lauantai 26. maaliskuuta 2016

Treenipostaus

Tässä se tulee. Ehkä kaikista kysytyin - ja kaikista vaikein - toivepostaus, juttua treenistä. Voi kun teitä kiinnostaisi enemmän vaikka leipominen, siinä olisin niin paljon parempi ;D Vaan niinhän sitä sanotaan, että toiset oppivat ratsastamaan ja toiset leipomaan.

 
Leipomisesta olisi siinäkin mielessä helpompi kirjoittaa, että siihen on olemassa konkreettiset ohjeet, miten asiat tehdään. Lopputuloksesta saa otettua helposti herkulliset ja houkuttelevat kuvat, video saattaa olla ainoa missä paljastuisi leipojan todelliset taidot kun kuvattaisiin koemaistajan reaktiot lopputuloksen herkullisuudesta.

Ratsastuksessa samankaltaisen täydellisen illuusion saavuttaminen on periaatteessa mahdotonta, ellei satu olemaan Charlotte ja ratsuna Valegro. Toisaalta hiton hyvä kuvaaja voi myös saada kiinni sekunnin murto-osan kestävän täydellisen hetken (ja onnekseni sellainen kuvaaja tälle blogille löytyy). Livekuva on armoton ja kuka haluaisi jakaa omaa työskentelyään tuntemattomille tietäessään että suurin osa osaa paremmin ja nekin ketkä käytännössä eivät osaa, osaavat varmasti teoriassa. Toisaalta siinä missä livekuva paljastaa ratsastuksen tason, jää kirjoitetussa tekstissäkin nopeasti kiinni osaamattomuudesta, jos ei ole mitään havaintoa mitä hevosen selässä tekee. Ratsastus kun on ennen kaikkea aivotyötä.


 
Pelkällä aivojumpalla ei kuitenkaan rakenneta lihaksia tai saada hevoselle letkeää kroppaa ja liikettä. Fyysisesti täytyy tehdä, mutta fiilispohjalla ilman tarkkojen mittojen reseptiä. Onnistumisprosentti on samaa luokkaa, kuin leipoessa mututuntumalla. Kokemus tuo varmuutta, mutta silti joskus voi mennä pieleen.
 
Pelkkä ratsastuksesta keskusteleminenkin on haastava laji, sillä tyylisuuntia on useita ja mielipiteitä yhtä monta kuin ratsastajiakin. Vauhdilla voittoon ja kolme askelta tunnissa etenemisen väliltä on löydettävä se itselle sopivin, kultainen keskitie. Omaa tekemistään täytyy uskaltaa muuttaa, jos kehitystä ei tapahdu tai se on laskusuuntaista.
 
Omasta mielestäni olemme Torstenin kanssa kokeilleet aika paljon erilaisia tyylisuuntauksia. Kaikkia on yhdistänyt eteenpäinpyrkimys, hevosen tulee kulkea itse eteen. Mikään apu ei mene läpi ennen kuin hevonen on pohkeen edessä, vasta sitten ollaan voitu mennä treenissä eteenpäin. Torsten on päästänyt minut helpolla ollessaan pohkeen edessä lähes kaikkialla muualla paitsi kouluradoilla, ja nekin kerrat pistetään ratsastajan jännityksen piikkiin.
 

 
Joka tapauksessa, se että hevonen liikkuu eteen on ensimmäinen asia mihin kiinnitän jokaisella ratsastuskerralla huomiota. Niinä harvoina päivinä kun Torsten ei niin tee, en tee ollenkaan sivuttaisliikkeitä jotka hidastaisivat sitä entisestään, vaan nopeita siirtymisiä joko askellajin sisällä tai niiden välillä. Vasta sen jälkeen aloitan normaaleilla alkuveryttelyjumpilla, eli väistötehtävillä. Kun takajalat joutuvat astumaan ristiin mahdollisimman syvälle vatsan alle, hevonen kevenee edessä sen ryhtyessä kantamaan itseään. Aloitan käyntiväistöillä ja jatkan loivempia väistöjä vielä kevyessä ravissa. Laukassakin voi väistättää, mutta siihen tarvitaan jo niin hyvä laukka, pohja sekä iso tila, että se ei meillä ole kovin usein mahdollista, emme ole vielä siinä pisteessä että taidot siihen riittäisivät ainakaan ilman valmentajan apua.
 
