perjantai 9. tammikuuta 2015

Kisakokemuksia

Tämän viikon alussa Blogitallin toimituksen koulutuomari kirjoitti hyvän jutun siitä, miten kilpailupaikalla käyttäydytään. Tekstin pääset lukemaan tästä.
Viikon blogihaasteessa jutellaan edelleen kilpailemisesta. Vaikka kauden aloitus ei ainakaan minulle ole ihan vielä ajankohtainen, on kevään ensimmäiset kilpailut yllättävän lähellä. Ennen sitä muistellaan kuitenkin aikaisempien kausien kisakokemuksia :)

Osallistu mukaan Blogitallin viikon haasteeseen! Täältä löydät lisäinfoa.

Omista kilpailusuorituksistani on muutama sellaisia, jotka eivät varmasti unohdu koskaan. Ensimmäiset kilpailut ikinä - Torstenin ensimmäinen sinivalkoinen ja sitten se yksi ainoa kerta, kun tuomari toiminnallaan pystyi aiheuttamaan pahaa mieltä neljätoistavuotiaalle seurakisoissa.

Helle

Ensimmäisiin koulukilpailuihin lainattiin tallin omistajan kilttiä suomenhevostammaa, ja Into jäi kotiin odottamaan. Setä kun ei vielä siihen aikaan ollut aina täysin ratsastajan kontrollissa ;) Helteisenä päivänä saavuimme Helteen kanssa kilpailupaikalle, ensimmäisiin koulukilpailuihin hänkin. Varmuuden vuoksi veryttelimme oikein kunnolla, siis ainakin sen puolitoistatuntia mitä luokkani oli myöhässä, jotta radalla olisi kaikki mahdollisimman hyvin. Ja olihan siellä. Näytimme osaamisemme 36 % edestä - laukka oli ainakin liian hyvää muiden nähtäväksi ;) Tuomari oli todella kiltti ja kirjoitti kommentteihin mm. Todellinen urheilusuoritus. Sitä se nimenomaan oli, eikä sille ole lopetettu nauramista vieläkään.

Vähemmän mairittelevana kilpailukokemuksena täytynee kertoa, että ratsastettuani kouluradalla kolmatta kertaa, "vieraalla" hevosella silloinkin, oli tosi tylsää joutua tuomarin silmätikuksi full cheek-kuolainten takia. Ratani ratsastettua tuomari pyysi meidät sivummalle ja sitten kissojen ja koirien kanssa piti etsiä tuomarille ohjekirja, sillä hän ei uskonut kenekään puhetta siitä, että kuolaimet olisivat sallitut. Lopulta sain ivalliseksi kommentiksi, että kaiken maailman ratsastustaidon korvikkeita. Niin, asiat voi esittää niin monella tavalla.

Mini full cheekilla ratsastettuna


Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Pääsääntöisesti kilpailuissa on hyvä tunnelma, joka luodaan yhteishengellä. Tapahtuman järjestäjät, kilpailijat, taustajoukot, yleisö sekä tuomarit voivat jokainen vaikuttaa hyvään yhteishenkeen. Kilpailusäännöt tulisi jokaisen lukea ennen kilpailupaikalle saapumista, mutta onneksi kilpajännityksestä kärsivä ratsastaja voi tarpeen tullen kysyä neuvoa esimerkiksi stewardeilta.


Kesäinen kisaretki voi olla harrastuksen parasta antia - ja vaikka radalla epäonnistuisikin, kannattaa muistaa, ettei kenenkään maailma ole vielä tähän mennessä sellaiseen kaatunut :)

Kivoja tulevia kilpakoitoksia, hymyillään jos kisakentillä tavataan!

17 kommenttia:

 1. "Kaiken maailman ratsastustaidon korvikkeita..." !!! Voi pyhä sylvi.. Hyvin rakentavaa ja asiallista palautetta nuorelle kisauraa aloittelevalle ratsastajalle. Ihme, että enää ikinä kisoihin lähdit tuon jälkeen, olisi monelta jäänyt lähtemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä minäkin.. Itse oon kolmista koulukisoistani kohdannut yhden oudon tuomarin, kirjoitteli paperiin kokoamisesta heC. :D

   Poista
  2. Joo, eihän se hyvältä silloin tuntunut, mutta sitten käytiin seuraavissa kisoissa hakemassa ruusuke, ihan samoilla kuolaimilla ;) Kyllä sitä kuitenkin jotain tilannetajua kaipaisi, tosin sen jälkeen en ole saanut moisia kommentteja.

   Poista
 2. Kesäretket ovat parhautta! Näin surevan omaisenkin mielestä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ota tähän mitään kantaa :P

   Poista
 3. Olipas kiva postaus. Naurahdin kyllä tolle tarinalle sun ensimmäisistä koulukisoista, voin vaan kuvitella miten hauska tilanne on sitten jälkeenpäin ollut vaikka aluksi on ehkä vähän harmittanutkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä siellä vähän korvat punotti radan jälkeen ... ;D Hevosella joka nosti laukan ajatuksesta, vaati kyllä melkoista taituruutta olla esittämättä yhtään laukka-askelta radalla ... :D

   Poista
 4. Hahhah mikä kommentti fullcheekeistä, aivan kuin kyseessä olisi jokin ihmekuolain joka nostaa ratsukon prosentteja ainakin 20% ilman minkäänlaista taitoa :'D Kaikenlaista sitä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sääli ettei se sitä todellakaan tehnyt ;)))

   Poista
 5. Tutustuin tänään vasta ensimmäisen kerran blogiisi ja täytyy sanoa, että sinulla on todella hienoja kuvia otettuna! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, meillä on niin hyvä hovikuvaaja :)

   Poista
 6. Kiva postaus! Olisko sulla sähköpostia, mitä kautta voisi kysellä blogiinkin liittyviä asioita tarkemmin?
  - Emma H (ei kirjautuneena... :-) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on: jilla.lappalainen@hotmail.com :)

   Poista