keskiviikko 19. elokuuta 2015

Kun tehtyä ei saa tekemättömäksi

treffit ellän kanssa


Olen ollut viime päivien ratsastusten perusteella sitä mieltä, että pääsemme varmasti melko pian normitreeniin. Käymään valmennuksissa ja hyppimään esteitäkin. Torstenin "ontuma" on tullut esille vain tiukoissa kaarteissa pienenpienenä tahtirikkona, sellaisena, mistä ei radalta vihellettäisi ulos. Yli viikon laidunloma teki varmasti hyvää, ja nyt olen ratsastanut sen takia, että jos Torsten meinaa ontua, se ontuisi tänään. Vaikka tuskin se ontuu, näin ajattelin. 

Vaan niin voi ihminen olla väärässä. Spontaanisti ympyrällä hyvin lievästi oej ulkojalkana lyhyempi askellus ravissa, ei mitään uutta siis. Alanivelten taivutuskokeessa vej 3-4/5. Että siis miten tässä näin kävi? Väärä jalkakin vielä!

Siinä sitten seistiin kentällä kaikki kolme, neljä jos Torsten lasketaan mukaan, tietäen, ettei tätä hevosta pysty neulakammonsa takia piikittämään. Ei nyt eikä luultavasti koskaan tulevaisuudessakaan. Se kaikki apu, mitä hevoset nivelpiikityksestä saavat, on Torstenin ulottumattomissa. Into sai säännöllisistä nivelpiikityksistä useita käyttövuosia lisää. Torstenille sellaista apua ei pystytä järjestämään. 


Yrittänyttä ei laiteta, joten ponille rauhoitusgeeli kielen alle ja tunniksi nukkumaan. Sitten suoneen piikillä lisää rauhoittavaa, että uskaltaisi mitenkään päin lähestyä ponin jalkoja neulojen kanssa. Ei ollut ihan yksinkertainen tämäkään tehtävä, mutta neljän ihmisen voimin onnistuimme.

Siinä missä osalle hevosista riittää pienikin annos rauhoittavaa, ei Torsten edes huoju kahdesta ison hevosen annoksesta. Se on täysin hereillä, valmiina puolustamaan itseään jos tilanne näyttää uhkaavalta. Valitettavasti kavionivelten piikitys oli Torstenille juuri niin uhkaavan oloinen asia, ettemme päässeet jalkojen huolellista desinfiointia pidemmälle. Jos ei edes ajatella ihmisvahinkoja, mitä Torsten huitovien jalkojensa kanssa pystyisi aiheuttamaan, on riski nivelen sisälle katkeavasta neulasta tai sinne joutuvista bakteereista liian suuri otettavaksi. Alunperin suunnitellut röntgenkuvat jätimme myös ottamatta, kun ei mitään pystyisi kuitenkaan "hoitamaan".


Kainalosta vähän kutittaa!


Mikä on siis vaihtoehtoapu nivelpiikitykselle? Sellaista ei oikeastaan ole. Ensimmäisenä ajattelimme Cartrophenia, eli lihakseen pistettävää nivelien voiteluainetta, mutta sitä ei ellällä ollut mukana. Intolle kyseisestä aineesta oli suuri hyöty yleiseen liikkumiseen, ja se on helppo pistää (normaaliin hevoseen) itse kotona; aine piikitetään hevoseen viikon välein neljän viikon ajan. Torsteniin en ole koskaan onnistunut ainetta pistämään. Sen jälkeen päädyimme suoneen pistettävään hiiloniin, nivelten voitelua ja sitä kautta niitä suojaavaa ainetta sekin. Myös Intolla hyväksi havaittu, joten peukut pystyssä että Torstenkin vastaisi aineeseen. Viikon Metacam-kuurin lisäksi me nyt vähän katsellaan tilannetta. Kasvatellaan kavion kantaa ja toivotaan ettei tällaisia kalliita kengitysmokia enää tule. Lomaillaan ja unohdetaan kisakausi ja treenaus. Otetaan chillisti ja ehkä harkitaan jotain hypnoosia Torstenille, että saataisiin oikeat lääkkeet oikeisiin paikkoihin! Tai sitten luonto parantaa. Jos parantaa. Toivottavasti parantaa!

