perjantai 25. maaliskuuta 2016

Polo & Equestrian Club

  
Viikon takaisen Dubain reissun omalla tavallaan jännittävin kokemus oli vierailla tallilla. Mietin, onko eettisesti oikein käydä paijaamassa hevosia ja tutustumassa paikalliseen hevoskulttuuriin - mitään muita eläinaktiviteetteja en lomalla harrastanut juurikin eettisten kysymysten vuoksi, ja kun on lukenut asioita arabialaisesta tyylistä pitää hevosia, emmin kyllä pitkään tämän reissun tekoa. Jotenkin ajattelin, että tulemme paikkaan, missä hevoset eivät ole hevosia vaan kullalla koristelluin karsinoiden näyttelyvälineitä. Onnekseni en olisi voinut olla enempää väärässä mielikuvieni kanssa.
 
Neljätoista tallia, yli kolmesataa hevosta. Ratsastuskoulu, yksityistalli sekä polotalli. Ei kultakarsinoita. Niiden tilalla isoja karsinoita, joissa runsas vaalea kuivitus ja hevosella mahdollisuus notkua käytävällä tai katsella ulos. Ratsastuskoulun pikkuponeilla meni jopa vielä paremmin, sillä he jakoivat karsinat kimpassa. Isoon karsinaan oli rakennettu väliseinä, mutta jätetty se edestä auki - ponit saivat itse päättää, olivatko omilla puolillaan vai yhdessä kaverin kanssa. Heinät jaettiin omille puolille.
 
Tunnin kestävä tallikierros oli meille luxusta, sillä oppaamme oli miellyttävä eikä kierroksella ollut muita. Saimme siis rauhassa kysellä pelottavia kysymyksiämme ;) Ja mitä enemmän kyselimme, sitä positiivisemmaksi mielikuva paikasta muuttui. Kuinka paljon hevoset saavat heinää - vapaasti, sitä on tarjolla koko ajan. Oppaamme selitti hieman jopa tuohtuneena, että hevonen on maailman ainoa eläin joka ei voi oksentaa, ja sen vatsa räjähtää jos sillä ei ole heinää edessä. Vihreä timotei tuodaan Amerikasta ja Liettuasta, sillä talli haluaa tarjota hevosilleen parasta. Väkirehut toimitetaan Hollannista ja ne tarjoillaan kolmesti päivässä.
 
Kaikki tallit olivat identtisiä, niissä oli noin 22 karsinaa ja hyvin yksinkertaiset mutta selkeät satulahuoneet sekä vesikarsinat. Tässä groomi klippaa ratsastuskoulun ponia.
 
 Hevosilla oli karsinoissaan heinähäkit, mutta niitä ei käytetty. Heinät olivat joko maassa tai verkossa, miten omistaja halusi. Karsinat siivottiin kolmesti päivässä.
 
Isot ilmastoidut karsinat olivat tietysti miellyttävän oloiset, mutta oli pakko kysyä hevosten ulkoilusta. Jokainen hevonen tarhasi, tunnista kuuteen tuntiin päivässä. Tarhat olivat siistejä hiekkatarhoja, ja sanotaanko niin, että omakin hevoseni on joskus seissyt pienemmissä tarhoissa. Polohevoset tarhasivat isoissa tarhoissa ryhminä. Tallialue oli valtava ja hieman kauempana oli laitumia, siis siistiksi leikattuja isoja nurmitarhoja.
 
Hevosten ja tallityöntekijöiden päivä alkoi viideltä aamulla ja loppui kymmeneltä illalla. Tallityöntekijät olivat päivällä klo 11-15 vapaalla ja he asuivat tallialueen yhteyteen rakennetuissa asuntoloissa. Pääasiassa miehinä olleet groomit hoitivat hevosesi sinulle valmiiksi alusta loppuun, jos niin halusit - palvelu kuuluu 750 euron suuruiseen tallivuokraan. Lisäksi hevosten klippaus ja päivittäinen kävelykoneeseen laitto kuuluu normaaleihin palveluihin. Jos halusi viettää aikaa tallialueella ilman hevosia, onnistui se maksamalla 250 euroa lisää - sillä summalla sai vapaasti käyttää kuntosalia, ulkouima-allasta sekä spa-palveluita. Upeat tilat ja useat ravintolat sekä terassit toimivat viikonloppuisin myös suosittuina hääpaikkoina.
 
Polohevoset tarhasivat yhdessä. Tämä utelias jätti leikin kesken ja tuli ihmettelemään turisteja.
 
Syötävän suloinen vaalea poni oli yksityistallin asukas. Sen omisti pieni tyttö - ja tytön äidillä oli tismalleen saman värinen hevonen itsellään. Hän treenasi hevosellaan samalla kun me söimme aamupalaa kentän laidalla terassilla, ja ratsastus oli todella kaunista. Oli niin hauskaa selata jo takaisin täällä kotisuomessa instagramissa tallin nimen alla olevia kuvia, kun sieltä löytyi tämä parivaljakko videolla yhdessä leikkimässä samassa tarhassa.
 
Kaikkialla tallissa tunsi olonsa kotoisaksi, kun ihmiset jäivät juttelemaan oppaallemme, irtokoiria juoksi jaloissa ja keskustelut olisivat voineet olla mistä tahansa suomalaisen tallin käytäviltä. Tai no, loimituskeskustelut saattavat olla hieman erilaisia, vaikka viileillä ilmoilla näitäkin loimitetaan. Dubain kylmimpänä kuukautena lämpötila laskee kahteenkymmeneen lämpöasteeseen.
 

Hevoset näyttivät rauhallisilta ja tyytyväisiltä, hyvinvoivilta.
  

Viikonloppuina päärakennus muuttui juhlapaikaksi.
 


 
Mietimme aamukahvia juodessamme Lindan kanssa, että kyllästyisiköhän tähän, kun ei ikinä pääsisi maastoon. Aamupalaterassilta avautui hulppeat kentät, joita tallilla oli yhteensä kuusi ja joiden pintamateriaali oli FEIn hyväksymää kouluratsastuskilpailuihin mutta ei esteratsastukseen, ja vaikka kenttien ympäri kiersi kumimattotiet alku- ja loppukävelyitä varten, voisi se pidemmän päälle olla tylsää. Kierroksen edetessä jouduimme kuitenkin jälleen muuttamaan mielipidettämme, sillä kahden valtavan polokentän ympärille oli rakennettu laukkaradat, ja kaikkialla alueen tiluksilla sai ratsastaa.
 
Ratsastuskoulun oppilaita. Kierroksemme meni aivan liian nopeasti ja varsinaisista polohevosista tai lajista emme kerenneet juurikaan kysellä - kuitenkin osa ratsastuskoulunhevosista oli entisiä polohevosia, jotka jäävät eläkkeelle noin 11 vuoden ikäisinä polotöistä.
 
Aamupalapöydästä pääsi seuraamaan monenlaista ratsastusta. Helppoa hyvänmielen ratsastusta, kevyttä estetreeniä ja ei niin kivaa rullausta. Valitettavasti tämä ratsukko meni kameran ulottumattomissa olevalle kentälle treenaamaan - ne piaffi-passage-siirtymiset olisi pitänyt saada kameralle. Kaunista.
 
Talli järjestää FEIn kansainvälisiä koulukilpailuja, mutta estekilpailuja varten hiekka on uusittava.
 

Kaunista kouluratsastusta ja valmennusta - mietin, että Torstenille noissa lämpötiloissa olisi tullut vaahto varmaan ensimmäisen vartin aikana.
 
Pienempi polokenttä.

Polon pääkenttä ja sitä ympäri kiertävä laukkarata.

Polokentän ympäri rakennetut huvilat olivat tallin omistuksessa. Tämä päätyhuvila maksoi hulppeat 48 miljoonaa dirmahia (12 miljoonaa euroa) ja siinä oli neljätoista makuuhuonetta.



