keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Lautasmalli

Whats on my plate?

Kaikki ruokinta perustuu hyvään heinään ...

Torstenin ruokinnasta on kyselty täällä blogin puolella toisinaan ja nyt kevään kynnyksellä on itse kunkin hyvä pohtia syömisiään. Paljastuuko loimi- tai karvakerroksen alta rantaleijona, vai ihan tavallinen kotoinen hylje?
Mitään kovin kummallista Torstenin lautasmalli ei pidä sisällään - hevosten ruokinta on aina yksilöllistä tasapainoilua parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi. 

Ruokinnan perustana on heinä. 
Analysoitu, vähäsokerinen, hygieniseltä laadultaan korkeatasoinen heinä.
Torsten on ainakin näin omistajan näkökulmasta melko onnellisessa asemassa heinätarjoilun suhteen, sillä kuudesti päivässä eteen tuodut, punnitut ateriat takaavat sen, ettei heinää tarvitse syöttää ylimääräistä ikäänkuin "varmuuden vuoksi". Torsten voi tietysti olla toista mieltä tilanteesta ;) Yhteensä päivän aikana esikuivattua heinää menee 8-9 kg, joista suurin annos on yöheinä verkosta tarjoiltuna. Uskon vahvasti, että syy Torstenin kohtalaisen timmiin sheippiin (kohtalaisen vähällä työllä) löytyy useista ruokintakerroista. Vapaa heinä olisi tietysti paras vaihtoehto, mutta valitettavasti se ei sovi Torstenille lainkaan - paitsi tietysti Torstenin mielestä - ja vaikka hevosten liikalihavuus tuntuu olevan suorastaan haluttu piirre, se on vaarallista monella tapaa. Ihan niinkuin liian laihakin hevonen!


Minulla ei koskaan ole ollut kokemuksia herkkävatsaisista hevosista, enkä varsinaisesti ole pelännyt esimerkiksi mahahaavaa. Torstenin taannoisella maneesijaksolla poni alkoi syystä tai toisesta oireilemaan vatsallaan, jonka jälkeen ostin Kraftin Lusern-haketta annettavaksi ennen liikutusta, mikäli edellisestä ruokinnasta on kulunut pidempi hetki. Yleisesti ruokinnassa ajattelen, että se on jonkun verran ennaltaehkäisevää työtä - Lusern-hake on useiden vatsahaavapotilaiden ruokinnassa mukana, eikä varmasti tee hallaa Torsteninkaan vatsan toiminnalle. 

Heinän lisäksi Torsten syö väkirehuja. Aamupalalla heinien syönnin lomassa tarjoillaan puoli litraa kauraa ja mysliä. Monien kokeiluiden jälkeen palaamme aina Dodgen&Horrelin Build up mysliin, johon olimme tyytyväisiä jo Inton kanssa. Mysli on tasalaatuista, melko helposti saatavaa, ei markkinoiden kalleinta ja sillä saa toivottuja tuloksia kehonrakennuksessa, siis ainakin silloin jos mysliä syöttäisi valmistajan ohjeiden mukaan. Torstenin puolen litran annos tarjoillaan lähinnä tavan ja hyvän maun vuoksi, mutta Inton kanssa, varsinkin vanhoilla päivillä, mysli oli kullan arvoinen massan säilyttäjä.

...sekä ainakin seitsemään eri lisäravinnepurkkiin ;)

Iltapalaksi Torsten saa vajaan litran kauraa ja puuron, joka sekoitetaan lähinnä kokemuksen, heinäanalyysin sekä tunteen pohjalta. Olisi mielenkiintoista saada faktoja puutteista ta liikaruokkimisesta verikokeen avulla, mutta neulakammoisen Torstenin kanssa se jää vain haaveeksi. 
Onneksi maalaisjärjellä pähkäilemällä pärjää melko pitkälle.

Iltapuuron perusaine on pellavainen. Sitä annetaan 2,5 dl ja se turvotetaan kuumassa vedessä.  Pellavaisen lisäksi puuroon sekoitetaan vajaa puolisen desiä ruokintakalkkia ja pumppaus tai pari Chevinal Plussaa. Raskaamman treenin ja karvanvaihdon aikaan Torsten syö myös ShyFeederiä, eli b-vitamiinia. (Käytännössä siis ympäri vuoden ... ;)) Tämän talven aikana Torsten on syönyt myös Feraton- eli rautakuurin ollessaan normaalia väsyneemmän oloinen, sekä kuurin sinkkiä maan nuolemisen sekä kutiamisen helpottamiseksi. Nämä kaksi kuuria on kuitenkin ajoitettu niin, ettei niitä ole annettu päällekäin.


