sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Under the Umbrella

Warwick McLeanin klinikka Ypäjällä
 
 Warwick McLean sekä Stella Hagelstam ratsunsa New Hill Julitrean selässä.
 
Lauantaina oripäivien yhteydessä järjestetyssä Warwick McLeanin klinikassa oli lämmin tunnelma, kiitos täyteen vedetyn Ypäjä-hallin. Klinikka käsitteli hevosten valmistelemista niitä jännittäviin tilanteisiin, kuten kilpailutilanteisiin. Valmennuksissa olennaista ei ollut se, että hevonen tai ratsastaja olisi näyttänyt nätiltä tai liike olisi ollut mahtipontista, vaan sen, että hevoset olivat rentoja.
 
Hevosen pakovietin sisältävä aivolohko on suurempi kuin sen oppimislohko, joten pakeneminen on sillä luontaisesti ensimmäinen vaihtoehto ja se menee aina ihmisen opettamien oppien edelle. Pakenemisreaktio, eli pelko, vaihtuu kuitenkin hevosesta riippuen muutamien kymmenien sekuntien sisällä uteliaisuudeksi - ja tätä Warwick halusi ratsastajien hevosilleen vahvistavan. Teach your horse to be curious.
 
Muun muassa tällaisia mind game-tehtäviä Warwick ratsukoille teetti;
 
Saana Vepsäläinen ja ori Ypäjä Hemmo osoittivat välittömästi uteliaisuutta sateenvarjoa kohtaan.
 
Warwick pyysi antamaan hevosille kaulaa niiden tutkiessa niille vierasta asiaa. Laskemalla päätään hevoset pystyvät rentoutumaan, suusta ei saa vetää, se vahvistaisi vain hevosen ensimmäistä reaktiota, pelkoa vierasta asiaa kohden. Kuvassa Ida-Lotte Peltoniemi ja utelias tamma Furia.
 
Ville Vaurio ja Laram. Kun hevonen oli saanut aikaa vieraan esineen tutkimiseen, mielellään myös sen koskettamiseen, lähti sateenvarjo peruuttamaan ja hevonen vaistomaisesti seurasi sitä - hänhän sai aikaan sen, että varjo ryhtyi perääntymään. Näin ollen varjo ei ollut enää pelottava, ja hevonen tunsi olevansa tilanteen herra.
 
Melinda Ignatius hevosensa Royal Riccionen kanssa.
 
Vieraasta asiasta tehtiin tuttu, ja normaalia treeniä jatkettiin. Kehu, taputa - se rohkaisee hevosta.
 
Hevoset reagoivat erilaisiin ärsykkeisiin eri tavoin. Klinikalla harjoiteltiin myös ääneen tottumista yleisön taputtaessa. Tämä kaksikko otti varsin lunkisti yleisön hurraamisen.
 
Anna Kärkkäinen tammalla Elves Angel.
 
Vain maneesin sisäkatto on rajana, mihin kaikkeen hevoset voidaan totuttaa. Tätä harjoitusta ei teetetty nuorille ratsuille. Kuvassa Maarit Raiskio tammalla Pin Rock's Zico.
 
Hockus olisi voinut laulaa mikkiin under my umbrella ja satoja kiloja heinää, mutta ehkä se olisi vienyt keskittymiskyvyn hevosilta. Siis se heinä.
 
 

Mia Kainulainen ja Coco Paradieso.
 

Laukkapiruetteja kävelevien sateenvarjojen välissä - tähänhän me kaikki pyritään ;)
 
Ja oikeastaan, tällaista ollaan treenattu jo vuonna 2012 silloisella kotitallilla - tai Torstenin kaveri treenasi ;)
 

 
Lisää kuvia klinikasta täältä, palailen ehdottomasti tarkemman klinikkakoosteen kanssa piakkoin!


13 kommenttia:

  1. Hyvä että ratsukon rentouteen aletaan kiinnittää enemmissä määrin huomiota.
    Hyviä kuvia klinikalta, jään odottelemaan tarkempaa klinikkakoostetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, vielä kun saman ajatusmaailman saisi kilpailuihin.

      Klinikkakooste tulee lähipäivinä, jos vaikka muina päivinä ei tarvitsisi olla töissä vajaata kahtatoista tuntia! :)

      Poista
  2. Näitä kuvia oli hauska katsoa, kun olit jälleen onnistunut loihtimaan hauskat (mutta silti niin osuvat) kuvatekstit! :)

    VastaaPoista
  3. Todella kiva postaus ja taas hienot kuvat.

    VastaaPoista
  4. Onpa laadukkaita ja oikea aikaisia kuvia. Oletko opiskellut kuvaamista ja teetkö enemmän kuvauskeikkoja? Hevoset ja ratsastajat ovat edustavimmillaan näissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, vaikka oikeasti kohisee ja kovaa. Mutta sellaista se on, lasiseinäiset maneesit olisivat kuvaajaystävällisempiä ;) En ole opiskellut enkä tee kuvauskeikkoja, tosin aina voi ehdottaa :)

      Poista
  5. ihan ne kaikkein vaativimmat koulukiemurat ei onnistu täällääkään, mutta hevosen totuttaminen kaikkeen erikoiseen on täällä hallussa:) hienoja kuvia jälleen kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä vähintäänkin yhtä hienoa kuin koulukiemurat, mullakin on kamala hinku totuttaa Torsten kaikkeen - ehkä vielä joku päivä! Pressukauppaan täytyy ainakin suunnata, heti hokkikauden jälkeen.

      Poista
  6. Klinikka oli erittäin mielenkiintoinen, mielenkiinnolla odotan postaustasi! Tosi hyviä kuvia, ilmeet ja eleet oot saanut talteen tosi upeesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen samaa mieltä, onneksi tuli lähdettyä! Ja kiitos, mallit olivat niin hienoja ja helppoja että sen puolelta ei ollut vaikeuksia kuvata :)

      Poista
  7. Todella hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Olisi ollut kyllä upeaa päästä itsekkin paikalle katsomaan. :)

    VastaaPoista