maanantai 10. maaliskuuta 2014

Pari sanaa valokuvaamisesta ja tekijänoikeuksista

Lainaan Jillan blogia kirjoittaakseni asiasta josta en koskaan kuvitellut joutuvani omakohtaisia kokemuksia jakamaan, nimittäin kuvien luvattomasta, jopa taloudellista hyötyä tavoittelevasta käytöstä.


Valokuvaaminen on  harrastus jonka pariin jouduin "vahingossa". Vuosia sitten kun Jilla treenaili Inton kanssa ilman valmentajaa, otin kameran kentänlaidalle paikkaamaan open ja peilien puutetta. Halusin suoda Jillalle mahdollisuuden nähdä mille hevonen missäkin tilanteessa näyttää. Ja todellakin keskityin hevoseen, siihen aikaan oli enemmän sääntö kuin poikkeus että Intolla, ja myöhemmin Torstenilla, oli päätön ratsastaja, kuvieni rajaus ei ollut (silloinkaan) suoraan kuvaamisen kultaisesta käsikirjasta ;)

Hiljalleen opin pitämään, jopa nauttimaan, kuvaamisesta ja kun hevoset syksyllä 2010 muuttivat maneesitalliin, ei tavallisella bridgekameralla enää pärjännyt, maneesikuvaaminen vaati hyvin valovoimaisen kaluston. Hetken kärvisteltyäni päädyin uhraamaan kuvauskalustoon summan jolla olisi saanut  luxustrailerin tai varsin kivan henkilöauton. Tai  kisakentille valmiin ruusukehain. Mutta koska en harrasta sen enempää trailereita, autoja kuin hevosia, vaan Inton ja Torstenin kuvaamista, uhrasin harrastusvälineisiini hävettävän suuren summan rahaa. Enkä ole edes katunut asiaa ;)

Vuosien saatossa on kameran eteen eksynyt omien hevosten lisäksi myös tuttujen hevosia ja päädyin perustamaan kuvakansion, jossa  hevosten omistajat ja ratsastajat ovat voineet näppärästi katsella "kuviansa" ja josta he ovat saaneet lainata otoksia omaan käyttöönsä, mahdollisesti myös somessa ja blogeissa näytettäväksi. Filosofiani mukaan kuvat ovat kuin ilo, jaettuna  parhaimillaan. 

Koska olen itseoppinut tusinaharrastelija en ole viitsinyt nähdä vaivaa tai käyttää aikaa kuvien copymerkitsemiseen. Olen aina luottanut kuvattujen harkintakykyyn ja oikeustajuun, ja eipä c merkin puuttuminen kuvien tekijänoikeuksia vapauta. Muistutan tässä vielä että tekijänoikeudet ovat aina kuvajalla, ei kohteella.
Tunnistan oman käsialani, näin on vuosien varrella käynyt, kun olen bongannut kuviani esim. hevosten myynti yms ilmoituksista. Näissä kohdin olisin voinut hiukan ärähtää, mutta en ole katsonut asian olevan vaivan arvoinen. Olisin voinut myös suutahtaa ääneen kun kuviani on omilla koneilla ajeltu erilaisten värikäsittelyiden läpi, sekin on hyvän maun ja tekijänoikeuksien vastaista toimintaa.
Toisaalta suurta iloa on tuottanut kun kuvistani on haluttu tehdä omaksi iloksi julisteita, palapelejä, kahvimukeja, kalentereita yms. ja tähän on muistettu kysyä lupa.

Muutama päivä sitten googlaillessani suomipojille talliloimia, päädyin tutun hevostarvikeliikkeen sivulle,mutta unohdin heti kättelyssä loimiasiat, sillä sivustolla oli ottamani hevoskuva.
Valokuva oli liikkeen järjestämässä kuvakilpailussa voitokaassa triossa, sijalla kaksi. Minun valokuva ! Minun tietämättäni ! Palkinnotkin oli sivuston mukaan toimitettu voittajille jo tammikuussa.
Uteliaisuuteni  heräsi.