51 kommenttia:

  1. Tosi kurjia nuo teidän vastoinkäymiset. Olen varmaan onnistunut missaamaan jotain olennaista, mutta siis miten tuo kengitysvirhe on päässyt syntymään sepän sitä aiemmin huomaamatta?
    Paljon tsemppiä, aurinkoja ja kärsivällisyyttä Jilla, sekä Torstenille kivuttomia päiviä sekä loputtomasti rapsutuksia (ja tietenkin "sopivissa" määrin herkkuja!) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on kyllä aika kurjaa :/
      Tämä on vähän mysteeri, miten näin suuri ero on päässyt käymään ja miten kukaan meistä ei ole sitä huomannut. Epäilen syyksi useita toisen etujalan irtokenkiä, joita kengittäjä on alkukesän joutunut aina lyömään takaisin ja ero toiseen kavioon on syntynyt siinä... Onneksi nyt kengät ovat pysyneet jalassa, tosin tarhaakin taas bootsit etusissa. Ei tässä auta kuin toivoa että nivelet paranisivat ilman piikitystä ja kannan taas kasvettua tilanne palaisi normaaliksi :) Aurinkoa myös sinun päiviin, minä vien rapsutukset Torstenille! :)

      Poista
  2. Miten torstenin saa rokotettua jos se pelkää neulaa? tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rauhoitettuna siinäkin, mutta se on niin nopea toimenpide kun rokotus pistetään lihakseen eikä suoneen.

      Poista
  3. Meillä on painittu samanlaisten ongelmien kanssa (nivelten, ei neulakammon). Jalka piikitettiin keväällä, kesä meni hyvin, mutta viimeaikoina ratsastaessa tuntui juurikin epämääräistä tahtirikkoa. Ell-käynnillä ontuman huomasi taivutuskokeessa vain ensimmäisten askelten jälkeen. Emme piikittäneet, vaan kokeilen auttaisko neljän päivän penetrol-kuuri. Muuten "tukihoitona" on kävelytys, säännöllinen ja tarkka kengitys ja kylmäys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, onpa ikävää :/ Meillä jouduttiin Into muutaman kerran uusintapiikittämään, että oli apua. Hei tuo Penetrol, googlasin sitä mutta se on siis jotain pliistrausta? Vai ymmärsinkö oikein? Onko siitä mielestäsi ollut apua?

      Poista
    2. Sitä käytetään ravipuolella aika paljon. Sitä pliistrataan jalkaan, mutta tämä on DMSO:ta, jossa mun käsittääkseni on kortisonia mukana. Se on vahvempaa kun ns. kevytpliisterit. Sitä saa ostettua joiltain eläinlääkäreiltä. Tässä vaiheessa en osaa vielä sanoa avusta, mutta aiemmin olen sitä käyttänyt muilla hevosilla ja luulen, että siitä saattaa jotain apua olla tulehdusreaktion lievittämisessä.

      Poista
    3. Kiitos tästä. Tilasin aamulla kuurin DMSOta, kokeillaan sitä myös!

      Poista
  4. Tildren? Tiputetaan suoraan (kaula)suoneen rauhoituksessa. Onnistuisiko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, en tiedä. Sehän selviäisi vain kokeilemalla... Hirveän kallis lääke omasta mielestäni siihen apuuun nähden - vrt. Cartrophen antoi lähes yhtä paljon apua Intolle kuin Tildren mutta oli paljon halvempi. Tietysti jos nämä kaksi jo mainittua eivät auta, sitten täytyy yrittää Tildreniä.

      Poista
  5. Pitkä, mutta ehkä kuitenkin kokeilemisen arvoinen tie olisi hevosen uudelleenehdollistaminen pois piikkikammosta. Te nyt ootte eri seudulta kuin me, mutta täällä esim. ell Tuulia Appleby (AB-klinikka) on perehtynyt hevosen oppimiseen ja kävi juuri tänään uudelleenkoulimassa mun toista piikkikammoista hevosta. Varmasti löytyy muitakin osaajia, ja luulisin että Tuulialta ainakin voisi kysyä jos osaisi suositella jotakuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarvittaisiin kyllä tosissaan ammattilaisen apua :) Vuosia sitten yritettiin Estolan ehdotuksesta totuttaa Torsten neuloihin kuulakärkikynän avulla. En tiedä onko reilua aiheuttaa hevoselle sellaista stressiä joka päivä - Torsten piti kynää aivan yhtä vaarallisena kuin neulaa, ja tietysti vielä ilman rauhoitusta on melko vaarallinen. Riitti että kynän vei lähelle kaulaa, kun hampaat ja jalat kävi ja hevonen puski lapa edellä jos siihen vaan pystyi, edelleen, monen viikon treenin jälkeen. Ehkä pitäisi pieninä pätkinä yrittää harjoitella uudelleen...

