maanantai 21. joulukuuta 2015

Flying changes

vain vähän liioiteltu otsikko

Tämän syksyn ratsastukset on ollut mallia zero. Torsten on käynyt keventelemässä puolisen tuntia ennen omia iltatallejani, ja se on kyllä ollut hyvä. Kun vaatii vähän voi olla tyytyväinen vähään ;)
 
Tämän vuoden tavoitteeksi asetin joskus keväällä laukanvaihdot. Ne treenit sattuneista syistä jäi tekemättä. Viime viikolla maneesissa harjoitteli ratsukko laukanvaihtoja puomien avulla, ja siinä samalla (ilman satulaa...) myös Torsten teki muutaman vaihdon puomilla. Torstenille on jotenkin ihan itsestäänselvyys, että puomin tai esteen päällä tehdään vaihto mikäli ratsastaja on hereillä, mutten oikein tiennyt, miten selittäisin Torstenille vaihtoavun ilman puomia. Asia jätettiin hautumaan ilman sen kummempaa ajatusta, mikä nyt on yleisin tapa omassa ratsastuksessani. Universumi hoitaa tai jotain ;)
 
Lauantaina Torsten vietti vapaata ja eilen oli vuorossa kevyet keventelyt ennen kuusen koristelua. Maneesi oli kuitenkin tyhjä ja äitikin oli mukana, joten hän kuvasi pätkiä tästä megamielenkiintoisesta keventelystä puhelimeen.
 
Välikäyntien aikana totesin, että voisimme kokeilla laukanvaihtoa. Mietin Kyran kirjaa ja sitä, miten joskus keväällä luin hartaasti ja tarkasti laukanvaihdon opettamisesta hevoselle, lopulta muistamatta mitään muuta kuin kolmeen laskemisen. Yrittänyttä ei laiteta, jos Torsten ei ymmärtäisi jättäisin asian valmentajallemme Eevalle (siis edellinen valmennus ollut joskus syyskuussa...) enkä pilaisi asioita (yhtään enempää ;D). Nostin uralla vastalaukan ja ennen kulmaa laskin kolmeen - eikä mitään tapahtunut :D Yritin muutaman kerran, mutta Torstenin kuumetessa ja esittäessä varsin hienoa vastalaukkaa oli kierrokset pakko ottaa alas ja jatkaa ravityöskentelyllä ennen talliin siirtymistä.
 
 Koska ratsastajana olen vähän sellainen, etten tajua lopettaa ajoissa, halusin ottaa yhden rennon laukkapätkän loppuun, tosin siinä vaiheessa kun Torsten painelee videolla laukassa keskihalkaisijaa hieman out of control ajattelin, että toivottavasti äiti lopetti kuvaamasta, mutta onneksi ei. Extempore päätin yrittää laukanvaihtoa vielä kerran, ja sieltä se tuli. Pukin kautta, mutta omista avuistani. Videolla näkyy fiilikset vaihdon jälkeen :D Hottispaniini sai taputusten ja namien jälkeen mennä rentoa kevyttä ravia hetken, (siis about sen aikaa että pääsin edes lähelle pohkeitteni kanssa :D) ja siihen oli hyvä lopettaa.
 

Linkki hirveän pitkään videoon joka sisältää 80 % kevyttä ravia. Enjoy! ;D
 
Kaamosmasennus vaihtuu kuulkaa vaihdosta sellaiseen riemuun ettei ole tosikaan. Olen nyt lukenut sitä Kyran kirjaa ja katsonut youtuben kaikki laukanvaihtovideot läpi. Mutta apua, en mä ehkä selkään uskalla hetkeen mennä, etten vaan pilaa omaa fiilistäni, puhumattakaan ponista :D Hauskoja treenejä myös sinulle!

27 kommenttia:

 1. GO Jilla ja Torsten ;)) Tsemppiä seuraaviinkin laukanvaihto harjoituksiin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii kiitos, kyllä täytyy vielä tämän vuoden puolella kokeilla uudelleen ;)

   Poista
 2. Voi ilon määrää! Onhan se hienoa tehdä itse omalle hevoselleen eka vaihto, vaikka pukin kautta. Ihana letkeä ja elastinen Torsten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli se kyllä, tosi hienoa! Itsekin on kyllä niin kokematon noissa vaihdoissa, että oikeasti pitäisi mennä jonkun konkarin selkään ensin miettimään miltä ne oikeasti tuntuu, mutta hitsi, Torsten on vaan niin taitava että tajuaa mun epämääräisistä avuistani huolimatta mitä pyydän :)) On se ihana!

   Poista
 3. Hottispaniini! Ihana lempinimi :D Ja hyvä te! Rohkeasti vain kokeilemaan uudestaan vaihtoja sitten kun siltä tuntuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo, hottispaniini ja hottisponny on Torstenin hyvin usein käytetyt lempinimet ;) Ja vaihtotreenit jatkuu ehdottomasti!!