Olin täysin vakuuttunut  että joku random tenava oli löytänyt kuvasivustoni ja ajattelemattomasti osallistunut satunnaisella hankiratsastuskuvalla kisaan.
Soitto kisajärjestäjälle oli melkoisen negatiivinen yllätys. Kuvan oli ilmoittanut kisaan  kuvassa esiintyvän ratsukon ratsastaja, hevosen omistaja. Aikuinen nainen. Ei siis todellakaan kuvan tai tekijäoikeuksien omistaja, niin kuin valokuvakilpailuissa AINA kuuluu olla.   http://finnfoto.fi/ajankohtaista/finnfoto-tiedottaa/valokuvakilpailuun-osallistuvan-syyta-tutustua-saantoihin/
Kuvakisajärjestäjä oli todella pahoillaan, kisakutsussa oli nimenomaan maininta että tutki kameraSI tai kännykkäSI ja ilmoita kiva jouluinen kuvaSI kisaan. He luottivat osallistujan sanaan. Niin ihmisillä on tapana tehdä. Luottaa ihmisiin. Jopa hevosihmisiin ;)

On ihan eri asia jakaa kuva facessa muutamalle kaverille (tähän olen antanut luvan)  kuin ilmoittaa se kilpailuun. Kilpailussa tavoitellaan aina jotakin. Jos ei aineellista hyvää niin ainakin mainetta ja kunniaa. Ja ilmeisesti sitä välillä saadaankin. Jopa tietämättä... ;) 
Tällä kertaa kuva oli ollut 50 e  lahjakortin arvoinen.  Ei paha, yhdestä räpsystä. Varsinkin kun "lainaamalla" kuvan, ei tarvitse hankkia kuvauskalustoa saati vaivata ketään hankeen tarpomaan ja kuvaamaan.
Näppärästi vaan vaihtaa todellisen kuvaushetken (24.2 2013 klo 16.09) jouluaattoaamun ridaukseksi. Totuuden muuntelu sujuu yhdellä hymiöllä yhtä helposti kuin kuvavarkaissa käyminen ;)

Jotta jatkossa tiedän missä kuvani kulkevat, jä ikäviltä yllätyksiltä säästytään, tein päätöksen että aiemmin antamani suullinen lupa kuvieni käyttöön facessa, blogeissa yms. päättyy tällä päivämäärällä. Jatkossa kuvieni kaikki käyttö vaatii kirjallisen luvan. Sopimusmalleja löytyy mm. täältä: http://finnfoto.fi/tyokalut/
Sähköpostiosoitteeni löytyy sivustolta jossa kuvat ovat olleet katsottavissa.

Tämä jyrkkä linja on käytössä paitsi turvatakseni omat oikeuteni, myös suuresta kunnioituksesta niitä todellisia ammattilaisia kohtaan jotka hankkivat elantonsa valokuvaamalla. Ei varmasti ole mitenkään helppo laji aikana, jolloin kuvaajaksi voi ryhtyä ostamalla kameran, ja kuvien pihistäminen käy parilla klikkauksella.

j.k  tulen lähettämään postia "kuvakilpailun kakkoselle". En purematta niele sitä että joku hankkii itselleen hyvää vippaskonstein. Pettymys peittää alleen ilon kuvani menestyksestä. En vingu palkintoa itselleni, vaan yritän kääntää tämän negatiivisen fiiliksen jonkinlaiseksi voitoksi. Edes laihaksi. Niinpä ehdotan että voitosta saatu taloudellinen hyöty tullaan täysimääräisenä  lahjoittamaan, nyt jo suljetun, kuvasivustoni nimissä kertalahjoituksena Naistenpankille. http://www.naistenpankki.fi/

Loppuun vielä  Finnfoton sivuilta hyvä huonetaulu niille jotka käyttävät muiden ottamia kuvia.


Ystävällisin terveisin Salla

35 kommenttia:

 1. Olipa hyvä kirjoitus! Olen kanssasi samaa mieltä ja mielelläni jopa maksan muutaman euron kuvista, jotka joku on "hyvää hyvyyttään" jaksanut napsia ja vielä ladata koneelle ja nettiin muiden iloksi! Jatka harrastusta, koska ottamasi kuvat ovat ammattilaatuisia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emmi !
   Nopea kamera paikkaa puutteet kuvaajan taidoissa ja näkökentässä, toivottavasti vielä pitkään !

   On ihan totta että ahkerat kuvaajat tekevät kuvien eteen paljon käsitöitä varsinaisen kuvaussession jälkeen, varsinkin nuoret tytöt jotka seisovat päivät kisakaukalon äärellä ja illan muokkaavat ja lataavat kuvia koneelle, ovat taatusti vaivanpalkkansa ansainneet.

