sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Poikkeustilaviikko

Viikon teemana poikkeustila? 


Sitä luulisi, että kolmenkympin pakkaset, yhden päivän hillitön lumimyrsky, pariin otteeseen jäätyneet vesiputket ja monta muuta muuttujaa riittäisi tekemään normaalisti leppoisasta viikosta vähintäänkin haasteellisen. Mutta ei, painajaismaisen siitä on tehnyt alkuviikolla sairastava Rasse ja koko viikon sairastanut Clancy. 

Muutama maisemakuva kotimatkalta; ja siellä koti näkyy jo!
Torsten tuli eilen kevyelle dressagejumpalle ja ai että oli taas ihanaa. Superponi. Kipeistä eläimistä Rasse pääsi helpolla, ainakin jos vertaa sairastoveri Clancyyn. Rasse oksenteli yhden illan ja oli vuorokauden ajan haluton ja väsynyt, sen jälkeen oma itsensä ja kissojen elämä hymyilee. Clancy reppana on mennyt melkeinpä vain huonompaan suuntaan. Maanantaina lähdin töistä aikaisemmin, kun heinäautomaattina toiminut äiti soitti tallilta, että taas sillä on kipukohtaus päällä. Mulla kesti päästä paikalle yli tunnin ja siinä ajassa kohtaus oli jo helpottanut ja hevonen odotti virkeänä tarhassa. Tiistai taisi olla ainoa päivä tällä viikolla, kun en huomannut kipukohtausta (ei toki tarkoita etteikö sellaista olisi ollut), mutta loppuviikon ajan niitä on tullut kerran päivässä ilman minkäänlaista säännöllisyyttä esimerkiksi syömisen tai juomisen suhteen. Jalat menee alta, toisinaan C piehtaroi ja välillä vain makoilee, nousee ylös ja makoilee taas hetken; voi olla että se vaihtaa makuupaikkaa viisi kertaa muutaman minuutin sisään tai sitten se makoilee kymmenen minuuttia samassa paikassa. Silmät on sumeat ja puoliummessa, koko hevonen on aivan poissa pelistä ja eikä se syö tai juo. Kävelytykseen ei suostu ja kun nousee ylös, venyttelee takajalkojaan. 
Perjantaina tällainen kipukohtaus kestikin hieman yli tunnin ja päivystävän ellän kanssa juttelimme, että kipulääkettä tähän hätään ja ensi viikolla soitto klinikalle. Lupasi tulla paikalle mikäli kipulääke ei auta mutta kyllähän se auttoi siinä hetkessä, tosin viikonloppuna on saanut kohtauksia myös kipulääkkeen vaikutuksen alaisena. Onneksi ne ovat sentään olleet hieman lyhyempiä.
Kun eläin sairastaa, kaikki on kurjaa ja omakaan pää ei ole kovin terävänä, kun ajatukset pyörivät vain eläimen voinnin luona. 

Mutta mikä tällaisen sitten aiheuttaa? Juttelin meillä käyneen päivystävän ellän kanssa joka ystävällisesti soitteli viime perjantaisen ähkykeikan jälkeen, että sekä tässä että syksyn samanlaisessa ähkykeississä pissaaminen olisi helpottanut hevosen oloa. Että olisiko vikaa siellä. Jotenkin olin ajatellut että näitä kohtauksia yhdistää vain tosi tosi herkkä suolisto ja että kyllä ne ähkyjä on, mutta nyt olen melko vakuuttunut että syynä todella on joku muu kuin ähkyt. (Tai lämpöhalvaus, niinkuin kesällä kävi muutamaan kertaan.) Kuulin myös eilen, että edellisessäkin kodissa olisi ollut tällaista kummallista makoilua. Että ehkä jos joku oikea vika löytyy, löytyisi myös selitys liikkumattomuudelle. Hopeareunus? Mikäli löydetään jotain - ja vielä jotain sellaista, minkä voi hoitaa. 
Ryhdyin syöttämään Clancylle alkuviikosta salmiakkia, jos vikana olisi esimerkiksi virtsakivet, jotka voivat aiheuttaa jopa ähkyn kaltaisia oireita. Salmiakki liuottaa virtsakiviä mutta kuulemma niiden liukenemiseen menee yhdestä kahteen kuukautta joten pitkät kuukaudet edessä. Clancy nimittäin inhoaa salmiakkia ja se on pakko laittaa ruiskulla suoraan suuhun. 

