tiistai 10. marraskuuta 2015

November kills the passion

Kun tapasin keväällä The One ratsastajan, valmentajan ja osaajan Kyra Kyrklundin, jutteli hän että tullakseen hyväksi ratsastajaksi täytyy olla paljon passionia. Intohimoa ja paloa lajiin.
Allekirjoitan ajatuksen. Varsinkin näin marraskuussa. Ei tätä tekisi ilman passionia.
 
 
Kesäkuukausina kaikki on niin helppoa - loputon valo ja lämpöiset auringonsäteet auttavat ylläpitämään kepeyden ja helppouden illuusiota. Tallille on aina kiva mennä, laitumelta tulee vastaan vetreitä, tyytyväisiä hevosia ja ratsastuspohjat ovat optimaalisia. Tallipäivän jälkeen on elämässä muutakin passionia, kun yöttömät yöt takaavat lämpöisen rantahiekan tai terassien lautalattian jalkojen alle vielä silloinkin kun yö vaihtuu aamuksi ja nauru hiljaisiksi huomaamattomiksi haukotuksiksi.
Ja jos ratsastajan elämä on kesäisin helppoa, niin niin on myös bloggaajan elämä. Hyvä blogi on sopivassa suhteessa viihdyttävää tekstiä ja valloittavia valokuvia; kesällä molempien tarjoilu lukijoille on, jos ei helppoa, niin ainakin helpompaa. Kesäkuussa aika harva bloggaaja sanoo että sori kuvat, kamerasta loppui kapasiteetti kesken.

Sitten tulee marraskuu. Masentava marraskuu. Aika jolloin edes aamun vaihtuminen päiväksi ei takaa valoa ja ainoa mikä lämmittää varpaita on villasukat jotka tungetaan kumisaappaisiin, joiden toivotaan pitävän vettä kun lampsimme hakemaan ystävämme hevosen tallin suojiin tarhasta jossa seisoo enemmän vettä kun vantaassa (jossa vesi sentään virtaa ;)) ja mietimme siinä savella liukastellessamme maastamuuton, arkin rakentamisen tai ponikokoisen snorkkelin etsimisen vaihtoehtoja.
Pesemme mutaisia hevosia, kuivaamme ne keinoauringon alla kesää kaivaten (samalla miettien pitäisikö jatkuvaan solkun alla seisomiseen varustautua suojakertoimilla vai riittääkö toppavaatteet...) ja pohdimme maneesiin yhä syvempää uraa kyntäessämme miten ylläpitää passion myös ponilla. Mitä sellaista me ja tai marraskuu voi tarjota hevoselle jotta intohimo tekemiseen säilyisi? Onko jossain myynnissä kirkasvalolamppuja tarhaan, suomalaisen kesän yrttiseoksia joita sekoittaa ponin puuroon tai kaamosmasennusta torjuvia kuravaatteita ratsukolle sävysävyyn?
 


Bloggaavat ratsastajat joutuvat pohtimaan myös bloginsa sisällöntuottamista. Kuten hyvä ratsastaja tarvitsee passionia, niin myös hyvä blogi tarvitsee sitä. Ja valokuvia.
Kun marraskuu lähentelee ensimmäisen kolmanneksen päättymistä ja huomaa kuvittaneensa blogiansa vanhoilla kuvilla, kynttilöiden kuvilla, viinilasin kuvalla, tärähtäneellä tuulessa heiluvan kaislan kuvalla (sori valo ei riitä liikkuvan kohteen kuvaamiseen) ymmärtää että ollaan syvimpien ja pimeimpien totuuksien äärellä. Valokuva on kirjaimellisesti _valo_kuva ja kun vuorokauden tai viikon ellei peräti kuukauden ainoa valoisa hetki osuu aikaan ja paikkaan jolloin paraskaan bloggaaja ei pääse (märän) kentän keskelle komentamaan poniaan piffiin, paffiin tai edes peräänantoon tai ainakaan yksikään kuvaaja ei kerkeä nopeasti ohimenevän valoilmiön aikaan treeniä tallentamaan, niin todistusaineisto lukijoille ja kuvamateriaali blogiin  jää saamatta, jälleen kerran.
Ja koska vanha totuus on pictures or it didn't happen niin why bother.
Napsastaan blogiin kuva katajapuskasta, treenaillaan keinovalojen alla ja mietitään josko ensi kauppareissulla muistettaisiin ostaa sekä uudet vettä pitävät kumpparit että suklaata, paljon suklaata. Vedetään flanellipyjama sheivaamattomien kinttujen suojaksi, kaivetaan yöpöydälle pokkariksi esimerkiksi Fifty shades of grey ja todetaan että passion kuin passion. Pictures - or maybe not.
 
