torstai 23. huhtikuuta 2015

Gramaaneista

Torstenin ihka ensimmäiset apuohjat


Kukkuu ! Mulla on tällaiset narut, en oikeen tiiä et miks!

Satunnaisesti täällä kysellään, voisinko joskus kirjoittaa Torstenin matkasta eskarista yläkouluun, se kun on pääasiassa minun itseni "ratsuttama". Joudun joka kerta vastaamaan, että siitä tulisi pikemminkin älä tee näin postaus, kuin ohjenuora nuorten hevosten koulutukseen. Sen verran voin kuitenkin valoittaa, että eilen Torsten, pian 10 vee puki ensimmäistä kertaa ratsun uransa aikana apuohjat ylleen :D 

Gramaanit, eli apuohjat jotka laitetaan satulavyöhön ja sieltä kuolainrenkaan kautta käteen kankiohjan lailla, jakavat mielipiteitä melkoisesti. Että moiset, hevosen linkkuun asettavat ratsastustaidon korvikkeet sopivat vain ammattilaisten käsiin, eivätkä ammattilaiset niitä tarvitse. Sitten on toinen kanta, missä kaikki nuoret hevoset sisäänratsastetaan gramaanien avulla, ja toisaalta niitä käytetään myös vanhempien hevosten jumppaamiseen tai kuumien tapausten hätäjarruna.

Kun 11 vuotta sitten ryhdyin ratsastamaan Intoa, elettiin sitä aikaan, kun gramaanit olivat arkipäivää ja ahkerassa käytössä joka paikassa. Niitä käytti apunaan niin Carden oppilaina olleet kuin saksalaisellakin taustalla varustetut ratsastajat, ja niitä käytettiin kuureina, päivittäin, pitkiäkin aikoja. Niillä parannettiin laukkaa, ja toisaalta, kyllähän ne toimi voimakkaan hevosen ja teiniratsastajan korvaamattomana apuna astetta villimpinä päivinä. Muutaman vuoden jälkeen gramaaneista tuli punainen vaate, jolloin suurin osa tallimme ratsastajista luopui niistä, myös minä. Siinä vaiheessa tietysti oma ratsastus ja Inton ja minun yhteistyö oli jo sellaisella mallilla, ettei kuskia viety ihan niin helposti ;) Gramaanit lensi roskiin eikä niiden perään ole tullut haikailtua päivääkään....Kunnes kahdeksan vuoden kuluttua tuli Torstenin onnenpäivä ja sille lähti Hööksiltä mukaan gramaanit :D Omasta gramaaniratsastelusta oli kulunut jo niin pitkä aika, ettei muistissa ollut, miksei niitä voisi käyttää apuna luotiviivan metsästykseen, erityisesti laukassa. Muistissa oli vain hieno Into, joka ei todella kulkenut linkussa saatika takajalat tallissa gramaanien roikkuessa mukana, joten miksipä ei. 

Ratsastuksen aikana sitä sitten muisti gramaanien huonojakin puolia. Apuohja on törkeän hidas, ja pelkästään siitä myötääminen on mahdotonta ilman ohjastuntuman menettämistä. Alaspäin vievän ohjan kanssa hevosta ei myöskään ratsasteta kovin korkealle niskalle, tai silloin ohjat roikkuvat kuin pyykkinarut konsanaan, ja mitäs hyötyä niistä silloin on. Hetkellisesti laukka-avotaivutuksiin gramaaneista oli kuitenkin suuri hyöty, kunhan vain oli koko ajan tarkkana, ettei Torsten romahtanut etupainoiseksi lavoilleen. Kaiken kaikkiaan olin ratsastuksen jälkeen tyytyväinen ostokseeni, ja satunnaisesti tulee varmasti käytettyä gramaaneita tasaisemman tuntuman avuksi :) Minua itseänihän ei varsinaisesti häiritse, että Torstenin lempiasento on olla useita senttejä luotiviivan yläpuolella, mutta kilpailuissa se muoto ei käy. Luotiviivan alle ratsastaminen on täällä ehdottoman nounou, mutta se tuskin tulee koskaan olemaan Torstenin kanssa ongelmana, se kun ei välittänyt luotiviivasta edes gramaanit päällä ;)

