lauantai 7. kesäkuuta 2014

Kesäretki

Ja vieläpä hyvin tunnerikas sellainen!


Ylämäki alamäki ylämäki alamäki ja monta muuta mutkaa sisältyi päivän kisaretkeen, kun keskipäivällä suunnistimme Rautioon - ja illalla kahdeksan aikaan saavuin takaisin kotiin. Ponikin joutui olemaan ilman laidunta ja Intoa kuusi kokonaista tuntia! Sen sijaan Torsten joutui kaksi kertaa kouluaitojen sisäpuolelle - ja pääsi kerran veteen kahlaamaan. Valitettavasti ei kertaakaan palkintojen jakoon.


He B:3 radan jälkeen ratsastaja oli heittämässä hanskoja tiskiin kouluratsastuksen suhteen, myymässä ponia, vetämässä ranteita auki tai vähintään saamassa itkupotkuraivareita. Sillain karkeesti arvioituna. Radan prosenteiksi saimme nimittäin hieman alle 60 - poni liikkui turpa kohti taivasta ja kaviot hyvin lähellä maan pintaa. Se on varmaan se maan vetovoima - kun tuomarikin paperiin huomautti, että hieman hoikempana voisi olla helpompaa liikkua. Torsten ei kyllä tätä kommenttia arvostanut ...

Seuraavaa rataa odotellessa kävimme viilentämässä hermojamme tallin viereisessä järvessä. Lähinnä siis ratsastaja, ponihan oli niiiin tyytyväinen itseensä; taas selvisi kisaradasta ilman hien pisaraakaan! ;) Vedessä Torsten oli kyllä harvinaisen rohkea, vaikka poni keskittyikin harjoittelemaan lähinnä kaviopohjaa eikä sukellellut kovin syvälle. Ehkä joku toinen kerta, kun varustus on oikea, yritämme syvemmälle :)

Siinä odotellessa mietiskelin pitkään, lähdenkö ollenkaan nolaamaan toisiamme seuraavaan luokkaan, jossa ratana oli He A:2. Kisahoitaja äitin painostuksesta painuin kuitenkin maneesiin veryttelemään, vähän sellaisen uuden tyylin kanssa. Raivo antaa voimaa ;) Paikoitellen jouduin kyllä huomauttamaan Torstenille, mitä tarkoittaa peräänanto ja kaksi jalkaa, miten kuljetaan suorana ja muutamia muita sellaisia pikkujuttuja, joidenka treenaamiselle oikea paikkahan on juuri kisaverkka.

Ennen rataa, parin vähän tiukemman keskustelun jälkeen saimme esitettyä oikeinkin kelpoja pätkiä, etenkin jo kouluaitojen sisäpuolella ennen radan alkua. Kaikista viikon ongelmista huolimatta, joista isoin on ehdottomasti Torstenin taito huijata ratsastajaa, on ponin laukka ottanut ison harppauksen parempaan päin. Ja tänään, voi tänään, juuri ennen tuomarin pillin vihellystä, sain istua niin tasapainoisessa laukassa, etten ole Torstenin kanssa moista ennen kokenut.


Ratsastaja kyllä näyttää vähän arpovan, että mihin kirjaimeen pitäisikään tähdätä ;)

Varsinaisen radan aikana ensimmäisessä suorituksessa mukana ollut kuskin jännitys oli poissa, hevonen melko hyvin pohkeen edessä ja peräänannostakin oli jonkunlainen versio käytössä. Ravilisäykset oli aika hyvät, samoin pohkarit, mutta laukkalisäyksiin Torsten pääsi lähtemään aavistuksen liian aikaisin, jolloin en pystynyt esittämään riittävää eroa laukan sisällä tehdyissä siirtymisissä. Laukanvaihto käynnin kautta onnistui askeleessa (pehmeä, 6,5! :)) ja kokonaisuuteen olin hurjan tyytyväinen, vaikka jälleen lähti -2 pistettä kun tein viimeisen ravisiirtymisen väärään paikkaan, ja vähän harmitti, etten muistanut oliko eräs käyntihalkaisija vapain ohjin vai lisättyä vai mitä se nyt oli, joten ohjat pysyi sillain semisti käsissä vaikka, tietenkin, olisi kuulunut antaa vapaa ohja.

