sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Pomoksi pomon paikalle

Hevosten laumakäyttäytymisestä


Postauksen kuvat nyt ei varsinaisesti liity aiheeseen, vaan ovat viime viikon aurinkoisesta treenistä :)

Kaverin kanssa tarhaavia hevosia on mielenkiintoista seurata. Miten ne kuluttavat sitä aikaa, kun ihminen ei ole kertomassa muiden kuin puitteiden avustuksella, mitä niiden kuuluu tehdä. Miten tunnit kuluvat, minkälainen on lauman jäsenten hierarkia?

Into oli aina lauman johtaja, riippumatta oikeastaan siitä, ketä laumaan kuului. Kesäisin Into ja Torsten olivat muutamilla talleilla suuremmissa laumoissa, ja vasta ihan viimeisinä vuosina Into alkoi väistämään muita hevosia ja ns. luopumaan johtajan paikastaan. Vanhemmille hevosille on normaalia, että jossain vaiheessa ne väistyvät uuden johtajan tieltä. Torstenille Into oli kuitenkin pomo, sellainen henkinen johtaja ihan kaikessa, ihan loppuun asti. Se saattoi ajaa Torstenin pois omalta puurovadiltaan, mutta heinät syötiin samasta kasasta. Into kertoi Torstenille, mitä milloinkin kuului tehdä; Torstenin elämä oli melkoisen leppoisaa leppoisan johtajan seurassa. Toisinaan Into nosti takajalkaansa merkiksi (enemmän muiden hevosten kanssa), jos joku yritti tulla liian lähelle hänen aluettaan. Ja myönnettäköön, että nuorempana Setähevonen pisti kyllä vieraat hevoset kunnolla kuriin jos lempeä viesti ei mennyt perille saakka. Niin johtajahevosen kuuluu tehdä - muuten sen paikan voi menettää.



Kun viime syyskuussa piti etsiä Torstenille uusi kaveri, oli kaikki kysymykset avoinna. Kokeilimme useita hevosia ennen sopivan kaverin löytymistä. Potkivia, purevia tai loimia syöviä hevosia en tarhaisi oman hevoseni kanssa. Silloin ajattelen, että hevosen on parempi olla yksin kuin koko päivä jonkun muun kiusattavana. (Ja loimiasyövät tarhakaverit, sitä ei varmaan tarvitse perustella ;))

Kun Torsten sitten sai kaveriksi russitammavarsan, se oli ehkä kaikkea muuta kuin olin toivonut :) Torsten astuu tammoja heti kun silmä välttää, ja toisaalta olisin suonut sille hierarkiassa johtajaa alemman pestin. Loppu hyvin kaikki hyvin, Torsten ei varmaan ajatellutkaan varsan astumista (tai ainakaan se ei toteuttanut sitä...) ja pomon rooli oli niin luonnollinen, että jouduin perumaan puheeni. Itse asiassa, asiat menivät juuri niinkuin pitikin. Torsten, joka on aina ollut lojaali Intolle, siirtyi hierarkiassa hänen paikalle Into kuoltua. Torstenille se oli ainoa oikea ratkaisu.

Russivarsan jatkaessa matkaa maailmalle, Torsten sai tarhakaveriksi ihanan ja itseään reilusti vanhemman Tolbertin. Silloin olisin toivonut, että Tolbert olisi laittanut Torstenin pois pomon paikalta, mutta näin ei käynyt. Aina täytyisi muistaa, että hevoset ovat yksilöitä eikä hevosen iällä ole välttämättä mitään merkitystä laumahierarkiassa. Torsten osoitti kuitenkin ottaneensa mallia parhaalta, ja se on käyttäytynyt hyvin samanlaisin elkein johtajana kuin Into.






Niin myös tänään, kun Torsten sai kahden viikon yksin olemisen jälkeen tarhakaverin. Vähän Torstenia nuorempi Roope näytti hyvin pian, että Torsten päättää, koska syödään samalta heinäkasalta, koska rapsutetaan, koska Torsten tarvitsee oman tilan. Silloin Torsten nostaa toisen takajalan, ja toinen ymmärtää, että ei nyt. Torstenin edellinen tarhakaveri Tolberthan oli aivan huipputapaus, mutta rapsuttelusta se ei juuri piitannut, ei vaikka Torsten yritti sitä kuinka opettaa. Roopen kanssa asia meni aivan päinvastoin. Kun Torsten hetken uutta tarhaa tutkittuaan käveli uuden kaverinsa luokse ja sanoi että nyt rapsutellaan, oli toinen vähän hämillään. Kun Torsten halusi mennä takaisin tutkimusretkelle, toinen käveli perässä ja kyseli säännöllisesti, koska taas rapsutellaan? 