Että sellaista. Rentoa loppuviikkoa teille :)

Ja p.s. 600 lukijaa! Wau. Kiitos teille jokaiselle < 3

37 kommenttia:

 1. Ootkohan valinnu youtuben muokkaustilassa tärinän korjauksen? Sen mitä se ehdottaa yleensä aika automaattisesti ratsastusvideoille, ku lukee hevosen liikkeen jotenki kuvaajan käden tärinäksi ja muokkaa myös sitä, sekä välillä noita reunojaki jos kuvasuhde ei ihan natsaa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä mä ihmettelinkin, kun en tällä kertaa painanut sitä nappulaa... Mutta jotenkin sain sen korjattua, nyt ei pitäisi enää heilua, joten kiitos avusta! :)

   Poista
 2. Mun mielestä torsten näytti jotenkn kivan ryhdikkäältä :)


  Mietin, että onko Torstenin ravi pomppuinen? Istut kyllä hyvin satulassa, mutta ehkä vähän näyttää siltä ettei ole ihan maailman tasasin "voisinpas vaikka lakata kynnet tässä" -ravia :D
  Ja sit kans tuli mieleen, että meneekö jalkasi välillä liian taakse? En siis ole tosiaankaan mikään ammattiratsastaja itsekään, saatikka mikään koulutuomari, mutta ihan mielenkiinnolla kysyn :) parempi kait se on kysyä kun hautoa mielessä auttamattomassa tietämättömyydessä ;) hyvää kesän odotusta vai alkaako se jo olla täällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torsten kiittää! :)

   Ja kyllä, on sen ravi aikaa isoa istua, noin niinkuin suomenhevosen raviksi. (Siksi täällä aina mummoravaillaan, haha ;) Just kidding.) Että varmasti kertoo osittain omasta huonosta kunnosta, mutta kyllä pidemmän pätkän jäljiltä "isoa ravia" olen hengästynyt :D

   Ja kyllä jalan asentoonkin, erityisesti vasen jalka hakeutuu tosi helposti liian taakse... Kivaa kesän odotusta myös sinulle!

   Poista
 3. Et kysynyt mielipiteitä mutta jaan omani:D

  Jotenka meilläpäin ei ole gramaani ollut ikinä "punainen vaate", joten yllätyin kun ensimmäisen kerran kuulin näitä kärkkäitä mielipiteitä juuri mitwn sanoit että ne sopii vain ammattilaisten käteen ja ammattilaiset ei niitä tarvi jne.

  Oma mielipiteeni kaksi valmista ratsua omistavana että riippuu hevosesta kelle sopii. Toiselle sopii lun nenä päähän, aina pari kertaa kuukaudessa menen gramaaneilla ja esim estevalkun ravi-laukka verkan välillä etenkin kisoissa. Syy miksi tälle herralle gramaani sopii: tää mies kunnioittaa gramaania, ei vedä vastaan ja itseasiassa gramaani saa olla ihan kevyt/jopa löysä mutta silti herra tulee pyöreäksi ja eteenalas. Miehen ongelma siis yleensä liian virkkuukoukkumainen ja kaukana luotilinjasta oleva korkea muoto, ja gramaaneja käytämme hakiessamme pitkää venytystä eteen ja rentoa matalaa muotoa. Saan tämän siis ratsastettua kyseiseen moodiin ilman gramaanejakin, mutta käytän esim kisoja edeltävänä päivänä, jolloin treenin tulee olla lyhyt mutta on päästävä tavoitteeseen, tai jos aion pitää vaikka super selkäjumppa päivän ja haluan sen vakaan matalan muodon läpi tunnin.