Koska kuluvana talvena heinän srv-arvossa (sulava raakavalkuinen, eli yksi tärkeimmistä lihasten rakennusaineista) on ollut toivomisen varaa (treenaavalle hevoselle), on puuroon lisätty pari desiä Greenlinea. Lähempänä laidunkautta tämä jätetään pois ruokinnasta. Treenikaudella Torsten saa myös kuureittain erilaisia massankasvatukseen valmistettuja lisäaineita, tällä hetkellä Equi Triaminin Muscle Buil-uppia. Hieman parempi mutta myös tuplasti kalliimpi aine on Myoplast. Erityisesti rankemmilla treenijaksoilla myös magnesiumlisä on paikallaan, ja omasta mielestä ylivoimaisesti markkinoiden paras tuote on Eggersmanin Magnesium mix - tämän saatavuus vaan aiheuttaa välillä päänvaivaa.

Päivittäin puuroon lisätään myös elektrolyytit rasituksen mukaan, joten peruspäivänä Torsten saa Pharmacaren ihanaa toffeen tuoksuista elektroyyttiä yhden mitan, ja työn rankkuuden noustessa elektrolyyttejä annetaan kahdesta kolmeen mittaan.


Inton aikaan tuli opittua yhtä sun toista nivelaineista, ja vaikkei Torstenin nivelissä ainakaan pitäisi olla mitään sanomista, on sekin saanut syödä erilaisia nivelvalmisteita käytännössä varsasta saakka. 
On helpompaa ostaa laadukas purkki hyvää nivelravinnetta ja syöttää sitä, kuin hoitaa jo syntynyttä vauriota - vaikkei mikään aine tietysti ihmeisiin pysty.
Markkinoilta on vuosien aikana tullut koluttua aika pitkälle eri valmistajien nivelvalmisteita läpi - toiset toimivat hyvin, toisten aikana ei tapahtunut mitään muutosta. Nykyään käytössä on vaihtelevasti Suppleaze Gold, Dewils Claw sekä MSM + ruusunmarja-yhdistelmä. (Ruusunmarja on myös loistava C-vitamiinin lähde!) Kahta ensimmäiseksi mainittua ollaan jo vuosia tilattu 1Hevosvoimalta, jälkimmäiset purkit on napattu Hööksiltä. Näitä kaikkia ei syötetä päällekkäin, vaan vuorotellen kuureina.

Olinkin erikoisen onnellinen kun taannoisessa 1Hevosvoiman lähettämässä paketissa oli Torstenillle purkillinen jo tuttua ja hyväksi havaittua Suppleaze Goldia.
Ponnyhan tienaa jo omat ruokansa; tämähän on käytännössä Torstenin blogi ;)
Suppleaze Goldista voit lukea lisää täältä - ja pst, nyt se on hyvässä synttäritarjouksessa :)

Iso kiitos 1Hevosvoimalle sekä Blogitallille yhteistyöstä.

Tällaisella kombolla täällä mennään - ja juuri nyt Torsten tuntuu olevan aika kivassa sheipissä.
Aina laidunkauden alkamiseen saakka ;)

32 kommenttia:

  1. Oletpa sä paneutunut tuohon ruokintaan, mutta kyllähän Torsten vaikuttaa voimakaalle ja hyväkuntoiselle, joten ei turha vaivannäkö.
    Ihanat kuvat taas!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Vuosien saatossa on oppinut löytämään melko toimivan combon Torstenille ruokailujen suhteen!

      Poista
  2. Olipas ihana ja mielenkiintoinen postaus ruokinnasta! Itse tuoreena hevosenomistajana vielä pähkäilen ja mietiskelen oikeaa ruokintaa, mutta kun luin sun postauksen ja näen miten hyvässä kuvassa Torsten on en voi sanoa olevani ihan hakoteillä - meidän ruokinta on peruskaavaltaan melko samanlainen kuin teillä! :) Ihania kuvia oot ottanut, näitä sun postauksia on vaan aina ihana lukea. Jos kiinnostaa katsoa mun melko tuore blogi se löytyy täältä: http://faniunelma.blogspot.fi Kivaa kevättä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emmi ja onneksi olkoon hevosen omistajuudesta! Minä käyn kurkkaamassa blogisi.

      Pitäisin varmasti jatkossakin peruskaavan samanlaisena, vaihdellen joitain tuotteita jos hevonen niitä tuntuu tarvitsevan / ettei myöskään tule syötettyä turhia juttuja :)

      Poista
  3. Hah, sun hevonen syö paremmin ja terveellisemmin kuin mitä minä syön. Otatko huolehtiaksesi myös mun ruokailut? Tosi kivasti toteutettu ja mielenkiintoinen ruokintapostaus, eikä haitannut vaikka siinä oli pieni mainos, jos kuitenkin käytät ainetta joka tapauksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja paljon terveellisemmin kuin allekirjoittanut ...

      t. Pepsimax sisältää kaiken tarvittavan ... :D

      Ja kiitos, tuo Suppleaze Gold on ollut käytössä meillä noin viitisen vuotta, joten on todella tuttu ja hyväksi todettu aine! So no panic, täällä ei varmasti mainosteta mitään mistä ei pidetä, ihan niinkuin aina ennenkin :)

      Poista
  4. Onpas Torstenilla hyvä lautasmalli ;) Ja mahtavaa, että heinää saa syödä 6 kertaa päivässä!
    Kuinka pitkät välit on noin. heinäannosten välissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, heinän tiheät ruokintavälit on kyllä tosi hyvät vatsan kannalta :) Noin aikoina heppaset syö n. 7 - 7.45 - 12 - 16 - 20 - 21.30.