Alun veryttelyväistöjen jälkeen, kun huomaan että Torsten kevenee edestä ja astuu takajaloillaan syvemmälle vatsan alle, herää sisäinen SOM-ratsastajani ja keskitän keskittymiseni Torstenin etupäähän. Lapoihin, säkään ja etujalkoihin. Tahtoisin, että Torsten pyöristyy niskastaan, nostaa alakaulan sisälle ja kantaa omat lapansa. Kun omat jalkani huolehtivat hevosen takajaloista, pitää ohja puolestaan kontrollin etujaloista - se on, jos mahdollista, vielä vaikeampaa kuin niiden takajalkojen aktivointi. Torsten tahtoisi ihan itse päättää omista jaloistaan ;) Kuitenkin vasta sitten, kun ratsastaja saa säädellä etujalkoja, hevonen voi kantaa itsensä oikein koko kropastaan. Ihan simppelillä ympyrällä väistättämisellä saa hyvin selville, ovatko etujalat hallittavissasi vai ei. Ja vaikka ohjasta olisi kuinka helppoa ottaa kiinni kun Torsten punkeaa lavoillaan eteen, se ei tietenkään käy, vaan puolipidätteet tulee tehdä istunnalla ja yläkropalla. Lisäksi etu- ja takaosakäännökset (käytännössä kaikki kääntämistä vaativat tehtävät), avot sekä sulut ovat tehokkaita kontrollitrehtäviä. Hevosen täytyisi olla niin kuulolla, että mistä tahansa askeleesta saisi ratsastettua huolellisen pysähdyksen ilman että ratsukko rojahtaa etupainoiseksi. (Tämän takia pidän tätä postausta aavistuksen tekopyhänä, sillä näinhän meillä ei tosissaan ole.)



Laukkatyöskentelyssä olemme siinä pisteessä, että tasapaino riittää melko pieniin voltteihin eikä vastalaukka horju tiukemmissakaan käännöksissä. Isommat ympyrät vasta-asetuksella niin myötä- kuin vastalaukassa ovat olleet treenissä, mutta oikeaa voimaa saisi tahkoamalla käynti - laukkasiirtymisiä. Meidän onneksemme ratsastamme kerran tai kaksi kertaa viikossa pellolla ilman kääntävää aitaa, sillä suoralla laukkaaminen ilman aidan tai seinän tukea on äärimmäisen helppo tapa katsoa hevosen suoruutta. Laukka on kuitenkin meidän molempien heikoin lenkki, joten siitä sen enempää treenijuttua ei varmasti kannata jakaa. Torstenin lihakset on rakennettu (geeneillä, ruualla ja levolla) pääasiassa ravityöskentelyllä ja laukassa on vielä paljon tekemistä ennen kuin sitä voisi kutsua punastelematta hyväksi Helpon Aan laukaksi.

Ratsastan aivan liian vähän temponvaihteluita, ne olisivat varmasti Torstenin lavoillekin hyvä, irroittava liike jota tietysti myös kouluradalla tarvitaan. Loppuvenyttelyt ovat kuitenkin iso osa treeniä, ratsastan Torstenia mielellään hieman aktiivisemmassa tempossa pidemmällä kaulalla korvat säkälinjan alapuolella. Vasta-asetus tuo notkeutta ja rentoutta, hevosen suun täytyy olla rento jotta se voi seurata ohjaa pehmeästi. En kuitenkaan missään vaiheessa ratsasta Torstenia taakse tai turpaa varsinaisesti kohti maata. Lavat täytyy olla hallussa vaikka hevonen saisikin venyttää eteen.


