keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Kotitallin ensimmäinen kvartaalitalous

Talvikuukaudet ovat ohitse ja on aika tarkastella, kuinka paljon kotitalli söi palkkapussista ensimmäisen kvartaalin aikana. Viime vuonna näihin aikoihin kirjoittelin samasta aiheesta; silloin Torsten asui vielä itse/kimppahoitotallilla. Pääset vertailemaan summia täältä.


Viime vuoden rahapostauksen tavoin tekstiä kuvittaa ilman satulaa lumisella pellolla ratsastuskuvat. Voi sitä onnea, kun sunnuntaina lumipyryssä pääsi ratsastamaan koulujumppaa maastoilun sijaan; ja eilen auringonpaisteessa, mitäpä sitä enempää voisi toivoa! Viimeisistä (toivottavasti) hankikeleistä otetaan kaikki ilo irti ja Torstenhan on ollut yli kahden viikon maastoilun jälkeen aivan unelma kouluratsu peltotöissä. 

Hevoset & raha kirjoitukset ovat jokseenkin turhia, koska jokainen tietää, että kaikki menee mitä tulee. Ja mitä enemmän tulee, sitä enemmän menee. Allekirjoittanut on siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että vaikken koskaan ole tienannut näin vähän mitä tällä hetkellä, on myös kuluni pienemmät kuin aikaisemmin. Sellaisilla summilla, mitä aikoinaan laitoin hevosen täysihoitomaksuihin, maksaa lähes kokonaan sekä oman että hevosten kodin lainanlyhennystä. 
Työn määrä on tietysti sitten aivan omaa luokkaansa.






Here we go, minkälaisia kuluja yhdestä vaativasta suomenhevosesta ja yhdestä ihan yhtä vaativasta minishettiksestä kotitallilla syntyy; 

Asumiskulut, 0 euroa. Ajattelen, että asuisin tällä tilalla, vaikkei minulla olisi yhtään hevosta pihalla, joten lainan lyhennystä ei varsinaisesti voi hevosten piikkiin laittaa.

Vesi tulee omasta kaivosta, 0 euroa. Veden lämmitys sen sijaan vie pienen sylillisen puita päivässä - kesällä on tarkoitus laittaa lämminvesivaraaja, joten seuraavan kohdan, sähkön, kulutus kasvaa. Olen kyllä niin monta kertaa kiireessä kironnut padan lämmittämisen sinne missä aurinko ei paista, etten malta odottaa ensimmäistä sähkölaskua missä on mukana myös lämminvesivaraajan osuus. (Puita poltettu padassa arviolta reilu kuutiollinen, eli ostopuilla noin 60 euron edestä koko talven ajalta.)

Sähkö; kunnon ulkovalaistus, tallin sisävalaistus, ilmanvaihto, lämmitys kylminä öinä ja niitähän on riittänyt. Koko tilan sähkölasku on ollut näinä kylminä ja pimeinä kuukausina hieman alle sata euroa kuukaudessa. Voisin kuvitella, että tallin osuus laskusta on aivan maksimissaan 40 %. Kolmen kuukauden sähköt ovat siis hevosten osalta kustantaneet 120 euroa. Tässä kohtaa täytyy mainita, että vaikka joinain päivinä kiroilen myös vesien kantamisesta talliin, on kuitenkin ollut äärimmäisen helppoa ja halpaa pitää talli kylmänä (öisin muutama aste plussalla) ja olla murehtimatta jäätyvistä vesiputkista tallissa. Ja jos joku ystävä tulee tallille heppailemaan, ei kuulumisien ja kahvikupposen nauttimiseen ole tarjolla lämmintä taukotupaa, mutta luulen, että sisällä kotona on jopa mukavempaa juoda kaffet :)

Tämän vuoden puolella ei ole juuri loimia tarvinnut kuivatella, mutta porkkanoiden ja nestemäisten lisäaineiden takia verstasta on pidetty plussan puolella öljylämmityksellä ja koska on ollut niin kylmää, puhallin on käynyt yötä päivää lähes kolme kuukautta. Termostaatti on kuitenkin asetettu vain muutamaan plusasteeseen, kustannus kolmekymmentä euroa.

Lantala tältä erää 0 euroa, tila oli valmiina ja tyhjennys keväällä omaan peltoon ennen kyntöä. Jatkossa tämä on varmasti summa isompi kuin pyöreä nolla.

Naapurin kenttää käytettiin tammi- ja helmikuussa kahdellakympillä. 

Juokseviin kuluihin kasassa siis 230 euroa kolmelta kuukaudelta. Not bad.






Ruokapuoli on suurin kustannuserä. Heinän on oltava hyvää, mikä vaikuttaa hintaan, ja sitä on saatava riittävästi. Luulen että kaikki jotka ovat Torstenin kuvia tältä talvelta nähneet, voivat todeta että ruokaa on ollut liikaakin saatavilla... Poneille tarjoillaan vain parasta, 2. sadon vihreää ja lehtevää odelmaa yhteensä noin viitisentoista kiloa päivässä (josta jänikset ruokailevat ainakin kilon verran), hinta 0,20€/kg. Heinää menee reilu paali kuukaudessa eli keskiarvolta 80 euroa kuukaudessa. Kolmen kuukauden heinät yhteensä 240 euroa. 