Hevonen, joka on aina ollut kaverin kanssa, on todella surullinen näky yksin. Ei sitä varmaan voi korostaa liikaa, miten tärkeää minulle on, etten ole hevoselleni se päivän paras hetki. (Ei, se olisi jo todella surkeaa. Noin niinkuin hevosen kannalta!) Että hevonen saa toteuttaa itseään ja viettää aikaa lajikumppanin seurassa. Olla oikeasti hevonen :)

18 kommenttia:

  1. Kiitos taas kerran mielenkiintoisesta postauksesta! Mulla on itselläni ruuna joka on myös johtaja-tyyppinen, on ollut laumassa niin tammojen kuin ruunienkin kanssa ja tuntuu porukassa kuin porukassakin laittavan porukan ruotuun ja "omille paikoilleen". Itsellä on ollut myös kriteereinä lähinnä se, ettei tarhakaveri ole mikään hirveä riehuja/potkija (mun hevonen ei juurikaan riehu mutta jos se riehuu niin siitä seuraa lähes poikkeuksetta aina vekkejä yms. mukavaa...) ja ettei loimia/riimuja revitä. Ostin nimittäin viime talvena hevoselleni kaikki loimet uutena kun kyseisen hevosen itselleni ostin, ja uudet, yli 100€ kpl maksavat loimet ei nyt joutaisi ihan heti paikattavaksi... Mutta kyllä se on ihan totta, että hevonen joka on tottunut olemaan laumassa kaipaa kavereita ja siksi mullakin oli heti tiedossa että hevonen saa tarhakaverin. Meillä kun paranneltiin sitä hankkaria heppa joutui seisomaan pari viikkoa yksinään ja voi että se oli surkean näköinen yksinään! Ilme kirkastui ja mieli piristyi heti kun pääsi taas kaverin kanssa samaan tarhaan :) Saas nähdä, koska ruuna antaa "johtajan pestinsä" seuraavalle, täyttää ensi vuonna 15 v. joten tuskin ihan heti vielä on kruunustaan luopumassa... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Emmi kommentista :) Ja juu, 15 vuotias on hevonen elämänsä kunnossa, joten ei varmaan ihan heti ole pestistään luopumassa ;)

      Mulla on joskus Inton kanssa tarhannut sellainen loimituhoajaruuna, ettei ollut tosikaan. Siis silloin 10 vuotta sitten, milloin oli joko kalliita bucaksia tai hööksin aika kamalia halpisloimia. Ensin kokeiltiin niitä halpoja, ja kun niitä oli mennyt tarpeeksi rikki (siis muutama loimi aina kuukaudessa), äiti panosti sellaiseen Bucaksen sikakalliiseen ja markkinoiden kestävimpään loimeen; viikko meni ja loimi oli sellaista silppua, että ei sillä mitään tehnyt... :D Mutta minkäs teit, toverit oli hyviä ystäviä ja toinen niistä oli tallin omistajan hevonen ... :D Enää en kyllä moiseen loimirumbaan lähtisi!

      Poista
  2. Hieno Torsten, hieno kuvat. Mikä tuo vesistö on?

    VastaaPoista
  3. Hyvä kirjoitus. Olen ihan samaa mieltä. Nytkin kesälaitumella kun on laumaelämää katsellut niin on vahvistunut käsitys siitä, että hevonen tarvitsee kaverin. Se on minimi. Parempi olisi, jos olisi ainakin muutaman hevosen lauma, onhan hevonen laumaeläin. Lauman järjestäminen on kuitenkin aika monilla talleilla vaikeaa, joten tyydyn siihenkin, että ponillani on yksi tarhakaveri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta; laumaa varten tarvitsisi kuitenkin olla niin isot tilat, että sellaisiakaan ei ihan joka tallilla ole... Siksi yksi kaveri riittää :) Ja kolmen hevosen laumat ovat olleet aina vähän vaikeita, tai ainakin Inton ja Torstenin seuraan ei samalla tavalla päässyt kukaan kolmas hevonen, vaikka eivät ne varsinaisesti ketään hylkineetkään.

