Useimmilla meistä on tietty ennakkokäsitys kohtuu kaavoihin kangistuneista tiukkapipoisista kouluratsastajista, ja perus kouluratsastajaksi itsenikin luokittelisin, onhan yksi päiväuneni vielä jonain päivänä tehdä Torsten the suomipojasta isänsä veroinen kouluratojen kunkku ;) (aina saa haaveilla, eikös? :))
Toisaalta rakastan maastoilua, estehyppelöitä, kärryttelyä, ohjasajoa, riimuratsastusta ja ylipäätänsä kaikkea yhdessä hevosen kanssa tehtyä hyvänmielen hömppää.
En myöskään usko että olemassa on vain yksi toimiva totuus, tai että kaikki hevosurheilun parissa keksimisen arvoinen olisi jo keksitty joitakin vuosituhansia ennen kristuksen syntymää ;)
Niinpä kun minulle tuli mahdollisuus kokeilla LG bridlejä eli kuolaimettomia kuolaimia, kiitin Eiraa ja tartuin tilaisuuteen.
Onhan minun itse saatava tietää miten mahdotonta kuolaimettomilla on tosi mielessä tuupata ;)
Ensimmäisen kokeilun tein Inton kanssa. Herralla kun on hallussaan luottohevosen-virka, mikä tarkoittaa, että hänen kanssa voi harjoitella ja tehdä lähes mitä vain. Elämäni Hevonen.
Surukseni jouduin toteamaan, että menomme ei muistuttanut Isabellin ja Satchmon yhteistyötä,
mutta jokin yhdistävä tekijä kuitenkin löytyi.
Meillä oli hauskaa.
Kouluratsastuksesta ei liikutuksessa ollut kyse, todellakaan, mutta Into viihtyi kuolaimettoman kanssa oikein hyvin. Puksutti maneesissa menemään korvat hörössä, alakaula pullottaen, takajalat suorastaan tallissa. Intolle "tuntuman" puuttuminen toi rohkeasti sanottuna jopa turhia juostuja kilometrejä, ja melko pian poistuinkin maneesista kokeilemaan kuolaimettoman ominaisuuksia maastoon, jossa Into tunnetusti kiehuu ja keittää ;) Ja jarrutkin saattavat olla säännöllisen epäsäännöllisesti kadoksissa...
Tallinkulmalta nostin laukan ja annoin Setähevosen päästellä kohti kirkonkylää, ja haluamassani paikassa kokeilin siirtyä käyntiin. Ta-daa; pidäte meni välittömästi läpi, ja sanoisinkin, että LG oli jopa parempi, eli vahvempi jarru kuin käyttämäni tavalliset nivel- tai kolmipalakuolaimet.
Tämän tiedon ja omakohtaisen kokemuksen myötä kyseenalaistan kuolaimettomiin vahvasti liitetyt pehmeyden ja luonnollisuuden arvot. Joku momentti outojen siipirattaiden ja viattomien nahkaremmien yhtälössä on kova ja tehokas jarru.
Toisaalta, onhan sekin pehmeä arvo että kuolaimettomien kanssa hevonen voi mutustella vaikka oksia ja heinäntupsuja mukavalla maastolenkillä. Ja ratsastaja säästyy kuolainten pesemiseltä (se kun on niin rankaa ;)) ja talviaikaan ei tarvitse laittaa kylmää rautaa hevosen suuhun.
Sanotaan myös ettei mikään kuolain ole itsessään kova tai vahva, käyttäjän käsi määrää. Niinpä en hylkää peruskuolaimia, mutta voisin hyvin hankkia niiden rinnalle omat kuolaimettomat. Ja opetella entistä hellemmäksi käden kanssa (ikuisuusprojekti), oli hevosella mikä jarru tahansa käytössä.
Tänään, aamutallin ja kolmen liikutettvan hevosen toimivaa yhtälöä pähkäillessäni, totesin että kokeilen vielä kerran kuolaimettomia (ennen kuin vihdoin ja viimein palautan ne Eiralle), ja tällä kertaa Torstenille, jolle aiempi ensimmäinen kerta oli aikamoista turpa maneesin hiekassa tuntuman etsimistä. "Siis missä se tuntuma on, kuinka alas mun toivotaan menevän?!" pähkäili Ponny ;)
Suurin odotuksin en siis lähtenyt dressagea harrastamaan, mutta todettava on, elämä on ikuista oppimista ja tänään pääsin esikouluun kuolaimettomassa kouluratsastuksessa.
