lauantai 17. tammikuuta 2015

Tasapaino

sopivista varusteista ja viikon kuulumisia


Kun viikonloppuna ratsastin Grantin tarkkojen neuvojen avulla, poni toimi hienosti. Kaikinpuolin; liikkui letkeästi sekä irtonaisesti, pystyi kokoamaan ja liikkumaan sivuttain. Selässä oli meidän oma koulusatula, joka ei ole aivan optimaalinen. Koska kuitenkin tiedostan, että satula aiheuttaa epämukavaa painetta Torstenille, ratsastin maanantaina ilman. (Osittain myös siksi, että pakkasta oli omalla mittapuullani hirveästi ja silloin on parempi istua lämpimän ponin kuin kylmän satulan päällä.) 

Se on vähän niin, että ratsastaessa helposti ja aivan liian usein haetaan erilaisia syitä, mikseivät asiat toimi tai miksi ei kehitytä niin kuin ratsastaja haluaisi. Ratsulle tai ratsastajalle epäsopiva satula, pohjien kunto - maneesissa, kentällä tai pellolla - ei ole riittävän hyvä, kuolaimet eivät pelitä tai hevonen on syystä tai toisesta jumissa. Ja kun koko paletti on tsekattu, on kulunut jo niin paljon aikaa, että kierroksen voi aloittaa alusta. Yksi asia kuitenkin unohtuu tai se sivuutetaan tietoisesti kovin herkästi. 
Ratsastajan taidot. 

Ehdottomasti tärkeintä, hevosen perustarpeiden täyttymisen jälkeen, on riittävän taitava ratsastaja. Hyvällä ratsastuksella kun pystyy jopa kompensoimaan satulan tai pohjan puutteita. Suuria lihasjumeja ei pääse syntymään, jos ratsastaja osaa jumpata hevosensa oikein. Kuolaimella ei lopulta ole edes merkitystä, sillä hyvä ratsastaja pitää ohjia kädessään hyvin tasaisesti ja pehmeästi. Johdattaa hevosen lempeästi mutta määrätietoisesti kohti täydellistä tasapainoa. Siitähän ratsastuksessa loppupeleissä on kyse. Tasapainosta koulu-, este- tai maastoradalla. 

Meillä kävi eilen satulansovittaja. Estesatulamme on käyttökiellossa ja koulusatula ottaa kiinni vasemmasta paneelista Torstenin rankaan. Satula-autollisesta satuloita ei löytynyt ainuttakaan tarpeeksi leveää penkkiä Torstenille, mutta Amerigon satula näytti istuvan parhaiten. Torstenista otettiin mitat - hevosellani on kuulemma levein selkä, mitä satula.comin nainen on koskaan mitannut :) Wide-levyinen satula jää kahdeksan senttiä liian kapeaksi. Eipäs siinä, kyllähän minä sen tiesin. Torsten on iso pieni poika :) Vuosia sitten pääsin kokeilemaan, miltä ison ardennerin selässä tuntuu. Todella tutulta, ei se paljon Torstenia kapeampi ollut ;)

Ratsastelin perjantain sovitteluiden jälkeen ilman satulaa. Kun tiistaina oli ollut vapaata, keskiviikkona maastoiltiin  ja torstaina oli ohjasajo, huomasin muutaman päivän dressagevapaan tehneen itsestäni todella hitaan. Olin koko ajan tipahtaa vasemmalle. 

Perusharrastelija tasapainoilee siis kirjaimellisesti hetken ilman satulaa, niin omakin tasapaino paranee. Silloin vino ratsastaja ei vaan voi tukeutua jalustimiin! 

Sen lisäksi me tasapainoillaan jäällä (kuka tilasi maneesittoman ratsastajan riesaksi näin liukkaan talven?) - ja erityisesti hyvän ratsastuksen etsimisessä. 

