sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Leikin loppu

Treenit on nyt treenattu - tänään kotiin jätettiin onnellinen hevonen :) Torsten olisi kyllä palannut kaverin luokse kotiin mielellään jo torstaina. Pikkasen tuli ahnehdittua kokonaisen viikon treenailulla, kotona kun tulee ratsastettua dressagejumppaa keskimäärin kolme kertaa viikossa. No, me sitten humputeltiin loppuviikosta ilman satulaa ja maastoiltiin. Tosin, tänään piti vielä ottaa ilo irti autiosta areenasta, sen lämmöstä, peileistä ja pohjasta. Nyt poika saa muutaman päivän vapaata ja sitten jatketaan. Löysin rantein, ilman suuria treenipaineita ;)


Video torstailta. 

Mikä ihana aurinkoinen päivä takana. Toivotaan niitä paljon lisää alkavaan viikkoon! :)

P.s. Muistatteko vielä Blogitallin harjakassihaasteen? Äänestys on vihdoin avattu ja lempparipostaustasi voit käydä äänestämässä täällä.

33 kommenttia:

 1. En heti edes tajunnut että sulla ei ole satulaa, istut niin vakaasti ilmankin. Hienoja kuvia ja video, taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä siellä aika tiivisti sai istua ettei tipahtanut, kun muut ratsukot menivät kavaletteja ja puomeja - Torsten ottaa niistä yleensä kierroksia ;) Mutta ei tällä kertaa! :)

   Poista
 2. Ihan kuin Torsten olisi vähän lihonnut? Olisi kiva lukea kooste, mitä tehotreeniviikko antoi ja mitä itse koit erityisen hyödylliseksi ja miten Torsten suhtautui elämänmuutokseen, tai ainakin luulen että elää normaalisti erilailla kuin tuolla kilpatallilla? Toisaalta oli kyllä silmät pudota päästä kun katsoin että menet ilman satulaa, onkohan se edes sallittua ;/... Mutta on se upea suomenhevonen ja ratsastat kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa katsoin minäkin, kyllä voi viikossa hevonen lihota! Nostin tarkoituksella heinämäärän normaalista yhdeksästä kilosta 12 kg päivässä, kun seisoi niin paljon sisällä. Sekin tietysti tuohon lihomiseen varmasti vaikutti.

   Mä palaan vielä erillisellä postauksella reissuumme. Loppuviikosta huomasi että Torsten oli aika kärttyinen, olihan se tosi iso muutos ponin normielämään verrattuna. Niin työnteon, tarhailun ja ruokinnan kannalta - vaikka mulla oli omat heinät kyllä mukana.

   Ei tullut sanomista ilman satulaa ratsastelusta, vaikka paikan omistajan kanssa samaan aikaan tuolloin ratsastinkin ;) Pikemminkin hän kehui Torstenin puomitekniikkaa :)

   Poista
 3. Me muutetaan maneesitalille vuokrahevosen kanssa. Huikeeta kun paremmat treeni mahdollisuudet. Mutta mutta valmentaja sanoi minulle viime pe valmennuksessa että "olen aika kunniahimoinen". Kun kerroin että vähä jännittää niin ku aina valmennus (inhoan sitä tunnetta enkä osaa työstää sitä pois). Olen yrittänyt etten olisi kunniahimoinen jotta rentous pysyisi. No nyt muutetaan mooonta mooonta astetta tasokkaampaa seuraan, mutta haluan pitää itse mielessä juurikin tuon lasueen "Löysin rantein, ilman suuria treenipaineita " meidän tavoitteet on erit kuin muilla ja rohkeasti ollaan erilaisia siellä muiden pv:n seurassa :D Muuton myötä saadaan onneksi paremmat maastotkin. :) Yritän tiedostaa etten treenaisi itseä väsyksiin alku innostuksesta kun on maneesi vihdoin käytössä. -Emmy-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maneesi on kyllä pop. Eipä ilman sitä ihan täysillä voi treenata! En kuitenkaan usko että teillä tulee ongelmia liiallisen treenin suhteen, on kuitenkin eri asia muuttaa pysyvästi maneesilliselle tallille kuin varta vasten maneesin takia asua viikko sellaisella tallilla :) Ja ihan mahtavaa, jos teidän maastotkin paranevat!