Koska tarvitsin jalkaa ja istuntaa enemmän kuin kättä, jouduin oikeasti ratsastamaan ja paikka paikoin meno oli melko mallikasta. Aiemmin uskomani käsitys "kuolaimettomilla ratsastamisella ei ole mitään tekemistä kouluratsastuksen kanssa" joutaa siis romukoppaan, mutta toisaalta, senhän taitavammat ovatkin jo todenneet. Kaikista hankalinta oli asettaminen, mutta käsittääkseni taitavammat ovat todistaneet, että oikeastaan millä tahansa kuolaimettomalla asettaminen on melko mahdotonta.
Olin oikein tyytyväinen päivän ratsastukseen. En pelkästään itse ratsastuksen vuoksi, vaan myös sen vuoksi että saan todeta hyvään lopputulokseen olevan monta tietä ! Mustan ja valkoisen välillä on siis paljon harmaan sävyjä ;)
("Luonnollinen heppailu" = ratsastajan täytyy ilmeisesti myös olla au naturelle? Ihana landelook ;))
Kiva postaus! LG:hän on hyvin lähellä hackamorea toiminnallaa, tosin riippuu paljon ohjienkin kiinnityksestä.
VastaaPoistaMillä perusteella asettaminen olisi mahdotonta? :) Jalkaa, jalkaa, jalkaa, istuntaa ja kevyttä kättä, sillä ainakin meillä löytyy ihan mukava asetus.
Niin mäkin olen käsittänyt, että erilaisilla kiinnitystavoilla saa erilaisia tuntumia.
PoistaMun täytyis varmaan vähän harjoitella sitä asettamista, jos vaikka rupeis sujumaan ;) Mutta niin olen monen suusta kuullut, että on vaikeinta, verrattuna normikuolaimeen.
On pitänyt itsekin tuota LG:tä kokeilla, ihan vain huvin vuoksi :D Meillä normikuolain toimii hienosti, mutta kaikkea pitää kokeilla, paitsi sukulaisia ;D
VastaaPoistahttp://pirinransu.blogspot.fi
Meillä toimii normikuolain hyvin, mutta kaikkea kannattaa kokeilla ! Suosittelen lämpimäsi :)
PoistaPidä vaan niitä remeleitä lainassa, en minä niitä nyt kaipaa. Joskus kesällä ehkä.
VastaaPoistaMinä totesin asettamisen mahdottoman työlääksi mutta syynsä on siinäkin, että kumpikaan hevosistani ei kokeilun aikaan tiennyt mitä asetus tarkoittaa.
Ovat sen verran opettavaiset lelut että leikkikää vaan. Kannattaa varmaan yrittää hankkia kokeiluun joku toinenkin versio ja jos joku niistä tuntuu 'omalta' niin sitten hommaa semmoisen.
Minä käytän niitä juurikin hevosten höntsäilyliikutukseen.
No kiitoksia! Täytyisi googlailla vähän noita erilaisia vaihtoehtoja ...
PoistaLuin otsikon, että kuolematonta menoa :----D
VastaaPoistaHahhah, no toivottavasti :D
PoistaVarsinkin estetunneilla ;)
PoistaTykkäyksen arvoinen postaus. Torsten näytää keskittyneelle ja liikkuu mukavan näköisesti. JOS koulukisoissa olisi kuolaimettomia luokkia harkitsisitko osallistumista ?
VastaaPoista-Minna-
Kiitos :)
PoistaJaa-a, aika paljon saataisiin kyllä reenata - tänään taas nähtiin, että normikuolaimellakaan he b-tason rata ei ole mitenkään säihkyvää menoa ... ;)
Mietin perjantaina jarruttoman maastolenkin päätteeksi, että olisiko meidän kohdalla puoli-ryöstävän suomenhevosen kanssa avain onneen kuolaimettomuus.
VastaaPoistaManeesissahan ruuna kulkee nöyränä ja erittäin pienin avuin, suustaan se ei ole yhtään vahva. Mutta maastossa... Ei luaja sentään, jos päästää herran keräämään vauhtia nöpöhölkkää enemmän, niin se on menoa vahvasta kuolaimesta huolimatta.
Mistä rohkeutta kokeiluun... Sitä tässä vielä keräilen.
Jaa-a. Into ei kyllä ikinä ole ryöstänyt, vaikka sillä muutama metri jarrutusmatkaa onkin ... Nuorempana maastoilin sillä olympialla (+leukaremmi), mutta toisaalta, ne oli sellaisia baanatuslenkkejä.
PoistaJos kokeilisit jossain ihan lähiteillä kuolaimetonta? Tsemppiä jarrun löytämiseen! :)