sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Ohjastuntumaa kootumpi

Kevyttä dressagea, snadeja oivalluksia sekä kunnon lihashuoltoa.

Tänään, alkukävelyjen jälkeen kerätessäni ohjia käteen Torstenin selässä, huokaisin raskaasti. Taas tätä. Niin taisi Torstenkin ajatella. Ponin vahvaan käyntiin, (josta poikkeuksetta saamme kouluradoilla parhaimmat numeromme) on todella vaikea päästä vaikuttamaan. Ohjastuntuma on sellaista jojoilua, sitkeää ja loputonta pientä vetoa. Paineistaminen ei sovi, kevyt tuntuma ei toimi. 

Päätin tulla heti kättelyssä alas selästä. Testata, osaanko kaivaa ponista esiin rehellisen myötäämisen maastakäsin. Intohan on tässä aivan superhyvä; ohjat yhteen käteen, ulko-ohja puolestavälistä kaulasta sisäpuolelle ja sisäohja samaan nyrkkiin kiinni. Ja siinä ohjia pidetään, kunnes poni myötää. Into ei tarvitse sekunnin sadasosaakaan, se osaa homman hienosti, selästä tai maastakäsin.

Torsten puolestaan ei tajunnut hölkäsenpöläystä mun paine/myötäysharjoituksesta. Tuijotteli vain, milloin mitäkin. Koiraa useimmiten. Se on niin kiva kaveri :) Kymmenisen minuuttia siinä myötäämistä treenasimme, kunnes Ponny hiffasi. Teimme vähän käyntiä, seis, käyntiä, seis. Poni pysyi halukkaasti  hyvällä tuntumalla.

Kumarruksia Kultaiselle koiralle :)

Selkään kiivetessä olin tosi tyytyväinen. Vielä tyytyväisempi olin hetken selässä oltuani. Poni oli hieno. Kevyt, pidemmällä niskalla. Ihan kuin lavatkin olisi olleet paremmin hallussani. Ravissa välillä hukkasin tunteen, mutta pysähdyksessä sain korjattua tuntuman takaisin. 

Olkoon ratsastustaidon puutetta, mutta poni saa tehdä tätä harjoitusta jatkossakin. 

Usein hevosille vahvat askellajit tai puolet ovat ratsastajalle haastavimmat ratsastaa.


Ihana IntoSetä pääsi myös tekemään kevyitä hommia, ennen iltapäivän hierontaa. Hieroja Erika Ruokamo on tuttu Talliklinikalta ja kisakentiltä. Oli siis ihan selvää, kenelle soitettiin, kun Into kuluneella viikolla könkkäsi ikävästi.

Into sai hurjan määrän kehuja lihaskunnostaan - erityisesti symmetrisistä ja hyvistä selkälihaksistaan :) Ratsastaja tunsi pienen ylpeyden pistoksen rinnassaan ;) Jumia löytyi, eniten vasemmalta takaa ja oikealta lavasta. Uusintakatsaus tehdään Sedälle viikon kuluttua. 

Torsten puolestaan vähän testaili, mikä olikaan sallittua käytöstä hieronta-asiakkaalta, ja mikä ei. Lopulta heinäkärry nenän edessä Poni käyttäytyi tyydyttävästi. Hänellä vasen lapa ja oikea kankku olivat juntturassa, mutta ne saatiin hyvin avattua. Täytyy kuulostella ensi viikon treeneissä, vaativatko Torstenin lihakset uusintakierrosta heti vai myöhemmin. Läksyksi saatiin sulkuja vasemmalle ja avoja keskiravissa ja laukassa oikealle. 

Ihana ihana hierojamme valaisi minua myös tuntumasta ja ohjaspituudesta. Mikäli käy niin hassusti, että hyvä tuntuma muuttuu vähän pyykkinaruohjiksi, tarkoittaa se vain sitä, että hevonen on kootumpi kuin ohjastuntuma. Voi, tätä selitystä mä tulen käyttämään jatkossa usein, sillä mun ratsut ovat poikkeuksetta ohjastuntumaansa kootumpia :))

6 kommenttia:

 1. Hehehe, toi onkin hyvä. Saanko mäkin käyttää tätä? :)

  VastaaPoista
 2. Kootut selitykset vai hevoset ;)

  Hieronta näytti niin rentouttavalle, että oikein odotan miten hyvät heppaset tänään tallinmäeltä löytyykään !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, ihan kamala hinku päästä testaamaan poneja!!

   Poista
 3. Kahoin aluksi onko meidän koira päässyt kuvaan, niin samannäköinen ja samanlaiset valjaatkin:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ei sentään :)) Kyllä se ihan vaan Pätkis on! ;)

   Poista