      Poista
    2. Nimenomaan tästä syystä ammattilainen, joka osaa tehdä opettamisen niin pienissä paloissa ettei hevonen ehdi huolestua. Hermostunut hevonenhan ei opi. Tämä minun eläinlääkärini soveltaa naksutinkoulutusta ja pääsee todella pienessä ajassa todella pitkälle, koska tietää mitä tekee ja osaa todella ajoittaa palkitsemisen oikein, ja jos käykin virhearvio, osaa hoitaa myös sellaisen tilanteen. Tosin minun hevoseni ei ole aggressiivinen vaikka pelkääkin, siksi sen uudelleenkouluttaminen on helpompaa.

      Pliistraamisesta kokemuksia minullakin, juurikin tämän piikkikammoisen kanssa. Tämä on oppinut pelkäämään myös kaikkia pliisterin levittämiseen viittaavia toimenpiteitä - ruununrajan kastelemista, karvojen leikkaamista ja ihan normilinimenttejäkin, shampoota jne. Pliisteri aiheuttaa kovaa poltetta iholla enkä ihan rehellisesti tiedä uskonko sen tehoon... Kokeilla toki voi, mutta varauksella ettei kohta ole ongelmana se ettei jalkoihin saa koskea edes ilman neuloja :) Tsemppiä!!

      Poista
    3. Ainakin legpaint mitä Intolla käytettiin oli sen verran kovaa ainetta, että jopa Into oli sitä mieltä ettei sitä olisi ihan pakko laittaa... Torstenhan antaa muuten tehdä jaloissa kaikkea, nykyään antaa jo laittaa haavasprayta yms. Mutta totesin nyt kuitenkin, etten pliistraa ennen iilimatoja (ne kun poistavat tulehdusta ja sisältävät juuri sitä hiilonia), että onnistuisi niiden paikoilleen laittaminen kavioniveleen... Pliistraillaan sitten varovasti niiden jälkeen!

      Poista
  6. Miten olisi Stride?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen nestemäinen nivelaine? Juuri loppui puteli... Dewils Claw on ainakin Torstenille toimivampi aine :)

      Poista
  7. Tsemppiä ja paranemisia Torstenille!

    VastaaPoista
  8. Voi että, me ei olla siis ainoita ketkä painii jalkaongelmien kanssa! :( Meillä tosin löytyi pieni hankkarivamma, ja heppa ontui ihan selkeästi mutta jalkaongelmia kuitenkin nekin. Tsemppiä kauheesti tulevaan ja pikaista paranemista Torstenille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten ikävää, toivottavasti teidän hankkari parantuu hyvin. Sekin on niin hidas toipuminen...

      Poista
  9. Voi ei miten huono tuuri ja monen asian summa :( Nyt pitkää pinnaa omistajalle, Torstenia tuskin haittaa ylimääräinen chillailu ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta! Harmillista - mutta joo, jos loma pysyy riittävän lyhyenä ei minuakaan haittaa ;) Ja onneksi Torsten saa kävellä niin pysyy paremmin nahoissaan, se on aina totaaliseisomisen (siis kokopäivälaiduntamisen) jälkeen vähän sellainen seinille hyppijä :D

      Poista
  10. Meillä meni koko kausi pilalle saman ongelman takia.. Hevosen etujalat olivat useiden irtokenkien ja kengittäjien myötä muuttunu liian eriparisiksi ja nivelet tulehtui :/ nyt parantelen rauhassa, Lonkeroa onneksi pystyy piikittämään niin apua on helpommin saatavilla mutta kyllä meillekin tietyt lääke-ehdotukset jatkoa varten tuli tutuiksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten tylsä kuulla. Onneksi teillä kuitenkin on saatu lääkkeet oikeaan paikkaan, yleensähän nämä tarinat päättyvät hyvin vaikka tulevaisuudessa täytyykin olla tarkkana pohjista ja rasituksesta yms. Paranemista teille!