   Hassu juttu tuo, miten voikaan jännittää muiden ratsastajien edessä sitä omaa menoa. Mua jännittää lähes joka kerta, jos menee uuteen paikkaan ratsastamaan uusien ihmisten eteen. Ei mikään hyvä yhtälö kilpailuja ajatellen ;) Pitäisi juurikin aina vaan muistaa, että ratsastaa omaa "suoritusta" - ihan niinkuin muutkin tekevät. Ei niillä ole aikaa silloin seurata sinun tekemisiä :))
   Hauskaa muuttoa teille!

   Poista
  2. Ja talli on vielä ehkä 300m päässä omasta kodista, että että omalla nurmikolla saa kesäisin käyttää hevosta syömästä. Minusta tuntuu että tuleva kesä on pitkästä aikaa kaikkien aikojen hevoskesä. Olen niin onnekas. Joo kilpailutilanteeseen edes jonkilaiseen haluan itseni järjestää juurikin omien hermojen vuoksi ;) - Emmy-

   Poista
  3. Kuulostaa todella ihanalta hevoskesältä! Tsemppiä kisatilanteisiin :)

   Poista
 4. Ihana nähdä tällaisia kuvia ja videoita. Tuhat pistettä sulle kun ratsastat hevosesi noin hyvän näköiseksi pelkällä nivelsuitsituksella, liikaa näkee kangilla lyhennettyjä hevosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kiitos! Vaikka mun täytyy myöntää, että kanget kyllä odottavat kaapissa, mutta sovittiin Grantin, eli meidän vierailevan valmentajan kanssa, että laitan ne takaisin päähän vasta hänen silmien alla. Torstenilla kun on pahana tapana laittaa kieli bridongin ja kangen väliin ...

   Mutta juu, ehkä tässä on vihdoin alkanut ymmärtämään, ettei hevosia "vedetä läpi" tai pakettiin ohjilla. Tai että lyhyt hevonen ei olekaan aina se juttu - kyllä aavistuksen pidempi kaula ja sitä kautta tasapaino sek' tietysti hyvin koottu takapää on niin paljon parempi vaihtoehto :)

   Poista
 5. Hihihih, Torsten on niin mainio, piehtaroimaan ja sieltä nopeasti ylös ilkikurisesti pukittaen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Torsten oli kyllä kova piehtaroimaan tuolla aina hikipäivinä :D Ja aina sama juttu, pieni laukkapyrähdys omatoimihieronnan jälkeen :)

   Poista
 6. Ompa kivan valosa maneesi! Kivoja kuvia taas kerran :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, maneesi oli kyllä mahtava! :) Kiitos Wiivi aina niin kivoista kommenteistasi :)

   Poista
 7. Saako Torstenin kokoinen hevonen normaalioloissa vain 9kg heinä vuorokaudessa? Punnitsetko heinät kun tiedät määrän? Tuntuu vähälle, mutta toisaalta on se kuvissa ollut hienossa kunnossa, joten itse tiedät parhaiten. Olen ajatellut että on eläinrääkkäystä antaa alle 15kg, tai niin kaikkien lihavien hevosten omistajat sanovat. Kai hevoset ovat yksilöitä näissä asioissa? Tuo ylin maneesikuva on hienoin näkemäni, Kaikki kuvassa kohdallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on minunkin lempikuva :) Ihana, ihana valo.

   Joo, kyllähän ne ovat yksilöitä. Tosin en tiedä montaakaan hevosta, jotka oikeasti söisivät 15 kg heinää päivässä lihoamatta muodottomiksi :) Meillä siis punnitaan heinät, ja kyllä, Torsten saa noin 9 kg/pv. Laihduttaessa laidunläskejä se sai kahdeksan kiloa päivässä. Torstenhan kyllä söisi niin paljon kuin vain annettaisiin - ainakin kotona. Vieraalla talilla Torstenin karsina oli heinäkuivitettu. Kotona "pienellä" määrällä heinää ei kuitenkaan tarkoita, että Torsten söisi heinät vartissa ja olisi sitten pitkään taas syömättä. Meillä on heinäruokinta minimissään kuusi krt/pv, joten ruokintavälit ovat tiheät. Iltaheinät tulee 21.30 ja aamuheinät heti seitsemältä, joten välistä ei tule liian pitkää. Iltaheinät syödään myös verkosta, jolloin ne kestävät pidempään (ja haluan että Torsten syö yhdet heinät ryntään korkeudelta entisten ontumaogelmien vuoksi). Ja tarhaan heinät levitetään laajalle alueelle, mikä on mahdollisimman lähellä "laiduntamista" :) Torstenin kanssa on aina ollut vähän ongelmia läskien kanssa, joten uskon että tämä tiheä ruokintaväli on avain nykyiseen, sopivaan kuntoon! Sopivia annoksia laadukasta heinää useasti päivässä, niinhän ne fitnessihmisetkin vaalivat kroppaansa ;)