Mene ja tiedä, voisiko kyseessä olla niinkin helppo syy kuin virtsakivet, mutta huomenna täytyy soittaa klinikat läpi, että kenellä olisi ensimmäisenä vapaa aika Clancylle. Jospa ensi viikolla jo helpottaisi... Toivotaan. 

23 kommenttia:

 1. Tsemppiä! Meillä yksi vatsahaava oireili kuvailemallasi tavalla. Mutta se voi olla mitä tahansa, toivotaan tosiaan, että on mikä on niin jotain, mikä on hoidettavissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tätäkin mietin, että voihan se olla vatsahaavakin. Sitten en vaan enää tiedä, miten voin ponin elämää muuttaa vatsaystävällisemmäksi. Sillä ei pitäisi olla stressiä yhtään mistään eikä kukaan ole kiivennyt sen selkäänkään pariin viikkoon.

   Poista
  2. En usko, että johtuu välttämättä teidän ympäristö-olosuhteista tai hoidosta mahdollinen vatsahaava. Oireet ovat saattaneet syntyä jo ennen teille saapumista. Syitä on niin monia, joskus sitä ei vaan pysty välttämään vaikka yrittääkin omalta osalta parhaansa, jotkut hevoset ovat vain herkempiä. Ja uusii helposti, jos kerran sairastanut, valitettavasti.

   Poista
  3. Kiitos. Näinhän se on ja toisaalta kyllähän ruokinta/lääkitys vaikuttavat myös.
   Tällä hetkellä Clancy tuntuu vain aiheuttavan vatsahaavaa meille ihmisille, se ei ole koko viikkoon ollut lainkaan kipeä, koska on keksinyt tavan viihdyttää itseään ulkona. Hän vetelee sähkönauhoja irti eristimistä :O Meillä ei nyt jostain syystä kulje tarhassa sähkö (eilen lingottiin tarhan ympäri kaikki alalangat pois lumen alta :D) ja tänään koko poppoo olikin sitten samassa tarhassa päivällä odottamassa heiniä kun Clancy oli yhdistänyt tarhat poistamalla kaikki viisi lankaa Peikon ja poikien tarhan välistä. Onneksi kaikki näyttivät ehjiltä eikä mitään ollut sattunut!

   Poista
  4. Kuten anonyymikin sanoi. Vatsahaavoillakin on moninaiset syntymekanismit. Kaikki ei ole meidän käsissämme. Meidänkään tapauksessa olosuhteilla ei ollut haavan syntymisen kanssa tekemistä. Uskon, että Clancy saa parasta mahdollista hoitoa ja elää parhaassa mahdollisessa ympäristössä!

   Poista
 2. Voi Clancy :( tsemppiä ja terveiset Clancyn siskolta

  VastaaPoista
 3. Huomenta Jilla & co

  Onneksi Rasse parani nopeasti. Toivottavasti syy Clancyn kipuiluun löytyy pian ja paranee hoidolla. Näissä tilanteissa toivoo että eläimet kykenisivät puhumaan niin että ymmärtäisimme mihin sattuu... Mutta ell auttaa teitä selvittämään mysteerin. Tsemppiä ja jaksuhaleja!

  Maarit L. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toivottavasti - huomenna tulee ell kotiin ottamaan röntgenkuvat ja tutkimaan lisää, saa pitää peukkuja!

   Poista
 4. Clancylle paranemisia ja on sanottava että kuvat on <3, mitkä maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kyllä näissä maisemissa on ihan joka kerta yhtä ihana tulla töistä tms. kotiin; vaikka viime päivinä ei tietysti kamalan lumipyryn läpi ole nähnyt kunnolla edes tietä :D Kirkkaita kelejä odotellessa.

   Poista
 5. Kuulostavat kyllä valitettavan tutuilta nuo oireet. Tallikaverin hevosella ollut samanlaisia todella pitkään ja juurikin tuota pissaamisen hakemista ja sen jälkeistä helpotusta ja päivittäisiä voimakkaita kipukohtauksia. Vatsahaavaakin välillä oli, ja välillä taas ei ollenkaan ja oireet aina silti samanlaisia. Tällä hevosella diagnoosi oli IBD, mutta sillä rassulla on kyllä myös lukuisia muita ongelmia. Vatsaan suurin apu oli pitkän tulehdusta poistavan kortisonikuurin ohella olutmäski. Tsemppiä Clancylle ja teille kaikille! Toivottavasti selviää ja olisi jotain hoidettavissa olevaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, kuulostaa tosi ikävältä ja harmillisen samankaltaisilta oireilta... Huomenna selviää lisää. Toivottavasti pääsisimme hieman helpommilla diagnooseilla.

   Poista
 6. Toivotaan parasta Clancyn suhteen. Mutta näin luettuna vaikuttaa siltä, että jotain häikkää on todennäköisesti suolistossa tai vatsassa. Epätietoisuus on pahinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Viime viikko oli kamala, kun koko ajan sitä miettii vaan, että koska on liian myöhäistä viedä klinikalle. Tällä viikollahan se ei ole oireillut ollenkaan... Vaikea löytää syytä kun päivän kunto vaihtelee niin paljon, ilman että päiväohjelmat ponin elämässä muuttuvat.

   Poista
 7. Oletko antanut maitohappobakteereja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, no enpäs ole mutta kakka on kyllä ollut hyvää... Eipä tullut mieleenkään, että niistä olisi apua. Täytyy huomenna kysyä ellältä!

   Poista
 8. Mahahaavaa voi olla silti vaikka hepat ois kuinka hyviä kavereita ja muutkin olosuhteet ok. Ikävä kyllä. Toivottavasti selviää mikä Clancya vaivaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti, näin se on :( Niin harmillinen vaiva.

   Poista
 9. Mun on ihan pakko kysyä, mitä lisäravinteita Clancy syö?
  Yksi omista hevosistani sai samanlaisia kipukohtauksia eräästä e-vitamiinista, muut hevoseni söivät sitä ongelmitta. En tiedä mikä siinä sen aiheutti, mutta huomasin, että aina kun nostin annostuksen "riittävälle" tasolle niin muutaman tunnin kuluttua kipukohtaus ja ähky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just nyt ei mitään extraa, paitsi shy federiä. Saa kyllä mashia, pellavaa ja greenlinea. (Jälkimmäinen, jos olisi ollut virtsakiviä, niin mashissa on lesettä mikä puolestaan sisältää aika paljon fosforia mikä voi lisätä virtsakiteitä.) Mutta e-vitamiinista just loppui kuuri, syötän molemmille isoille poneille Chia de Gracian luonnonmukaista e-vitskua. Se on mielestäni parasta e-vitamiinia.
   Erikoinen tapaus teillä; loppuiko siis ihan siihen, että lopetit tuon e-vitamiinin syötön?

   Poista
  2. Kyllä, meillä loppui oireet seuraavana päivänä, kun tajusin jättää e-vitamiinin pois. Ennen tuota, eikä sen jälkeen ole enää ollut ähkyä.
   Toivottavasti saat pian tietää, mikä Clancya vaivaa ja saat hoidettua sen kuntoon <3 Tsemppiä!

   Poista