Whats on my plate?
Kaikki ruokinta perustuu hyvään heinään ...
Torstenin ruokinnasta on kyselty täällä blogin puolella toisinaan ja nyt kevään kynnyksellä on itse kunkin hyvä pohtia syömisiään. Paljastuuko loimi- tai karvakerroksen alta rantaleijona, vai ihan tavallinen kotoinen hylje?
Mitään kovin kummallista Torstenin lautasmalli ei pidä sisällään - hevosten ruokinta on aina yksilöllistä tasapainoilua parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.
Ruokinnan perustana on heinä.
Analysoitu, vähäsokerinen, hygieniseltä laadultaan korkeatasoinen heinä.
Torsten on ainakin näin omistajan näkökulmasta melko onnellisessa asemassa heinätarjoilun suhteen, sillä kuudesti päivässä eteen tuodut, punnitut ateriat takaavat sen, ettei heinää tarvitse syöttää ylimääräistä ikäänkuin "varmuuden vuoksi". Torsten voi tietysti olla toista mieltä tilanteesta ;) Yhteensä päivän aikana esikuivattua heinää menee 8-9 kg, joista suurin annos on yöheinä verkosta tarjoiltuna. Uskon vahvasti, että syy Torstenin kohtalaisen timmiin sheippiin (kohtalaisen vähällä työllä) löytyy useista ruokintakerroista. Vapaa heinä olisi tietysti paras vaihtoehto, mutta valitettavasti se ei sovi Torstenille lainkaan - paitsi tietysti Torstenin mielestä - ja vaikka hevosten liikalihavuus tuntuu olevan suorastaan haluttu piirre, se on vaarallista monella tapaa. Ihan niinkuin liian laihakin hevonen!

Minulla ei koskaan ole ollut kokemuksia herkkävatsaisista hevosista, enkä varsinaisesti ole pelännyt esimerkiksi mahahaavaa. Torstenin taannoisella maneesijaksolla poni alkoi syystä tai toisesta oireilemaan vatsallaan, jonka jälkeen ostin Kraftin Lusern-haketta annettavaksi ennen liikutusta, mikäli edellisestä ruokinnasta on kulunut pidempi hetki. Yleisesti ruokinnassa ajattelen, että se on jonkun verran ennaltaehkäisevää työtä - Lusern-hake on useiden vatsahaavapotilaiden ruokinnassa mukana, eikä varmasti tee hallaa Torsteninkaan vatsan toiminnalle.
Heinän lisäksi Torsten syö väkirehuja. Aamupalalla heinien syönnin lomassa tarjoillaan puoli litraa kauraa ja mysliä. Monien kokeiluiden jälkeen palaamme aina Dodgen&Horrelin Build up mysliin, johon olimme tyytyväisiä jo Inton kanssa. Mysli on tasalaatuista, melko helposti saatavaa, ei markkinoiden kalleinta ja sillä saa toivottuja tuloksia kehonrakennuksessa, siis ainakin silloin jos mysliä syöttäisi valmistajan ohjeiden mukaan. Torstenin puolen litran annos tarjoillaan lähinnä tavan ja hyvän maun vuoksi, mutta Inton kanssa, varsinkin vanhoilla päivillä, mysli oli kullan arvoinen massan säilyttäjä.
...sekä ainakin seitsemään eri lisäravinnepurkkiin ;)
Iltapalaksi Torsten saa vajaan litran kauraa ja puuron, joka sekoitetaan lähinnä kokemuksen, heinäanalyysin sekä tunteen pohjalta. Olisi mielenkiintoista saada faktoja puutteista ta liikaruokkimisesta verikokeen avulla, mutta neulakammoisen Torstenin kanssa se jää vain haaveeksi.
Onneksi maalaisjärjellä pähkäilemällä pärjää melko pitkälle.
Iltapuuron perusaine on pellavainen. Sitä annetaan 2,5 dl ja se turvotetaan kuumassa vedessä. Pellavaisen lisäksi puuroon sekoitetaan vajaa puolisen desiä ruokintakalkkia ja pumppaus tai pari Chevinal Plussaa. Raskaamman treenin ja karvanvaihdon aikaan Torsten syö myös ShyFeederiä, eli b-vitamiinia. (Käytännössä siis ympäri vuoden ... ;)) Tämän talven aikana Torsten on syönyt myös Feraton- eli rautakuurin ollessaan normaalia väsyneemmän oloinen, sekä kuurin sinkkiä maan nuolemisen sekä kutiamisen helpottamiseksi. Nämä kaksi kuuria on kuitenkin ajoitettu niin, ettei niitä ole annettu päällekäin.

Koska kuluvana talvena heinän srv-arvossa (sulava raakavalkuinen, eli yksi tärkeimmistä lihasten rakennusaineista) on ollut toivomisen varaa (treenaavalle hevoselle), on puuroon lisätty pari desiä Greenlinea. Lähempänä laidunkautta tämä jätetään pois ruokinnasta. Treenikaudella Torsten saa myös kuureittain erilaisia massankasvatukseen valmistettuja lisäaineita, tällä hetkellä Equi Triaminin Muscle Buil-uppia. Hieman parempi mutta myös tuplasti kalliimpi aine on Myoplast. Erityisesti rankemmilla treenijaksoilla myös magnesiumlisä on paikallaan, ja omasta mielestä ylivoimaisesti markkinoiden paras tuote on Eggersmanin Magnesium mix - tämän saatavuus vaan aiheuttaa välillä päänvaivaa.
Päivittäin puuroon lisätään myös elektrolyytit rasituksen mukaan, joten peruspäivänä Torsten saa Pharmacaren ihanaa toffeen tuoksuista elektroyyttiä yhden mitan, ja työn rankkuuden noustessa elektrolyyttejä annetaan kahdesta kolmeen mittaan.
Inton aikaan tuli opittua yhtä sun toista nivelaineista, ja vaikkei Torstenin nivelissä ainakaan pitäisi olla mitään sanomista, on sekin saanut syödä erilaisia nivelvalmisteita käytännössä varsasta saakka.
On helpompaa ostaa laadukas purkki hyvää nivelravinnetta ja syöttää sitä, kuin hoitaa jo syntynyttä vauriota - vaikkei mikään aine tietysti ihmeisiin pysty.
Markkinoilta on vuosien aikana tullut koluttua aika pitkälle eri valmistajien nivelvalmisteita läpi - toiset toimivat hyvin, toisten aikana ei tapahtunut mitään muutosta. Nykyään käytössä on vaihtelevasti Suppleaze Gold, Dewils Claw sekä MSM + ruusunmarja-yhdistelmä. (Ruusunmarja on myös loistava C-vitamiinin lähde!) Kahta ensimmäiseksi mainittua ollaan jo vuosia tilattu
1Hevosvoimalta, jälkimmäiset purkit on napattu Hööksiltä. Näitä kaikkia ei syötetä päällekkäin, vaan vuorotellen kuureina.
Olinkin erikoisen onnellinen kun taannoisessa 1Hevosvoiman lähettämässä paketissa oli Torstenillle purkillinen jo tuttua ja hyväksi havaittua Suppleaze Goldia.
Ponnyhan tienaa jo omat ruokansa; tämähän on käytännössä Torstenin blogi ;)
Suppleaze Goldista voit lukea lisää
täältä - ja pst, nyt se on hyvässä synttäritarjouksessa :)
Tällaisella kombolla täällä mennään - ja juuri nyt Torsten tuntuu olevan aika kivassa sheipissä.
Aina laidunkauden alkamiseen saakka ;)