Maanantaina oli vielä ihanat hankiratsastuskelit :)


Torstenilla oli rankkojen valmennuksienkin jälkeen reippaasti virtaa viedä ratsastajaa. Kyllä sitä kaipaa aina vaan omaa Setähevosta, jonka kanssa ei tarvinnut edes miettiä luottamusasioita. Into toimi kuin ajatus, ratsastajan puutteista huolimatta :) Tänään on eletty nejä kuukautta ilman rakasta Intoa. Ikävä on syvällä <3

56 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Maria, meillä on niin ihana hovikuvaaja joka aina viitsii tallilla palella, kastua tai läkähtyä kamera kädessä ;)

   Poista
 2. Ihania kuvia taas jälleen kerran ! :) Millä kameralla nämä on otettu & mikä objektiivi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvat otetaan siis Nikonin D300S kameralla jossa kiinni joko Nikkorin AF 24-70 mm f.28 tai Nikkor 70-200 mm f 2.8; kalusto kaipaisi kyllä kovasti huoltoa. Nämä kuvat otettu pidemmällä putkella.

   Poista
 3. Noi ei oo kyl tänä aamuna otettuja. Me nätiin teijät pellolla aamulla, kun ajettiin ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Torsten ei ollut pellolla aamulla, koska sillä piti olla vapaa tänään ja minä nukuin vatsakipujani yli puoleen päivään ... ;) Kuvat on maanantailta :)

   Poista
 4. Kiva postaus ja jälleen tosi kivoja ja hyvälaatuisia kuvia! Miksi muuten et käytä aina ratsastaessa kypärää? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna! Yleensä pidän kyllä kypärää päässä. Tuona maanantaina totesin olevan liian kylmä - hirmu kovilla pakkasilla kypärä jää kaappiin ja pipo vedetään korville.

   Poista
  2. Kypärämyssyt on keksitty ;)

   Poista
 5. Ihana kuulla, että jollain muullakin on megaleveä "poni". :D Salaman selkä mitattiin syksyllä (Salama oli silloin hoikka!) ja se oli jo silloin mallia extraextraleveä. Nyt Prestige on leveydeltään 37 ja on aika ohut toppauksiltaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Torsten on ... Tuollaisen yleis/estepenkin löytäminen olisikin kyllä helpompaa, kun ne antaa automaattisesti paremmin lavoille tilaa ... Ihan vielä en kuitenkaan ole luopunut toivosta löytää koulusatulaa ;)

   Poista
 6. Minä en vain voi millään ymmärtää kypärättä ratsastelua. Blogiasi seuraa paljon varmasti nuoria ihmisiä ja jo esimerkkinä minusta olisi velvollisuus käyttää tai olla julkaisematta sellaisia kuvia joissa on ilman. Eikä selitys että "en kyllä itsekään kannata tätä tekemään mutta..." Sillä siinä ilman menemisellä tyrmätään suoraan tuo aloitus. Jos se on vain "oma pää" niin voisi miettiä mitä se pää merkitsee läheisille ja yrittää ajatella niitä muita kanssaeläjiä. En tiedä mikä oli syysi ilman kypärää ratsasteluun, mutta minusta mikään syy ei ole niin painava, että se jätetään laittamatta. En tiedä, eikai sitä ymmärrä ennenkuin se kypärä pelastaa hengen tai on pelastamasta tai kun joutuu ottamaan vastuun muustakin kuin itsestään. Kuulisin mielellään miksi et käytä välillä kypärää? Ajattelen kumminkin että tiedämme molemmat millaisia eläimiä hevoset on ja miten yllättävästi ne voi tilanteisiin suhtautua. Anteeksi kuin näin saarnaan ja ehkä hyökkäävästi kirjoitin, mutta kypärä pelasti henkeni vuosia sitten ja kun nään ihmiset ilman sitä en voi olla kysymättä, että miksi? Se on tosiaan jokaisen oma asia, mutta myös läheisien ihmisten. Kukaan ei ole valmis lähtemään tästä maailmasta niin pienen virheen vuoksi.
  Terveisin holhoava isoäiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itse mietin aina samaa ja kun kyse ei voi olla siitäkään että on 1000% varma ettei putoa, ja hevonen on 10000% luotettava, kun hevonenkin voi AINA kaatua ja sillä voi AINA mennä tuosta vaan jalka poikki... jopa hyväpohjaisessa maneesissa, noin vaan, kun vahingossa astuu vähän väärin... tiedä onko nämä kypärättä ratsastelijat samaa porukkaa kun ajelee ilman turvavöitä ja kirjoittelee facebookkiin ratissa, ja muuta tuollaista....

