tiistai 6. tammikuuta 2015

Perustreeniä ja satuloita

Perinteiset treenipostaukset ovat tässä blogissa melkoinen harvinaisuus. Samalla linjalla myös jatketaan - mutta nyt on pakko kertoa eilisen ratsastuksen oivalluksestani. Sellaisesta opista. minkä olen aivan varmasti kuullut jokaiselta valmentajaltani, lukenut joka blogista ja nähnyt jokaisessa valmennusklinikassa. Opitun asian nimi on istunta, ja sillä - ja vain sillä! - tehty laukan kokoaminen. Mahtava fiilis :) Viikon lohduttomin ajatus taitaa olla, ettei kukaan opi puolestasi. Oivallukset täytyy lähteä itsestä - ei auta vaikka valmentaja tulisi uniisi asti, ei kaikki teoriaa luetut tunnit, jos ymmärrys ja oppi ei lähde omasta selkärangasta.


Näin maanantain kunniaksi kävin tänään hakemassa vähän satuloita sovitukseen. Iso kiitos kaikille ketkä viimeksi neuvoitte täällä joustorunkoisista! Kävin katsomassa ystävän aiveria, ja jouduin toteamaan, ettei se olisi istunut Torstenille hassun mallisen etuosan takia. Niinpä päädyin laittamaan rungottoman ajatuksen jäihin, ja palasin perinteisen koulupenkin etsimiseen. Tässä tämän kertaisia sovituksia;


Ylemmät kuvat Frank Baines Elegance, W, jäi liian ylös edestä
Alempana Prestige Venus Basic, MW, liian kaareva

Cliff Barnsby Kanter XW 17'5 - ihan jees, ainakin jos tykkäisi Barnsbyistä ;)

Prestige D1 Iceland, MW - varmaan oikein hyvä yhden leveämpänä, myös ratsastajalle.

Childeric DAC, W; ihan mahtava! Paitsi että vähän liian kapea ;) Tämän ongelma saattaa olla, ettei leveämpää tehtaalla suoraan tehdä. Joka tapauksessa, tässä oli oikeasti kunnollinen selkärangantila, joka on todella tärkeää näin leveän hevosen kanssa. Ehdottomasti ratsastuskokeiluun ...

Ja sitten vertailuksi kuva omasta satulasta; siitä parhaiten istuvasta ;)


Albion Platinum Ultima XW 17'5Tänään Torstenille riitti mannekiinina olo päivän työksi, ja testailen satulat huomenna ratsain. Kolme alimmaista kokeilupenkkiä olivat melko lupaavia ja antavat oikeaa suuntaa, vaikka sekä Childeric että D1 ovat yhden koon liian kapeat tai näin ainakin kuvittelen. Omia kokemuksia ja neuvoja saa jälleen laittaa tulemaan :))

27 kommenttia:

 1. Nii-i tää laji on loppupeleissä semmonen, että kaikki pitää kokea kantapään kautta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, ja jokainen tietää aina paremmin :)

   Poista
 2. Childeric on parhain satula mukavuudeltaan. Mahtava istua ja antaa ainakin itelle tukea istuntaan! <3 ja jaguar toisena, minkä oma hevoseni omistaa.
  Itelle on niin vaikee löytää hyvää koulusatulaa sillä pituutta löytyy vaivaiset 160cm ja jalkani jää usein siivelle niin etten saa pohjeapuja tarpeeksi hyvin annettua. Ja hevoseni jaguar on onneksi tarpeeksi lyhyt siipinen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siellä mun oli pakko käydä istumassa tallin käytävällä ... Ja olihan se mahtava :D

   Tiedätkö, mä olen vain 164 cm pitkä, mutta sekä Hipposportissa että satula.comissa sanottiin, että mulla on luultavasti liian pitkät reidet tuohon omaan satulaani; ts, että joudun istumaan takakaarella kun polvituet ottaa edestä vastaan ... Haha, ehkä eivät vaan kehdanneet sanoa, että on liian _leveät_ reidet ;)

   Että kyllä, ensimmäisenä prioriteettina satulan tulee sopia hevoselle, mutta lähes yhtä tärkeää on löytää ratsastajalle sopiva satula !