      Poista
  11. Voi että miten kurja tilanne :( varmasti turhauttavaa kun ei pysty lääkitsemään hevosta sillä todennäköisimmällä täsmäavulla! Toivotaan nyt että näistä muista keinoista on apua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta - kun jotenkin uskoisin että piikitys riittäisi ja poni olisi pian takaisin hommissa, vaikka kannan kasvu onkin tietysti hidasta. Onneksi kengitys on nyt kuitenkin ok ja poni saa kaiken avun mitä mahdollista sitä kautta...

      Poista
    2. Domosedan + polamivet voisi olla yksi vaihtoehto pelkopotilaalle.

      Poista
  12. Jaana Pohjola tulee kädestä pitäen neuvomaan miten saat neulakammon pois. Se on aika helppoakin vielä. Laita Jaanalle viestiä.

    VastaaPoista
  13. Voi Torsten raukkaa!
    Mitä muuten luulet, tekisikö se jotain noissa toimenpiteissä vai uhitteleeko vaan?
    Teidän elämä vaikeutuu tyhmän virheen vuoksi aika paljon, jatkossa joudut kyyläämään ratsastuspohjat suurennuslasin kanssa kun aiemmin olet ilmeisesti voinut päästellä missä vain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nooo, ei sillä turhaan ole kuonokoppa päässä klinikoilla ja ovessa varoituslappuja tyyliin; puree, potkii, älä mene yksin karsinaan... Että kyllä se ihan oikeasti itseään puolustaa, ei tyydy vain uhittelemiseen. Kuonokopan sai kun onnistui puremaan hoitajaa ikävästi käteen, ja onhan se kerran onnistunut minua potkaisemaan hieman vastaavanlaisessa tilanteessa. Ja päältä juoksee aivan takuuvarmasti, vaikka kaikissa muissa toimenpiteissä toimii moitteitta ja on varsin luotettava. Hän vain niin kovasti pelkää, ja menee sitten sellaiseen tilaan, ettei kykene rauhoittumaan ja uskomaan, että sille ei tehdä pahaa.

      Ja kyllä, tämä oli niin typerä virhe ja nyt siitä maksetaan kova hinta. Tehtyä ei saa tekemättömäksi joten turha murehtia jo tapahtunutta, pitää vain keskittyä miten asiat pystyy tulevaisuudessa hoitamaan... Ja pohjien kanssa saa olla tarkkana, tosin niistä olen aina ollut tarkka vaikka toki tulee ratsastettua ihan tarkoituksella vaihtelevilla pohjilla.

      Poista
  14. Pliistraa kavioniveltä, kylmää ja elefantin annokset nivelaineita eikä huonoille pohjille, kyllä siitä hevonen tulee. Kengitys kuntoon.

    VastaaPoista
  15. Näillä mennään. Haen tänään DMSOta ja viikon kuurin jälkeen mulla on Legpaintia, tosin millään teräsharjoilla en ala ainetta hankaamaan :D Nivelaineita T onkin syönyt koko ikänsä, eilen hain lisää MSM ja ruusunmarja jos c-vitamiini auttaisi tulehdukseen... Täytyy tilata dewils Clawta myös. Ja pohjat, ne ovat kyllä vähän haastavat. Kun tiet on tosi kovia ja käännökset (ainakin tiukat) tekee hallaa, pellolle en nyt uskalla niin... Me varmaan ollaan laitumella :D sitä mietin myös jos onnistuttaisiin laittamaan iilarit kavionivelten jo valmiiksi ajeltuihin kohtiin, niissä kun on sitä hiilonia... Mutta täytyy sitä vielä miettiä.
    Ja kengitys, se onkin vähän mysteeri, mutta kanta on onneksi kasvanut jo hieman ja toisesta sitä on otettu aavistus pois (oli vähän liian korkea), ja etusissa nyt rokkerikengät. Hitaasti hyvä tulee, toivottavasti ainakin :)

    VastaaPoista
  16. Eikää, toivotaan todella, että Torsti tulee pian kuntoon ! ♥ Miksi kaikkien hevoset on nyt kipeinä, höh. :( Jos neulakammosta pääsisitte, olisi homma taas jo paremmalla mallilla. Totutusta ja ammattilaisen apua, eiköhän sekin sillä lähtisi.. Kuulostaa kyllä tosi vaaralliselta touhulta noin hyökkäävän hevosen kanssa, joten ymmärrän ettei neulaan totutus innosta etenkään, kun sitä on jo epäonnistuneesti yritetty...