Kaura, lusern, kivennäiset, pellava, mash, porkkanat ja muut lisäravinteet, joista yleensä vain ensimmäinen sisältyy täysihoitotallissa hintaan, vievät karkeasti arvioituna satasen kuussa. Peikko syö niin vähän lisäreitä, ei siksi että niitä ei hänelle tarjoiltaisi vaan siksi että pikkuponi on nirsoin ikinä, että melkein kaikki menevät Torstenin suuhun. 

Ruokapuoli kokonaisuudessaan ensimmäisen kvartaalin ajalta 540 euroa. (Tosin mashia ja MSMää lukuunottamatta kaikki lisärehut tulevat riittämään vielä huhtikuun ajan.)






Syömisen lisäksi hevosille on tärkeää lepuuttaa lihaksiaan pehmeällä turvepedillä. Turve oli jo vuosi sitten itsehoitotallilla yksi kalleimmista menoeristä ja niin se oli alkuun täällä kotonakin, 120 euroa kuukaudessa kaupan parasta vaaleaa rahkaturvetta, niin paljon että siinä kahlataan. Etenkin siirtotallissa todella tarkka siivous on avaintekijä raikkaaseen talli-ilmaan enkä varmasti ole kaikista tehokkain kuivikkeen säästäjä. Tammikuun alussa meillä kuitenkin vaihtui pussiturve irtoturpeeksi; itse haettu jättikasa maksoi 55 euroa ja sillä kasalla kuivitetaan vielä ensi viikko karsinoita, ennen kuin se ilo loppuu ja täytyy odotella uuden turpeen nostoa. Näin ollen kolmen kuukauden turpeet ovat kustantaneet 55 euroa. (Vertauksena pussiturve kolmen kk ajalta 360 euroa.) Oikein kauhistuttaa ajatella seuraavaa paria kuukautta, miten joutuu tuhlaamaan pussitettuun turpeeseen ennen turvekauden alkua! Ensi talveksi täytyy varata isompi varastointialue, nopealla laskelmalla turvetta näille kahdelle kuluu 20 kuutiota vuodessa. 

Muita kulueriä (jotka olisi maksettavana lisärehujen tavoin myös täysihoitotallille asuessa):

Kengitys Torsten 3 kk ajalta 244 euroa eikä yhtään laskua irtokengistä, harvinaisesta herkusta voi vähän tuulettaa, jee! 
Matolääkkeet 20 e
Muut lääkkeet 40 e
Tarpeettomat iskut pikkuponin päähän, 145 e

Ja siinä se oli. Ei yhtään varusteostosta, pellolle auratulle kentälle muutama hassu aitatolppa. Pääsiäisen kukkaistutus tallin eteen alle kymmenen euroa, jos oikein pitää etsiä kulueriä :D

Olen tehnyt tähän asti kaikki aamu- ja iltatallit itse, äitini on muutaman kerran ajanut heittämään heinää päivällä jos minä en ole päässyt. Ajallisesti kotitalliin saa laitettua varmasti ihan niin paljon tunteja kuin mahdollista, mutta pakolliset työt; siivoukset, ruokinnat yms, keskimäärin puolitoista tuntia päivässä. Omalle ajalle ei voi määrittää hintalappua, mutta en usko, että ihan hevillä palaisin täysihoitotallin asiakkaaksi. Hevosten hoito menee tässä sivussa, vaikkei tietenkään laatutietoisia hevosia hoitaessa mitenkään toisella kädellä ;) Kuitenkin huomattavasti enemmän aikaa on tämän alkuvuoden aikana käytetty sisätilojen laittamiseen ja suunnitteluun ja ihan vain olemiseen, kuin tallin hoitoon.







Yhteissumma kotitallin ensimmäisen kvartaalin taloudesta; 

175 euroa kuukaudessa, eli yhteenä kolmelta kuukaudelta 525 euroa. 

Muiden kulujen yhteenlaskettu summa on hieman isompi; lisäravinteet, kengitykset, ellät yms pakolliset kulut olisi maksettava, vaikka hevonen asuisi täysihoitotallilla;

200 euroa kuukaudessa, eli yhteensä kolmelta kuukaudelta 600 euroa.

(Huomaatte varmaan, että rakastan pyöritellä lukuja, vaikka taloudesta olenkin aina ihan kujalla :P)

Ja juuri tällaisina mukavan aurinkoisina ja lempeinä viikkoina kun pääsee treenamaan omalle pellolle ja valoa riittää myöhäisempiinkin maastolenkkeihin upean monipuolisilla reiteillä, kaikki on helppoa ja vaivatonta ja parasta ikinä. Toki aina täytyy haaveilla jostain suuremmasta, joten oma maneesi olisi kiva lisä pimeinä ja märkinä kuukausina ;) Pompsahtaisi hevosten kuukausikulut täysihoitotallien hintatasolle kun lyhentelisi lämmitetyn maneesin lainaa - ehkä odottelemme tätä haavetta vielä hetken! 

7 kommenttia:

  1. Voitko avata Torstenin ruokintaa, mitä syö ja miksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torsten syö lusernia ja kauraa kuivana. (Välillä jotain mysliä, vähän vaihtelen sitä milloin mihinkin, mutta nyt syö niin pientä määrää päivässä, puoli litraa, että ei sillä varmaan ole merkitystä mitä syö.) Iltapuurossa Torsten saa mashia 2,5 dl ja pellavaa 2 dl. Tähän sitten sekoitan kivennäiset ja vitamiinit eli Chevinal ja Shy Feder. E-vitamiini, saatu Chia de Gracialta, sekä biotiini, sinkki, magnesium, biomineral ja suola, MSM, joskus ihan puhdas MSM, joskus lisätty inkivääriä tms.

      Olen tätä vuosien aikana pohtinut, mielestäni jos jätän sinkin pois, Torsten nuolee savea enemmän ja hinkkaa itseään enemmän. Shy Feder eli B-vitsku on nyt karvanvaihdon aikaan hyvä, joskin syötän sitä melkein ympäri vuoden. Biomineral on pakollinen Chevinalin kanssa. E-vitamiini ja magnesium lihasten kasvuun ja palautumiseen. Pelkkä mash puurona varmasti riittäisi mutta pellava on vaan vuosia ollut hevosteni iltapuurossa, karva ja vatsa kiittää.

      Päivittäin juotan Torstenin mashvedellä, missä on nyt pari viikkoa mennyt myös psyllium mukana, ihan vaan varmuuden vuoksi, en luota ettei heinän mukana tule hiekkaa kun haketta liian vähän ja nuolee pellolla savea säännöllisesti.

      Tässä meidän nykyisessä heinässä on SRV 105, joten tänä talvena ei ole tarvinnut syöttää mitään valkuaislisää, niinkuin edellisinä talvina.

      Iltaisin saa kuppiin porkkanat ja siinä se olikin :)

      Poista
  2. Tuohan on yllättävän edullinen! Meillä menee kokonaisuudessaan 300-600 euroa kuussa keskikokoiselta hevoselta ja keskikokoiselta ponilta. Heinä on täälläkin suurin kuluerä, kuussa syödään vähintään 200€ edestä. Vesi on onneksi ilmaista!Kuluja riittää, mutta kotona pitäminen on ehdottomasti edullisempaa kuin vieraalla pitäminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on! Olen itsekin vähän hämmästynyt. Toki alkuun laitettiin tarha ja talli, mutta etenkin tarhassa (siis itse tarha on yks vesilammikko tällä hetkellä (liioittelen hieman) eikä se ikinä olisi ollut sen arvoinen mitä siitä maksettiin, ja vielä ei pääse edes korjaamaan pohjaa kuivemmaksi) tolppien ja lankojen kanssa huomaa, että kun iso tarha tehtiin kerralla kuntoon, sitä ei ole tarvinnut korjata kertaakaan, vaikka meillä yli puolet langoista ostettiin naapurilta käytettynä. Mutta sitten Peikon pikkutarha, se oli sellainen pikarakennus ja sitä on saanut korjata jo vaikka kuinka monta kertaa - toki Peikko ja etenkin sen tarhassa vierailevat jänikset eivät viitsi loikkia alalangan yli vaan näyttävät syövän niin paljon että kun tarhasta lähtevät eivät juuri jalkojaan nostele ja vetävät alalangan mukanaan ;D

      Teillä on kyllä hintava heinä! Tosin Peikko on niin taloudellinen poni että ei sen syömisiä/turpeen kulutuksia voi oikein verrata muihin, syö varmaan 3-4 kg max max max heinää päivässä ja kouran sitä ja tätä ja tota ja kuivikemenekki on äärimmäisen pieni. että kahdella hevosella kulut olisivat tietysti paljon suuremmat.

      Tänä vuonna ideana on tehdä laidun, muokata tarhaa, laatoittaa tallin edustaa, tehdä valjastuspaikka, lämminvesi, ainakin yrittää sitä heinäautomaattia... Mutta kivaahan se on tehdä kun itselle tekee, ei tätä enää pois vaihtaisi! <3

      Poista
  3. Mistä saa noin halpaa sähköä?? Meillä on pelkät sähkönsiirtomaksut luokkaa 250€ noina kovina kuukausina, vaikka ahkersti puuta poltetaan. Ja oodi irtoturpeelle - se on ehdottomasti edukkain kuivike!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä siis talo lämmitetään öljyllä ja vesi aurinkokeräimellä (eli pimeinä kuukausina öljyllä), siksi sähkölaskut ovat pieniä, kun niissä ei ole lämmityskuluja. Öljyä menee keskimäärin 2500 litraa vuodessa, tänä talvena vaihtelevasti 300-500 litraa kuukaudessa. Ensi kuussa saa toivottavasti laittaa öljyhanat kiinni, kesällä asuminen on halpaa :)

      Poista
  4. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

    VastaaPoista