Nämä kuvat on otettu viime vuonna, 23 marraskuuta, ja kyllä, ne on näytetty täällä blogissa aiemminkin. Ja paikallaan olevaan liikkuvaan kohteeseen ei riittänyt valo, sorry.
 
Onks pakko jos ei haluu? Ja joo, mä tiiän, se on aika lyhyt se helma. Ja joo, ne on tollaset mummosukkikset. (Ja siis, normaalit äidithän tietysti olisivat ehkä heittäneet peiton päälle jos toinen on päikkäreillä, eivätkä leikkisi paparazzia kohteeksi joutuneen puhelimella ;))
 
Aurinkoa ja hankikelejä odotellessa.

41 kommenttia:

  1. Kesäkuukausista puheenollen, sinulle löytyy haaste blogistani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei jeejee kiitos, ihana päästä kaivelemaan kesäkuvia!

      Poista
  2. Hihitin viimeiseen kuvatekstiin sakka!

    VastaaPoista
  3. Tiedän tunteen.. Sataa, kuvat ovat hieman epäselviä ja niistä puuttuu se valo. Mutakelejä riittää, hevoset on hiekan peittämiä... mahdotonta harjata!!
    Joskus on pakko sanoa että ei jaksa, ei löydy materiaalia, ei ole inspiraatiota, sen ymmärtää.
    Hyvää loppuviikkoa Jilla!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mette, tää on niin tätä! Hauskaa viikonloppua :)

      Poista
  4. Tämä oli kutkutteleva postaus :D
    Jotenkin itse pystyin samaistumaan bloggaajiin ja näihin marraskuun arjen tuomiin murheisiin! Nyt ymmärrän paremmin ja annan anteeksi viinilasi ja villasukka kuville.

    Kysymys vielä: Pelkäätkö hammaslääkäriä? Onko sulle ikinä tehty mitään juurihoitoa yms? Entäpä pelkääkö T hammaslääkäriä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja siis lasi viiniä ja villasukathan on tosi pop, mutta ehkä kameraa ei niitä varten joka kerta kannata kaivaa esille ;)

      Hmm, mä pelkään hammaslääkäriä varmaan enemmän kuin Torsten. Se raspattiin viimeksi sähköporallakin ilman rauhoitusta! Mulla on ollut nuoruudessa seitsemän vuotta raudat purentavian vuoksi, silloin en ollenkaan pelännyt hammaslääkäreitä, mutta kahdella viimeisellä kerralla poraaminen on sattunut niin paljon että jos en varsinaisesti pelkää, niin en todella ole enää yhtä rentona hammaslääkärin tuolissa kuin nuoruudessa :D

      Poista
  5. Mä en ymmärrä kuinka sä aina onnistut yllättämään näillä postauksilla, oot ihan virtuoosi näissä blogiteksteissä 😄 ihanaa marraskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis, ihanaa marraskuuta myös sinulle! :)

      Poista
  6. Haha, jälleen niin ihana ja totuudenmukainen postaus!