   Vertailuksi mainittakoon, että Into (iso hevonen) söi 12 kg päivässä, samalla tavalla kuin Torsten, mutta ilman heinäverkkoa. Into oli sellainen hevonen joka ei syönyt määräänsä enempää, joten sille oli turha kantaa yhtään enempää heinää eteen. Hän osasi pitää linjoistaan huolta ihan itse ;)

   Poista
  2. Onko se kuivaheinää vai esikuivattua? Jos on esikuivaa niin sitten se vasta vähäinen määrä onkin.... altistaa ähkyille ja ties mille ongelmille. Kun hevosen pitäisi saada tietty määrä kuiva-ainetta suoliston toiminnan kannalta...

   Poista
  3. Jilla on sanonut olevansa Hampaksessa ja niiden kotisivujen mukaan säilöä saa max. 12 kg/vrk eli on talli, jossa säännöstellään tiukasti. Säännöstely näillä täysihoitotalleilla tarkottaa sitä, että heinää ei haluta antaa paljoa. Hampaksesta en tiedä, mutta monesti edes lisämaksusta sitä heinää ei anneta tarpeeksi sillä tallinpitäjällä on yleensä joku ongelma runsaaseen heinämäärän antamiseen. Tämä on ihan yleismaallinen ongelma ja todella yleistä.

   Ja jos sitä heinää annetaan reilusti, niin sitten omistaja ei jaksa liikuttaa hevosta tarpeeksi ja se lihoo. Suo siellä vetelä täällä. Nykyajan hevosen ongelmahan on liian vähäinen liikutus ja liian kevyt liikutus jos sitä ylipäätään jaksetaan liikuttaa. Paljon liikkuvalle hevoselle voi antaa paljon heinää ja hevonen nauttii ja voi hyvin =) Toisekseen joillekin hevosille se runsas heinämäärä on ihan ehdoton henkisen hyvinvoinnin kannalta, esim. imppaajat, kutojat, muutoin stressaavat tai mahaongelmaiset. Kaikille hevosille runsas heinä tekee hyvää mutta on vielä nuo erikoiset erikseen... njoo tää lähti nyt ihan lapasesta rönsyilemään.

   Poista
  4. Esikuivattua heinää syötetään, ja kyllä yhdeksän kiloa pitää suolistossa kortta sopivasti - pitää hevosta osata myös katsoa, eikä vain lukea lisäainepurkkien selostuksia :) Torstenilla on, kopkopkop, ollut elämässään yksi ähky. Silloin se söi enemmän heinää.

   Mitä tallin ruokintaan tulee, täällä ei ole yhtään hoikkaa hevosta ;) Torsten taitaa olla sporttisimmassa kunnossa. Hevoset ulkoilevat 7-21, joten vapaapäivänäkin liikuntaa tulee riittävästi. Tiedän, että tallillamme on muutama asukas jotka syövät noin 15 kg heinää päivässä, mutta hyvin harva hevonen todella tarvitsee tunnin päivässä työllä enemmän kuin 12 kg. Lihava hevonen on ihan yhtä paha, kuin laiha hevonen. Sopiva on sopiva ;)

   Poista
  5. Jos 15kg syö niin sitten ne hevoset varmaan liikkuukin tai sit ne on läskejä. Tai sitten on terveydessä vikaa, imeytymishäiriö tms. Mutta kyllähän enemmän on parempi ja ihan vapaaheinäkin, mikäli siihen vain on mahdollisuus liikutuksen yms suhteen. Ja tosiaan pitää kattoa sitä hevosta eikä muuta.. + omistaja yleensä tietää mikä on tärkeetä ja mikä ei tuntiessaan oman kopukkansa. Mutta perun siltä osin kirjoitukseni eli Hampaksessa siis todella saa heinää jos haluaa. Pisteet tallinpitäjälle ja vau =)

   Poista
  6. Hah. Ulkopuolinen on aina paras sanomaan mikä on toisen hevoselle hyväksi. Näinhän se menee, näköjään täälläkin...

   Poista
  7. Kyllä Torsten on paljon paremman näköinen nykyään kun ei ole sellainen löllykkä mikä muutama vuosi sitten eli heinän tarpeen arvioiminen ja heinän punnitseminen lienee ainoa tapa pitää paino kurissa. Jonkun hevoselle riittää 8kg heinää, toinen tarvitsee 16kg eikä silti liho, joten yksilöitä nämä ovat.

