkalle lähdetään rusetin kanssa. ;)

  Mä vannon täysi Equilinen huopien nimeen. Siis parempia ja istuvampia kapistuksia saa hakea! En enää edes suostu käyttämään mitään muita kuin Equilinen tai Prestigen huopia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau mikä kommentti, kiitos siitä ;)

   Olen samaa mieltä noista huovista - equilinea parempia ei olekaan :) Tosin nykyään myös Mattes on ihan toimiva :)

   Poista
 10. Kiva että sinä sait noin rakentavat kommentit:) Minä taisin nostattaa myrskyn vesilasissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua harmittaa etten nähnyt teidän rataa - Kristiina kun on kuitenkin tosi arvostettu ja korkealle kouluttautunut tuomari. Vaikka ihmisiähän hekin vain ovat :)

   Poista
 11. Hyvät, paljon kertovat kommentit ja nätti rusetti. Ja ihan törkyhieno huopa. Tuosta on hyvä jatkaa ! Onnittelut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, me jatkettiin tällä lomailu-linjalla ... ;)

   Poista
 12. Kristiina on entinen ratsastuksenopettajani ja olen hänellä kerran saanut olla kisoissa sihteerinä. Sen yhden ainoan luokan aikana käsitykseni ja ymmärrykseni kouluratojen tuomaroinnista meni aivan ympäri - hän on niin taitava ja osaava jutussaan!

  VastaaPoista
 13. Joo, oli kyllä oikeasti ilo olla hänen tuomaroitavana :)

  VastaaPoista