   Poista
 4. Jilla olet ihana! Kiitos blogista, tästä tulee aina hyvälle mielelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi, kyllä näistäkin tulee joka kerta hyvälle tuulelle <3

   Poista
 5. Hyvä Torsten! Tuosta se alkaa. Pukista ei kannata välittää, kuuluu alussa asiaan herkillä hevosilla. Tuosta kohti sarjavaihtoja, ota se tavoitteeksi 2016:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pukki ei haittaa! Pääasia että lopputuloksena oli uusi laukka, että poni ymmärsi mitä hain :) Hienosäätöä täytyy sitten tehdä valmentajan silmien alla, kunhan vaihtoavut hieman vakiintuvat! Melkein kirjoitin postaukseni loppuun että ensi vuoden tavoitteena on sitten sarjavaihdot, mutten ihan vielä uskaltanut ;) Katsotaan ensin oliko vaihto tuuria vai ei ;)

   Poista
 6. Ihanaa! Saatoin hymyillä ihan riemuidioottina kun katoin tota videota ja sitä kohtaa missä sun nauru raikaa :-D Noi fiilikset on niitä tän lajin parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo, ehdottomasti! Ja Torstenkin oli jotenkin niin tyytyväinen treeneissä, että sellaisen hevosen kanssa on ilo tehdä töitä :)

   Poista
 7. Miksi Tortsulla on hackamoret?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtelu virkistää! Tekee hyvää mennä välillä myös ilman taitaa suussa. Nämä on aika uusi ostos, ratsastuskertoja takana kuusi, ja ensimmäiset kerran Torsten leikki turvallaan maneesilanaa mutta sitten alettiin päästä kärryille kuolaimesta! Kuolaimeton olisi myös kiva mutta niin tuntemattomia mulle että katsoin hackamoren olevan näin laiskalle harrastajalle helpoin vaihtoehto.

   Poista
 8. Pojasta polvi paranee! Vihi-Tottilaiset on aikamoisia <3
  Hyvä Torsten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne <3 vielä on pitkä matka Vihi-Totin kaltaisen uran saavuttamiseen, mutta ehkä sitten eläkepäivillä viimeistään ;)

   Poista
 9. Mikä tuo kyran kirja on? Tai mikä niistä kun niitä on pari erilaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ihan sellainen Kyra ja ratsastuksen taito-niminen kirja :)

   Poista
  2. Voi vitsi olen ehkä vähän avuton mutta laitatko linkin mistä kyseisen kirjan saa :D niin monta erilaista

   Poista
  3. Kääk anteeksi että kesti vastata; kirjaa myy esim akateeminen ja joskus olen ihan Prismassakin sellaisen nähnyt :)

   Poista
 10. Olen aina ollut salaa kateellinen sinulle Torstenista. Se vaikuttaa viisaalle ja helposti oppivalle hevoselle, kuten nyt tuo vaihdon hoksaaminen. Omalle erirotuiselle olen yrittänyt opettaa vaihtoa jo pitkään. Se ei tajua edes pukittaa avuista joten tuskin oppii vaihtamaan koskaan. Olisi mielenkiintoista kuulla millaista elämä on nopea hoksottomisen hevosen kanssa. Tuossa on tietysti omat hyvät ja huonot puolensa joten millaista teidän arki ja käytännöt on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata :) Koska kuten sanoit, asia kulkee molempiin suuntiin, hyvässä ja pahassa. Hyvässä on tietysti tosi hienoa ja helppoa ja kivaa että se oppii nopeasti kaiken maailman koulujuttuja, mutta sitten taas muutamalla epäonnistuneella toistolla (esim ajolle opetus, estehyppelyt) poni on sitä mieltä että näin asiat on ja on vaikea opettaa erilaisia pelkoja ja tapoja pois. Torsten on aina satavarma itsestään ja tekemisestään :D ja ainakin omasta mielestäni se ajattelee aivan liikaa - se on esimerkiksi aivan liian fiksu pysyäkseen karsinassa jos ovi on auki. Tai eilen, kun Ell Estola sitä rapsutteli ohimennen käytävällä, se oli melko epäluuloisen näköinen. Tai yleisesti, se on aivan liian hyvään tottunut näyttääkseen hyvän tuulisella esimerkiksi yksin tarhassa, kun kaverin kanssa olisi paljon kivempaa. Joten joo, olen todella onnellinen Torstenista, ja ehkä se olen vain minä joka inhimillistän ja pistän sanoja sen suuhun, mutta kyllä niitä varmaan omalla tavallaan helpompiakin hevosia on olemassa :D Mutta arki sujuu silloin kun asiat pelittää Torstenin mielestä oikealla tavalla!

   Poista
 11. Ihana nähdä,että osa menee ilman kuolaimia ennakkoluulottomasti =) Ihana heppa ja kiva blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tämä hackamore-kokeilu onkin meille aika uusi juttu, mutta nyt kun säädöt alkaa olla sopivat niin homma pelittää varsin kivasti :)

   Poista
 12. Hei Jilla, mikä on sinun sähköpostiosoitteesi? Laittaisin viestiä sinne jos mahdollista.

  VastaaPoista