perjantai 2. tammikuuta 2015

Sadepäivän puuhaa

Maneesitallittoman ratsukon päivyristä

On useita syitä, miksi vuosi sitten vaihdoin hevoseni pois maneesitallista maneesittomaan talliin. Pääkallokelit ei kuulu siihen listaan! Ja silti, täällä ne nyt ovat. Uusimaa on peittynyt jäätikön alle, ja kuin pisteenä iin päällä, on jää peittynyt vedellä. Vedellä, jota sataa taukoamatta. 

Ja ainiin, kyllähän siellä ulkona hieman tuuleekin. Muutama suomalainen on kuulemma ilman sähköä. 

No, tällaisina päivinä sitä sitten miettii, miten ponin liikuttaisi. Ei muuten, mutta Torsten on ratsastajan laiskuudesta ja ehkä hieman uudesta vuodestakin johtuen viettänyt jo kaksi vapaata peräjälkeen. Ehkä sekään ei vielä haittaisi, ei loma hevosia riko, mutta seuraavalla viikolla olisi tarkoitus ajella jälleen Grantin luokse valmentautumaan. Paniikki iskee :) 

Ei kuitenkaan niin häiritsevästi, että olisin ajatellutkaan meneväni tänään ratsastamaan. Sen sijaan ajelimme Lohjan K-maatalouteen ostamaan ponille uutta loimea - uusi loimi, parempi mieli, vai mitä? :) Torsten ei kuitenkaan ollut ainoa, jolle kaupasta lähti uutta vaatetta mukaan, huomatessani että kaikki ratsastusvaatteet olivat peräti 40 % alennuksessa! Pelkkää säästöä siis, vink vink ;) Ja niin maneesittoman tallin ratsastaja lappasi tiskiin käytännöllisiä maneesivaatteita, kuten ohuen toppaliivin ja ratsastusfleecen - näin vietetään sadepäiviä ilman maneesia !


Toivotaan tyyntä ja aurinkoista tammikuun ensimmäistä viikonloppua - tai sitten jotain tosi kurjaa keliä, sillä ratsastusvaatteita ei ole koskaan liikaa.



P.s. Käytännöllisistä varusteista nappasin mukaan ihka ensimmäiset Softshell-housuni, jotka olivat kuin unelmat päällä. Illalla sateen loputtua ratsastelin kuitenkin noin kymmenen vuotta vanhoissa, 10 cm liian lyhyissä ja melkoisen piukoissa toppahousuissa, kivalla ponilla yllättävän hyväpohjaisella kentällä kaikki askellajit läpi. Emme edelleenkään tarvitse maneesia. Ehkä. 

20 kommenttia:

  1. Vaikka takki ja fleece todella tarpeellisia maneesittoman tallin ratsastajalle ovat ainakin tosi kivoja ja alennuksessa :D En olisi itsekkään jättänyt ostamatta vaikka ratsastan myös maneesittomalla tallilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei tuollaista tilaisuutta voinut mitenkään jättää käyttämättä ;)

      Poista
  2. Ha,haa. Kalliiksi tuli taas hakea se tallitoppa ja pellavasäkki sieltä halvimmasta paikasta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipäs kun halvaksi kun miettii mitä kaikkea muuta saatiin ;)

      Poista
  3. Eikä, pitäisköhän munkin lähteä Lohjalle tsekkaamaan löytyykö jotain kivaa... Just kyllä tilasin uudet housut :D Mukava postaus ja kivan näköisiä ostoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei heppavarusteita ole koskaan liikaa ;) Tosin, voisihan sitä joskus olla järkevä ja olla ostamatta vaatteita, mitä ei välttämättä tarvitse :)) Kiitos Sofia!

      Poista
  4. Softshellit on ihan parhaat siloin, kun on liian kylmä normiratsareille ilman pitkiksiä (joita yritän välttää viimeiseen asti), mutta taas liian kuuma topparatsastushousuille - eli softshellit on just parhaat tähän kirkkonummelaiseen "talveen", kun lämpötila sahaa nollan tuntumassa ja tuulee.

    /Mari, MH:n softshellien ja vastapäisen karsinan asukin onnellinen omistaja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sama täällä! Mä en ole kyllä enää vuosiin käyttänyt pitkiksiä jo ihan sen takia, ettei sellaisia ratsastushousujen alle mahdu ... ;)

      Täytyy koeajaa softshellit lähipäivinä, niitä ilmoja luultavasti on tarjolla aika paljon :))

      Poista
  5. Miltä Jilla tuntuu kun ei ole maneesia käytössä?miksi muutit pois maneesitallita?Itse olen ensimmäistä talvea ikinä ilman maneesia. Putte kääntyi juuri 3 vuotiaaksi eli vielä maneesittomuus ei haittaa,mutta tulevaisuutta mietiskelen jo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, eihän se tietysti tällaisina ilmoina ihan herkkua ole... Mutta nämä ovat valintakysymyksiä. Halusin hevoset lähemmäs kotia - ja pois seisomasta savisista postimerkeistä. Siinä ei enää yksi maneesi - pahimmassa tapauksessa hyvin ruuhkainen ja pitkällä lanausvälillä varustettu - paina vaakakupissa yhtään mitään, sillä siellä vieraillaan tunti päivässä ja tarhassa parhaassa tapauksessa se kaksitoista tuntia.

