maanantai 15. toukokuuta 2017

Licence to kill

kemiallista sotaa punkkeja vastaan








 Meillä poimittiin Pätkiksestä kesän ensimmäinen punkki viime viikolla ja samana iltana kultainen noutaja sai punkkipantansa kaulaan. Punkit eivät tunnu lumisateesta piittaavan mutta ovat ainakin aikaisempina kesinä pysyneet melko hyvin loitolla punkkipantaa käyttävän koiran turkista. Kissoille puolestaan laitettiin Bravecton litkut niskaan - näin kesäkaudella kissat eivät muuten pääse tyynylle nukkumaan ennen huolellista läpisyynausta ;) Aikaisempina vuosina kissoilla on käytetty Frontlinen puutiaiskarkoitetta, mutta erään Kossikissan kantaessa ihan oikeaa (punkki)helminauhaa kaulassa myrkystä huolimatta kokeillaan tällä kaudella uuden litkun voimin pitää punkit loitolla.

Viime vuosina runsaasti lisääntyneet punkit voivat ottaa myös hevosen ravinnonlähteekseen. Siinä missä lemmikkieläimille on olemassa karkoitusaineet, myös hevosilla voidaan käyttää punkkikarkoitetta. Torsten on varsavuosista asti saanut (oikeasti naudoille ja lampaille tarkoitettua, selkeästi toimii myös härkäpäillä) coopersectiä säkään ja punkit ovat valikoineet isännikseen muita eläimiä kuin Torstenin. Vuosien varrella varsin punkkirikkailla laitumilla ollessaan muista hevosista on saanut irroitella enemmänkin punkkeja, Torstenista tasan yhden. Ollaan päästy aika helpolla! Ja hyvä niin, Torsten tuskin punkkipihtejä arvostaisi ;)

Itselleni aion aloittaa punkkirokottesarjan tänä kesänä, vaikka olenkin ollut onnekas ja täysin punkiton koko ikäni - toisaalta sairastumiseen ei tarvita kuin yhden tauteja kantavan punkin purema. (Ja tiesitkö, että punkki tarvitsee elääkseen vain yhden veriannoksen vuodessa!) Rokote suojaa puutiaisaivokuumeelta ja mikäli punkki on sairauden kantaja tartuttaa se isäntänsä ensimmäisten minuuttien aikana kiinnittymisestään. Puutiaisaivokuumeeseen kuoli vuonna 2015 Suomessa kaksi ihmistä ja sairastui yli kuusikymmentä. Borrelioosi, yleisin punkkien kantama tauti joka sairastuttaa vuosittain yli 2000 ihmistä, tarttuu uusimpien tutkimustulosten mukaan vasta vuorokausi kiinnittymisen jälkeen. Borrelioosia hoidetaan antibiootein, mutta sitä vastaan ei ole olemassa suojaavaa rokotetta. Päivittäinen kropan tsekkaus on siis paikallaan kun liikkuu samalla alueella punkkien kanssa! Tänä päivänä punkkialue kattaa valitettavasti lähes koko Suomen.
Kun niitä punkkeja sitten löytyy, niin nehän ei kuole millään. Ei liiskaamalla eikä niitä saa laittaa viemäriinkään, pesukoneenkin kestävät aina 60 asteeseen asti; tulesta eivät kuitenkaan selviä joten tehokkain tapa on polttaa punkki.

Että sellaisia ällöjä maanantaijuttuja tänään - lisää punkeista voi lukea esimerkiksi täältä

2 kommenttia:

  1. Meidän kirjavan eläinjoukon asukeista ei ole (onneksi) löytynyt vielä yhtäkään punkkia. Sen sijaan kissaa on saatu kuljettaa klinikalle, oli työntänyt nokkansa liian lähelle herhiläistä... :/

    No, punkkeja odotellessa. Täällä metsän siimeksessä asuessa niiltä ei voi välttyä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi höh, siinä sellainen harrastus mitä meilläkin yksi kissa puuhaa, aina tulee paha olo kun se nappaa pörriäisiä suuhunsa mutta tekee se joka kesä, ei tunnu oppivan!

      Ei meilläkään voi punkeilta välttyä ja kaupungissakin niitä vilisee nurmikkoalueet. Kuulemma citykanit ovat kovia levittämään niitä...

      Poista