   Poista
  8. Kaikki tietää aina paremmin :)

   Mä olen samaa mieltä, mutta uskon myös tuon tiheän ruokintavälin vaikuttavan positiivisesti aineenvaihduntaan. Kesät ovat ongelmallisia, kun laidun on mielestäni ainoa oikea paikka Torstenille silloin, ja siellähän se sitten syö - paljon ;)

   Poista
  9. Ääää sori Jilla, ,mutta mun oli pakko kaivella Torstenin kuva vuodelta 2013 ja nyt kun toi yks nyymi kommentoi T:n olleen silloin pullukampi. Mun mielestä höpöhöpö. Ei ole nousevaa vatsalinjaa vuonna 2015 kuten oli 2013, esim nää kuvat

   2015: http://3.bp.blogspot.com/-K6epYR3mOxw/VOD8sTt2lkI/AAAAAAAAT-Q/AkjoSCk3j70/s1600/DSC_8939.JPG

   2013: http://1.bp.blogspot.com/-GULGka8r4hE/Ur6-fZcWZGI/AAAAAAAAMH8/pIIEldMuAxM/s1600/DSC_8736.JPG

   Lihaksikkaampi T on nyt, ihan selkeästi eli työn tulokset näkyy. Mutta laihemmaksi en menisi haukkumaan.

   Poista
  10. Hahaa, ihanaa salapoliisi työtä. Tuosta ensimmäisestä kuvastahan on reilu vuosi, ja totta, on kyllä hoikemmassa kunnossa silloin. Tykkään enempi nykyisestä, tosin tuon maneesiviikon päätteeksi otetut kuvat ei ihan kerro koko totuutta, kun söi 24/7 eikä liikkunut ihan hirveästi. Sitten jos hakisi vaikka vuodelta 2012, 2013 alusta kuvia niin johan on Torsten ollut silloin pullea ;) Sitä aikaa luulen tämän toisen anonkin tarkoittaneen :))

   Poista
  11. Hihii, niinpä näyttääkin olleen. Oon lukenu blogiasi vasta vähän aikaa (löysin blogitallin puolelta) ja alkuaikoja en oo selaillutkaan. Pääasia että oot ite tyytyväinen ja T myös! Lihaksia sille on tosiaan kehittynyt hyvin vuosien varrella. Ja nyt kun innostuin ensimmäistä kertaa (miinus edellinen kommentti) kommentoimaan niin pakko kehua näitä valokuvia, siis aivan mahtavia... En tiedä valokuvien osalta yhtäkään parempaa blogia, nää on niin hyviä ja laadukkaita ja kauniita. Kiitos lukijoiden puolesta :) Innolla aina odotan uusia päivityksiä, sulla on ollut niin hyvä ja nopsa kirjoitustahtikin. Iso plussa!

   Poista
  12. Wau wau wau, kiitos paljon kommentistasi! :) Tällaiset kommentit kyllä piristävän päivää ja antavat ison osan tämän blogin sisältöä. Kiitos siis itsellesi!

   Poista
 8. Veikkailtiin että ehkä jäät maneesitallille pysyvästi kun olet niin lämpöisen perään, mutta et sitten kuitenkaan.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, minä ehkä, Torsten ei ;)

   Tiedättekö ne Lena Furbergin Polle-sarjakuvat kaivosponeista. Että kun ne viimeisillä voimillaan haistavat raittiin ilman, ne laukkaavat vapauteen. No, Torsten oli viimeisenä päivänä samanoloinen, kun ratsastuksen lopuksi sai piehtaroida ja olla vapaana maneesissa - siinä se seisoi maneesin ovella ja yritti haistella raitista ilmaa. Torsten on aina ollut vähän dramaattinen ;)

   Poista
 9. Ihanan näkönen maneesi kyllä! Harvoin näkee noin valoisaa :)

  VastaaPoista
 10. Miten saat maneesikuvissa näin kauniin valon ja värit kun samassa maneesissa monella on tosi pahan väriset kuvat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a. Luonnon valo, lähes ammattitason kuvauskalusto ja hyvä kuvaaja on varmasti avainsanoja. Näitä kuviahan ei ole juuri muokkailtu, sillä niitä ei oteta RAWina jolloin värimaailma pystyisi muokkaamaan paremmin.

   Poista