   Poista
  2. Itsekkään et tykkää siitä, jos joku menee ilman kypärää, mutta se on oikeesti jokaisen oma asia käyttääkö kypärää vai ei. Mielestäni siitä ei tarvitsisi kaikkien joka blogiin tulla sanomaan. Ratsastaja varmasti tietää riskinsä ilman kypärää ratsastamisessa, eikä siihen välttämättä ole erityistä syytä. :)

   Poista
  3. Kypärättä ratsastaminen on tosiaan jokaisen oma asia jos ei päätään arvosta (tyhjäpää on tyhjäpää), mutta silloin kun pidetään suosittua blogia, opetetaan muita tai ollaan muutoin esillä siitä tulee myös vastuukysymys. Esimerkin voima on ihmeellinen. Nuoret omaksuvat asennetta olla cool ja kypärättä ratsastaminen mielletään cooliksi mikäli esikuvakin tekee niin.

   Aikuisen ihmisen pitäisi ottaa vastuu ja olla hyväksi esimerkiksi.

   Poista
  4. Aikamoisen keskustelun on kypärättömyys saanut aikaiseksi. Ensinnäkin, tämä blogi ei millään muotoa ole paikka, mistä otetaan oppia - sitä en ole koskaan sanonut enkä sitä koskaan millään muotoa tule "korostamaan".

   Minun yksinkertainen syyni on kova pakkanen, jolloin vedän mieluummin pipon kuin kypärän päähän. Turvavarusteista keskustellessa pelkkä kypärättä ratsastaminen on vain pintaraapaisu. Itselleni tärkeämpää on käyttää esimerkiksi turvajalustimia.

   Poista
  5. Käyttää turvajalustimia? Jotta jalka varmasti irtoaa ja voit lyödä kypärättömän pääsi, halvaantua tai kuolla päävammaan? Jotta jalka ei varmasti jäisi jalustimiin... Hohhoo. Hyvä prioriteetti turvavarusteissa!

   Tän blogin tarkoitus ei ole varmasti olla esimerkkiblogi, mutta et voi luistaa vastuusta, että tätä lukevat myös nuoret. Katsopa lukijalistaa. Halusit tai et, nuoret imevät oppia. Et myöskään ole hyväksi esimerkiksi aikuisille.

   Pakkanenkaan ei ole mikään syy kypärättömyyteen, sillä kypärän alle on mahdollista laittaa ohut kypärähuppu, paksu kypärähuppu, jopa kypäränlämmitin! Ja jos seuraava mutku on kypärän sisusten leviäminen, niin päätään voi arvostaa sen verran, että ostaa talvikypäräksi vaikka jonkun halvemman mikäli kahteen kalliimpaan kypärään ei ole varaa.

   Sinullakin on varmasti äiti ja isä. Mitä he sanoisivat, kun tietäisivät miten tärkeän turvavarusteen käytön laiminlyöt? Meillä kaikilla on vain yksi pää. Uskon, että he haluaisivat sun arvostavan omaasi. Vanhempasi varmasti rakastavat sinua kovasti ja mieti minkä tuskan kuolemasi ja päävammasi voisi heille aiheuttaa. Se ei tarvitse kuin yhden sekunnin, että kaikki menee pieleen.

   Itse en olisi tässä paasaamassa, ellen olisi pitänyt kypäränkäytöstä aina kiinni. Sekunniksikaan en mene hevosen selkään ilman. Tipuin omalta, superluotettavalta hevoselta laukasta yht äkkisen sivuloikan seurauksena v 2013. Minulta HALKESI kypärä ja sain aivotärähdyksen, mutta jäin henkiin.

   Poista
  6. Onneksi tapaturmassasi ei käynyt pahemmin.

   Poista
  7. Apua anteeksi, mutta se turvajalustin ei kyllä suojaa päävammoilta mitenkään päin. Ei se kypärättömyys nyt vain ole kenenkään oma asia, koska vammautumisesta/vakavammista seurauksista kärsivät läheiset. En tiedä, aika hauskaa, että nimeomaan epätasaisemmalla pohjalla (pellolla, jossa kompastuminenkin on todennäköisempää) ilman satulaa juuri valitsee kypärättömyyden. Mutta, se joka päättää mennä ilman kypärää tuskin uskoo ketään nimetöntä vierasta, se kypärä tulee todennäköisesti pysyväksi varusteeksi vasta kuin itselle tai läheiselle sattuu.

   Poista
 7. Tosi hienoja kuvia ja olen niiiin kateellinen sun istunnasta! Hieno Torsten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, mutta ei kyllä kannata olla yhtään kateellinen! :))

   Poista
 8. "Tän blogin tarkoitus ei ole varmasti olla esimerkkiblogi, mutta et voi luistaa vastuusta, että tätä lukevat myös nuoret"

  HALOO?! Bloggaaja ei todellakaan kanna vastuuta joidenkin anonyymien lukijoiden iästä ja siitä mitä heidän silmänsä näkevät?!
  Äkkiä nyt kaikki bloggaajat sotkemaan kaikista internetin kuvista kypärättömät ratsastajat, ettei tuntemattomien ihmisten mieli järky ja heistä voisi kasvaa asiallisia ihmisiä.

  Mitä ihmettä oikeesti? Ei bloggajan vastuulla ole lukijoiden verkkokalvoille piirtyvät kuvat. Bloggaaja on vastuussa itsestään, ja saa omalla vastuulla vaikka ratsastaa alasti (tai ilman kypärää) ja julkaista kuvat omaan henk.koht. blogiin.
  LUKIJA ON ITSE VASTUUSSA SIITÄ MITÄ NETISTÄ KATSOO.

  Inhottaa tälläinen ajatusmaailma että bloggaajien pitäisi kasvattaa ja holhota toisten lapsia. Bloggaaja saa luvan huolehtia omista tekemisistään, niinkuin jokainen meistä saa huolehtia omistaan.

  Minä käytän kypärää, aina. Mutta en todellakaan ala paasaamaan muille sen käytöstä, enkä syytä muita "esimerkki ihmisiä" kypärättömyydestä.
  Ja pakko sanoa, että en edes kiinnittänyt huomiota kypärättömyyteen, vaan ihastelin kauniita kuvia..

  Hävetkää! Tsempit Jillalle! Jatka samaan malliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jillaan samaistutaan, Jillaa kunnioitetaan, kadehditaan ja arvostetaan. Ei ole "ihan sama" kuka laittaa kuvia sillä lukija matkii sellaista ihmistä jota hän arvostaa se on ihan biologinen, sosiaalinen asia. Verrataan kahta tilannetta: lapsi on koulussa ja toinen oppilas heittää roskan lattialle; lapsi on koulussa ja opettaja heittää roskan lattialle. Kummalla tilanteella on lapseen enemmän vaikutusta? Bloggaaja on ennenkaikkea vastuussa itsestään ja siihen vastuuseen kuuluu millaisen kuvan hän antaa itsestään. Jos kypärällä ratsastava näyttää mallia vastuullisuudesta niin miksi ei kypärättä ratsastava näytä mallia ? Miten tämä malli tilanne muuttuu kun asiat käännetään toisinpäin? Sehän on selvää ettei Jilla näistä kommenteista välitä ja ratsastaa jatkossakin aina kun huvittaa kypärättä. Esimerkin voima on valtava voima! Siihen perustuu lasten/aikuisten oppiminen (psykologiaa kannattaa lukea) ja siihen perustuu myös eläinten. Jilla kantaa vastuun itsestään ja siitä millaista esimerkkiä näyttää niinkuin jokainen meistä. Kadulla tallatessa autat mummoa tienyli ja he jotka sen näkevät niin heidän kynnys auttamiseen samassa tilanteessa alenee. Miten esimerkillä ei olisi voimaa?

   Poista
  2. Kiitokset ensimmäiselle anonyymille. Olen kanssasi samaa mieltä, en todella ole vastuussa kenenkään muiden tekemisistä, jokainen on vastuussa itsestään ja vanhemmat ala-ikäisistä lapsistaan.

   Anonyymi kaksi, jatkan vanhempien tai apua tarvitsevien ihmisten auttamista jatkossakin ja mitä luultavammin ratsastan ilman kypärää jos siltä tuntuu. Esimerkillä on ehdottomasti voimaa, mutta jokainen on itse vastuussa siitä, mitä esimerkkiä haluaa noudattaa, eikä se ole mitenkään päin minun vastuullani.