Paperin saatuani olin enemmän kuin ylpeä toisistamme, sillä niin meni rikki maaginen 60 prosentin raja He A-tason luokassa, hiuksen hienosti, mutta kuitenkin :) Loppukommentiksi tuomari oli kirjoittanut "Kaunis ja levollinen kokonaisuus. Peräänanto saisi olla pyöreämpi ja syvempi, tosin tässäkin muodossa toimii ok."
Ja kävipä kuulkaa vielä niinkin, että lopulta sijoituimme toiseksi !!! Ponihan oli tässä vaiheessa jo kopissa, vaikka olisikin ilmeisesti pitänyt uskoa Torstenia, kun hän lastatessa ilmoitti, ettei aio todellakaan vielä lähteä, kun tuolla mun palkinto odottaa. Fiksu hevonen :)


Koulutuuppaus siis jatkuu eikä ponikaan ole enää myynnissä, kuskilla elämä hymyilee ja tästä on enemmän kuin erittäin hyvä aloittaa muutaman viikon kilpailutauko! Oikein ihanaa viikonlopun jatkoa !

P.s. Niin, kyllä tietysti äitini on jälkimmäiselle radalle patistelusta jo jonkin verran kuittaillut. Päivän opetus lienee, usko äitiäsi, älä huijaavaa ponia :))

23 kommenttia:

 1. Aika Onnellista, erittäin hyvin tehty !

  ( ja niiiiin ärsyttävää kun se onkin, äidit tuskin koskaan on väärässä ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooo, ei nyt sentään ihan aina, mietipä vaan tämän päiväistä älyn väläystä ;))

   Poista
 2. Onnea rusetista! :) ei auta muu kuin jatkossa mennä aina A:ta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tai sitten käydä sitä Beetäkin samanlaisen raivon kanssa eikä vaan humppailla satulassa ;)) Kiitos!

   Poista
 3. Onnea rusetista! Niin se sinnikkyys aina palkitaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllähän se aina jossain vaiheessa huomataan! :))

   Poista
 4. Hienosti tsempattu! Onnea sijoituksesta :)

  VastaaPoista
 5. Vau, onnea sijoituksesta, on sen eteen tehty töitäkin :) Ihan omakohtaisesta kokemuksesta (-10 kg muutamassa kuukaudessa) voin kertoa että kevyempänä on helpompi liikkua, ja Torstenilla kaulan hoikistuminen helpottaisi myös varmasti sitä pyöreämpään muotoon pääsemistä - ponilla kun on aika paksu kaula ja muhkea leukaperä suokkityyliin, sillä rakenteella on kovin lyhyenä ja koottuna hankala päästä liikkumaan kun henki ei kulje :( Eikä siis minään negatiivisena kommenttina tämä, enemmänkin rakentavana ja kehittävänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin, onneksi olkoon! Sama urakka olisi itselläkin edessä. Onko antaa vinkkejä, miten noin paljon sait lyhyessä ajassa pois?

   Toisekseen, 10 kg voisi Torsteninkin mielestä olla ihan maksimi määrä tiputtaa painoa ;)

   Onhan Torstenilla aikamoinen rakenne koulutuuppausta ajatellen. Talven ja kevään ajan, kun poni oli tiukalla 8 kg heinää/pv dietillä, oli T kuitenkin mielestäni hyvässä kunnossa, eikä ollenkaan liian lihava. Nyt on vaan laidun tehnyt tehtävänsä, ja juurikin jouduin aiemmin viikolla jättämään vähän extraruokia, kuten myslin pois ruokavaliosta. Ehkäpä poni tässä viikkojen myötä tasoittuu, kun laitumellakaan ei enää tarvitsisi vain keskittyä syömiseen :)

   Poista
  2. Yksinkertaisesti, syö vähemmän kuin kulutat. Itse aloitin nutriletin tehostartilla ja jatkoin vielä hetken syömällä "aamupalaksi" naturdietin itseravistettavan pirtelön. Ylipäänsä keskityin syömiseen melko paljon, sekä määrällisesti että laadullisesti, vaikka kovin puhdasta ravintoahan noi painonhallintakamat ei ole... Kävin salilla aika tiheään ja varsinkin aerobisilla tunneilla niin että tallireissut mukaanlukien liikuin vähintään 5 päivää viikossa. Kun on jossain tekemässä jotain, ei ole ainakaan kotona syömässä = tuplahyöty :)

   Laidunkausi on aina tosi vinkeää aikaa niille, joiden mielestä round is a shape ;) Talvikuvissa T näyttikin välillä todella hyvältä, ja rakenne-rakenteen kanssahan pitää aina mennä niillä mitä on. Toisaalta onneksi, ai kamala ajatella jotain hevosten kauneusleikkauksia..