    Kyllä mä uskon, että Torstenista vielä hevonen tulee, hän on kuitenkin selvinnyt niin monista vastoinkäymisistä jo ennen tätä, että häntä voisi sanoa ihan taisteliaksi! ♥ Hyvää toipumista teille, toivottavasti onni on matkassa ja voiteet auttaisi ja saisitte neulakammonkin mahdollisesti pois!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sitä minäkin uskon ja toivon! :) Ja taistelija tuo poni tosissaan on, sanan kaikissa merkityksissä...

      Sen sijaan on vaikea uskoa, että poni koskaan pääsisi neulakammostaan. Se on vähän sellainen juttu, että ei Torsten huvikseen siinä tilanteessa noin käyttäydy. Musta tuntuu että ihmiset nyt luulevat, että kyseessä on hevosen lastaukseen verrattava tilanne, sellainen missä hevonen ei pelkää muttei myöskään mene koppiin kun kädettömät ihmiset eivät sitä sinne laita - sitten toivottavasti kutsutaan ammattilainen paikalle ja tsadaa, kaikki toimii. Voihan tietysti olla, että olen väärässä...

      Poista
    2. Tämä on nyt ehkä hieman tyhmä kysymys, koska tiettävästi teet kaikkesi hevosesi eteen (lause kuulostaa vattuilulta, muttei ole sitä!). Mutta oletko kokeillut positiivista ehdollistamista?

      Enkä nyt puhu mistään ammattilainen paikalle ja tsadaa kaikki toimii -jutusta, vaikka tietysti alkuun auttaisi ammattilainen, joka antaisi harjoitteet mistä lähteä liikkeelle. Totuttamisjakso olisi tietty todella pitkä, jopa vuosia, mutta onnistuessaan varmasti antaisi lisävuosia Torstenin elämän ehtoopuolella :)

      Torsten saattaisi vastata tähän harjoiteluun hyvin, koska kuten sanoit, ei se ilkeyttään ole hankala.

      Poista
    3. Olen siis ensimmäinen tämän ketjun anonyymi:

      Joo, enhän toki tarkoittanut, että hevonen huvikseen toimisi agressiivisesti/kävisi päälle. Sitäpä juuri tarkoitin, että kuulostaa vaaralliselta ja ymmärrän hyvin, ettet ensimmäisenä vaihtoehtona ole ihmisiä vaarantamassa. Hevosellaahan on aina syynsä tiettyyn käyttäytymiseen ja ajatus jokaiseen liikeeseen, ei ne huvikseen tee mitä sattunee. Ja etenkin jos Torstenilla se trauma lapsuusvuosiltaan on, ei se tee totuttamisesta yhtään helpompaa..!! Totuushan kuitenkin on, että piikitykset vain ovat tehokkainta hoitoa tuon tapaisiin vaivoihin..

      Äh, on kyllä tosi kurja ja hankala tilanne, Torsten on niin upeakin ja aivan ihastuttava persoona ainakin kun täältä ruudun toiselta puolen sen elämään olen jo useamman vuoden ajan saanut tustua! ♥ Pistää itseäkin ihan toden teolla harmittamaan ja ärsyttämään tää teidän tilanne :( Toivottavasti salvat sun muut sitten auttavat ja pojalla olisi vielä paljon hyviä käyttövuosia edessä!

      Olet hyvä hevosenomistaja, Jilla ja uskon että varmasti teet kaikkesi hevosen paranemiseksi, myös totuttaisit piikittelyyn, jos se vain olisi mahdollista. Eli etköhän itse parhaiten osaa puntaroida järkevimmät vaihtoehdot! :)

      Poista
    4. Kiitos teille molemmille! Olisihan se hienoa saada Torsten tottumaan neuvoihin - ja ihan totta, on todella turhauttavaa kun tietää vaivan ja siihen hyvän parannuskeinon - ja silti sitä ei pysty toteuttamaan. Ehdollistaminenhan nyt olisi tietysti kaikista tehokkain keino, mutta... No, katsotaan miten asiat etenevät. Ensi viikolla joka tapauksessa laitetaan iilarit kavionivelten kohdalle, niiden kun pitäisi poistaa tulehdusta ja sylkeä samalla mm juuri tuota hiilonia. Toivottavasti niistä olisi apua! :)