Kuvat loman jälkeisiltä ratsastuskerroilta. Maastoilua ei tietenkään sovi unohtaa!

Että oikeastaan koko meidän ratsastus kulminoituu pehmeän tuntuman, aktiivisten takajalkojen, selän toimivuuden sekä lapojen hallinnan tavoittelemisen ympärille. Väittäisin, että pehmeällä tuntumalla kykenisimme mihin vain, mutta ilman sitä emme mihinkään - sääli että oma ratsastukseni kompastuu aina omiin käsiini. Torsten on laadukas hevonen, sillä on hyvin ajatus aina eteen ja rikkoutumaton tahti, vahva käynti ja laukassa se kykenee laitumella näyttämään vaikka mitä ;) Tähän loppuun laitan pitkän pätkän eilisillan tavistreenistä virheineen päivineen. Jouduin ottamaan alkuveryttelyjen jälkeen satulan pois sen kiepsahtaessa aivan kallelleen demostroidessani kuvaajalle, että katso miten paljon tämä pyörii ;) Löysin vihdoin kadoksissa olleet mattesin romaanin palat, ja nostin satulaa ilmeisesti liikaa edestä, sillä vaikka se on nyt tasapainoisempi ja siellä on miellyttävämpi istua kun ei ole etukenossa ja istuin on hieman kapeampi, pyörii se enemmän Torstenin selässä ja tod.näk. saan taas mallailla istuinosaa alemmas. Joka tapauksessa, ilman satulaa me nyt treenataankin viikoittain joten ei tämä paljoa normitreenistä poikkea. Videolla seitsemän minuutin jälkeen Torsten esittää sitä ravia, mihin olen itse tyytyväinen; liike on isoa, takajalat polkee, se kantaa itsensä ja on kevyt edestä. Helppoa kuin heinänteko ;) Kyseinen treenihetki kesti kentällä vajaan puoli tuntia ja siihen päälle alku- ja loppukävelyt maastossa.


Linkki

Kivoja pääsiäistreenejä teille! :)

18 kommenttia:

  1. Hei tää oli kiva! Mutta nyt kun mainitsit, niin olis leivontapostauksetkin kivoja! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenna - pistetään korvan taakse leipomispostaus ;) Itse asiassa eilen illalla tein sitruunakiisseliä, mikä oli niiiiin superkaunista että harmitti ihan tosi paljon ettei sitä tullut kuvattua :D Onneksi nyt on kesäaika niin riittää valoa vielä iltakuvailuihinkin - siis jos sattuu aurinkoinen keli ;)

      Poista
  2. Olipa asiaa useampaan lukukertaan, tykkäsin. Videolla kiinnitin huomiota tahtiin ja tasaisuuteen sekä sun hienoon istuntaan. Palaan tähän kun olen kiinteän verkon parissa, hyvää pääsiäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihana kuulla! Torsten on kyllä hieno, tuo sen sisäänrakennettu tahti on tosi hyvä ominaisuus. Hyvää pääsiäistä myös sinulle! :)

      Poista
  3. Tosi kiva postaus! En ole ihan varma olenko jo kysynyt tätä, mutta siis, millainen selkä Torstenilla on ja mikä satula?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muutama postaus takaperin vastasin jollekin satulasta, en tosin tiedä olitko se sinä ;) Torstenilla on trekkermasterin joustorunkoinen koulusatula. Siinä on paljon hyviä puolia - antaa lavoille enemmän tilaa ja on riittävän leveä (Torstenilta on kadonneet "lapaläskit" satulan vaihdon jälkeen, tosin niitä hoidettiin myös iilimadoilla) mutta sitten sekä hieronnassa että kraniossa Torstenilla on ihan vähän jäykkyyttä takakaaren kohdalla, mitä sillä ei aiemmin ole ollut. Nyt yritetään mallilla sitä aavistus sopivammaksi juuri noiden palojen avulla, sillä Torsten liikkuu satulalla mielellään enkä tiedä mistä pitäisi alkaa etsimään uutta, yhtä leveää satulaa. Ja onhan siinä ihan kiva istuakin, olo on kuin nojatuolissa konsanaan, ainoa miinus on että istuinosa on tosi leveä ja mun venyvyys on kyllä aika äärirajoilla tuolla selässä :'D Torstenilla on siis ihan superleveä, aavistuksen kaareva selkä ilman minkäänlaista satulan paikkaa.