   Poista
 3. Nuo alemmat satulat näytti istuvan tosi hyvin. Ja tää lajihan on sellainen, että kaikki opitaan kantapään kautta, esimerkiksi jos valmentaja sanoo "Lyhennä laukkaa!" ja et lyhennä sitä tai et saa lyhennettyä sitä. Sitten kun istut maassa, mietit, että olisi sittenkin ollut vain parempi lyhentää sitä laukkaa... Nimimerkillä, itsekokenut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on aina niin helppoa katsoa maasta muita ratsukoita ja miettiä, mitä kannattaisi tehdä erilailla. Omia videoita katsellessa sitten miettii, että teinkö mä tosiaan noin ... :D

   Poista
 4. Kiva postaus! Toivottavasti sopiva satula löytyy :)

  VastaaPoista
 5. Childeric DAC on aivan ihana satula, yhdellä vuokraponillani oli sellainen ja muistan edelleen sen tunteen. Jos DAC sopii, niin voisi sopia myös Amerigot, ne ovat kuulemma vielä parempia kuin Childeric, jos hevosen selkää ajattelee (sanottiin Satula.comissa). Torstenin omakin näyttäis istuvan hyvin tuossa kuvassa, mutta kyllä se hevosen liike kertoo enemmän kuin se, miltä satula näyttää kokeiltaessa. Aika loputonta tuskailua tuo on. Itse oon päätynyt Kiefferiin jälleen kerran. Cocolla on ongelmana se, että selkä on takaa vielä niin kapea, että jos selkärangatilaa on reilusti, menevät paneelit takaa yli ja satula ei käytännössä lepää oikein missään. Siksi otin nyt sellaisen hiukan vanhemman satulan jossa ei oo kauhea leveä selkärangantila. Täytyy seurata tilannetta ja vaihtaa sitten jos alkaa vaikuttaa huonolta. Mutta on tää ikuista säätöä. Toivottavasti noista joku olis napakymppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä, amerigo ei mielestäni istunut, sitä joskus aiemmin syksyllä olen kokeillut.

   Toivottavasti kieffer istuu teille. Ja toivotaan että meillekin löytyy sopiva!

   Poista
 6. Taidat olla niin luonnonlapsi fiilisratsastaja että valitse satula joka tietysti on Torstenille sopiva, mutta jossa sua ei pakota mihinkään malliin tai asentoon vaan pääset ratsastamaan kuin ilman satulaa. Ettei tarvitse käyttää energiaa satulaa "vastaan" tappelemiseen ;)
  Childeric vaikutti kyllä löytävän heti paikkansa Torstenin selässä, mielenkiintoista nähdä miten poni sillä liikkuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, peukut ja varpaat pystyssä että poni esittäisi korkeampaa koulua ;))

   Poista
 7. Mielenkiintoista seurata satulakokeiluja. Torsten on hienossa kunnossa, mutta on se todella leveä hevonen, siis lihaksikas, ei mikään läski. Tuo musta loimi on ilmeisesti Torstenin talliloimi, oletko ollut tyytyväinen kaulakappaleelliseen talliloimeen? Täytyy vielä sanoa että talli näyttää aina tosi siistille ja valoisalle, varmasti hevosetkin viihtyy ja tuossa videolla Torsten liikkuu hyvin, ilmeisesti omalla satulalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On se kyllä tosi leveä; sitä ei aina tajuakaan, miten "kapeita" normaalit hevoset on selästäkäsin :)

   Tuo loimi on HorseComfortin 300 g, ja siinä on myös mahaläppä. Aivan superhyvä. Istuu kuin hanska. Siitä on myös ohuempaa mallia, 150 g (?), mutta siinä ei ole mahaläppää. Hyvä sekin :)

   Videossa mennään monen päivän satulatauon jälkeen omalla penkillä, ja ihan hyvinhän se liikkuu ... :D

   Kiitos, meidän tallinpitäjä on ihan huippu, kun pitää paikat aina niin tiptop kunnossa :)

   Poista
 8. Voikun Torsten on hieno!