Kyllä olisi niissä maisemissa kelvannut maastoilla, hakea sen jälkeen virkistävä smoothie aamupalaksi ja antaa hevosen nautiskella vihreästä palmupuiden alla :)

20 kommenttia:

  1. Vaikuttaa todella upealta tallilta! Tuonne oli varmasti mukava päästä katsomaan. :)

    VastaaPoista
  2. Näyttää kyllä mahtavalta paikalta, olisi hieno päästä paikanpäälle tutustumaan! Itse en kyllä viikkoa kauempaa viihtyisi noin suuressa paikassa kuumassa säässä vaikka hulppeat puitteet onkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha joo, mä viihtyisin talvikuukaudet, kesällä kun on +50 astetta en minäkään viihtyisi ;) Paikassa oli kyllä jännä, vaikka hevosia oli valtavasti niin tallit oli jaettu erikseen polo, ratsastuskoulu ja yksäritalleihin, joten se ei tuntunut liian isolta vaan enemmänkin kotoisalta :D

      Poista
  3. Oho wau! Nyt äkkiä joku oma prinssi tuolta :D

    VastaaPoista
  4. Wow! Aika mahtavat tilat, enpä olisi uskonut että tuolla päin on tälläisiä. Ja vielä kaikissa kuvissasi olevilla ratsastajilla kypärät päässä :D. Vai jäivätkö kypärättä ratsastavat vain pois kuvista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, eipä tullut edes mieleen kypärättömyys, kun kaikilla ratsastajilla sellainen päässä oli! Enemmän tuli kiinnitettyä huomiota hevosiin, niiden olosuhteisiin ja ratsastukseen - ja niinhän se on, että kun hevosella on tallin ja sen käsittelijöiden puolesta hyvä, tekee ratsastajat ja omistajat loput hevosen hyvinvoinnista :)

      Poista
  5. Aivan mahtavat kuvat ja paikat. Ihana blogi sulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli tosi hienoa vierailla kyseisellä tallilla - ja kiitos, ihanaa kun jätit kommentin :)

      Poista
  6. Olipa mielenkiintoinen postaus! Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Ohhoh, ihan eri meininkiä kuin täällä Suomessa! ;) Varmasti upea kokemus nähdä tuollainen paikka livenä! Mielenkiintoinen postaus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, täältä puuttuu miljoonaprinssit ja halvat työntekijät joilla tuollaisia paikkoja pyöritetään ;) Ja lämpö. Kaikesta huolimatta paikka oli tosi hieno ja oli mielenkiintoista nähdä hevostelua siellä :)

      Poista
  8. vau! en ois uskonu et tuollapäin on tällästä, tai ylipäätään että hevosia sieelä hoidettaisiin noinkin hyvin! ihania kuvia!itse kyllä tollaseen tulisin varmaan viikossa kyllästymään, ehkä tää suomi nyt saa mulle kelvata ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olin myös todella positiivisesti yllättynyt miten hyvinvoivilta hevoset näyttivät - että ehkä joissain asioissa voisi ottaa mallia sieltä, samanlaista kuivitusta en ole nähnyt missään suomessa ja täällä ihan oikeasti on ihmisiä, jotka eivät arvosta hevosen perustarpeita, eli hyvää heinää riittävästi. Ei tuolla ollut yhtään lihavaa hevosta, vaan kaikki olivat juuri sopivassa kunnossa.

      Mun täytyy kyllä sanoa että he mahtavat pitää meitä ihan pähkähulluina, kun täällä me loskassa ja kurassa ja kylmässä harrastetaan vuodesta toiseen ;) Että en mä usko että oikeasti noihin puitteisiin kyllästyisin, kesällä vaan olisi liian kuuma!

      Poista
  9. Vihdoin ehdin lukemaan tämän(kin) postauksen! Ulkomailla on kyllä tosi mielenkiintoista kiertää talleja. Toki sitten näkee myös niitä ei-niin mukavia talleja... Mutta tämä vaikuttaa kyllä mielettömältä! :) Selvisikö muuten mitä hevoset tuumaavat +50 lämmöstä ja miten niitä liikutetaan silloin? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sen takia mietin pitkään että uskaltaako lähteä vierailulle, mutta onneksi lähdettiin!

      Haha, vähän kyllä nauratti kun meille kerrottiin, että kun ihmiset lähtevät kesäksi pois, hevoset jäävät ja he käyvät sitten kävelykoneessa... Että siinä missä suomalainen hevonen menee lomalla laitumelle, dubailainen hevonen menee kävelykoneeseen ;) Sen enempää ilmastosta ei puhuttu, talli on ilmastoitu ja varmaan kuumimpaan aikaan päivästä hevoset eivät ulkoile... Koska onhan se ihan järkyttävän kuumaa!

      Poista