keskiviikko 31. elokuuta 2016

Autumn is coming - and so is the Helsinki International Porsche Horse Show!

Helsinki International Porsche Horse Show tuo 20-23 lokakuuta suuren maailman tunnelman ja huippuluokan kilparatsastuksen Helsingin keskustaan jo 32. kerran. Kuinka tapahtuma rakennetaan, miten esteratsastajien kirkkain kärkikaarti saadaan matkustamaan kauas kylmään pohjolaan, ja mitkä ovat Porsche Horse Shown toimitusjohtajan, grand -not-so-old manin eli tapahtuman perustaneen Tom Gordinin parhaita muistoja vuosien varrelta?


Tom Gordin sekä Horse Shown tapahtumakoordinaattori Petra Sorsa toimistolla, takanaan tämän vuoden Porsche Horse Show juliste.

Tunnetta ja elämyksiä

Helsinki International Porsche Horse Show on sekoitus suuria tunteita, huippu-urheilua, glamouria, viihdettä, varuste-urheilua ja tiivistä tunnelmaa. Yleisön eläytyminen on käsin kosketeltavaa ja esteratsastusta seuratessa on haastavaa olla itsekin laukkaamatta esteiden välejä katsomosta käsin. Etenkin kotimaisen ratsukon onnistuneen suorituksen jälkeen ei kuule omaa ääntään hurraamisen ylitse ja vastaavasti ratsukon mukana myötäelävä yleisö puomin kolahtaessa kohahtaa henkeä pidätellen. Kilparatsastajien katsomon vihellyksiä kuunnellessa voi oppiakin, kilpakumppaneita kannustetaan puhtaisiin suoritukseen ja kirimään ennätysaikoja kiinni.

Palkintoihin puoli miljoonaa

Vuosittain katsomot täyttävä, yli 40 tuhatta kävijää vetävän nelipäiväisen horse shown synty ei suuresta suosiostaan huolimatta ole ollut järjestäjille koskaan itsestäänselvyys. Sen eteen paiskitaan töitä läpi vuoden, esimerkiksi yhteistyökuvioiden parissa. Tällä hetkellä pääyhteistyökumppaneita ovat Porsche, A. Tillander sekä Horze ja kaiken kaikkiaan yhteistyökumppaneita on neljännessata. Vuodenvaihteen tienoilla ydintiimi käy läpi keskustelun, kantaako galluppien mukaan nuorten naisten keskuudessa vuoden suosituimmaksi tapahtumaksi valittu Porsche Horse Show jälleen seuraavaan vuoteen. Tähän asti on kantanut, ja FEI on jatkanut sopimustaan Helsingin world cupin osakilpailuista seuraavaksi viideksi vuodeksi. World Cup tarkoittaa kansainvälisyyttä ja huippuratsastajia, FEI puolestaan isoja palkintosummia. Tänä vuonna voittajille ja sijoittuneille jaetaan palkintorahoja yhteensä puoli miljoonaa euroa. Summat ovat kasvaneet vuosien varrella valtavasti; vuonna 1985 ensimmäisessä Horse Showssa palkintorahaa oli jaossa 200 000 markkaa. Tapahtuma rakennettiin 2,5 miljoonan markan budjetilla ja kävijöitä oli 16 tuhatta. Tänä vuonna budjetti on 1,6 miljoonaa euroa, ja kun lisäksi otetaan huomioon kaikki talkoovoimin annettu panos, ymmärtää, miten kaikilla mittareilla mitattuna poikkeuksellisen suuresta suomalaisesta tapahtumasta saamme nauttia.



Kyra Kyrklund hevosellaan Flyinge Amiral palkintojen jaossa. Kyra on voittanut niin Grand Prix kuin Grand Prix Kürin useina vuosina ja hän on palkittu moneen kertaan kilpailujen parhaana suomalaisratsastajana.

Kari Nevala oli ensimmäinen suomalainen, joka nappasi Horse Showssa avoimen luokan voiton itselleen; vuosi oli 1997 ja 140 cm aikaratsastusluokan voitosta palkinnoksi sai voittorahojen lisäksi uuden satulan.

Huippu-urheilua ja viihdettä

Helsinki Horse Shown pääpaino on huippuesteratsastuksessa, ja sen ympärille on kerätty monipuolinen kattaus yleisöä kiinnostavaa hevosurheilun lajikirjoa, unohtamatta hauskan pitoa, viihdettä sekä kulttuuria. Tiimi aloittaa ohjelman suunnittelun ja minuuttiaikataulun luomisen jo varhain keväällä. Torstai ja perjantai kuluvat amateur tourin parissa - kilpailu mahdollistaa sen, että taviksetkin pääsevät suurelle areenalle hyppäämään. (Ja oikeasti yksikään joka pääsee ratkaisemaan maailmanluokan ratamestareiden tehtäviä ei ole ihan tavis!) Torstain myöhäisiltaan kuuluu oleellisesti myös kouluratsastus, joka on ollut mukana tapahtumassa kilpailumuotona vuodesta 1993 lähtien. Perjantai-iltana show polkaistaan virallisesti käyntiin avajaisnäytöksellä ja siitä alkaa hektinen kansainvälinen kisaviikonloppu.

Tänä vuonna ratamestarina toimii Rion olympiaradatkin rakentanut Jorge Guilherme. On mielenkiintoista nähdä, minkälaiset radat hän suunnittelee huomattavasti pienemmälle sisäareenalle Helsinkiin. Ratsastajat saapuvat mielellään Suomeen, täällä kaikki toimii. Kaupunkiolosuhteet aiheuttavat omat haasteensa ratsastuskilpailuiden järjestämiselle, joten puitteiden kuntoon saattaminen vaatii huolellista ajatustyötä sekä ison tukun kahisevaa. Tallialue rakennetaan jäähallin parkkipaikalle 40 000 eurolla, ratsastuspohjat syntyvät 35 kontista hiekkaa - huippualusta on uusittu muutama vuosi sitten vajaalla 200 tuhannella eurolla; sen lisäksi pohjan rakennukseen varataan budjetista vuosittain 70 000 euroa. Turhia vaatimuksia kilpailijoilla ei kuitenkaan ole. Kilpailijat ovat maailman matkaajia, eivätkä valita turhasta, vaan sanovat asiallisesti jos löytyy puutteita. Esimerkiksi ensimmäiseen Horse Showhun ostetut esteet uusittiin vasta kolme vuotta sitten, osittain kansainvälisen liiton painostuksesta ja osittain kilpailijoilta saadun palautteen johdosta; "you have to chainge it" sanoi hallitseva esteratsastuksen maailmanmestari, Steve Guerdat. Ja niin kalusto meni vaihtoon. Stay friends with the riders, se on tosi tärkeä juttu, Tom kertoo.


 Legendaarinen esteratsastaja Hugo Simon voitti kaksintaisteluluokan vuonna 1986. Voittajan on helppo hymyillä!


Tom Gordin World Cupin finaalissa keväällä 1998.

Gordinilla on ollut selkeä visio showsta jo ensimmäisestä vuodesta lähtien. Halusimme tehdä maailman parhaan shown, Gordin naurahtaa. Ensimmäisen horse shown läpivieminen ja sen jälkeinen eufoorinen tila onkin yksi miehen parhaista showmuistoista, siitäkin huolimatta, että tappiolle jäätiin - niinpä show must go on, yleisön onneksi. Onnistunut tapahtuma vaatii jatkuvaa uusiutumista sekä ajassa elämistä, joten show ei ole koskaan kopio edellisvuodesta. Yleisölle tehty tapahtuma pyrkii joka vuosi yhä paremman elämyksen tarjoamiseen; balance viihteen ja urheilun välillä on hiuksenhieno, Tom kertoo.
Kouluratsastuksen ystävät ovat toisinaan kritisoineet lajin vähäistä areena-aikaa tapahtumassa. Kouluratsastusta ei kuitenkaan ole Gordinin mukaan kannattavaa tuoda tämän enempää esille; kouluratsastuksen World Cupin osakilpailun hakemista Helsinkiin on harkittu, mutta ainakaan vielä siihen ei ole ryhdytty. Moninkertaisella esteratsastuksen suomenmestarilla saattaa tietysti olla aavistuksen puolueellinen näkökanta asiaan, mutta tottahan se on, nopeatempoinen esteratsastus myy.
Viimeisten vuosien ohjelma on rakennettu niin, että päänäytökset sisältävät sekä este- että kouluratsastusta. Horse Showlla on pyrkimys kehittää suomalaista ratsastusurheilua, eikä ole salaisuus, että kotimaisten kouluratsukoiden osallistumismaksut kansainvälisiin luokkiin sisältyvät tapahtuman budjettiin.

 Ennen kuin kouluratsastus saapui Helsinki Horse Showhun kilpailumuotona v. 93, järjestettiin erilaisia kouluratsastusnäytöksiä, joissa esiintyi useita kertoja Suomen paras kouluratsastaja, Kyra Kyrklund. Kyra on koko kansan rakastama ratsastaja, esikuva ja hän on ollut mukana Horse Showssa monella tapaa, myös vetämällä valmennusklinikoita tapahtuman aikana. Tänä vuonna klinikka tuodaan ohjelmaan mukaan uudelleen, kun Suomen kouluratsastuksen maajoukkuevalmentaja Emile Faurie saapuu Helsinkiin.


Kilparatsastuksen lisäksi Helsinki Horse Show on tarjonnut aina myös viihdettä yleisölleen. Tässä tapahtuman juontaja Håckan Wahlman, Hockus, selittää viihteellisen olutviestin sääntöjä. Ulkomaiset kilparatsastajat laitettiin tölttäävien islanninhevosten selkään, tavoitteena pitää täysi tuopillinen olutta mahdollisimman täynnä, ainakin maaliin saakka.

 Expo ja shoppailu on aina ollut olennainen osa tapahtuman henkeä. Siinä missä Horse Shown alkuvuosina hevostarvikeliikkeitä oli Suomessa parikymmentä, on nykyään liikkeitä yli 300, ja moni näistä saapuu expoon tekemään hyviä kauppoja. Viime vuonna uudistusta tapahtumaan toi Ladies Night, naisten hemmotteluilta, joka on luvassa myös tämän vuoden ohjelmistossa.

 Kuvassa vasemmalla Ritarihuoneessa kutsuja emännöimässä FEIn entinen puheenjohtaja, HKK prinsessa Haya, keskellä Tom Gordin ja oikealla Kyra Kyrklund. Jordanian prinsessa Haya on itsekin kilpaillut Helsinki Horse Showssa ja kehuu kilpailua vaatimattomasti yhdeksi maailman parhaista kilpailuista.

Muistoja joita ei muistella

Eventtien aloitusajat ja niissä pysyminen on aina ollut kunnian asia, joten muutama vuosi sitten syntyi katastrofaalinen tilanne ratsastusareenan pohjan kanssa. Toimitettu hiekka oli liian märkää ja sitä kuivateltiin yötä myöten; lopulta samalla kellon lyömällä kun ovet avattiin yleisölle, tehtiin päätös hiekan vaihtamisesta uuteen. Show pääsi alkamaan kaksi tuntia aikataulussa myöhässä, ja koko illan ajan epäonnistumisesta muistutti areenan toiseen päähän kerätty kasa märkää hiekkaa, jota ei ehditty roudaamaan ulos. Nyt naurattaa, mutta silloin ei tehnyt mieli kävellä yleisön seassa, Gordin naurahtaa. On ihailtavaa, että miehen ikään ehtineen tapahtuman järjestäjiltä esille nousee käytännössä vain yksi negatiivisempi muisto. Tapahtumasta voi keskustella niin ratsastajien kuin talkootyöntekijöiden kuin yleisön kanssa, ja aina kaikilla on kerrottavanaan oma hyvä elämys, jotain mitä muualta ei saa. Allekirjoittanut tuskin on ainoa, joka haluaa hevosen selkään ja ratsastamaan heti tapahtuman jälkeen, se on jotain mitä huippuratsastuksen seuraaminen saa aikaan.


Helsinki Horse Showssa on alusta lähtien ollut upeat esteet ja mieletön kukkaloisto.

 Behind the sceen, ammattifloristit suunnittelevat ja tekevät kukkaloiston areenalle.


Esteet ovat tapahtuman omat, ja ne maalataan joka vuosi uudelleen. Kolme vuotta sitten uusittu kalusto on niin ratsastajien kuin työntekijöiden mieleen, sillä uudet esteet ovat aiempaa kevyempiä. Tapahtumassa on vajaa 500 vapaaehtoista työntekijää, jotka saavat palkaksi vaatteet, ruuat, juomat ja elämyksiä. Tarkoituksena on, että työntekijät saisivat puolet ajasta nauttia showsta ja puolet ajasta tehdä töitä.

Toimistolle on kertynyt kattava kokoelma lehtileikkeitä vuosien varrella.

Lippuja jaossa

Porsche Horse Shown lippuja voi ostaa Ticketmasterilta. Tämän vuoden uutuuslippuja ovat mm. lastenlippu, joka on tarkoitettu 3-9 vuotiaille, se käy kaikkiin näytöksiin ja maksaa 16,50 euroa näytökseltä, sekä nuorisolippu 10-15 vuotiaille, joka tarkoittaa -10 euroa kaikista aikuisten näytöslipuista. Ihan jokaista lippua tapahtumaan ei myydä. 3000 lippua lahjoitetaan vähävaraisille perheille mm. Mannerheimin lastensuojeluliiton kautta - hyväntekeväisyys on aina iloiseksi tekevä asia! Ja hei, ei unohdeta lippuarvontoja, niitä on luvassa sekä täällä että muissa yhteistyöblogeissa syksyn mittaan. Mennään yhdessä tekemään uusia mahtavia muistoja - nähdään Jäähallilla!


Tyyli ennenkaikkea!

Kiitos Tomille haastattelusta, Petralle kaikesta yleishyödyllisestä tiedosta sekä vanhoista kuvista. Kuvien lähteet; Helsinki Horse Show arkisto
Muut lähteet; 20 years of Helsinki International Horse Show, muistoja vuosien varrelta-kirja
SRL
Porsche Horse Show

14 kommenttia:

  1. Olipa hyvä artikkeli! Meikämanne pääsee vihdoin monen vuoden tauon jälkeen HIHSiin, pirteänä la aamuna ylös klo 4.30, aamulennolla Helsinki-Vantaalle ja sitten jäähallille. ;) Siellä nähdään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja mahtavaa että sinäkin olet tulossa - nähdään siis viimeistään siellä :)

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen postaus. Paljon minulle uutta tietoa ja kuvia. Kiitos taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, hienoa että löytyi uutta tietoa - niin minullekin, tätä juttua oli todella kiva tehdä!

      Poista
  3. Voi kun pääsis tuota esitystä katsomaan! Kuulostaa niin mielenkiintoiselta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä showta ei kannata jättää välistä :)

      Poista
  4. Haha mua aina naurattaa kun me ollaan Champin kanssa tuolla seinällä lehtileikkeessä puolen sivun kokoisessa kuvassa :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei nyt mä bongasin sen myös, superstarat muiden starojen joukossa!

      Poista
  5. onneksi luin tämän, käsitykseni hihs parani 100% hyväntekeväisyyden ansiosta. Hyvää työtä Jilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla; lahjoituksesta joka on tehty monena vuonna ei juurikaan mediassa ole puhuttu!

      Poista
  6. Mahtavan mielenkiintoinen postaus, mahtava lukea hiukan behind the scenes tuosta upeasta tapahtumasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kurkistus kulisseihin oli myös omasta mielestäni varsin mielenkiintoista!

      Poista
  7. Tämä oli paras lukemani HIHS"mainos" koska ensimmäistä kertaa haluaisin nyt tulla paikan päälle, telkasta tuijottamisen sijaan. Mitä näytöstä suosittelet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla, olisi hauskaa törmätä tapahtumassa. Itse olen aiempina vuosina käynyt lauantain päivänäytöksessä (klo 11-18), sillä siinä on parasta koulua ja isoja esteitä - joskus ollaan myös oltu perään se lauantain iltanäytös, mikä on myös viihdyttävä mutta kouluratsastuksen ystävänä lauantain tai sunnuntain päivänäytökset olisivat omat valintani :)

      Poista