  Toiselle hevoselle taas ei sovi. Tulee vahvakai ja lähtee kipittään niska ja lavat jännittyneenä. Silti mennään sillontällön pääasiassa käyntiä ja hölkkää ehkä vähän normaalia tiukemmalla gramaaniohjalla jotta lähtee pyöristämään kaulan ylälinjan alaosaa eli sään aluetta. Se on siis ongelma-alue. Ja kukkahattutädit huom! En siis revi sitä linkkuun vaan pätkittäin pääasiasaa käynnissä yritäm saada superpyöreälle kaulalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, tottakai saa jakaa mielipiteitä :)

   Juu, ei varmasti sovi kaikille hevosille gramaanit. Intolla ne tuli silloin tarpeeseen, sen jälkeen en niitä koskaan edes miettinyt ottavani uudelleen käyttöön. Varmasti myös aika paljon ratsastajasta kiinni, kenelle sopii ja kenelle ei. Kyllä niitä linkkuun vedettyjäkin - ihan löysälläkin gramaanilla - on nähty.

   Poista
 4. Meille gramaaneita käytettäväksi suositteli Nipsu ja kokeilinkin Nallella niitä kerran. Nallesta tuli etupainoinen ja alkoi nojata löysään gramaaniin, joten kokeilu jäi kertaluontoiseksi.

  Monilla muilla hevosilla olen kyllä todennut hyväksi silloin tällöin käyttää esim. jumpatessa tai tasaisemman muodon haussa. Kaikki kun ei sovi kaikille :)

  Torsten näyttää tosi hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, mä luulen etten yhtään aikaisemmin olisi Torstenille näitä voinut laittaa, koska sai olla supertarkkana, että lavat pysyi ylhäällä. Ja mihin Nalle edes tarvitsee gramaaneja, kun on niin hieno :D

   Poista
 5. Kivalta näyttää :) Meidänkin pitäisi polleni kanssa testailla jonkin sortin apuohjia, sillä taipumusta pään ylhäällä pitoon on etenkin, kun yrittää saada vauhtia kinttuihin. Kyseessä siis oikea laiskimus... :D Kun taas poni älyää itse laittaa kaulaa kaarelle, on askel liitävämpää ja poni kävelee reippaamin. Sen asennon ylläpitäminen on sitten toinen haasteensa taas.
  7 vuotta touhuillut olen hevosten kanssa, viimeiset 2 vähän liiankin paljon (päivittäin) enkä muistaakseni ole ikinä koskaan ratsastanut apuohjilla, ainakaan siten, että olisin itse tietoisesti tiedostanut asian, joten en omista vielä mielipidettä tai kunnollista ajatusta niistä.

  Millainen kentän pohja teillä on? Näyttää vähän kumirouheelta? Minkälainen on ollut käytössä? Littaantuuko, upottaako, leviääkö, luistaako? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hieno asia jos on saanut ratsastaa sellaisilla hevosilla, ettei apuohjille ole ollut tarvetta :) Gramaaneissa kannattaa olla tarkkana, sillä se on alaspäin vievä ohja, joten siitä tuskin on apua eteenpäinpyrkimyksen löytämiseksi, vaikka ohjaakin hevosta "oikeaan" asentoon. Kannattaa valmentajan kanssa tutkia paras vaihtoehto!

   Ja juu, tuo on hiekka/kumirouhepohja, ja se on oikein joustava ja pysyy kavion alla hyvin :)

   Poista
 6. Torstenin kaltaisella omalla moottorilla liikkuvalla, vahvan lihaksiston omaavalla ja takajalkojen toiminnan hallitsevalla hevosella voi harkita gramaaneja, mutta eiköhän nuo ole sille tarpeettomat edellä mainittujen seikkojen vuoksi. Kivasti liikkuu, gramaaneista huolimatta. Muista sitten kertoa hyödyt ja haitat kun menet ilman gramaaneja seuraavan kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Torsten kiittää kehuista! Oli ne osittain tarpeettomat, mutta se on niin hienosäätöä laukassa (koska ratsastajan taidot loppuu kesken ;)) että siihen niistä oli apua. Ratsastin eilen ilman gramaaneja, ja ihan kuin T olisi pysynyt aavistuksen tasaisemmin tuntumalla kuin ennen gramaaneja. Haittapuolia ei tuntunut vielä löytyvän - mihinkään vakikäyttöön en näitä kuitenkaan suunnitellut alunperinkään.

