perjantai 20. joulukuuta 2013

20. luukku

20. Luukku


Hyvä Joulumieli ei synny minulle tavarataivaissa ja ostos helv... eikun paratiiseissa, vaan enemmänkin ajattelen että vähemmän on enemmän. Paitsi kun kysymyksessä on herkut ;)
Ostoksilla ollessani mietin tarvitsenko oikeasti jotain. Ihanan turhakkeen bongatessani pohdin montako samanlaista kotoani jo löytyy ;)  Jos vielä olen vakuuttunut tavaran tarpeellisuudesta käyn pikaisesti läpi tseking listani. Onko tuote tehty lapsityövoimalla, onko eläimiä riistetty ja kuinka paljon luonnonvaroja valmistukseen ja kuljetukseen on tuhlattu. Koska tupakoin (enkä tunnu tavasta eroon pääsevän, ei sillä, että olisin yritänytkään) joudun sovittamaan savutonta kuluttajaa enemmän luonnonvarojen tuhlauksen suhteen. Kaikkihan tietävät että tupakkateollisuus tuhoaa sekä omat että maapallon keuhkot. Onneksi heppaset ovat nyt lähitallilla niin omatuntoni on puhtaampi edes fossiilisten polttoaineiden kulutuksen suhteen ;)


Olen täysin tietoinen että jokaisesta kodista löytyy epäeettisiä tuotteita, niin minultakin, eikä jo ostettua ehjää tuotetta kannata lähteä korvaamaan uudella eettisellä, sehän olisi vain tyhmää, mutta kun jatkossa pidän "pakko saada" tuotetta käsissäni, lupaan miettiä ekstra kerran ennen ostopäätöstä. Kuluttajina meillä on oikeus tehdä valintoja ja päätöksiä. Varsinkin niitä hyviä :)

Onko teillä perjaatteita, minkä mukaan hankitte tavaraa (sitä kun näin jouluisin tuntuu tunkevan sisään ovista ja ikkunoista) ?

6 kommenttia:

 1. Ihanan eettistä! Mun periaatteena on, että väkisin ei pidä ostaa ja itse tehty on paljon henkilökohtaisempaa, eikä lahjan tarvitse olla hirveen ihmeellinen/kallis, että se ilahduttaa, kunhan itsellä on sydän mukana :)

  VastaaPoista
 2. Suhdetta omaan kuluttamiseen piti oikein pysähtyä miettimään. Luultavasti saisin arvosanaksi hyvä + mitä tulee kulutustottumuksiin ( sillä en koskaan osta mitään ;) ), heräteostokset ja ylipäätään shoppailut ovat vieraita käsitteitä allekirjoitttaneelle. Vielä kun oppisi paremmin kierrättämään jo olemassa olevaa, siinä olisi tavoitetta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, jos sä et itsellesi ostele turhia tavaroita, niin samaa ei voi sanoa poikien varusteista... ;)

   Poista
 3. Itsellä on kasvanut ns lähi into :) Kinkku haettiin paikalliselta tuottajalta, vaikka kilohinta olikin huikea. Pikkukyläämme avattiin lahjatavaramyymälä, josta haen erilaisia synttäri yms lahjoja. Samat tuotteet löytyisi varmasti halvemmalla lähikaupungin halpiskaupoista, mutta... Lyhyesti sanottuna hoidan kaikki mahdolliset ostokset omalla kylällä. Ja jos on sellaisia ostoksia joita ei voi omalla kylällä hoitaa, mahdutan kauppareissut talli ja työmatkoihin. Ja usein yritän yhdistää talli ja työmatkatkin parhaani mukaan, jotta ajokilometrit vähenisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on niin hienoa, tukea paikallisia yrittäjiä ! :)

   Poista