   Ehkäpä vaihdan lajin westerniin ja ostan itselleni stetsonin. Hyvää sunnuntain jatkoa molemmille!

   Poista
 9. Todella ihania kuvia taas kerran Jilla!:)

  Jos joku lapsi lukee ja katsoo mallia, niin onkohan netti hänelle muutenkaan mikään turvallinen paikka. On sitä pahempiakin juttuja mistä voi ottaa mallia... Jos oma kehitys on vielä siinä pisteessä, ettei voi tehdä omia ratkaisuja ja kaikkeen pitää katsoa mallia ja matkia muita, kannattaa kokonaan jättää se netin käyttö myöhemmälle iälle. Bloggaajan ei ole tarkoitus kasvattaa esimerkillisesti lapsia teksteillään ja kuvillaan. Muutenhan kaikki kuvat jossa esim. ratsastaa väärin pitäisi poistaa, sillä joku voi katsoa esimerkkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsi lukee ja katsoo mallia myös ja aikuiset. Kuinka moni sanoo seuraavansa blogia koska ajattelee sieltä tulevan mallia/apua/vinkkejä omaan tekemiseen? Valtaosa. Eikö kypärättä ratsastelu ole turvallisuuden laiminlyöntiä? Miten mallia hyödynnetään riippuu siitä millainen suhde mallin antajaan on. Oppiminen jatkuu aikuisiälle ja kuolemaan asti, lapset vain imevät sitä kuin pesusienet vettä. Huh, onneksi ei kasvatakaan siihen löytyy vanhemmat ja yleensä vasta vanhempana tajuaa miten tärkeää on pitää huoltaitsestään jotta voi myös jatkossa pitää huolta lapsistaan. Odottakaan vain kyllä tämän sitten ymmärtää kun on pari muksua maailmassa ja olet jollekin ihmiselle suorastaan elinehto(vaikka olet tätä vanhemmillesi kokoajan). Minä sanon kyllä lähimmäisilleni jos he ilman kypärää ratsastavat, että onko tuo järkevää ja en pidä sitä millään muotoa hyväksyttävänä. Olen käynyt pari keskusteluakin tästä aiheesta kasvotusten ja osa ymmärtää ja osa ymmärtää myöhemmin.

   Poista
  2. Kiitos Liinu :) Tämäkin blogi jäisi lähes täysin kuvattomaksi, jos kaikki mistä voisi ottaa huonoa esimerkkiä pitäisi poistaa. Milloin on liian pitkä ohja, katse alaspäin, kypärä muualla kuin päässä kaikessa hevosten käsittelyssä, juhlitaan puutarhajuhlissa hevosten kanssa avojaloin ... Puhumattakaan kaikesta alkoholista, mikä täälläkin näkyy ;)

   Tämän blogin tarkoitus kun ei ole toimia esimerkillisenä kiiltokuvablogina, vaan kertoa omasta elämästäni niiltä osin, mitä tänne haluan julkaista. Nautin alkoholia, tupakointiakaan en ole kieltänyt, kiroilen kun turkkilainen jos harmittaa ja olen kerran tai kaksi ajanut ylinoupeuttakin.

   Pidän sileällä ratsastamisessa turvajalustimia kypärää tärkeämpänä, ja jos joskus, nykyään erittäin harvoin kuten kuvista voi katsoa, ratsastan kypärättä, ei se ehkä ole kaiken tämän keskustelun arvoista.

   Joka tapauksessa, jos joku alle 18 vuotias on tänään näitä kuvia katsonut ja todennut, ettei enää syystä tai toisesta käytä kypärää, niin käyttäkää kuitenkin. Älkääkä ainakaan laittako siitä blogeihinne kuvia, ainakaan ilman kommenttien suodatusta. Tässä näette sen kivemman tuloksen :)

   Nyt, oikein hyvää sunnuntaita ihan kaikille. Allekirjoittanut suuntaa Torstenin kanssa vielä maastoon, kypärä päässä, sillä maastossa kypärä kuuluu päähän.