    Kyllä sai hymyn huulille :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Erika, tällaista tää elämä vaan joskus on :D

      Poista
  7. Totta joka sana, mutta mitäpä sitä ei tekisi näiden nelijalkaisten hyväksi; lähtisi puoli neljältä tallille toivoen ehtivän valoisan aikaan ja huomta ettei näe metriä edemmäs, ostaisi uusia kumisaappaita, koska vanhat on kulutettu marraskuun mutalätäköissä, taistelisi hyvien valokuvien parissa puoli viideltä toivoen että valoa vielä on. ehkä. jossain. Lähtisi kaatosateessa ratsastamaan (maneesi on se "have to have" näinä päivinä;)) ja mitäs näitä nyt on. been there done that - vai mites se menikään ;) mitä tahansa rakkaille nelijalkaisillemme <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Katsoin tänään, että aurinko laskee 15.59. Järkyttävää... Mutta kyllä tämä tästä, täytyy keskittyä niihin asioihin mitä kohtaan sitä passionia löytyy. Esimerkiksi siihen suklaaseen ;) Ja onneksi hevoset ovat aina vaan yhtä ihania, oli sää mikä tahansa. Torstenkin esitteli tänään sellaisia kevätjuhlaliikkeitä, että eihän sille voinut kuin nauraa...!

      Poista
  8. Ou noou missasin sun kuuman linjan - taas! :---( Tuleehan se vielä niin että mä ehdin mukaan, tuleehan?

    VastaaPoista
  9. Miten osaat tehdä aina vain niin kiinnostavia postauksia??!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, emmää tiiä :D Nää on näitä elämän suuria juttuja, ymmärtää ettei valokuvia saa ilman valoa ja että suklaa toimii pimeessäkin ;D

      Poista
  10. Hhahaaa, loistava postaus!

    Välillä pitää kyllä se passion kaivaa niin syvältä, että epäilee onko sitä enää ollenkaan. Vähän kun kaivaisi sitä täydellistä hedelmää kaupan hedelmälaarin pohjalta, heh :D Mutta toisaalta, jos sitä joltakin ihmisiltä löytyy enemmän kuin muilta, niin ne ihmiset on kyllä heppaihmisiä! Välillä sitä miettii, että onko tässä mitään järkeä koko touhussa, mutta kun ilmankaan ei osaa olla.. Toivottavasti tulee lumet pian ja pysyy koko talven, niin näkisi edes vähän kauemmin pihallakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, hauska vertaus! Ja se on totta, hevosihmisiltä ei tahtoa ja passionia puutu, eihän tätä lajia voisi muuten harrastaa laisinkaan.

      Poista
  11. Huoh, kun maneesia ei ole, eikä ihan heti taida tullakaan, junnuputte ei todellakaan ole eläessään vielä klipperiä nähnyt ja rakastaa mutakylpyjä, sekä repii tai riisuu kaikki loimitusyritykset. Otsalampusta alkaa olla patterit loppu ja oma takki melko tyhjä, varsinkin kun luonnollisesti päivän ainoat "valoisat" hetket vietetään työmaalla jotta Hänen Korkeutensa saa muonaa nenänsä eteen, uusia loimia rikottavaksi, sekä lisää kenkiä poljettavaksi mutaan. November totally kills the passion! Mutta kyllä kai se kevät sieltä vielä joskus tulee, tuleehan?? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee, tulee varmasti! Tsemppiä marraskuuhun Marja! :D

      Poista
  12. En tiedä miten kuvailisin tän sanoiksi, mutta lyhyesti ja ytimekkäästi sanottakoon että vaikka kelit, tai mikä tahansa muu, masentaa, on sun blogi niiin varma piristys! Rakastan tekstejäsi (etenkin kuvatekstit on huippuja ja tuo hymyn huulille!) sekä ihanaa kirjoitustapaasi muutenkin. Kiitos Jilla, you made my day! (:

    VastaaPoista
  13. Ihana - ja valitettavan todenmukainen - teksti! Naureskelin lähes koko postauksen ajan. Sulla on totisesti näppäimistö hallussa :D

    VastaaPoista
  14. Mun tekis just nyt mieli käydä spreijaamassa isoilla kirjaimilla tallin seinään tuo "november kills the passion". Ei muuta ku aamen sille ja kunnon talvikelejä kohti, eikös niin :)

    VastaaPoista
  15. Tässähän on koko marraskuun pasha kiteytettynä yhteen postaukseen. November kills the passion, todellakin. Mutta onneksi on Jillan blogi <3 jossa elämä on aina hiukan hauskempaa. Kiitos!

    VastaaPoista
  16. ...Mutta onneksi on sun blogi, joka piristää aina kun sitä lukee :}!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos teille kun aina jätätte niin piristäviä kommentteja! :)

      Poista
  17. OMG. Tämä osui niin täysin. Passionista ja kärsivällisyydestä on sanaillut myös Carde: Ratsastus on täynnä pitkiä, tylsiä hetkiä jotka on vain elettävä läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, siis niitä hohtohetkiä ainakin omassa ratsastuksessa on vuodessa varmaan just niin paljon kuin hellepäiviä kesässä. Että kaikki muu on sellaista harmaata aluetta toiveena että jonain päivänä elämä olisi yhtä hellettä :D Tai jotain vastaavaa... :D

      Poista
  18. Osuva postaus! Marraskuu on täynnä tylsiä asioita ja novemberin lisäksi passionia tappaa movember! Vaikka hyvän asian edestä niitä viiksiä kasvatellaanki, mutta joillakin ne haivenet eivät vaan toimi. Torsten on varmaan tuosta eri mieltä, hälle varmaan kasvaa maailman komeimmat viikset ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi movember on... No, hyväntekeväisyyttä. Ja ihan hyvä niin, mutta joo, ei ne kyllä kaikille sovi. Ollenkaan :D Torstenin partakarvat lähti klipperiin ja se on niin siloposki nyt ettei ole tosikaan ;D

      Poista

  19. Marraskuun pelastaa esikoisen syntymäpäivä <3

    Tekisi mieli alkaa muistelee "Voi kun silloin vuonna 2007 oli kuulkaa niin kaunista ja lumista kun poikaani odotin. Jokaisen aamun aloitin kävelylenkillä (luistelu ladulla - sori hiihtäjät ja oikeasti oli niin paljon lunta että pystyi hiihtää). Mutta eiköhän pitänyt marraskuun musta puoli näyttäytyä kuitenkin. Kun marraskuun lopussa palasi teini äiti laitokselta kotiin niin koko kaunis lumi oli sulanut. "

    Emmy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihanaa, teillä on oikea juhlakuukausi :) Ehkä vielä saamme luntakin iloksemme, se sopisi kyllä paremmin kuin hyvin!

      Poista
    2. Olen muuten huomannut myös että nettissä on nähin aikoihin paljon "vuokrataan hevonen" ilmoituksia :D Miksiköhän?

      Poista
  20. Oi voi, niin samaistuttava postaus. Voi marraskuu minkä teit.. Meillä kun ei maneesia ole niin pitäishän se kohta varmaan jo semmonen märkäpuku sekä ratsastajalle että hevoselle hommata kun ei se sade lopu ei sitten millään, ratsastuksestakaan ei välillä taho mitään tulla kun näytetään molemmat suihkusta tulleilta. Noh mutta, aurinkoisten kesäpäivien ajatuksen voimalla pinnistellään jospa se lumi vielä joskus tänne eteläänkin kerkiäisi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Märkäpuku kuulostaa hyvältä, saisikohan hevosen korvista kaviohin puettua sellaiseen tarhauksen ajaksi? Täällä on satanut viimeiset päivät kuin saavista kaatamalla...

      Poista