      Mä kuvittelin, että ensimmäinen talvi ilman maneesia, joka itselleni oli viime vuonna, olisi se pahin, mutta ehkä tämä talvi ihan jo ilmojenkin puolesta on ikävämpi ;) Faktaa nimittäin on, että täysipainoisesti ei pysty harrastamaan ilman maneesia, mutta kyllä kentällä ja pellolla melkein yhtä hyvin pärjää, jos ilmat ovat suotuisia! Tsemppiä maneesittomaan treeniin - ja voihan tarpeen vaatiessa käydä treenaamassa lähimaneesilla :)

      Poista
  6. Rupesin juuri lukemaan blogiasi. Luin muutaman postauksen ja olin varma. Tämä on aivan mahtava blogi! Oikeasti! Harmi kun en voi liittyä lukijaksi.. Mutta muista, että sinulla on varmasti myös tälläisiä kirjautumattomia lukijoita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, kiitos kun tulit jättämään kommentin <3

      Poista
  7. Välillä kyllä kaipaa maneesitallia, tai edes että tässä lähellä olisi maneesi mutta lähin maneesi taitaa olla 40 kilometrin päässä :/ Toivottavasti pian pääsisi kunnolla ratsastamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä jouduin korjaamaan kirjoitetukseni loppua, sillä oli kirjoittanut etten kaipaa maneesia - hyvin äkkiä se muuttui en tarvitse maneesia-lauseeksi ;)

      Ikävää ettei lähellänne ole maneesia - toivotaan siis tosissaan hyviä ratsastuskelejä :)

      Poista
  8. Haa, milloinkas olisi reissua ykköstietä Helsinkiin päin, niin voisi poiketa tuolla Lohjan kaupassa... ;) Meilläpäin oli yhden hevostarvikeliikkeen loppuunmyynnit syksyllä ja sieltä tuli silloin ostettua yhtä sun toista, *köh*..

    Meilläkin on vietetty vähän vapaata, tosin käytin sen tänään hyödyksi vaihtelemalla kuluneempia hokkeja uusiin, josko huomenna uskaltaisi pienelle maastolenkille. Täälläpäin on kuvauksen perusteella HIEMAN paremmat kelit, pahin peilijäähetki kesti vain eilisen päivän ajan.

    Kovaa stressiä en ota liikutuksesta koska viikon päästä alkaa parin viikon maneesileiri, ja sen jälkeen on toiveissa päästä maneesille huomattavasti helpommin kuin nykyään. Ja eiköhän kelitkin tästä parane, toivotaan, niin kivoja talvipäiviä saatiin jo joulun aikaan - ei siinä voinut olla koko talven kiintiö, eihän?! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kuulemma alet jatkuvat vielä seuraavan viikon ;)

      Onneksi täälläkin on nyt peilijää kelit takanapäin - nyt saisi taas tulla kivat hankikelit :) (Eihän ne nyt tosissaan voinut olla tässä ;))

      Te olette kyllä onnekkaita, mua harmittaa etten ole saanut aikaiseksi mitään maneesijaksoa. Onneksi on noita valmennuksia mitkä vähän jaksottavat tämän talven treenejä :) Kivaa treenijaksoa teille!

      Poista
  9. Voi kun mulle tuli ikävä sitä Lohjan K-Maataloutta. Siellä on hiton paljon paremmat valikoimat (ja alet) kuin täällä meidän vastaavassa. Oliko siellä suojia? Mun pitäisi Ponille suojasetti hommata ja mikäs sen mukavampaa kun alesta löytää käypäiset?

    Maneesittomuuteen tottuu, todellakin. Meillä kävi niin, että lähimaneesi (10 km) muuttuu kevättalven aikana pihattonavetaksi ja seuraavalle maneesille onkin matkaa lopun 30 km. Niinpä sitten treenataan taivasalla ja käydään joskus kaverikyydillä ihmettelemässä maneesien peilejä. Poni tosin oli ekasta maneesireissustaan alkaen kuin kotonaan joten ei siellä tarvitse rampata ainakaan totuttelumielessä.

    Toivottavasti tekin nyt saatte kunnon talvikelit, meille sitä lunta on kertynyt jo liki 30 cm, loppuviikosta luvassa lisää. Ja ennustan, että se on vasta alkua.

    Mukavaa talven jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihan paras hevostarvikeliike; ja jos sieltä ei jotain saa, aina voi mennä Hipposportiin... Siellä ei vaan ihan samanlaisia alennuksia näe ;)

      Äh, noi on niin tylsiä, kun maneesit vähenee. Kyllä ärsyttää, että kilometrin päässä olisi hyvä, peilillinen maneesi - ja nykyään se on venevarastona ... Plaah. No, täällähän on reilun vartin matkan takana useitakin maneeseja, mutta kun ei ole omaa koppia eikä jäisiin keleihin kunnon vetoautoa, tuntuu se jotenkin hankalalta !

      Meilläkin on nyt ollut ihan hyvät ratsastuspohjat, tallinpitäjämme taitaa kyetä ihmeisiin ... No, kyllähän hän käyttää aikaa ja vaivaa pohjien kunnossa pitoon :)

      Kiitos samoin teille, hankilaukkailkaa meidänkin puolesta ;)

      Poista
  10. Ostin itselleni joululahjaksi ensimmäiset lämpimät softshellini enkä kyllä vaihtaisi pois. Vaikka koko ajan nykyisin maneesissa ratsastankin, sattuneesta syystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, eipä niissä maneeseissa ole aina kovinkaan lämpöisempi kuin ulkona ratsastellessa ;)

      Poista