      Poista
  17. Voihan Torsten, miten kurjaa. Itse vastaavanlaisten ongelmien kanssa painineena olen oman hevosen kohdalla huomannut tärkeimmiksi juurikin kengityksen, kavion asennon siis. Tasaisen ja jatkuvan liikkeen. Sekä ehdottomasti suppleaze gold ja ruusunmarjan syöttämisen. Meillä näistä ollut paljon suurempi apu kuin esim. regionaaliperfuusio hoidosta tai prpstä. Toki magnet health ja botit, sekä savi ja joskus bliistraus kuuluu normaaliin arkeemme. Tsemppiä teille paranteluun :)

    ollut paljon suurempi apu kuin esim. regionaali

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Ja varmasti kengitys on kaiken a ja o - ja olipa kiva että eilen laitumella odotti kolme kenkää omistava hevonen... Tietenkin kenkä oli pitänyt heittää pois siitä kannattomasta kaviosta...

      Mutta joo, kengityksen suhteen saa olla tarkkana. BOTit meillä onkin käytössä ja lisikset. En löytänyt tuosta regionaaliperfuusio hoidosta googlella mitään, mitä se on?

      Poista
    2. Regionaaliperfuusiossa jalan verenkierto pysäytetään, staassattiin, noin 20 min hoidettavan kohdan ylä- ja alapuolelta jolloin lääkeaine alkaa jo imeytyä luuhun asti, esim juurikin vaikka Tildren. Hankala hieman selittää ;) Laserista meilläkin kohtuu hyvää kokemusta, kunhan vaan hoidetaan useamman kerran. Ihanaa tiistaita teille!

      Poista
  18. Oletko kirjoittanut jossakin, mistä Torsten on kammonsa saanut vai tiedetäänkö sitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tiedossa, mutten voi sen tarkemmin siitä tänne kirjoittaa. Yksi huono kokemus varsavuosina kuitenkin riitti ;/ (Vielä kaksi vuotiaana tältä hevoselta tikattiin oikeasta suupielestä haava paikallispuudutuksessa tallin käytävällä ilman _mitään_ ongelmia.)

      Poista
  19. Aivan perseestä nämä hevosongelmat! :( Ja usein kun on homma pienestä kiinni.

    VastaaPoista
  20. Voi harmi, tosi ikäviä juttuja tämmöiset aina! :( Blogia tullut jo pidempään seurattua (mutta harvoin saa aikaiseksi kommentoida), mutta tuo jäi kiinnostamaan, että mistä Torstenin piikkikammo on peräisin? Jotenkin kamalan rajulta kuulostaa käytös tilanteessa, mutta pelkotilassa sitä tekee itse kukin normaalista käytöksestä poikkeavia asioita. Rapsutuksia ja paranteluita Torstenille ja tsemppiä teille molemmille! :)

    Sain omaan blogiin Liebster Awards-haasteen ja linkkasin tämän blogin omiin suosikkeihin sinne, jos kiinnostaa niin käy toki kurkkaamassa!
    http://ponitytonpilvilinnnatt.blogspot.fi/2015/08/haaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä! Yksi huono piikityskokemus Torstenin varsavuosilta, sieltä asti kaikki tämä käytös lähtee... Ja tietenkin on vuosien saatossa vain vahvistunut.

      Minä käyn kurkkaamassa! :)

      Poista
  21. Voi ei! Toivottavasti Torstenin jalat paranevat pian!
    Tuntuu että kaikkien hepoilla on nyt jotain:(

    Saan olla kyllä super onnellinen, että mulla on ollu 3,5 vuotta shettis ja se ei oo ikinä ontunu, sillä ei oo ollu oikeestan yhtään haava eikä se oo ollu ikinä mitenkään kipee*kop kop*! Ja kaiken lisäksi tämä poni pyöräytti maailmaan keväällä ihanan varsan<3

    Tsemppiä hurjasti!
    (oho tulipa sekava kommentti toivottavasti ei haittaa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihanaa että täällä oon positiivisiakin uutisia! :D Shettisvarsat on ehkä suloisinta ikinä <3 Ja ihana kuulla ettei teillä ole ollut sairaushuolia. Kiitos tsempeistä! :)

      Poista
  22. Yksi lääkkeetön ja helppo hoitomuoto on muuten laser (kunhan on tekohas sellainen). Meidän eläinlääkäri on kertonut, että saatu sillä paljon apua sekä koirille että hevosille. Torstenille Paranemisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, minä googlailen! Meillä ei olekaan koskaan laseria käytetty.

      Poista