torstai 3. joulukuuta 2015

Eniten pelkään kaikkea

Ja ainakin mielipiteitä.
 
 
Siellä missä kaksi hevosharrastajaa tapaa, kohtaa mielipiteiden kirjo. On meillä oma tai liisaripeli, harrastamme yksityistallilla tai ratsastuskoululla on jokaisella mielipide, aina yhtä oikea ja joskus jopa perusteltu. Se miten hevosharrastaja voi selvitä mielipiteiden ristitulessa tervepäisenä jää mysteeriksi. Toisaalta, hevoshulluiksi meitä kutsutaan joten...

Home sweet home
Asuu hevonen sitten tallissa tai pihatossa, on hevosen koti valittu vain ihmisen tarpeita varten.
Karsinassa hevoselta riistetään oikeus hevosenelämään ja pihaton mutavellissä seisottaa hevostaan vain välinpitämätön ja laiska ihminen. Hevosmaailma on sen verran mustavalkoinen, että mitään välimuotoa näiden kahden vaihtoehdon välillä ei voi olla. Karsinan kaltereiden takana muhii käytöshäiriöt, tuki ja liikuntaelinten sairaudet, tylsyys, lihavuus ja tietysti mahahaava. Tallissa käytetään kuivikkeita jotka pilaavat maailmanlaajuisesti ympäristön ja lähiongelmana hevosen terveyden - jos kaviot eivät kärsi turvekuivituksella, keuhot pilaannu kutterilla ja ähky vie pellettikuivitetun karsinan asukkia. Tai ainakin tallissa on liian kylmä tai kuuma, kostea tai kuiva. Niin tai näin, talli-ilma tappaa. Ja vesiautomaatista tulee väärän lämpöistä vettä, kesät, talvet.
Pihatossa on aina kylmää, märkää, mutaista ja vaikka hevosille olisi rakennettu moderni makuuhalli superilla olkipedillä niin varmaa on että pihaton ovensuuhun on juurtunut pihaton omistajan oma lellihevonen, koviskarju joka pitää muut hevoset pois makuuhallista sekä juoma- että ruokintapisteiltä tehokkaammin kuin paraskaan portsari karkoittaa kestojanoiset kallion kuppiloista. Pihattohevosen mutaan raaputettu kurja kohtalo on hiljalleen riutua  hengiltä. Muita vaihtoehtoja ei ole.
  

Kuis tarhattais
Kokopäivä, puolipäivä, osapäivä. Maapohja, hiekkapohja. Postimerkki, laidunpelto. Virikkeitä vai ei? Yksin vai yhdessä? Tai ehkä kuitenkin kokonaan tallissa, hevoseni  niin viihtyy karsinassa! Ainakaan ei isoon tarhaan, ettei se juokse ja väsytä itseään, tai irrota kenkää, tai saa jännevammaa tai lihasrevähtymää ja ehdottomasti yksin ettei se riehu kaverin kanssa tai kaveri peräti potkaise. Tiedättekö muuten mitä Bucaksen loimet maksavat, tarhakaverit voi ilkeyksissään repiä loimia. Ei mitään virikkeitä, en halua että hevoseni kompastuu aktivointioksiin, hinkkaa jouhia ja loimia puunrunkoihin tai tonkii turvallaan maaperää. Ulos 500g toppis koska melkein pakastaa, neljään jalkaan suojat ja kuonokoppa. Aurinkorasvaa ja örkkimyrkkyä. Kaikki hevosemme hyvinvoinnin tähden ja mieluiten samaan aikaan.
 
Mitä ylle
Fleecee, villaa, puuvillaa, teknistä kuosii, nailonii. Vuoretonta, kesämallii, talvimallii, syysmallii. Vanut loimiin punnitaan kuin kultahippuset tillanderilla. 50,80,100,150,200,250,300g jne, Standard neckii, highneckii, fullneckii. Just name it. I`ll probably have it ;) Koska ponini on joka loimen arvoinen. Ja kun olet päivittänyt karsinan oveen loimitusohjeet viiden asteen tarkkuudella, raivannut kaikille loimille paikan, nimikoinut ne ja opastanut tallityöntekijää kädestä pitäen miten sinun hevosta loimitetaan, tulee aika klipata hevonen ja koko paletti menee uusiksi, tietenkin.
 