   Poista
 10. Etkö Jilla ole jollain tasolla töissäkin lasten tai nuorten kanssa? Että siinä on kyllä yksi aika painava syy käyttää kypärää ja olla hyvänä esimerkkinä..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, työni ja blogini ovat kaksi eri asiaa. Toinen niistä on harrastus :)

   Selkeästi kireä pipokaan ei ole kauhean hyvä valinta.

   Poista
  2. Uskomaton suhtautuminen. Et välitä.

   Poista
 11. Hei Jilla! Älä vaan anna näiden kommenttien vaikuttaa bloggaamiseesi. Uskon, että tiedostat ottamasi riskit (aikuinen ihminen kun olet), joten jatka samaan malliin :) Kyseessä on aivan ihastuttava blogi, jonne palaan aina uudestaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samaa mieltä! Mikä ihmeen joukkopahoinvointi täällä on anonyymeillä ollut?

   Poista
  2. Kiitos teille positiivisista kommenteistanne! Tänään täällä on tosissaan ollut ihmeellistä negatiivisuutta ilmassa ;)

   Poista
 12. Suositun blogin pitäminen epäilemättä vaikuttaa lapsiin ja nuoriin, sillä he haluavat samastua ihailemaansa bloggaajaan ja tämän elämäntyyliin. Mutta samalla tavalla he haluavat samastua laulajiin, näyttelijöihin ja vastaviin julkisuuden henkilöihin tai keitä nyt sitten ihailevatkaan. Kuinka monta kertaa Iltalehti on julkaissut kuvia ja kirjoituksia siitä, miten joku näistä julkkiksista on käyttänyt liikaa alkoholia, on huumevieroituksessa tai sekoilee suhteesta toiseen? Ratkaisu ei ole kieltää lasta lukemasta, vaan vanhemmalla on aina vastuu lapsen kasvattamisesta omilla aivoillaan ajattelevaksi ja vastuulliseksi ihmiseksi. Vanhemman täytyy huolehtia, että lapsi ymmärtää, ettei hänen täydy tehdä kaikkea niin kuin bloggaajat tekevät. Lapsen ja nuoren itsetunto on kovin heikko, mutta sitä voi auttaa vahvistumaan, jotta nuori uskaltaisi laittaa kypärän päähän, vaikka samalla hän tuntisi itsensä epäcooliksi. Minä kyllä käytän kypärää ja pyrin muutenkin toimimaan aina turvallisesti hevosten kanssa, mutta ei ole minun ongelmani, jos joku muu ei käytä ja mahdollisesti maksaa siitä terveydellään tai hengellään.

  VastaaPoista
 13. Hei, voi että minä kirjoitin mielestäni sulle viestin tuohon uusimpaa "valmennus" kirjoitukseen. Mutta mulla sen lähettäminen vissiin jäi. :) Jokatapauksessa aivan ihana blogi. Oikein hyvä ja osuva minulle. Olen nyt 10v tauon jälkeen aloittanut ratsastuksen uudestaan. Oikeastaan eka kertaa elämässäni minulla on koulutettu ratsu käytettävissä (vuokrahevonen) ja vielä sh ruuna. Paljon olen oppinut ja hinkua oppia lisää on kova. Haastava ratsastettava työhevosrunkoinen hevonen on mulla, mutta ponnua löytyy kun oikeat napit löytyy. Kouluratsastus on meidän päälaji ja pieniä unelmia on mikäli yhteyistyö jatkuu. Käyn valmennuksessa, mutta myös paljon harjoittelen yksin, joka ei ole aina helppoa. Onneksi epätoivon iskiessä on apua tarjolla aina. Näin aikuisena kun aloittaa niin on erittäin tarkka ja vaativa itselle. En halua oikaista mistään ja haluan myös että homma on rentoa sekä mukavaa. Ihana tästä blogista saan varmasti myös apuja/vinkejä omaankin ratsastukseen. Aikisemmin olen vain selaillut kuvia ja nyt aloin tarkemmin lukee. Olen oikeastaan kaivannut sh ratsu blogia ja nyt löysin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emmy ja tosissaan, sinne ei kommenttiasi tullut :)

   Ei täältä meidän itsenäisestä ratsastuksesta varmasti mitään suurempia vinkkejä saa, mutta ehkä valmennuksien pohjalta tehdyistä postauksista kenties :) Muutama suomenhevosratsuista kertova blogi löytyy muuten tuosta lukulistalta, vinkkinä jos et ole niihin aiemmin jo tutustunut.