   Poista
 2. Hitoksee hyvä kirjoitus!,saanko jakaa;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos !
   Jos ei nyt jaettaisi mitään, korkeintaan voi linkitellä ;)

   Poista
 3. Siis todella törkeää osallistua tuolla tavalla kisaan toisen kuvalla! Vaikka monet varmasti ajattelevat, että kuva jossa itse esiintyy, kuuluu itselle, niin silti tuollaisiin kilpailuihin osallistuminen _ilman kuvaajan lupaa_ on ihan törkeää :/

  Itsekin valokuvausta harrastavana en ole myöskään kiinnittänyt paljoa huomiota missä kuvani liikkuvat; aina niistä vesileima löytyy, ja olen kuvasivustollani pyytänyt, että jos kuvaa käyttää niin kertoo minulle. Vaikken siitä mitään korvausta pyydä, olisi silti mukava tietää missä oma kuva liikkuu. Suosittelen kyllä tuota vesileimausta, vaikka sitten keskelle kuvaa niin ettei ainakaan voi rajata pois. Pyynnöstä voi sitten antaa vesileimattoman kuvan esim tuollaisiin mukeihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesileimaus olisi varmasti helpoin tapa suojata kuvat, täytyy todellakin ottaa harkintaan. Vaikka olen kyllä edelleen sitä mieltä että kuvien käyttäjien tulee noudattaa pelisääntöjä, ilman suuria safety systemsejä kuvaajan toimesta.

   Poista
 4. Todella hyvä kirjoitus! Ja todella törkeä tuo kuvakilpailujuttu! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Hiukan mietin kehtaanko "kiukutella" tyttären blogissa tällaisesta aiheesta, mutta toisaalta tämä on hyvä, laajasti luettu media keskustella aiheesta kun en itse facessa ole ja oman blonginkin olen jo aikaa sitten kuopannut.

   Poista
 5. No joo, mitä muuta voi olettaa, jos pitää kuviaan julkisesti jaossa ilman sitä omaa leimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kommenttisi herätti paljon ajatuksia. Varsinaisesti mulla ei ole ollut julkisia kansioita (vaan todellakin niin hyvin piilotettuja kuin se vain käytön kannalta sujuvaa on ollut), mutta sehän ei ole tämän keskustelun pääpointti. Eikä edes ne leimat tai niiden puute. Ainoastaan venyvä moraalikäsitys. Toisaalta kommenttisi saa minut ymmärtämään paremmin niitä ihmisiä jotka sujuvasti lainaavat muilta tavaraa ilman lupaa. Eniten on harmittanut jos esim. hevosten lääkkeitä tai kalliita erikoisrehuja on luvatta rehulasta/lääkekaapista lainattu, mutta kaipa sekin on omistajan vika, mitäs olen jättänyt tavaraa piilottamatta ;)

   Poista
  2. Siis jokainen joka niitä sallan kuvia on saanut käyttää on saanut tasan tarkkaan kehoituksen ja erillisen tiedon mistä kuvat hakea. Kuvia on saanut käyttää omaan käyttöön, hyvin anteliaasti ja vapaasti. Mua ihan suoraan sanoen suututtaa, että kun kerran joku viitsii hanuriansa ja käsiänsä ja silmiänsä pakkasessa/helteessä/pölyssä tai sateessa uhrata kuvien eteen, saa kiitoksen kuvistaan toisen korkkaamalla nettovoitolla.

   Toivottavasti kyse on vain ajattelemattomuudesta, MUTTA itse kuvia käyttäneenä väittäisin, että pelisäännöt ovat olleet harvinaisen selvät.

   Poista
 6. Tosi hyvä kirjoitus! Tuo oli kyllä todella törkeästi tehty!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Törkeätä tai ajattelematonta. "Minä itte, mitä sitte" kulttuuri on juurtunut liian syvälle suomalaiseen kulttuuriin.

   Poista
 7. Sallan kuvista nauttimaan päässeenä olen todella pahoillani, että joku kehtasi kuvaajaa näin hyväksikäyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Laura.
   Sun kanssa kaikki kuvausjutskat ovat sujuneet tosi jouhevasti jo vuosia. Tämän postauksen viesti muuttuneista säännöistä ei todellakaan koske sinua !

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos, kuvausta harrastavat taitavat ymmärtää yskän ;)
   Hienoja ravikuvia blogisi viimiesessä postauksessa !