      Poista
  5. Olipa kiva postaus! Ja tosi kivoja kuvia, tuo ensimmäinen kuva näyttää varsinkin sellaiselta, että sen annoksen voisi itsekkin syödä! :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja joo kyllä hevosten mysli on niin hyvän näköistä ja tuoksuista että joku päivä mä vielä maistan sitä :D

      Poista
  6. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus :)

    VastaaPoista
  7. Ihana toteutus, hienot kuvat! Itse suosin hieman simppelimpää ruokintaa, runsaammalla heinällä. Mutta niin kun tekstissä mainitsitkin kaikki hevoset ovat yksilöitä :) Karvanlähtö aikaan näin keväällä tulee kyllä omankin hevosen ruokahyllylle hieman extrapurnukoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Veera. Meillä tuo runsaampi heinä ei oikein toimi, jos haluaa pitää hevosen terveen mitoissa ... Intohan kyllä sai syödä niin paljon kuin halusi ja se olikin useita vuosia vapaalla heinällä talvisin :) Toiset meistä vaan lihovat herkemmin ;)

      Poista
  8. Vinkkejä Suppleaze Goldin maistuvuuden lisäämiseksi? Nirso tamma jättää arvokkaan valmisteen helposti kippoon, vaikka mihin herkkuihin sekoiteltu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a. Meillä edes nirso Into ei kyllä koskaan jättänyt tätä syömättä, joten nyt kyllä pistit pahan ... Ja Torstenhan syö vaikka tervaa ... :D Oletko kokeillut runsaasti melassia veteen ja sekoittaa siihen?
      Tuo elektrolyytti on muuten tosi hyvä, kun se maistuu ilmeisesti hyvältä ja peittää muita makuja alle...

      Poista
  9. Ei muuta mut rautaahan on heinässä yllinkyllin tässä maassa .kuparista enemmänkin voi olla puutetta

    VastaaPoista
  10. Kyselisin kanssa tuosta Suppleaze Goldista..Auttoiko Intolle? (ymmärsin että sillä oli nivelvaivoja). Omalla tammallani todettiin nivelrikko joten onkohan tosta mitään hyötyä? Ell ei oikein sanonut juuta ei jaata noista nivelvalmisteista... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ainakin käytössä Suppleaze Gold ollut yli puoli vuotta nivelrikon takia. Meillä jaloissa ei ole ollut kummempia sanomisia diagnoosin jälkeen, tiedä sitten onko tällä nivelvalmisteella miten suuri osuus asiaan. ;) Hevoset tietty yksilöitä, mutta meidän ell suositteli tätä eikä kyllä ole kaduttanut vaikka alkuun hinta tuntuikin suolaiselta!

      Poista
    2. Kyllä, Intolla oli monta vuotta nivelvaivainen, mutta sen jalkoja todella lääkittiin myös ellän puolesta useasti vuodessa. Pelkkä lisäravinne ei varmasti olisi riittänyt, mutta kyllä etenkin tästä oli Intolle suuri hyöty. Jossain vaiheessa huomasi, että annosta piti pidemmän käytön jälkeen nostaa, mutta sitten ymmärsimme ottaa vaihteluun muita aineita, ettei hevonen tule immuuniksi - tosin en tiedä onko se edes mahdollista mutta vaihtelemalla aina muutamien purkkien jälkeen pääsimme parhaaseen lopputulokseen. Silloin tällöin syöteltiin myös tehokuureina päällekkäin eri aineita. Sekä Suppleaze Goldissa että Bute-litkussa on kyllä markkinoiden parhaat pitoisuudet, joten vaikka se on tyyristä, on se myös kaikkein kannattavin aine. Joskus ell suositteli jtn heidän omaa nivelvalmistetta suun kautta (kun erikseen kyselin) ja siinäkin oli heikommat pitoisuudet kuin näissä.

