keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Haaste hevosen omistajille

Tämä haaste on tarkoitettu niille, jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut. 

Into 2012 hangilla.

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta

Aloitetaan vanhemmasta hevosestani, eli Intosta. Into on 23 vuotiaaksi kääntyvä suomenhevosruuna, ja meillä on takana yhteistä tietä liki kymmenen vuotta! Into on ollut itselleni oikea monitoimihevonen; sen kanssa on ajettu - entisenä ravurina Setä tietää tarkkaan, miten homma hoituu - hypätty esteitä - nuorempana osaavalla ratsastajalla Setä hyppeli kotikentällä reippaasti yli metriä! - treenattu koulua ja maastoiltu. Kouluratsastus on itselleni päälaji, joten sitä on vuosien aikana treenattu eniten. Setä osaa paljon, mutta ei välttämättä aina ihan malttaisi keskittyä ratsastajan ehdottamien normien mukaan ;) 

Luonteeltaan vanha herra on lempeä, nöyrä, innokas. Vanhemmiten siitä on kuitenkin tullut myös utelias ja röyhkeä ;) Into on aina valmis tekemään töitä, mutta nykyään Setä viettää leppoisia eläkepäiviä lähinnä maastoilusta nauttien. 

Torsten

Nuorempi suomenhevosruunani, Torsten, kääntyy yhdeksän vuotiaaksi. Ostin ponin sen ollessa puolitoista vuotias, itselleni tulevaisuuden lupaukseksi :) Mikäli olisin käyttänyt ammattiratsuttajaa, se saattaisi jopa olla sitä ;) Poni on siis täysin itseni kouluttama, kilpailutulosten mukaan He B tasoinen kouluponi, joka rakastaa maastoilua. Hyppäämisestäkin poni taitaa pitää, mutta hänen ratsastaja on lukuisten huonojen tuurien jälkeen muuttunut melkoisen araksi ... Joskus tulevaisuudessa poni toivottavasti pääsee ammattihyppääjän alle harjoittelemaan! 

Ulkonäkö voi hämätä. Kauniiden, tummien silmien ja vaaleiden jouhien alta paljastuu melkoisen kova luu. Torsten on hyvin omapäinen ja itsetietoinen.  Halutessaan poni on maailman ihanin - mutta eläinlääkärit voivat todistaa, että poni osaa myös jyrätä, purra ja potkia. Luonnetta löytyy!

Hevoset vai ponit? Miksi?

Hevoset. Etenkin laadukkaat suomenhevoset :)) Toisaalta, oli kyse hevosista tai poneista, laadukkuus ja luonne on se juttu, mitä katsoisin. Hienot puoliveriset, andalusialaiset tai welsh cobit - hienoja kaikki. 

Ensimmäinen hevonen/poni jolla ratsastit itsenäisesti enemmän? 

Miltein parikymmentä vuotias islanninponitamma Kia. Ihana Kia poni johdatteli mut maastoilun ihanuuteen - ja siihen, miten tullaan maastosta kotiin ja kovaa ;) 


Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)

Omat hevoseni ovat kengässä. En usko, että käyttöhevosta pystyy pitämään kengättä, ainakaan Suomen ilmastoilla. Mä en edes tiedä hevoseni kenkien kokoa, riittää että meidän ihana kengittäjä tietää ;) 

Klippaus: puolesta vai vastaan?

Puolesta, treenissä olevien hevosten kohdalla. Omat hevoseni on viime vuosina klipattu kokonaan, Into useamman kerran talvessa. Treenissä olevalla hevosella on mukavempaa, kun ei aina töiden jälkeen tarvitse olla märässä turkissa. Tietysti klipattua hevosta täytyy loimittaa paljon, mutta nykypäivän loimet istuvat ja hengittävät jo melko hyvin. 

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?

Omilla pojilla on onnellinen tilanne siinä mielessä, että he ovat parhaita kavereita, joten he myös tarhaavat yhdessä. Kesäisin ponit ovat olleet isommassa laumassa laiduntamassa. Mikäli omistaisin vain yhden hevosen, yrittäisin varmasti saada sille tarhakaveria tallin muista hevosista - mutta en turvallisuuden menettämisen uhalla. En pidä myöskään siitä, että hevoseni joutuvat muiden hevosten simputettavaksi, joten siinä tapauksessa olisi pakko tarhata hevosta yksin. 

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vai ulkonäkö? (Esim väri?)

Luonne, mutta ulkonäkö tulee kovana kakkosena. Jos ostaisin nyt hevosta, olisin luonteen lisäksi tarkkana hevosen ruumiinrakenteesta; kuinka helppoa sen olisi koota jne. Ja tottakai, eihän sitä tulisi katsottua kuin niitä hevosia, jotka miellyttävät silmää.


Millainen on hyvä hevosblogi?

Seuraan muutamia hevosblogeja, joista lähes jokaista eri syystä. Yhdessä olen tosi ihastunut hevoseen, toisessa kirjoittajan näkemyksiin hevosista, kolmannessa humoristisiin teksteihin. Pääasissa kiinnostava ratsukko, laadukas ja värikäs teksti sekä ehdottomasti runsas ja laadukas kuvitus saavat kiinnostukseni heräämään. 

Pahin tippumisesi?

Minulle ei ole koskaan tapahtunut mitään vakavaa (kop, kop, kop) tippumisissa. Yksi luupiikki lantiossa, takapuoli ruvilla, mustelmia ja syviä henkisiä kolhuja :) Viimeisimmät tipahdukset ovat tulleet Torstenin kyydistä, lähes aina esteillä ... ;)

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?

Pojilla on melkoinen loimikokoelma... Ulkotoppiksia on neljä x 2, sisätoppiksia viisi x 2, sadeloimia kolme x 2, erilaisia kuivatusfleeceje, villaloimia, ratsastusvilttejä yms useita useita kymmeniä ... Mutta ei yhtään ylimääräistä ;)


Kuinka usein hevosesi liikkuu?

Mahdollisimman usein, mutta kerran viikossa annan itselleni ratsastusvapaan. Pääsääntöisesti hevoset liikkuvat 5 - 6 kertaa viikossa. 

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?

Normaali? :D Nuorempana ehdottomasti uhkarohkea, nykyään vähän järkevämpi. Esteillä Torstenin kanssa liian varovainen. 

Huh, olipas paljon kysymyksiä! Iso kiitos Ratsuiluja blogin Miljalle sekä Puoliverisen Prinssin Susannalle haasteesta :) Itse haastaisin seuraavat kolme blogia; Maailman mahtavin Mahtinalle, Hevostarinoita ja Kian heppablogin. Sekä tietysti kaikki muut hevosen omistajat, ketkä haluavat haasteen ottaa vastaan! :)

2 kommenttia: