perjantai 26. kesäkuuta 2015

Keveys

Olen tällä viikolla oppinut uudestaan kevyen tuntuman ja sen merkityksen ratsastukseen. Kuinka sellainen asia saattaa edes päästä unohtumaan? Sitä luulisi ja toivoisi, että kun ratsastusta verrataan pyörällä ajoon, se koskisi myös ohjastuntumaa. Ei muuten koske. Taitaa koko vertaus koskea vain selässä istumista, jos sitäkään.


Grant on yksi niistä valmentajista, jotka vaativat höyhenenkevyttä tuntumaa. Suusta ei oteta, piste. Lempilauseitani häneltä ovat "vetämiseen tarvitaan kaksi" sekä "tuntumaa ei korjata kovemmalla tuntumalla". Ei edes hetkellisesti.

Miksi kevyt, tasainen ja mukautuva tuntuma sitten on niin vaikea? Miksi hevonen yhtäkkiä makaa kädellä, venkslaa kielellä tai muuttuu sitkeäksi? Koska on raskasta olla kevyt. Pitää sormet liikkuvina, rentoina, myötäilevinä. Kantaa kädet oikealla korkeudella, nyrkit tarvittavan välimatkan päässä toisistaan. Kyynerpäät lähellä vartaloa, jos ei halua näyttää tiputanssijalta. Ilmeisesti olisi hyvä pitää ne kädet kiinni noin niinkuin muutenkin, varmaan vaikuttavat tuohon olkapäälinjaan ainakin. Sekin kun pitäisi olla ryhdissä. Ei kuitenkaan saa olla seipään niellyt - silloin istuu liikettä vastaan ja muuttuu kovaksi. Toisaalta ei voi olla liian löysä, silloin satulassa hölskyy perunasäkkinä. On niin paljon helpompaa vähän nojailla ohjaan, ja kuolaimeen, kuin olla kädestä reaktiivinen ja jäntevä. Kysykää vaikka hevosilta - kumpi on helpompaa, kun mamma kantaa vai kun joutuu kantamaan itse itsensä?
Tarvitaan siis ihan pirun paljon kuntoa että voi olla kevyt. Muutenkin kuin vaakalukemia ajatellen.Nää on näitä kuvia mitä ei omaan Tinderiin laittais ...


Mutta kuten sanoin, kevyt tuntuma on taas hetken muistissa. Torsten kiittää kun ratsastaja yrittää. Valitettavasti viikonlopun Laakson kisat saavat perhoset tanssimaan vatsassa. Niiden tekemien nousukiitojen ja syöksylaskujen jälkeen on vaikea kuvitella, että kykenisi olemaan rento. Niinpä minä kiitän kaikista radan pimeistä kohdista, mihin tuomarit eivät näe. Torsten tuskin kiittää. Se siitä keveydestä ;)

17 kommenttia:

 1. Tehokasta tekstiä! Kyllä pisti taas miettimään sitä omaa tuntumaa, kiitos tästä.
  Ja mainioita kuvia, kyllä tekemisen meininki näkyy näistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kommentista! Tekemisen meininkiä tuolla selässä pomppiminen kyllä onkin :D

   Poista
 2. Alan sitten ihan työkseni kommentoimaan, mutta saman keveyden kanssa kipuilen itsekin. Ja miten raskasta on huomata miten kovalla kädellä olen ratsastanutkaan luullen olleeni herkkä tuntumalle. Nyt opettelen kevyttä, herkkää tuntumaa ja miten vaikeaa se onkaan saavuttaa. Kun jännittyy niin tekee hevonenkin. Vähitellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä, ihana kuulla ettei nyt ihan ainoana ole tämän ongelman kanssa :D Omasta mielestäni kun vaatii jopa vähän rohkeutta sanoa, että ei, aina ei ole kevyt tuntuma suuhun, vaikka niin haluaisikin. Eikä sitä edes huomaa, miten kovalla kädellä ja paineella joskus ratsastaa. Se kun on niin pienestä kiinni, ettei ala nojaamaan siihen ohjaan --> hevonen nojaa --> oravanpyörä on valmis!

   Poista
  2. Missä luokassa starttaatte viikonloppuna? :)

   Poista
  3. Huomenna startataan suokkien B:ssä ja sunnuntaina avoimessa A:ssa.. Iiks ja kääks !

   Poista
 3. keveys on pohdituttanut meilläkin. Vihdoin ollaan siinä pisteessä, että hevonen jaksaa kuin jaksaakin kantaa itse itsensä. Pitäisi pitää itse mielessä se, että miten paljon se hevoselta vaatiikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihan totta! Kyllä se on ihan rankkaa työtä, molemmille.

   Poista
 4. Mitkä kisat laaksolla on viikonloppuna (lauantaina vai sunnuntaina?), kipassa kun ei mitään näy o: toki mielelläni tulisin kuvaamaan teitä ja muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imra järjestää Laakson kentällä kaksipäiväiset kisat, kyllä ne kipasta löytyy :)

   Poista
  2. Juu, olin kattonut perssilmällä eli väärin vaan sitä Nurmijärveä :b eksyin paikalle siitä huolimatta ja kuvia radasta voin laittaa alkuviikosta jos kiinnostaa, oon huomenna sunnuntainakin tulossa (:

   Poista
 5. Saa olla kiitollinen että oma valmentaja muistuttaa tästä kokoajan. Ja kas kun sen keveyden taas löytää niin mitä tanssia se on. Meill muuten saikulla ruuna 😏 että kesä lomaillaan liikaakin. Emmy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta ! Tänään teki Torsten kyllä niin hyvän kenraalin, kun olen keskittynyt siihen kevyeeseen tuntumaan, ettei ole tosikaan.

   Tosi tylsää, toivottavasti teillä ei ole mitään vakaa :/ Paranemisia - toivotaan helteitä niin ei ehkä harmita niin paljoa ettei hiki päässä voi reenata ;)

   Poista
 6. Tuntuma! Aahh.. Ihanan kamala aihe, ihmiset luulevat ja jopa väittävät että käsi on kevyt ja reilu vaikka kädessä on 10 kg, koska suussa pitää tuntua painetta, valmentajakin sanoi että tällä hevosella tarvitaan KUNNON tuntuma... ja...ja..

  Onneksi meidän kohdalle osui Carde, olen saanut ihan loistavat eväät tämän asian opetteluun :D

  Loistavia kuvia komeasta suomimiehestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, tämä aihe jakaa kyllä mielipiteitä. On oikeita ja vääriä mielipiteitä, vai miten se nyt meni ;)

   Mä olen funtsinut että sähän voisit tulla opettamaan meille tuota tuntumaa ;)

   Poista
 7. hyvää tekstiä, mä olen tässä yön pimeinä tunteina päätynyt siihen että koitan mun laukassa etupainoisella pullerolla koittaa laukkailla täysin ilman tuntumaa pitkin ohjin, silloin se ei voi painaa etupainoisena ohjille vaan joutuu hakemaan tasapainoa ihan itse jos aikoo pysyä pystyssä :) koska kyllähän hevosen kuuluu tehdä työt eikä ratsastajan vetää ja kantaa ja potkia ja häiritä :)

  VastaaPoista
 8. Se on kyllä totta, että hevosen kuuluu tehdä työt - ratsastajan homma on vain tehdä ne hevoselle mahdollisimman helpoiksi ja mukaviksi :)

  Torstenilla en laukkaile juurikaan vapain ohjin, kaatuisi varmaan nenälleen :D

  VastaaPoista