      Poista
  11. Meillä myös hyviä kokemuksia Suppleaze Goldista! Pian 20-vuotias suomenhevonen syönyt valmistetta vuoden päivät ja liikkuu vetreästi. Hyvä hinta-laatusuhde, monessa muussa valmisteessa pienemmät pitoisuudet ja silti korkeampi hinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on kyllä huipputuote ja antoi varmasti meidänkin Intolle helpommat eläkepäivät :)

      Poista
  12. Heippa! Täälläkin yksi pääasiassa heinäruokintaa suosiva talven aikana hieman pullukaksi päässeen suokin omistaja 😉 itse mietiskelin syksyllä myös sopivaa comboa heinän lisäksi ja meillä käytössä kaura, mash, mineral plus ja luzern hakkeena. Toki kausittain joitain muitakin purkkeja, nyt keväällä ade karvanlähtöaikaan, kesäksi myös elektrolyytit ja magnesium kovempien hikitreenien tasapainoksi. Tässä Torstenin combossa ihmettelen, että miksi syötät sekä luzernia että greenlinea kun molemmat kuitenkin sinimailasta? pohdin itse noiden kahden välillä lähinnä lisävalkuaisen takia ja päädyin lopulta luzerniin koska tuo hake vaatii vähän hampaillekin hommaa ja tuottaa silloin myös sylkeä enemmän ruoan joukkoon joka sitten edistää sitä vatsan hyvinvointia 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, mä olen kyllä ihan tyytyväinen Torstenin vatsalinjaan näin talvella ;) Kesällä onkin sitten eri asia, ja silloin tiputankin pois kaiken ylimääräisen massan kasvattajan, myös myslin.

      Tuota Lusernia syötän vain muutaman kerran viikossa, eli siis silloin, kun Torstenin ruokailusta on kulunut yli kaksi tuntia. Liikutusta kun ei koskaan saisi suorittaa tyhjällä vatsalla, ja toisaalta heinä saattaa pistellä herkempää vatsalaukkua... :) Ei siis varsinaisesti kuulu päivittäiseen ruokavalioon, siksi molemmat.

      Poista
  13. Oletpas kirjoittanuy tarkasti ja hyvin :)! Torstenin ruokinnasta löytyy paljon sellaista, mitä olen miettinyt omalle ponilleni. Ajattelinkin siksi kysyä, että mitä mieltä olet, mikä olisi hilseilevälle iholle + vatsalle paras: pellava vai hamppu? Ja toisekseen olisiko tuo greenline hyvä valkuaistäydennykseen? Kivenäisen vaihtoakin olen miettinyt, mutta tällä hetkellä Marstall Force. Ponilla menisi sitten kivennäinen, pellava/hamppu, green line ja jonkunlainen mash tai hippolytin hesta mix :). Kiitos jos vastaat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä on syötetty aina vain pellavaa, joten hampusta ei ole kokemusta. Pellava on kyllä tosi hyväksi todettu :) Hilseilevään ihoon voi auttaa sinkki? Ainakin meillä Torsten syö sinkkiä ja muita extrakivennäisiä ihon kutinaan. Greenline on ihan hyvä valkuaistäydennys, meillä ollut käytössä Kraftin muskel, siinä on paljon korkeampi valkuaispitoisuus kuin greenlinessa joten sitä ei tarvitse syöttää "turhaan" :) Marstall Force on varmasti hyvä kivennäinen, meillä Torsten on syönyt iät ja ajat tuota Chevinal Plussaa, mutta hevosetkin ovat niin yksilöllisiä että se mikä toimii toisella ei välttämättä sovi toiselle ollenkaan. Kiitos kivasta kommentistasi! :)

      Poista
    2. Jep! Onko sulla masheista kokemusta? Oon miettinyt et kumpi olis parempi, ihan vaan pellava vai sitten mash...:)?

      Poista
    3. On kokemusta ja tällä hetkellä Torsten syö racingin mashia 2,5 dl illalla (puuroon tulee lisäksi 2 dl pellavaa) ja vielä 2,5 dl ratsastuksen jälkeen tarjoiltavassa vedessä. En uskalla jättää pellavaa kokonaan pois kun on niin hyväksi todettua, mutta nyt parin säkin perusteella myös tuo racingin mash on oikein hyvää ja Torsten tykkää :) Se ei ole edes pahan hintaista, muistaakseni k-raudasta 25 kg säkki maksoi 15,90!

      Poista
  14. Tolla mun shettiksellä on nyt vatsa ollut melko herkkänä ja karvakin tosiaan huonossa kunnossa. Syö nyt tosiaan racingin selectediä ja marstall forcea, mikä olisi hyvä lisätä/vaihtaa ruokintaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, mulla ei oikeastaan ole kokemusta kovin herkkävatsaisisa hevosista - kokeilemalla selviää varmasti parhaiten ja voi esim hevostarvikeliikeiltä pyytää apua ruokinnan suunnitteluun? Minusta ei varmaan tämän enempää apua ole, Torsten ei ole kovin herkkis vatsastaan eikä Intokaan ollut joten siitä lajista minulla ei ole kokemusta :)

      Poista