Mitä tänään ruuaksi
Korsirehuun perustuu koko ruokinta, mutta tulee ymmärtää että heinän kanssa kuolleisuus on korkeampi kuin Midsommerin murhissa. Annat tai et, aina se on yhtä väärin. On se sitten kuivaa, latokuivaa, esikuivattua, säilöttyä, suomalaista, ulkomaista tai vaikka pellosta suoraan suuhun nyhdettyä laidunta, on sen ravintoainesisältö jollei tappavaa niin ainakin väärä juuri sinun hevoselle. Tulee heinävatsaa, ähkyä, kaviokuumetta, lihasrappeumaa, ripulia ja huonoja kisatuloksia. Heinästä otetaan analyysejä joita vertaillaan netissä, koska analyysien tulkitseminen viitearvoineen on avaruusfysiikkaa vastaavaa toimintaa. Jokainen ymmärtää sokerin, mutta sitten alkaa iloinen sekamelska ja vain harva jaksaa ymmärtää d arvoa, srv arvoa, valkuaisarvoa ja ennen kaikkea niiden eroa. Ja tarkoittaako muka se sokerin 250 sitä että kuiva-aine kilossa heinää on neljännespurkki Pulmua? Uppoudumme hoptiin, ruokinnalla tuloksiin opuksiin ja turvaudumme naapurikarsinan viisaisiin, sillä on tärkeää saada ruokinta pilkulleen jotta pollemme jaksaa suorittaa koko kolmen vartin valmennustunnin, joka viikko.
Hyvän heinän lisäksi hevonen tarvitsee väkirehuja. Vai tarvitseeko? No tarvitsee, koska kaikki raskasta tai keskiraskasta työtä tekevät hevoset tarvitsevat energialisänsä. Ei ne lihakset tyhjästä synny! Ja keskiraskas työ, hmm, no kyllä neljä kertaa viikossa tunnin hölkkä on raskasta... Ja sitäpaitsi, ihan kuin hevonen tuntuisi työn jälkeen hiukan lämpimältä useamman ratsastusloimen alla, onkohan se ihan kunnossa? Väkirehujen määrää pitää kenties nostaa ja varmuuden vuoksi kannattaa pyytää eläinlääkäri ottamaan veriarvot. Puhe rautakuurin tarpeellisuudesta alkaa yleensä puolitoista viikkoa laidunkauden päättymisen jälkeen, suunnilleen niihin aikoihin kun arki ja syyssateet alkavat väsyttämään omistajaa.
Kauraa, myslii, energiapellettii, lightmyslii, varsarehuu, tammarehuu, orirehuu, coolmixii, massarehuu, hengitystiemyslii, westernmyslii, kylmä-kuumaverismyslii. Jokaiselle jotakin. Ja jos epäilyttää saako hevosressu kaiken tarvittavan specialsäkistään niin ei ole hevoskauppaa jossa ei olisi tarjolla hyllymetreittäin lisäravinnepurkkeja. Samalla kun omistajan lompakko tyhjenee saa hän mielenrauhan. Nyt kaikki on hyvin, yhdentoista eri purkin ansiosta. Voiko poniaan enempää rakastaa? Seuraavaan kriisiin saakka.
(Itse syömme matkalla talliin jotain pikamättöä ja huuhtelemme suumme automaattikahvilla tai light colalla. Meidän tiimeissä hevonen on se urheilija... ;))
 
Ootas Torsten katon voiko hevonen syödä jäätynyttä vihreää...
 
Treeniä, treeniä
Siinä missä hevosen omistaja yleensä yrittää kestää viisi päiväisen työviikon, ei hevonen siihen pysty. On esteheppoi, kouluheppoi, harrasteheppoi, kenttäheppoi (ja monia, monia muita) ja kaikkia niitä yhdistää se että kolme päivää treeniä peräkkäin on jo riistoa, ainakin jos on menty koulua ja vielä maneesissa. Hevonen kaipaa vaihtelua ja vapaata. Hevosen viikkolukkariin tulee kuulua pari treeniä, monta vapaata, muutama laukkamaasto, pari kävelypäivää, esteitä, kavalettitreeniä, ohjasajoa (koska on vääryys istua joka kerta hevosen selässä) ja irtojuoksutusta.. Nopealla laskemisella huoma että hevosen viikossa on enemmän päiviä kuin omistajan viikossa, mutta mikä estää omistajaa käymästä useamman kerran päivässä tallilla? Aamulla treenit ja illalla palauttavat kävelyt. Ai työ ja perhe-elämä haittaa harrastustoimintaa? Olisi suotavaa miettiä hetki ennen kuin hankkiutuu työelämään tai perustaa perheen. Hevosihmiselle hevoset ovat nro 1.
 
 
Amattilainen apuun
Hevosala työllistää. Hevosharrastelija tarvitsee listan ammattilaisia avukseen. Useimpia säännöllisesti ja joitakin ainakin silloin kun tili piippaa punaisella. Top 1 inhokki, pyhäpäivystys klinikalla maksaa helposti saman verran kuin viikko auringossa kaukomailla, juomineen. Klinikalta saa laskun mukaan vaikka hevonen ei selviäisikään.
Mutta jos kaikki menee hyvin ja niinhän on uskottava, sillä luoja hevoshulluista huolen pitää,
tarvitaan kotivalmentajaa, tarvitaan vierasvalmentajaa (second oppinion on välttämätön silloin kun kotivalmentaja ei osaa tai tajuu) tarvitaan tallinpitäjää, tallityöntekijää, tarvitaan varustekauppiaita, tarvitaan eläinlääkärii, hierojaa, kraniohierojaa, otehierojaa. Tarvitaan joku joka parantaa hevosen nahan kaiken hieromisen jäljiltä. Tarvitaan satulakauppiasta ja sitten satulansovittajaa ja sitten taas kauppiasta koska se eka myi väärän satulan. Olisin halunnut koulupenkin ja sainkin estesatulan.Tarvitaan kengittäjää jonka tärkein kriteeri on ettei kengät irtoile, jonka jälkeen tarvitaan nivelpiikityksiä. Tarvitsemme kirjallisuutta, nettisaitteja, blogeja ja keskustelufoorumin jotta voimme anonyymisti avautua ammattilaisista; kuka ymmärtäisi hevosharrastajaa paremmin kuin toinen hevosharrastaja? Hullu hullun tuntee, vai miten se nyt menee :))

51 kommenttia:

 1. Ihan huippu teksti, nauroin melkein ääneen! :D

  VastaaPoista
 2. Word Jilla, word!
  Super.

  VastaaPoista
 3. En tiedä itkiskö,nauraisko vai pissaisko housuun! Vai tekiskö kaikki kolme samaan aikaan? Mahtava teksti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no se housuun pissaaminen kannattaa ehkä jättää tekemättä :D

   Poista
 4. Ahahahah :D mahtavaa, kovaa ja korkeelta, hyvä Jilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joojoo, mutta tällaistahan tää heppahulluus on :D

   Poista
 5. Hah, just näin! Repesin nauramaan totaalisesti, hieman muut ihmiset taksissa tuijottavat! :D Hyvä Jilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no mutta muilla ihmisillä vahvistuu vaan käsitys meistä heppahulluista kun naureskellaankin ihan itseksemme :D

   Poista
 6. So true! :D
  Tosi hauska teksti, sä vaan aina osaat piristää päivää! :')

  VastaaPoista
 7. Mä vaan tääl oppitunnin alus nauran tälle :D piristit kyllä päivää iha huikeesti :)

  VastaaPoista
 8. Pikkasenko hymyilytti :D

  VastaaPoista
 9. Haha, oot ihan super :D!!

  VastaaPoista
 10. Joulukuun aloitus blogirintamalla on ollut joko blogigaalaäänestys hehkutusta tai kaikenmaailman joulukalenteripostauksia. Onneksi joku tuottaa sisältöä ja luettavaa meille seuraajille. Huippu kirjoitus jota lukiessa sai nauraa.
  (Tiedän että sinäkin olet ehdolla blogigaalassa ja olen kyllä äänestänyt sinua, olisit ansainnut visuaalisen blogin pystin tämän hyvän mielen pystin lisäksi!)

  VastaaPoista
 11. Tästä ei oo kyllä mitään muuta sanottavaa, kuin että ihan loistava! Sä osaat kyllä kerta toisensa jälkeen kuvata tätä koko heppatouhua niin osuvasti, lisää näitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noooo, hullu kun on niin ei tehnyt edes tiukkaa ;) mutta kyllä tää hevosharrastus on ihan oikeasti aivan pimeetä puuhaa, jos yhtään ajattelee mitä kaikkea hevosten eteen saakaan ajatella :D

   Poista
 12. Voi ei, ihan mahtava teksti! Ja mikä pahinta, pitää niiin paikkaansa :D

  VastaaPoista
 13. Hihihiii.... kiitos Jilla! Tuli sitten tehtyä ainakin viikon vatsalihastreenit tässä samalla, kun lukiessa nauroi ja edelleen nauraa niin kovin (siis osaan myös tarvittaessa multitaskingin, piileviä kykyjä...). Kyllä me hevosihmiset ollaan ihan oma rotumme, vaikkei tietääkseni rotumääritystä olekaan meille vielä vahvistettu...

  Aivan mahtavaa! Ihanaa joulun odotusta!

  suupielet korvissa ja maha naurusta kipeänä,
  Maarit L. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, kiitos :D multitasking taitaa kyllä olla meidän hevosihmisten ihan oma vahvuus, koska kaikli hevoselle justnyt :D
   Ihanaa joulunodotusta myös sinulle Maarit! :)

   Poista
 14. Nauroin ääneen, kiitos tästä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, kiitos itsellesi kun tulit kommentoimaan :D

   Poista
 15. Juuri näin!!! ������ Tätähän tämä on! Ihan huippu! T. Kati.H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa kiitos Kati, just näin se vaan (valitettavasti) menee :D

   Poista
 16. Haha, ihan mahtavaa! :D

  VastaaPoista
 17. Mistä niitä ori- ja kylmäverirehuja saa?! Mamman mussukka siis TARVITSEE heti säkin kumpaakin.

  T. Kyyneleet silmissä naurava (myöskin) hysteerinen ponnymamma ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei niitä saa niistä hevostarvikeliikkeistä!! Voidaan ei yhdessä mennä ostamaan ponnyillemme uusia säkkejä herkkumyslejä ;)

   Poista
 18. Ei sais nauraa ku vähän vakava asia mutta aijaijai :'D :'D
  Tinderissä piti viestitellä myöhään yöhön ja hieman syletti tää aikanen herätys mutta sit tulin kattoon postaukset ja tää oli kyllä loistava aamun piristys :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha aijai Tinder, tuo yöunien pilaaja... :D (Vaikka mun täytyy myöntää etten omaani olekaan käyttänyt piiiiitkään aikaan, Torstenissa on ollut ihan riittävästi tekemistä :D)

   Poista
  2. Siis tässä tapauksessahan sattu niinki hassusti että mulla kävi ennustaja asiakkaana (olen leipäkaupan myyjä) tuona kyseisenä päivänä, ja tämä tietty kaiken muun lisäksi mainitsi jotain miehistä.
   Samaisena iltana sitten, myös piiiiitkästä aikaa, kirjauduin Tinderiin. En ennustuksen takia, vannon!!
   Sinne oli tullu viesti ja samalla selailin muunkin tarjonnan.
   Ja heti pukkasi mätsiä ja alko luuri väriseen! :D
   Kummasti vaan itelläki nuo kaviokkaat vie enimmän huomion, saa luuri väristellä viesti-ilmotuksia ihan rauhassa :D

   Poista
 19. Aivan mahtava!!
  Juuri noinhan se menee :D
  Muistaakseni ensimmäinen hevostarvike jonka ostin uudelle hevoselleni silloin kauan sitten, oli tietysti pintelipatjat ja pintelit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä, kuinkas muutenkaan... :D Arvaa monetko pintelit mekin ollaan ostetttu - ja montako kertaa niitä on käytetty... Torstenin pintelinkäärimiskerrat pystyy laskemaan yhden käden sormilla... ;)

   Poista
 20. Saadaanko me lukijat antaa sun blogile numero kouluarvosana-asteikon mukaisesti 4-10? Mun mielestä sun blogi hipoo täydellisyyttä, tää on just sitä mitä lukijat haluaa lukea! Blogi näyttää ja kuullostaa aurinkoiselta, iloiselta, rennolta ja siitä huokuu se että sä nautit kirjoittamisesta, treenaamisesta sekä Torstenin seurasta ja valokuvaamisesta. Mä en tiedä millainen blogi on numeron 10 arvoinen, vaikka maailmanlaajuisesti, mutta mun lukulistalla olevista blogeista tää on paras. 10! Ihan huikeeta Jilla, sä oot paras! Mä luen sun blogia, koska täällä on asiaa, humoristisia tekstejä ja hömppää täydellisen sopivassa suhteessa. Sä saat minut ajattelemaan asioita. Älä ikinä lopeta bloggaamista, tää on niin iso piristys tähän harrastukseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis, ei tällaisten kommenttien jälkeen voisikaan lopettaa tätä kivaa harrastusta :)

   Poista
 21. Hahahah tää on aivan loistava ja niiin totta! Oot kyl ihana, jatka samaan malliin :)

  VastaaPoista
 22. Ai että miten mahtava kirjoitus! Ihan meinasi räät lentää nenukista kun nauratti niin paljon :D Ja kyllä, hullu hullun tuntee ;D

  VastaaPoista
 23. Jaoin tän vuosi sitten Facebookiin ja aion jakaa joka ikinen vuosi uudestaan, koska tää summaa koko hevosmaailman niin täysin. Kiitos tästä!

  VastaaPoista