maanantai 5. toukokuuta 2014

Vetäjä vai vedettävä ?

Kärryttelyä
Torstenilla on tänään ansaittu vapaa, kunnon (kolmen päivän... ) työputken päätteeksi. Eilen pääsimme melko hyvään yhteisymmärrykseen kouluratsastuksesta - eipä siihen juuri muuta ratsastajalta taas vaadittu, kuin antaa hevoselle työrauha ... Less is more pätee lähes kaikessa - paitsi poikien nameissa. 

Into puolestaan pääsi kärryt perässä hommia tekemään. Eilisen maastolenkin takia Herraa ei voinut vaparille jättää - ja ajamista parempaa liikuntamuotoa Intolle ei taida ollakaan! 

Selässä ei ole painoa estämässä pitkienkin selkälihasten optimaalista käyttöä. Lavoilla on täysi liikkumavapaus y-rintaremmin ansiosta - ja käännöksissä Into joutuu tosissaan maksimoimaan lapojen liikkeen sivuttain, mikä tietysti avaa jumeja. Peppulihakset saavat vastusta ylämäissä. Niin, ja kyllähän Sedän mielellekin tekee hyvää päästä hänen lempiurheilulajinsa pariin ;) 

Kärryajo on liikuntamuotona sellainen, minkä toivoisi kuuluvan ihan jokaisen ratsun lukujärjestykseen, kaikkien sen hyvien ominaisuuksien vuoksi. Ja kyllä kärryttely tekee hyvää myös ratsastajalle. Paras stressinpoistomuoto ikinä!
Valitettavasti PoniTorsten on niin kovin epäluuloinen ja kaikkitietävä, ettei edes Inton legendaariset ravikuninkuus-tarinat saa ponia vakuuttuneeksi ajohommien hyödyllisyydestä. Kuitenkin kovin nokkelana ponipoikana Torsten on aina innoissaan menossa kärryyn - siitä kun on varmasti yhtä paljon hyötyä, kuin kärryjen vetämisessä ;)

Miten teillä, vetääkö hevonen kärryjä itse vai on vedettävänä? ;)

23 kommenttia:

 1. Meillä poni kiskoo ja heppa nauraa vieressä ;) Kyllä mä vielä Pyryn kärryjen eteen pistän... odottakaahan vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Totta! En ole ajatellutkaan, ettet aja molempia suomiheppojasi! Mitä Pyry sanoo kärryistä?

   Poista
  2. Ei se ainakaan mitään tollain vierestä sano ja onhan se junnuna juossu koelähdön.. Mutta kun se on vähän kevyesti sanottuna höpsö niin saattaa skitsahtaa kun pistää kärryt sen perään :D Ajattelin et pistän sille valjaat ja ajelen muutaman kerran takaa ja sit kattellaa jos uskaltaa pistää kärryt perää :)

   Poista
  3. No mutta, mikäs sen parempi kuin kesä ja kärrytotuttelut! ;))

   Poista
  4. näinpä! Ja kun tässä oikein innostun niin kohta on Allin perässä kärryt kun näyttää että koko kesä vain köpötellään :D

   Poista
  5. Noo, toivottavasti ei sentään ;) Mieluummin kärryttely muun homman rinnalle!

   Poista
 2. Haastetta pukkaa, käy poimimassa talteen jos et ole jo omaa osuuttasi aiemmin tehnyt ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoooos, eipäs ollut helppoja kysymyksiä!

   Poista
 3. Meillä Nalle vetää kärryjä niin innoissaan, että kuski vetää ohjista, jotta meno pysyisi edes jotenkin turvallisena :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, samoilla fiiliksillä liikuttiin eilen Inton kanssa ... Etenkin, kun mentiin peltotielle, missä edellisenä päivänä oli saanut baanattaa ... Kyllä oli yksi aika Innokas hevonen kärryjen edessä, ja kuskilla valitettavan puutuneet kädet ... Onneksi loppumatka sujui melko pitkälle pitkin ohjin, mutta on noi sellaisia tapauksia välillä ... :D

   Poista
 4. Mua niin harmittaa, ettei Akulla voi kärrytellä. Se on joskus nuorena vetänyt tosi pahasti ravikärryjen kanssa ympäri, minkä koommin sille ei ole kärryjä voinut näyttää. Valjakkoon sen ehkä voisikin Pikon kanssa laittaa, semmonen ilmeisesti ihan ok. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh :( Nuo tapaturmat on ikäviä - se vaatii niin paljon aikaa ja työtä saada hevonen taas luottamaan kärryihin, että, no ainakin itse nostan Torstenin kanssa kädet ilmaan ...

   Poista
  2. Jep. Akunkaan tilanteessa moista ei voi lähteä kuulemma edes yrittämään. Ja parempi niin, saa sen hevosen helpomminkin rikki. :P

   Poista
  3. Niinpä. En usko, että Torstenkaan tulee koskaan saamaan kärryjä peräänsä, vaikka se niin kivaa olisikin ...!

   Poista
 5. Älä kerro Torstenille (ettei sille tule paha mieli), mutta tosiasia on että hevonen jota ei aisojen väliin voi valjastaa on vain puolikas hevonen ;) Into on kokonainen _Hevonen_.

  VastaaPoista
 6. MInullahan oli aikoinaan suunnitelmissa ostaa suomenhevosruuna, jonka kanssa voi tehdä ihan kaikkea kärryttelystä kenttäkisoihin.

  Jotenkin sitten ostin täykkäritamman. Hiihtoratsastus meiltä kyllä sujuu, mutta ei se tietenkään ole sama asia. Jos minulla olisi ihan nuori hevonen, haluaisin ehdottomasti opettaa sitä ajolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suokkiruuna ja täykkäritamma, aika lähellä toisiaan ;)

   Samoin. Vaikka se olisi pv, veisin sen silti ajokoulutukseen.

   Poista
  2. No, aina ei löydä superhevosta, vaan superhevonen löytää ihmisen.

   Poista
 7. Meillä on vetänyt kärryjä kaikki poneista hevosiin, se on _erittäin_ hyvä liikuntamuoto kaikille ratsuille :) Olisihan se hurjan hauskaa päästä myös joskus ihan oikeaa ravihevostakin ajamaan, nämä meidän pv:t kun jostain syystä ovat vain ratsuja! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, aika hienoa että pv:t vetää kärryjä! Se on niin harvinaista. Ja joo, olisihan oikean ravihevvosen kyytiin mahtava päästä. Tosin, voisi kyllä mennä pöksyyn ratakireän lämpöisen kyydissä ;)

   Poista
  2. Apua, siis PUPU pöksyyn :DD

   Poista