  VastaaPoista
 9. "...ettei kukaan opi puolestasi." Tuo on niin totta! On se kumma, että vaikka monesti on jonkun asian kuullut ja nähnytkin, niin silti vasta jokin syvempi ymmärtäminen valaisee lopullisesti koko jutun. Mulla on niin monesti ollut uuden oivalluksen jälkeen fiilis, että "kyllähän mä tän oon tienny", mutten jostain ihmeen syystä silti toiminut niin. :D kai kaiken sitten vain oppii, kun aika on sille kypsä?
  Tsemppiä satulansovituksiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta :D Eikö vaan voisi olla jotain puhelin appsia mistä voisi ohjelmoidalla itseensä kaikki ratsastustaidot? :D

   Poista
 10. Mielenkiintoista satularumbaa, not. Toivottavasti sopivat sävelet löytyvät pian. Itse tykkäsin ihan kauheasti Barnsbyn Kanterista enkä yhtään harmitellut, että se oli ainoa satula-autosta hevoselleni passannut penkki.
  Se on kyllä ehdottoman tärkeää, että satula istuu sekä hevoselle, että kuskille. Ei siellä penkissä ihmetekoihin kyetä jos kintut on vinkkelissä ja tuntuma miinuksella. Harvoin kai semmoista tilannetta on, että on vara valita oman persauksen mukaan satula, yleensä sitä otetaan hevoselle sopiva ja sopeudutaan itse.

  Mä luulen, että Päivölästä saisitte äkkiä sovitukseen StarTrekkin, suokilla olevan. Eihän se maksa kuin vaivan kokeilla. VeeÄrrän emäntään yhteys. Onnea matkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole koskaan liieemmin noista Barnsbyistä välittänyt - mutta kyllä se ratsastuskokeiluun tulee, eikä mulla tietysti ole kauheasti valinnan varaa, mikäli se ponille sopii ;) Vaikka olisihan se kivaa valita penkki oman takapuolen mukaan ... Paitsi että, tuohon Childerikiin teki todella tiukkaa mahtua istumaan ;)

   Hei totta, eipä tullut mieleenkään... Kiitos vinkistä ;)

   Poista
 11. Vuokrahevosellani oli koulusatulana Barnsby. Iye tykläsin ja heppa liikkui hyvin. Sopivat polvituet ja eikä liian kuppi. Muistaakseni toisella vuokrahepallani oli Childeric. Oli se pehmeä, mutta mulle tuli siinä helposti lentoon lähtevä olo. Jotenkin olin koko ajan mäkihyppy asennossa. Barnsbyissa missä olen istunut ovat olleet hyviä. :)

  VastaaPoista
 12. Korjaus ei ollutkaa Childeric vaan Amerigo. Olen muistaakseni yhellä hepalla Childericillä kevennellyt ja oli hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteistasi :) Childeric oli kyllä tosi mukava istua :)

   Poista
 13. Mielenkiintoista lukea näitä ja nähdä kuviakin :)

  Vanhalla arabillani oli Barnsbyn estesatula, joka oli ainoa sille sopinut satula. Kerran ajettiin Ypäjälle satulan vaihto mielessä kun olisin halunnut koulusatulan tai edes koulupainotteisen yleispenkin... Satulasepät katselivat pää kallellaan että "no kun ei me kyllä tiedetä mikä tälle sopisi yhtä hyvin kuin tämä satula, että jos vaan vähän topataan tätä nykyistä". No, sitten jatkettiin tuon satulan kanssa, ei siinä sitten mitään ;) Ja myöhemmin ostin sen rungottoman koulusatulan jonka kanssa hevonen tuntui liikkuvan rennoimmin ikinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no minkäs sille mahtaa, sitten ratsastetaan estesatulalla :D Pääasiahan on, että heppa saa kaiken mahdollisen liikkumavapauden ... Huoh.

   Poista
 14. Suosittelen "tilaamaan" ammattisovittajan tallillesi satuloiden kanssa. Itselläni ongelmasuokin kanssa ihan paras ratkaisu ja uusi näkemys koko satulamaailmasta. suosittelen: http://www.vixen.fi/tilaa-sovitus-tai-tarkastus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osoitevinkistä. Ammattilainen olisikin paras vaihtoehto - mutta kuka, se onkin vaikea kysymys ...

   Poista