   Poista
 9. Ammattikuvaajana olen kokenut vastaavia tilanteita ja aina vain ihmettelen, että miten voikaan olla niin vaikeaa arvostaa toisen työtä.
  Pahin kokemani oli, kun tuttuni oli antanut minun ottamani kuvan hänen ponistaan saksalaisen Bildin (levikki muutama kymmen miljoonaa..) käyttöön ja copyright merkinnässä luki hänen nimensä. Minulta lähti heti Bildille viestiä ja vaihtoivat nettisivujen artikkeliin oikean nimen heti, sillä lehdessä tietysti tajutaan tekijänoikeuksien tärkeys. Mutta tutulleni sain kyllä vääntää rautalangasta, että mitä hän oli tehnyt väärin ja että hän oli oikeasti rikkonut lakia ja varastanut omaisuuttani.

  Onneksi Itävallassa (missä asun) ei saa kuka tahansa myydä kuviaan, sillä ammatti on suojattu. Se hiukan vähentää kuvien väärinkäyttöä ja lisää kuvaajan ammatin kannattamista, kun esimerkiksi kisoissa kuvaamme vain me ammattilaiset.

  Valokuvaus on kiva harrastus (ja ammatti), mutta on harmittavaa, etteivät ihmiset arvosta sitä, mitä se hyvä kuva on vaatinut. Kallis kalusto on yksi, harjoittelu on toinen, mutta se tärkein on yksinkertaisesti TAITO. Ja sitten ihmiset hyväksikäyttävät toisen taitoa, sillä kuvien varastaminen nyt vain sattuu olemaan niin helppoa..
  Suosittelen vesileimoja, mutta se lisää taas omaa työtä.. On harmillista, että itse joutuu lisäämään kuvan arvoa (siihen kulutettu aika), jotta ihmisten olisi vaikeampaa varastaa niitä..

  Itse olen oppinut sen, että aina jos jotakin kuvaan (myös kavereita), teen aina ja jokaikinen kerta selväksi, että mihin käyttöön LAINAAN kuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nelli tuon Bild tapauksen jakamisesta. Luo hiukan suhteellisuudentajua tähän omaan myrskyyn vesilasissa ;)
   Pääsyy miksi asiasta kirjoitin oli juuri se että lisätään tietoisuutta siihen mitä kuvilla voi tehdä. Ja mitä ei voi. (oli ne sitten leimattuja tai ei)
   Ammattilaiskuvaajan osa ei varmasti ole helppo, kuva-alalla harmaatalous taitaa olla yhtä tavallista kuin hevospiireissä :(

   Poista
 10. Valitettavan tuttua :( Muutama vuosi sitten oli varsin mielenkiintoinen kokemus avata Aamulehti ja bongata maksettu mainos missä pääosassa komeili ottamani kuva (ja tietysti vielä onnettomalla laadulla kun oli netistä kopioitu). Tosin vielä mielenkiintoisempia oli ne puhelut mitä sen jälkeen soittelin... Muutenkin nykypäivän ajatusmallit valokuvista ja valokuvaamisesta on melkoisen jännittäviä.

  - "koska minä voin tehdä näin, niin minä saan tehdä näin"
  - "koska tätä ei ole erikseen kielletty, se on sallittu"
  - "ei siinä kuvassa ollut copyright-tekstiä, tottakai sitä saa käyttää ihan missä vaan"
  - "mä olen itse / mun hevonen on siinä kuvassa, saan käyttää ihan missä tahdon"
  - "etkö sä nyt vois ottaa meistä sitä/tätä/tota kuvaa kun sulla on se kamerakin, eihän se yks kuva mitään maksa"

  Onneksi (?) nykyisin oma kisaaminen ja kisojen järjestäminen vie niin paljon aikaa, että kamera pääsee ulkoilemaan vain joskus ja jouluna. Aiemmin valokuvasin sivuhommina toiminimellä enemmänkin mutta ensin loppui aika, ja sitten jo yllä mainittujen asioiden vuoksi totta puhuen osittain myös mielenkiinto.