      Poista
  4. Ihana postaus! Kaveri on toisille hevosille kyllä erittäin tärkeä!! Miun Hemulikin on viimein löytänyt sopivan kaverin, vuotta vanhemman ruunaponin jonka kanssa ne on kuin paita ja peppu! Toisille on todella vaikea löytää sopivaa kaveria, Hemuli varsinkin on tyyppiä joka tykkää kaikista mutta kukaan ei oikeen tykkää siitä, se haluaisi leikkiä ja puuhata KOKO ajan toisen kanssa, kulkee perässä ja vetää hännästä.... Mun täytyy varmaan ostaa herra ruunaponi että Hemulilla on tulevaisuudessakin kaveri :D
    Aurinkoista syksyä!! Terkuin. Sanna&Hemuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Sanna, kiva kuulla teistä :) Haha, Hemuli kuulostaa ihanalta, oikea tehopakkaus :D Onneksi löysitte kivan kaverin! Sitä mäkin olin ajatellut, että haluaisin Torstenille ehkä nuoren kaverin joka jaksaisi leikkiä, mutta kappas, 10 vee Torsten ei olekaan enää ihan niin nuori ja leikkisä ;) Ja mä olen kyllä ihan vakavissani ajatellut, että kun joskus tulevaisuudessa ostan toisen hevosen (siis kymmenen vuoden päästä Torstenin rinnalle), otan sen ensin koeajalle ja katson tykkääkö Torsten siitä :D No vitsi vitsi :D Aurinkoa myös teidän syksyyn! :)

      Poista
  5. Hevosten laumakäyttäytymistä kun on tutkittu niin selkeää johtajaa ei ole. Mutta jonkinlaisia rooleja kyllä tilanteesta riippuen. Joku johdattaa juomaan, joku taas vahtii muiden unta eikä itse nuku(alfatamma) alfatamman varsa yleensä saa alfatamman paikan ei suinkaan se joka on vanhin tmv. Johtaja asema ei siis ole kovin selkeä konsepti eikä staattinen. Oikeassa laumassa on myös tammoja ja oreja sekaisin ja alfatamma ja alfaori ainakin. Lauman muut jäsenet voivat kyllä syödä samalta kasalta jne. On liian kärjistettyä puhua pomosta. Asiaa on yksinkertaistettu ihmisiä varten, Niinkuin kaikkea luonnossa, luonto on monimutkaisempi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei varmasti ole villihevoslaumassa asiat aivan niin yksinkertaisia kuin meidän kahdestaan tarhaavien kesyhevosten kanssa. Sääli että Yle areenan tosi hyvä, kesällä ilmestynyt dokumentti Winnetoun villihevosista on jo kerennyt mennä umpeen, toivottavasti näyttävät uusintana, koska siinä näytettiin todella hienosti villihevoslauman hierarkiaa. Oli kyllä osittain vähän karua katsottavaa, miten vanhemmat alfaorit olivat ottaneet hittiä ja kuinka kauan lauman viimeiset joutuivat odottamaan, ennenkuin pääsivät juomaan.

      Kahden hevosen "laumoissa" on kyllä melko helpsti tunnistettavissa pomo, mikäli hevoset eivät ole tosi tasavertaisia. Silloinhan ne saattavat vaihdella pomon roolia, ajaa vuorotellen toista pois heinäkasalta jne - ainakin itse olen nähnyt tällaista käytöstä kahden hevosen tarhauksissa, missä hevoset ovat samanoloisia ja ikäisiä. Vaikka totta sekin, että ikä ei automaattisesti kerro hevosen laumapaikasta. Nämä ovat mielenkiintoisia asioita :)

      Poista
  6. ihan asian vierestä!
    mutta, minkä merkkiset loimet Torstenille istuu parhaiten? omalle uudelle, melko muhkulle, suokille hakusessa loimet ja horse comfort oli ainakin liian ahdas edestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa,

      Torstenille horse comfortin tallitoppiksen (ne missä on kiinteä kaulakappale) on istuneet hyvin; siis apua, miten leveä hevonen sulla on? :D Bucas menee just ja just, tosin niihinhän saa ostaa niitä etukappaleita levitystä varten. Muuten en osaa auttaa... Eskadron on varmaan liian kapea (ainakin meillä on kuluttanut lavoista karvat) ja veikkaisin että Horsewear myös. (Tosin niillä ulkoloimet ovat olleet just passeleita, mutta sisäloimeen kaipaisin lapalaskoksia.)