      Poista
  4. Kiitos, hyvää luettavaa ja Torsten on hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kommentista! :) Myös Torsten kiittää.

      Poista
  5. Hyvinhan sä siitä selvisit, treenipostauksesta! :) Torstenilla on kyllä tosi hyvä tahti ravissa ja käynnissäkin. Ihan tämän saman ideologian parissa me treenaillaan, tosin siinä missä Torsten on etenevä ja "raskas", on mun Penani sipsuttava luikku. Jotenkin puit sanoiksi sen mikä tänään meidän treenissä mätti - en saanut etujalkoja hallintaani eikä ollut eteenpäinmenoa, ei siis ollut oikein mitään. Paitsi viimeisellä 15 minuutilla, jonka jälkeen piti (oli järkevää) lopettaa. Miksi niin usein koko treeni menee siihen että rakentaa hevosta kohti sitä pistettä mistä kuuluisi saada aloittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Torstenilla on vaan niin ubervahva tuo käynti että sitä on jo vähän vaikea mennä ratsastajaa häiritsemään esimerkiksi kokoamista varten ;)

      Viimeiset 15 minuuttia ratsastuksesta ovat täälläkin yleensä parhaita. Olisihan se hienoa, jos siitä saisi aloittaa... Mutta toisaalta jos vertaa Torstenia vaikka vuosi sitten, niin kyllä nykyään aloitetaan siitä mihin silloin ollaan tunnin treenin jälkeen päästy - on vaan niin turkasen hidasta tämä kehitys kun ratsastaja hidastaa sitä ;)

      Poista
  6. Mä niin ymmärrän sun tuskasi treenipostausten teosta :D Myös itselle tulee joskus vähän tekopyhä olo. Tottakai kuvista tulee valittua niitä kivoimpia, mutta samalla mietin, että ei se ratsukko kyllä koko aikaa tämän näköisenä kulkenut. Eniten tulee ehkä kiinnitettyä huomiota siihen, miltä itse näyttää kuvissa. Oma poni on toki niin keskeneräinen projekti, ettei siitä kovin montaa kuvaa ole, joissa se kulkisi juuri niinkuin kuuluu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, I feel you! Ihan kammottavaa - ja jotenkin itselle on helpompi kirjoitella valmennuksista, niissä kun opettaja on selittänyt mitä tehdään ja miksi, mutta itsenäisestä treenistä tulee kirjoitettua (liian) harvoin. Ja sama juttu, itseeni kiinnitän kyllä kuvissa huomiota paljon - välillä tekisi mieli itkeä kun poni on hieno ja itse näytän selässä kaikkien kaksoisleukojeni ja kieli ulkona ja jalka takana ja käsi takana ja allit vaan heiluu... Että voisiko meitä kuvata vaikka niin, että rajaisi ihan reippaasti ratsastajan pois? ;)

      Poista
    2. Jaaa tarkoitin meillä minua ja Torstenia, en teitä ;)

      Poista
    3. Joo tajusin :D Vaikee ehkä rajata se ratsastaja kokonaan pois :D

      Poista
  7. Sulla on niin hitsin hyvännäkönen istunta! On jo pitkään pistänyt silmään :) mukavaa pääsiäisenaikaa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, kuvat vaan hämää :D Ihanaa pääsiäistä myös sinulle!

      Poista
  8. Miten videokuva voi hämätä?
    Hyvin vedätte ja Torstenin takajalkojen liikemekanismi on erinomainen, ravissa sen erityisesti huomaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, no ei kai mitenkään. Mutta kiitos, vielä kun saisi kintereet niiaamaan laukassa, niin hyvä tulisi! :)

      Poista