   Poista
 6. Onnea,hienosti meni. Oliko molemmilla radoilla sama domari (kuka?),mietin tuota paino kommenttia,ei sitten ylipaino haitannut liikkumista a-radalla? ;D Mitä olen blogista kuvia katsonut ei Torsten ole missään tapauksessa lihava,ehkä nyt hiukan laidunpöhöttynyt, mutta sehän tasoittuu kesän mittaan. Toisaalta hyvä että domarit uskaltaa huomauttaa ylipainosta,(myös ratsastajan ylipainosta pitäisi huomauttaa) vielä kun kitkisivät tahdittavat ja rullatut hevoset radoilta niin oltaisiin paremmalla mallilla kouluratsastuksessa.
  Hyvää kesänjatkoa ja hyviä laidunpäiviä teille kaikille,sun blogi on mahtava,kiva että jaksat blogata iloksemme.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Oli sama tuomari. Ehkä hän ajatteli kerran riittävän :) Ja oikeastaan, Torsten varmasti näyttikin hoikemmalta An aikana, kun kantoi itsensä kunnolla eikä lyllertänyt kuin mikäkin pullamössöponi konsanaan, kuten Beessä.

   Mutta olen samaa mieltä, tällä hetkellä olen kyllä itsekin katsonut muutaman vkon ajan, että laidunelämä näkyy ponin vatsanympärysseudulla, mutta en ole pitänyt sitä vakavana, sillä se tasoittuu kyllä mitä pidemmälle kesä etenee :) Etenkin, kun tietää miten hienossa kunnossa poni oli ennen laidunta, en usko että meillä on mitään hätää asian suhteen :) Toisaalta, eihän tuomari voi tietää, että emme ole ympärivuotta ihan näin pyöreitä ;) Näinpä katsoin kommentin hyvinkin asialliseksi, sillä tottahan se on - liikapaino ei ole hyväksi, ei edes "pullahevosilla" :))

   Kivaa kesän jatkoa myös sinulle ja kiitos kommentistasi! :))

   Poista
 7. Onnea rusetista !

  Hauska katsoa näitä kuvia, kun on itse ratsastanut kyseisellä tallilla aiemmin kymmenisen vuotta ja vieläkin satunnaisesti vanhempien luona maalla käydessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siellä on kyllä tosi ihana tuo ranta! :)

   Poista
 8. Ei ole kyllä lihava tuo sun hevosesi. Kaikkea kanssa :( Onnittelut täältäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, on sillä vähän laidunpyöreyttä - mutta kun poni kantaa kilonsa oikein, ei ne oikeastaan näy ratsastuksessa. Kisoissa tuo oikein kantaminen vaan tuppaa aiheuttamaan silloin tällöin ongelmia ;) Kiitos onnittelusta :)

   Poista
 9. Jihuu mahtavaa!! Onnea toisesta sijasta, joka ehkä oli ennen kaikkea henkinen voitto? :) Ja todellakin raivo antaa voimaa - oli kyseessä sitten raivosiivous, raivo-opiskelu tai raivoratsastus. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, henkinen ja vähän fyysinenkin voitto kaiken hikoilun jälkeen ;)) Haha, raivosiivous on kyllä tuttua, mutta että raivo-opiskelu, huh :D

   Poista
 10. Onnittelut! Hyvin tehty ja nätti siirtyminen suoraan sinne A:han.

  Pientä laidunpöhötystä on havaittavissa myös täällä, edes yöheinät eivät enää mene viimeistä kortta myöten vaan niitä on levitelty karsinoihin tyynyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, enpä ole huomannut omissakaan pojissa mitään suurta himoa säilöheinään enää laidunkauden alkamisen jälkeen ;) Kiitos!

   Poista