      Poista
    2. Horsecomforteissa on eroa! Ostin viime talveksi sen halvemman version 150g fullneck- ulkotoppiksesta (tummansininen valkoisilla kanteilla). Se oli sitten ihan just eikä melkein, ja myin keväällä pois kun kaulakappale oli mielestäni liian nafti. Sen _pitäisi_ olla väriä lukuunottamatta aivan samantyyppinen kun ne HC:n ruudulliset full neck-ulkotoppikset joita on ollut useamman vuoden markkinoilla, mutta ei kyllä täsmää mitoiltaan.

      Poista
    3. Ulkotoppiksista mulla ei ole nyt muutamaan vuoteen ollut kokemusta (mutta kivan oloisia ne on käteen, pitävät vissiin hyvin veden, lukot pysyy kiinni ja ainakin vähän silakammille hevosille on istunut hyvin, sen mitä nyt tallin teossa on nähnyt), mutta nuo hc:n sisätoppikset kiinteällä kaulalla on kyllä ollut tosi hyvät! Hinta-laatu-suhde kohdallaan :)

      Poista
    4. vissiin sitten tosi leveä :D tämä oli talliloimi, jossa edessä kolmipistekiinnitys. rainbusterin fullneck sadeloimi istui aika jees, tosin se oli kokoa isompi kun tuo horse comfort.. :) täytyneen siis vaan kokeilla kaikkia eri merkkejä, jos se sopiva löytyisi :D

      Poista
  7. Hyvä kirjoitus!

    Oman kokemuksen mukaan yli 2 hevosen laumassa epäreiluin "pikkupomo" on hevonen joka yleensä väistää muita ja yhtäkkiä hoksaakin jonkun olevan sitä alempana hierarkiassa. Tällaisen "kaverin" vuoksi Totti vaihtoi alunperin suunnitellusta pihatosta varasuunnitelmaan lisärakennukseen jonka piti jäädä tyhjilleen, ja onneksi tallinpitäjä laittoi pari poniaan sille seuraksi. Nyt niillä on kolmen kiltin ja pienen lahko - Totti, ratsuponi ja minishettis. :D ja kaikki tulevat keskenään toimeen.
    Totin emä Viivi ei ollut aivan alfatamma, mutta silläkin oli sellaista hiljaista auktoriteettia jolla lauma pysyi todella sopuisana. Esimerkiksi eräs vähän liian arrogantti NF-tamma ei karannut ikinä Viivin tarhasta, vaikka muualta kyllä karkaili - ilmeisesti sillä oli niin turvallinen olla kun toinen näytti omalla olemuksellaan, miten kuuluu olla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyllä totta, "pikkupomot" näyttävät paikkansa vielä alemmille aika ilkeästi. Onneksi Totilla on nyt ilmeisen kiva lauma :) Torsten ei ehkä selviäisi pienien ponien kanssa, kun varsavuosina eräs vanhempi shetlanninponiori näytti sille kaapin paikan ;)

      Tuo hiljainen auktoriteetti on just sitä, mitä esimerkiksi Intolla oli ja mitä Torsten on tuntunut myös vuosien varrella saavan. Juuri sellaista, että ei tarvitse olla ilkeä ja räyhätä, saapuu vaan paikalle ja kaikki tietää että siihen voi luottaa :D Vaikka Torsten on muuten kyllä vielä kuusivuotiaanakin esitellyt sukellustaitojaan alalangan alitse, joten siinä mielessä sitä ei haitannut vaikka Into jäi tarhaan odottamaan kun hän kävi vähän tutkimusmatkailemassa. Varsana kun hevoset olivat kesäyöt ulkona, oli naapurinmies tullut aamun pikkutunneilla ilmeisesti vihellellen kotiin ja Torsten oli reippaasti laukkaillut heidän tiluksille, katsomaan vähän issikkatammoja tarkemmin... :D Sieltä se oli sitten talutettu loppuyöksi talliin, eikä se sen jälkeen enää viitsinyt lähteä laitumelta pois. Ilmeisesti issikkatammat olivat sanoneet ei kiitos tuollaiselle suomipojalle ;)

      Poista
    2. Voi ei mitä yöretkeilyä :D

      Poista