lauantai 1. marraskuuta 2014

Tasapainottelun taito

Hevosten lukujärjestyksestä 


On itsestäänselvää, että hevosen monipuolinen liikutus pitää niin hevosen mielen virkeänä, työmotivaation korkealla kuin lihaksiston kimmoisana. Estehevoset työstävät notkeutta koulukiemuroiden avulla ja liitokaviot treenaavat reisi- ja selkälihaksia pikkupomppujen kautta. 
Lihastyön lisäksi aivan yhtä tärkeää on pitää huolta hevosen vapaapäivistä, jolloin hevonen saa levätä fyysisesti. Henkinen irtiotto puolestaan hoidetaan maastossa, joko rauhallisesti kävellen tai isolla vaihteella luukuttaen, mikä nyt kenellekin parhaiten sopii. 

Vaan mitä jos joku työmuodoista jää uupumaan? Kahdenlaisista hevosista, joista toiset tekevät vaikka joka päivä samaa duunia aina yhtä motivoituneina, on minun Torsten tietenkin sitä toista lajia ;) Tarkemmin sanottuna sellaista lajia, joka kertoo heti, kun lukkari vaikuttaa liian yksitoikkoiselta. Yök, neljäs päivä putkeen koulua, ei käy. Wuhuu, kaksi päivää esteitä, en varmaan pysy enää nahoissani ! Suurin reaktio syntyy kuitenkin, jos maastoilusta on ollut taukoa. Ei auta, vaikka pidettäisiin töistä vapaita päivä tai hulluteltaisiin koulupäivien välissä jollain muulla tavalla. Tai tehtäisiin joka päivä alku- ja loppukävelyt muualla kuin kentällä. 

Säännöllisin väliajoin Torstenin on pakko päästä tuulettumaan, laukkaamaan reippaasti, kuikuilemaan uteliaana talojen pihoille ja rentoutua metsän siimeksessä. Ilman tätä, muuttuu ponnyn liikkuminen ja motivaatio koulutöitä kohtaan suorastaan pakkopullaksi.
Joten, tällä viikolla on jälleen, pakollisten vapaiden lisäksi, ohjasajettu, treenattu koulua - ja maastoiltu. Ja pikkuhiljaa, viime viikkoisten dressagepulmien kanssa painimisen jälkeen, on työnteko muuttunut maistuvammaksi. Kiitos maastoilun ja tasapainoisen lukujärjestyksen !

4 kommenttia: