maanantai 23. toukokuuta 2016

"Activity, balance and lightness

The rest is filosophy"
-Eversti Christian Carde

Eversti Colonel Christian Carde, joka neuvoi, että ota nyt kuva kun hevosella on hyvä ilme sekä ratsastaja Niina Kirjorinne, jonka blogista voi lukea mm. Carden klinikoista enemmänkin.

Miltei viikon mittainen blogihiljaisuus, vahingossa. Olette kyllä olleet mielessä, joka päivä! Täällä on vain treenattu niin ahkerasti että kirjoitusaika on tyystin ollut kadoksissa ;)

Torsten on ollut treeneissä aika kiva. Valmentaja on ratsastanut sitä viikoittain, joten allekirjoittanut on päässyt helpolla. Erityisesti kun mielessä ovat olleet edellisenä viikonloppuna Suomessa vierailleen eversti Christian Carden opit. En ole aiemmin ollut kuuntelemassa Carden klinikoita, mutta olin todella iloinen että nyt vihdoin menin. Valmentaja ei keksinyt pyörää uudelleen, mutta hänellä oli työkalut jokaiselle ratsukolle. Oli todella positiivinen asia nähdä miten ratsastajat ottivat opit omaan käyttöönsä - ratsastajia sekä hevosia oli monien eri tyylisuuntien edustajia. Carde toisti mielestäni yhden lauseen useammin kuin kerran; aktiivisuus, tasapaino ja keveys, siinä kolme asiaa joita jokainen ratsukko tarvitsee. Aktiivisuutta hän korosti erityisen paljon siirtymisten yhteydessä, siirtymä alaspäin ei tarkoita hidastumista vaan aktiviisuutta, "slow down is an idea of collection" ja  "the moment we slow down we put activity on" ja tämä olisi ehkä pitänyt nähdä jotta sen ymmärtäisi oikein. (Kuvaaminen oli kuitenkin kielletty.) Pidempään Carden oppilaina olleet tekivät kaikki siirtymiset niin aktiivisilla takajaloilla, että ne olivat kuin suoraan oppikirjasta ja jos joskus saan Tostenille opetettua edes puoliksi yhtä nopeat - ja tasapainoiset - takajalan liikkeet kuin näillä ratsukoilla, voin olla tyytyväinen.


Carde oli myös tarkka siitä, että hevoset saivat lepotaukoja säännöllisesti, "we ask not much, but very often", mitä rankempi tehtävä, sitä useampia taukoja. Toisaalta Carde vaati hevosia pysymään ratsastajan määrittelemässä muodossa työnteon aikana, "you choose the frame and balance, horse can not change that".

Miten hevoselle muoto sitten annettiin, pehmeästi tietenkin, kaikilta osin. Kun katsomo sai ratsastajien tauon aikana kysellä mieltä askarruttavia kysymyksiä Cardelta, nousi tuntuma pitkäksi aikaa keskustelun pääaiheeksi. Pitääkö kädet paikallaan vai ei? "Well, its right and wrong. You most know how to not move your hands!" Käsi saa liikkua, ylös, alas ja sivulle, mutta se ei vedä taakse. "Equal contact on bouth reins" ja "stady hands" kuultiin valmennusten aikana muutaman kerran. Paikallaan oleva käsi ei ole synonyymi tasaiselle kädelle, vaan täytyy opetella olemaan tasainen samalla kun kättä liikuttaa, mikäli hevonen sitä vaatii.Aktiivisuutta, tosin vielä hieman epämääräisesti kohdistettuna.Helppoa kuin heinänteko, kun asiat näin yksinkertaisesti kertoo. Torstenin kanssa on tahkottu erityisesti sitä aktiivisuutta, sillä "balance without activity is no use". Torsten olisi kyllä saanut itse olla valmennuksessa mukana, sillä tällä hetkellä sillä on ihan omat mielipiteet aktiivisuuden tärkeydestä - laidunkauden alussa on kuulemma yliarvostettua hötkyillä kummemmin. Vähemmälläkin pääsee takaisin peltoon.

14 kommenttia:

 1. "Balance without activity is no use." Tämä!
  Kiva että olet kiinnostunut Cardesmista, hänen valmennuksissa näkee poikkeuksetta siistiä ratsastusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli todella silmiä avaavaa päästä katsomaan klinikkaa, ja ratsastus oli todella siistiä!

   Poista
 2. Upeita kuvia Torstenista, niistä näkyy paljon hyvää! Monesti näillä muhkeammilla hevosilla joutuukin tekemään hivenen pidempään töitä, se rakenne vaatii vähän muita enemmän valmistelua ettei tuloksena ole monen suomenhevosen tapaan puskutraktori :D

  Kurssi oli mahtava, kiitokset viime hetken sokeripalasta, kun se itseltä unohtui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina - näkyy hyvää ja paljon paranettavaa, mutta ehkä se tästä pikkuhiljaa! Eipä meillä ole mihinkään kiire.

   Ja kiitos itsellesi, en olisi kyllä tajunnut päivämääriä jos et olisi niitä minulle rautalangasta vääntänyt 😉 Oli ilo katsella sinun ja valkoisen ratsusi yhteistyötä, en ole aiemmin nähnyt yhtä pehmeää ja oikea-aikaista käden käyttöä kuin sinulla.

   Poista
  2. Oooh! Kiitos! :D Toivottavasti pääset uusiksi asian äärelle, nämä ovat miellyttäviä, informaationtäyteisiä kursseja.

   Poista
 3. Hyviä kiteytyksiä, mutta kyllä ainakin aiemmin klinikoilla on saanut kuvata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin on mutta tällä klinikalla ratsastajien pyynnöstä ei ollut kuvauslupaa - ymmärrän sen niin hyvin, kaikista kun saa hyviä ja huonoja kuvia, kuvaajasta riippuen. Kilpailupaikalla ainakin on vähän jopa ahdistavaa ratsastaa, jos sattuu osumaan jonkun kameraan ja sitten kuvat laitetaan näkyville usein hyvin heikon seulan läpi katsottuna...

   Poista
 4. Samaa mieltä kuin Niina Torstenista ja kiva kuulla, että viimein pääsit seuraamaan kurssia. Carden kurssien seuraamista voi tosiaan suositella lämmöllä kaikille. Hevoset lähtevät valmennustunneilta poikkeuksetta tyytyväisinä ja pirteinä ja kuitenkin joka kerralla edistysaskeleet ovat olleet huomattavia. En ymmärrä valmentajia, joiden mukaan hevoset eivät ole tehneet tarpeeksi ellei joka paikka ole vaahdossa.

  Tällä kertaa kurssilla oli ratsastajien toive, ettei kurssilla kuvata. Luvan kanssa kuvia sai ottaa omaan käyttöön. Paikalla oli myös ammattikuvaaja joka tallentaa materiaalia everstin kursseilta koko ajan. Kuvia on nähty mm Niina Kirjorinteen blogissa ja facebook-sivuill, samoin kuin omilla sivuillani, sekä tietenkin Colonel Carden omilla facebook-sivuilla. Tervetuloa katsomaan seuraavia valmennuksia kun taas päivämäärät vahvistuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevoset olivat kyllä poikkeuksetta tyytyväisen oloisia työhönsä, ja niinhän sen kuuluisiin mennä. Itsekin katsoin kuvia jo Carden Facebook-sivuilta ja sinne on suora linkki postauksen ylhäällä, jos joku muu haluaa myös katsella kuvia :) Laittaisiko Leena linkkiä sivuillesi?

   Tekisi ehdottomasti hyvää tulla katsomaan taas seuraavaa klinikkaa! :)

   Poista
 5. Hyvää ratsastusta ja valmennusta on aina ilo seurata.
  Onhan tuollainen järjestäjän puolelta tarjottu kuvauspalvelu aikamoista luksusta ratsukoille. Vaikka kuvaaminen on kuinka kivaa, niin olihan se todella miellyttävää seurata valmennusta katsomossa jossa rauhoituttiin kuuntelemaan ja katselemaan klinikkaa. Tykkäsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kuvat on ihania mutta erityisesti tapahtumissa ja klinikoissa missä haluaisi keskittyä itse myös katsomiseen, on paljon helpompaa jättää kamera kotiin :)

   Poista
 6. Tykkään näistä Carden ajatuksista (ylläri), toivottavasti joskus pääsen häntä ihan livenäkin kuulemaan ja katsomaan. Siirtymiset, ah siirtymiset ja aktiivisuus niissä! Otetaanko kesäkuun ratsastusagendaksi hioa siirtymisiä? Pena ja minä ollaan mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo otetaan!! :D Jos me vaikka päästäis Torstenin kanssa sun oppiin, tai vähintään saataisiin neuvoja samaan tyyliin kuin yhteen toiseen blogiin olit jättänyt videoon kommentteja, se olisi superjees! ;)

   Poista