   Oikein kivoja treenejä ja unelmienne toteuttamista teille :)

   Poista
 14. "Mutta, se joka päättää mennä ilman kypärää tuskin uskoo ketään nimetöntä vierasta, se kypärä tulee todennäköisesti pysyväksi varusteeksi vasta kuin itselle tai läheiselle sattuu."

  Vielä tyhmempi ei tajua silloinkaan, sillä eihän HÄNELLE nyt voi sattua mitään...

  VastaaPoista
 15. Jilla, olet saanut kiihkeän fanin, ei ole tervettä tällainen kommentointi mitä täällä ja hevostalli.netissa on harjoitettu.
  Ihmettelen tätä ajankohtaa, miksi nyt tämä melu kun tässä blogissa on aina ollut näitä kypärättömiä kuvia. Jollain on vain hitaat piuhat.;)
  Toivottavasti tämä myrsky vesilasissa ei vaikuta bloggaamiseesi, tämä on kuitenkin yksi harvoista blogeista jossa on jokaiselle jotakin. Tietoa, kuvia, loistavia ideoita, hauskoja tekstejä, mielipiteitä. Jatka samaan tyyliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ihmettelen minäkin, tämän blogin ensimmäisessä kuvassakin on viimeiset kuukaudet menty pelkkä pipo päässä ...

   No, tämän tason kommentointia ei voi ottaa liian vakavasti. Vaikkakin vakavasti harkitsen kommenttien suodattamista ennen julkaisua ;)

   Kiitos positiivisuudestasi!

   Poista
 16. Aivan samaa mieltä. Nimittäin hevosen oikein liikuttamisen hyödyllisyydestä.
  Mitkään hoidot, käsittelyt tai varusteet eivät paikkaa kunnollisen, suunnitelmallisen liikutuksen puutetta.

  Mitä tulee tähän kommenttikentän keskusteluun ei voi kun puistella päätä. Kypärämafia ei loista ainakaan käytöstavoilla, melkoisia kommentteja anonyymeilta avutujilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käsittänyt, että olet Jillan äiti ja näidenkin kuvien kuvaaja. Jilla on monesti kommentoinut, että äiti kuvaa ja sinä olet vastannut kysymyksiin kuvauksesta ja kuvauskalustosta. Luulisi, että edes äitinä Sinä välittäisit. Toisaalta, jos olet ottanut näitä kypärättömiä kuvia ties kuinka kauan, niin voihan sen välittämisen tason tietenkin siitä päätellä.

   Oma äitini sanoi mulle lasketteluharrastusta aloittaessa, että rinteeseen ei ole mitään asiaa ilman kypärää vaikka kuinka haluaisit olla cool (kun muutkin laskivat ilman). Kiitän äitiäni suhtautumisesta turvallisuuteen, sillä yhä edelleen aikuisiän saavuttaneena pidän kypärää tärkeänä missä tahansa urheilulajissa, jossa kypärän käyttö on perusteltua. Silloin penskana v*tutti, mutta näin vanhempana sitä on alkanut ymmärtämään ja v*tutus on vaihtunut kiitollisuudeksi. Ite olisin ollut tyhmä lapsi, joka apinoi muita.

   Siksi pidän myös huonon esimerkin näyttämistä kyseenalaisena, vaikka kasvatusvastuu onkin aina vanhemmilla...

   Poista
  2. Äidille, niinpä, nyt meni kyllä postauksen varsinainen aihe aivan ohi :D

   Hanna, ensimmäistä ja toivottavasti viimeistä kertaa korostan, että tämä on minun blogini. Täällä voi keskustella minusta ja hevosistani, muttei perheenjäsenistäni tai ystävistäni.