   Poista
 7. Omalle hevoselle ei sovi yhtään. Käytän vaan maastossa apuna jos oikein pölhönä. Painuu liian raskaaksi ja aivan järkky ratsastaa sen jälkeen ilman. Torsten näyttää kyllä kivalle, varsinkin ravissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. T kiittää! Mutta tosiaan, toisille näistä on apua ja toisille hirveästi haittoja :D

   Poista
 8. Mäkin olen sitä mieltä, että jollekin sopii ja jollekin ei. Sehän on kuitenkin nimenomaan _apu_ohja, eli se on oikeasti vain apuna välillä houkuttelemaan se niska alas pyöreälle kaulalle - on kuitenkin just ratsastajasta kiinni se, tuleeko muodosta virkkuukoukku vai saadaanko takajalat mukaan hommiin. Kuuriluontoisesti siis erittäinkin hyvä apu, jos sitä vaan osaa käyttää. Ja sulla nyt ei näyttänyt olevan mitään ongelmaa, vaikka voisi kuvitella että Torstenin kaltainen patukka helposti painuisi etupainoiseksi kyntömyyräksi. :) Mutta niinkuin on jo edellä tullut ilmi niin kaikille ei vaan sovi eikä se varsinaisesti ole mikään ongelmanratkaisija, päärikollinen on aina sielä satulan päällä. On kuitenkin ihan ymmärrettävä miksi juuri tämä apuohja tuntuu olevan ratsuihmisten punainen vaate...

  Itse olen aika paljon käyttänyt gramaaneita apuna, varsinkin eräällä tapauksella. Tämän ratsutamman oli kertakaikkisesti niin hankala ymmärtää se, että liikeen tulisi kulkea selän läpi eikä hevonen vaan voi katsoa ratsastajaa yläkautta silmiin, ja että vauhdin pitäisi olla se mikä ratsataja pyytää, ei se mikä neitiä itseä miellyttäisi. Tämä ei ollut varsinaisesti vaikea tai ilkeä hevonen, tuntui että se ei vaan kertakaikkisesti tajunnut - oli siis muuten aivan älyttömän vastaanottavainen ja luottavainen. Se oli juuri tullut muistaakseni belgiasta suomeen ja sillä oli hypätty ulkomailla isojakin ratoja. Kun sen selkä alkoi jo kipuilla ja se ei pieniä pätkiä lukuunottamatta toimininut, otettiin gramaanit apuun ja homma alkoi luistaa. Ei tarvi olla neropatti tajutakseen, että tamma oli näiden apuohjien kanssa selkeästi aiemminkin ollut tekemisissä ja toimikin niillä kivasti. Edelleen tällä tammalla käytetään silloin tällöin gramaaneita ja se onkin niiden kanssa aivan älyttömän miellyttävä ratsastaa, vaikka sittemmin on alkanut toimimaan ilmankin.

  Eli siis, long story short, hyvä apu silloin jos ratsastaja osaa niitä käyttää, huono jos ei. So simple - ehkä vähän liiankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä mä olen myös sitä mieltä, että vika on _aina_ satulan päällä ja gramaaneja tulee osata oikeasti käyttää - ts. hevosen tulee osata käyttää itseään myös ilman niitä. Torstenin kanssa sai olla kyllä joka askel tarkkana, ettei valahtanut etupainoiseksi. Ehkäpä siinä oli koko homman ydin - oli pakko ratsastaa tarkemmin kuin yleensä.

   Poista
 9. Kolme havaintoa.
  1) Ratsastat siististi.
  2) Torsten liikkuu hienosti, puteksi.
  3) Kentän pohja vaikuttaa mukavalle, onko kumirouhe hyvä?
  Ei mulla muuta. Odottelen kauanko mene ennen kuin sut kivitetään julkisesti gramaanien käytöstä. Hurskaat ihmiset eivät niitä hyväksy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori, kun sanon oman mielipiteeni. Liittyen kolmanteen havaintoon: Itse ratsastaessa kumirouhe on pehmeää, eli todella hyvää ;) Ja 1. ja 2. kohta on totta mielestäni :)

   Poista
  2. Kiitos kiitos kiitos! (Paitsi tuo putte. Särähtää korvaan ;))
   Ja ensimmäiselle anolle, pohja on todella joustava mutta pitävä, eli kaikinpuolin hyvä ratsastaa. Ja muutamaa tiukkaa kommenttia odotin minäkin, mutta tiedätkö, niitä ei ole tullut yhtään! Ylipäätänsä en ole jättänyt kuin ehkä yhden huonosti ajatellun kommentin julkaisematta koko tänä aikana, kun kommenttien seuranta on ollut käytössä.

   Poista
 10. Katse ylös ;) huomaa monesta kuvasta ja videostakin välillä että katselet sitä hevon kaulaa:)

  VastaaPoista
 11. Ei Torsten huonolta näyttä gramaanit päällä. Jps niillä ei vedä hevosta ihan linkkuun, niin mä en nää mitään pahaa, että osaava ratsastaja käyttää niitä satunnaisesti.

  juuri tällä viikolla ratsastin ekaa kertaa gramaaneilla hevosella, jolla mä nykyään ratsastan. Yhdessä vaiheessa nostettiin gramaanit kiinni siinä satulan yläosassa oleviin renkaisiin. Sitäkin voi hetkellisesti kokeilla, jos haluaa gramaaneista apua nostamiseen. Ja nimenomaan hetkellisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis että gramaanien päät oli satulan ylälenksuissa kiinni? Aika mielenkiintoista ...

   Poista
 12. Arvostan rehellisyyttäsi kirjoittaa gramaaneiden haitoista mutta myös hyödyistä.
  Gramaanit tyntuvat olevan Tabu. Kyselin aiemmin keväällä muutamasta kouluratsastusblogista (nämä kaikkien tietämät pv-valtablogit) gramaaneista, varsinkin Nipsun oppilaiden arvelen käyttävän gramaaneja koska Nipsu niitä paljon suosittelee, mutta yksikään bloggaaja ei julkaissut kysymystäni tai poisti sen pian julkaisun jälkeen.
  Hyvä että joku kirjoittaa rehellisesti, sillä jokaisessa hevostarvikeliikkeessä on gramaaneja myynnissä, mutta kukaan ei myönnä niitä omistavansa ja silti niistä on selkeää hyötyä, oikeissa käsissä. Mielestäni hieno Torsten on napakammin ohjan ja pohkeen välissä videolla, kuin esim. kilpailuissa missä olen livenä nähnyt, joten on varmasti hyvä apu raamien näyttämisessä hevoselle, eikä varmasti sen kovempi (oikeissa käsissä) kuin esim. kanki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se vähän on; toisaalta ymmärrän mistä tabu on peräisin, sillä on sitä tullut nähtyä ratsastajia, jotka olisivat kaivanneet huomattavasti enemmän ratsastustuntia kuin soivia gramaaneita. Sitten paremmat ratsastajat niitä harvemmin käyttävät - niin, paitsi että käyttäväthän ne. Oiken käytettynä sillä voi olla suuri apu, ilman että hevonen niistä kärsii millään tavalla.

   Joo, tiedä sitten oliko Torsten paremmin avuillani gramaanien vuoksi vai siksi, että keskityin ratsastamaan etuosaa ylös, mutta joka tapauksessa tulos oli halutunlainen :D (Ja apua, nyt hävettää, koska mehän ei koskaan näytetä kisoissa mitään kummoista menoa... :D)

   Poista
 13. No nythän alkoi kiinnostaa, tämä havainto Carden oppilaista. Käyttivätkö ihan normisti ratsastaessa (ei tapahdu klinikoilla ja se on ehdottomasti eiei) vai juoksuttaessa jossa joskus nähty ns.wieniläiset apuohjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä käytti, normaalisti ratsastessaan. Äärettömän pehmeä ja miellyttävä aikuinen nainen, jolla oli todella kuuma suomenhevonen. Toisaalta, kun kävin hänen tunneillaan, opeteltiin aina ilman gramaaneja (eipä sillä että koskaan olisin mennytkään valmennuksiin niiden kanssa), juuri samanlaisia tuntumatehtäviä mitä Carden klinikoilta on saanut lukea.