  Harmittavan harvoin ollaan itse kisoissa päädytty kenenkään kuvaajan eteen, ainakaan niin että olisin itse vielä kuvia löytänyt, sillä todellakin mieluusti ostaisin kivoja kuvia meistä. Tietysti oma rima - sattuneesta syystä - on melkoisen korkealla että mikä sitten on se "kiva kuva", mutta ainakin Tampereen seudulla on pari ihan mielettömän taitavaa kaveria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viehättävä aamunavaus sulla ollut lehden parissa :(

   Ihmisten ajattelemattomuus on omaa luokkaansa näissä valokuva-asioissa. Itse törmäsin tänään sukupostiin ja siellä kuviini jotka ovat copymerkitty ihan toiselle nimelle... *alistunut huokaus*

   Tiedä sitten miten ihmiset suhtautuisivat jos ottaisin pihasta sattumanvaraisesti jonkun trailerin tai hakisin jostain karsinasta hevosen ja vähän ajelisin ja ratsastelisin. En nimittäin ole nähnyt yhdessäkään traikussa tai karsinanovessa tekstiä "älä käytä ilman lupaa". Kuvissa se pitää jostain syystä kuitenkin aina olla ?

   Minullakin ulkopuolisten kuvausinto on hiipumaan päin, eikä tällaiset tapahtumat mitenkään kannusta hengailemaan kentänlaidalla.
   No aika aikansa kutakin.

   Poista
 11. Voi ei! Olen aina ihaillut täällä upeita kuvia - huomaa kyllä, että harrastukseen on panostettu.
  Valitettavasti nuo tekijänoikeusasiat ovat todella monelle hankalia hahmottaa, suuntaan ja toiseen. Teet aivan oikein kun nostat kissan pöydälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Juu, selvästi hankalia on tekijänoikeusasiat. mutta ehkä keskustelun lisääntyessä tietokin lisääntyy ?
   Ikävien asioiden jauhamisella ei hurjasti suosiota saa, mutta jossain vaiheessa on pakko älähtää. Minulle mitta tuli täyteen tuossa kilpailuasiassa.
   (ja olisi tullut vaikka kuva ei olisi voittanut euroakaan)

   Poista
 12. Minä myös ihmettelen suuresti tuollaista ajattelemattomuutta! Salla, kuvasi ovat todella upeita ja minä olen myös kiitollinen niistä kuvista, jotka olen saanut käyttööni. Ihmettelen vain ihmisiä, jotka eivät tuon enempää arvosta toisten rahallista ja ajallista panostusta tuohon hommaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Petra !
   Kaunista ratsastustasi ja upeaa ratsuasi oli ilo kuvata. Toivottavasti törmäillään kuluvallakin kisakaudella :)

   Poista
 13. *** *** ***

  Tähän loppuun totean että ei koskaan niin huonoa, ettei jotain hyvääkin.

  Kirkon ulkomaanavun ylläpitämä naistenpankki on tänään saanut 50 e lahjoituksen.

  Hyvä niin.

  VastaaPoista
 14. Voihan :( kurjaa tälläinen. Täytyy kyllä sanoa, että hirveän kiva teksti. Varsinkin nykyisin kun kaikilla tuntuu olevan omat blogit yms, niin enemmän tulee epäselvyyksiä näiden materiaalien kanssa (tekstit ja kuvat lähinnä).. Mullakin kävi kerran niin, että joku oli kopioinut kuvia mun koirasta ja väitti koiraa omakseen :/ silloin kyllä ärsytti (tyyppi oli kuitenkin jo 16vuotias). Onneksi hänkin poisti kuvat kun asiallisesti asiasta sanoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos !
   Aikamoisen ajattelemattomia ovat ihmiset, iästä riippumatta. Lasten hölmöily on kuitenkin yleensä helpommin ymmärrettävissä kuin aikuisten.
   Vaikka kyllä muakin ärsyttäisi isosti jos joku meidän Pätkiksen "omisi", tosin kuratassuaikaan ja silloin kun mokoma vonkaa likkojen perään, saisi siihen osuuksia melko vähällä ;)

   Poista
 15. Yritin jo aiemmin kommentoida, mutta ehkä tämä nyt tulee läpi.
  Ihmisten käsitys omasta ja vieraasta, luvallisesta ja luvattomasta on hämärtynyt. Sitä niin helposti ajatellaan, että eihän yksi kuva nyt mitään maksa, eikä sen omistusoikeuksista osata olla niin tarkkana, etenkin jos kuvalla saa jotain hyvää etua itselleen.

  Laittakaa ainakin (jos ei jo ole) tuonne blogin yläreunaan maininta kuvien omistusoikeuksista. Jos sitä eivät kaikki ymmärtäisikään, saattaa se toimia jonkinlaisena muistutuksena.
  Sallan kuvat ovat niin hienoja ja upeita, että ei ihme jos niitä tekee mieli vipata.

  Minulla meni sukset ristiin yhden tallin kanssa (täällä). Olin kuvaamassa heillä muutamaa tilaisuutta ja kun pyysin muistitikun hintaa (9,95 €) tai tikun palautusta, sain kuulla olevani kallis ja pikkumainen ihminen. Jonka kuvauspalveluita ei enää jatkossa tarvita. Kuvat toki kelpasivat.

  Omia räpsyjäni olen löytänyt satunnaisesti virtuaalitallien sivuilta ja olen joillekin lähettänyt ihan ystävällistä ohjeistusta tallien vieraskirjan kautta.

  Jatka Salla kuvaamista, sulla on taito. Sulla on silmää. Eikä omena ole kauas puusta pudonnut, Jillan asetelmat ja leivoskuvat ovat ruokottoman ihania.

  VastaaPoista
 16. Kiitos kannustuksesta eira !
  Ilmeisesti jokaisella jolla on kamera, on myös huonoja kokemuksia. Kertoo ajasta jossa elämme melko paljon, ihmiset ovat käsittämättömän itsekkäitä ja rohkenisinko sanoa ahneita :(
  Jälkipuheilta välttyäkseni en ole ottanut rahaa vastaan kuvistani edes silloin (harvoin) kun sitä on tarjottu. En edes bensarahaa. Tällä hetkellä olen hyvin tyytyväinen ratkaisustani.

  Mä kyllä kestäisin jos ponien kuvat eläisivät omaa elämäänsä jossain pikkuskidien virtuaalitalleilla, kunhan poikia kohdeltaisiin hyvin ;) mutta sitä en selvästi kestänyt että kuvakansiosta jonka käyttöön oli luotu selvät,kaikille harrastusrauhan turvaavat, pelisäännöt käytettiin kuvia toiveitani vastoin.

  Mutta se siitä.

  Ja juu, olen hokenut Jillalle päivittäin että leimaa kuvansa, nuorilla on tulevaisuus edessään, eikä koskaan voi tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja mihin kaikkeen kuviaan voi vielä tarvita. Noloa jos joku muu on kerennyt kuvat copy-merkitä ennen sitä ;)  VastaaPoista
 17. Hmmm...mäkin olen törmännyt tilanteeseen, jossa mun ottama kuva oli lähetetty kuvakilpailuun. Ko kuva oli kyllä otettu ponin omistajan omalla kameralla, mutta kyllä se silti oudolta tuntuu. Jotenkin kummallinen on juuri tuo asenne, että ainoastaan valokuvista puhuttaessa muka kaikki mikä ei ole erikseen kiellettyä, olisi sallittua :/

  Tää oli Salla hyvä kirjoitus ja mahtavaa, että Naistenpankki sai lahjoituksen - oot huippu, muutenkin kuin kuvaajana!

  VastaaPoista
 18. Hei!

  Luettuani kirjoituksesi täytyy heti kättelyyn sanoa, että onpa ollut törkeää toimintaa, kun kuvaasi on käytetty ilman lupaa. Vieläpä jossain, missä kuvasi on tullut esille ja joku muu on saanut kuvastasi palkinnon. Mieleeni tuli heti kysymys, että kuka kehtaa oikeasti käyttää luvatta toisten kuvia?

  Ymmärrän toki, etteivät kaikki lapset tiedä kuvien tekijänoikeuksia, mutta sitä varten ovat vanhemmat joilta voi kysyä. Ja jos tenava on osannut kopioida sinun kuvasi, niin varmasti hän osaa lukea tietoa tekijänoikeuksista internetistä.

  Tuntuu, ettei nykypäivänä osata enää arvostaa tekijänoikeuksia. Ovatko ne sitten ihmisille tuntematon käsite vai mikä, kun kaikki pitäisi saada ilmaiseksi. Toivottavasti kirjallinen lupa auttaa sinua, etteivät kuvasi enää päädy tietämättäsi kisoihin yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä voi muuta kuin yhtyä kommenttiisi ja kertoa, että kyseessä oli ihan aikuinen hevosharrastaja ...

   Poista