   Poista
 17. Pitääkö tähän kommenttiin vastata?
  Oikeasti mitä tähän voi muuta sanoa kuin että me ihmiset olemme erilaisia. En vanno näennäisturvallisuuden nimeen enkä toivo sellaiseen kenenkään tuudittautuvan.
  Hevosharrastuksessa kolme tärkeintä turvallisuusvälinettä ovat kyky lukea hevosta, hyvä tilannetaju ja
  reaktionopeus. Neljäntenä tulee ratsastustaito, tämä omassa listassani viimeisenä sillä kaikki ne vakavat hevosonnettomuudet joita olen ollut todistamassa ovat sattuneet maastakäsin tilanteissa ulkopuolisille ihmisille.
  Tärkeintä on toimia kaikilla elämän osa-alueilla niin ettei "talvi pääse yllättämään". On sitten päässä kypärä, pipo, silinteri, stetson, lippalakki tai uimahattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, mikä haloo kypäristä täällä...
   Jos kuolee, niin kuolee omaa tyhmyyttään. Itse vedän potta päässä ja pipo potan alla, minua ei kiinnosta, vaikka näyttäisin miltä (okei, kypärä päässä näyttää oikeasti hyvältä, mutta anyway). Bloggaajat eivät kuitenkaan vaikuta mitenkään lasten ja nuorten päätöksiin eikä heidän tarvitse näyttää esimerkkiä kenellekään.

   salla / Surullistahan se on, että olet äiti, mutta kaikenlaisia ihmisiä sitä tietenkin maailmaan mahtuu.

   Poista
  2. Jollain viiraa pahasti.

   Poista
 18. Osa kommenteista on pahasti sairaan ihmisen näppäimistöltä, otappa talteen jos ei meno rauhoitu, lähettäjän selvittäminen onnistuu kyllä. Normaali ihminen ei koe tarvetta tämmöisiin vihanpurkauksiin.

  Torsten menee hienosti kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä molemmissa ajatuksissasi :)

   Poista
 19. Ei sitä kypärän merkitystä ymmärrä täydellisesti ennen kuin sattuu jotain. Mutta sitten kun sattuu, se oli oma valinta ja minkäs teet. Itse kannattaisin kypäräpakkoa mutta sellaista tuskin on tulossa, jää jokaisen omalle vastuulle... Ja esim jenkkien kuvia vasta hullua onkin katsoa, siellä ei ilmeisesti edes tiedetä mikä on kypärä! Olisi kiva tietää niiden onnettomuustilastot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stetson on ollut ostoslistalla jo pitkään ;)

   Poista
 20. Hei kaikki kypäräni poissaoloa ihmettelevät. Olen edelleen sitä mieltä, etten ole vastuussa kenenkään blogiani lukevan lapsen tai nuoren kasvatuksesta. Jokainen meistä on vastuussa itsestään, ja vanhemmat alaikäisistä lapsistaan.

  Jokainen meistä on myös vastuussa siitä, millä tavoin netissä käyttäytyy ja esimerkiksi millaisia kommentteja blogeihin jättää. Lapset ovat siitä hauskoja, että he usein kirjoittelevat omalla nimimerkillä, tai sellaisella tekstillä, että lapsenmielen voi kirjoituksen takaa tunnistaa. Uskoisin, että jokainen näistä kommenteista on aikuisten käsialaa.

  Kuten viime postauksessa kirjoitin, on meillä olemassa perustuslakiin kirjattu sananvapaus. Koska meillä jokaisella on myös oikeus yksityisyyden suojaan, kulkevat kommentit jatkossa tarkistuksen läpi.

  Iloisia lukuhetkiä teille jokaiselle!

  Jilla

  VastaaPoista
 21. Vau, jäälleen aivan upeita kuvia! värit miellyttää erityisesti silmää!:)


  VastaaPoista
 22. Hyvä valinta ottaa tuo kommenttien hyväksyntä käyttöön! Vaikka itse olen nuori, en ainakaan minä ota mallia vaikka et pitäisikään kypärää (enkä usko että moni muukaan ottaa, ja jos ottaisi, on vanhempien velvollisuus sitten huolehtia siitä) Hienosti suhtauduit kommentteihin, vaikka olivatkin osa törkeitä. sinulla on tosi hyvä blogi, jatka samaan malliin, äläkä lannistu ilkeistä kommenteista. Tsemppiä sulle ja hyvää talven jatkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna kommentistasi. Saattaa olla että tämä suodatoiminen on turhaa, sillä yhtään epäasiallista kommenttia ei ole näiden jälkeen tullut. Onneksi! :)

   Poista
 23. Crazy finnish people. Keep up the good work!

  VastaaPoista