   Poista
 14. Kiva postaus! Käytkö muuten usein kuvailemassa lähiseutujen kisoja?
  Ja onnea 600 lukijasta, olet ne ansainnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna :) En ole koskaan käynyt lähikisoja kuvailemassa :D Ei vaan jotenkin kerkeä, vaikka se varmasti olisikin satunnaisesti hauskaa.

   Poista
 15. Gramaaneja kannattaa kokeilla laittaa sivuilta satulavyön soljista eikä alta kiinni. Mun suokkiruunalla toimii niin paremmin eikä keikahda niin helposti etupainoiseksi. Kannattaa kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sehän on se toinen tapa, mutta itse olen aina pitänyt mieluummin näin satulavyön alta - ei tietysti olisi hullumpi idea joskus kokeilla noinkin :)

   Poista
 16. Tää on varmaan ihan höpsö kysymys, mutta onko torstenilla erityisen paksu tai jotenkin lyhyt kaula? On erikoisen näköinen hevonen. Komea kyllä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kuule ollenkaan höpsö kysymys :D Torstenilla on kyllä superlyhyt ja paksu kaula, ja vaikka se onkin melko haasteellinen, tuohan se Torsteniin sellaista tiettyä komeutta :) (Koska jokaisen hevosenomistajan mielestä omat hevoset ovat komeita ;))

   Poista
 17. Oma kanta gramssuihin: Jos hevosta ei saa tasaiselle tuntumalle vika on istunnassa, apujen käytössä tai hevonen protestoi jotain ed mainituista tai kivusta.miten ongelma korjataan? Parannetaan istunnan häiritsemättömyyttä, apujen tarkkuutta jabtarkastetaan ettei hevosta satu mikään. Parannetaan omaa suoritusta. Jos hevonen ei jaksa kantaa, nousee ylös tmv niin sehän on arvokas tieto: Tässä meillä on ongelma ratkaistavaksi. Josbratkaisen sen gramssuilla en pääse kiinni siihen MIkÄ aiheutti ongelman. Siksi ne on huonot. En pääse korjaamaan syytä vain seurausta. Siksi "huijaa" itseään kun käyttää gramssuja

  VastaaPoista
 18. Hienoa, että uskallat sanoa mielipiteitä apuohjista. Meillä käytetään gramaaneja nuoren herra orimiehen kanssa satulavyön sivuun kiinnitettyinä estekisojen verkassa ja kilpailualueella liikkuessa ja myös joskus kotona verryttelyssä niinä päivinä, kun ylöspäin suuntautuvaa energiaa on liikaa. Ja ihan siitä syystä, että ne ehkäisevät etu- ja takapään irtoamista maasta. Ei olla huippuratsastajia, varmaan joku pätevämpi osaisi ratkaista asian ilman niitä, mutta jos tällä saadaan jalat pysymään maassa ja meno turvalliseksi meille, hevoselle ja sivullisille, niin minun puolestani olkoon niin. Ja aina päästään ratsastamaan varsinainen harjoitus ilman niitä gramaaneja. Ovat olleet loistava apu matkalla, mutta ihan varmasti ei toimi kaikilla.

  VastaaPoista
 19. Mulla gramaanit auttoivat tuntemaan miltä ratsastamani heppa, osaava, mutta oman osaamattomuni hyväksi käyttävä, tuntuu kun ravi on pyöreä. Kun se ei ole, siellä ei istu erkkikään ja nyt tiedän milloin olen olen onnistunut (joskus tulevaisuudessa) ratsastamaan hepan pyöreäksi. Oli oikein hyödyllinen kokeilu, nyt tiedän mihin pyrkiä :)

  VastaaPoista