keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Yksi tapahtuma, monta tarinaa

Helsinki International Porsche Horse Show starttaa 15 päivän kuluttua Helsingin Jäähallilla. Miltä show näyttää kilpailijalle, minkänäköisiä ovat toimihenkilökunnan ja kauppiaan päivät hetkisessä tapahtumassa ja onko Porsche Horse Shown virallista ääntä, Håkan Wahlmania koskaan jännittänyt esiintyä suuren yleisön edessä?

Sofia Pyrhönen treenaa kohti kauden kohokohtaa poninsa Lotte V kanssa. Kuva © Sonja Holma. 

Ensikertalainen

11 vuotias Sofia Pyrhönen on istunut Porsche Horse Shown katsomossa niin pienestä asti kuin muistaa. Kukapa meistä ei haaveilisi pääsevänsä joskus itsekin areenalle kilpailemaan; Sofian haave toteutuu tänä vuonna. Hän lunasti poninsa Lotte V kanssa paikan Jäähallille Amateur Tour kilpailuun Ypäjän karsinnoissa.

Lotte on 11 vuotias tamma ja ollut perheemme omistuksessa reilun vuoden. Lottea ratsastaa välillä myös pikkusiskoni Linda. Lotte on rohkea  ja rehellinen hyppääjä sekä kiltti hoidettaessa, Sofia kertoo.

Ratsukolla on nousujohteinen kilpailukesä takanaan, kohokohtina Sofia mainitsee elämänsä ensimmäisen 90 cm radan Helsinki Pony Eventissä, Sea Horse Weekissä kilpailemisen ja Riders Innin 90 cm luokkavoiton sekä tietysti Amateur Tourin semifinaalit sekä karsinnat. Porsche Horse Show on kaksikon kauden päätavoite, joka asetettiin yhdessä valmentajan kanssa edellisen kilpailukauden lopussa. Odotan tulevalta kilpailulta hyviä ratoja ja uusia kokemuksia. Olen haaveillut 6 vuotiaasta asti että pääsen sinne kilpailemaan.

Ratsukko on valmistautunut tulevaan koitokseen huolellisesti. Hyppään Lotella kerran viikossa ja kerran viikossa on kavalettitunti. Kaksi kertaa viikossa käyn kouluvalmennuksessa ja muina päivinä ratsastan itsenäisesti  ja Lotte pitää vapaata/kevyempiä päiviä 1-2 kertaa viikossa.

Jännittääkö tuleva kilpailu Sofiaa ollenkaan? Jännittää, mutta yleensä jännitys onneksi häviää siinä vaiheessa kun kiipeän Loten selkään ja keskityn ratsastamiseen. If you can dream it, you can do it!


Oikein superpaljon onnea ja tsemppiä Sofia ja Lotte Porsche Horse Showhun, täällä pidetään peukut pystyssä!

Reunoksella on iso ständi Porsche Horse Shown expossa. Kuva © Riikka Western.

Expon hälinää

Riikka Wester hevostarvikeliike Reunoksesta on ollut mukana Porsche Horse Shown expossa jo viidentoista vuoden ajan. Turussa sijaitseva pitkänlinjan hevostarvikeliike on toiminut 90-luvun alusta lähtien. Reunos on elämäntapa kuten hevosetkin. Oma elämäni on siis käytännössä pelkästään hevosia ja hevostarvikkeita, Riikka kertoo.

Expossa työskentely on ihan mukavaa, näkee paljon ihmisiä. Välillä olisi kiva olla katsomossa, etenkin jos on kouluratsastusta - sen takia shown kohokohta on expon ruuhka. Sellainen hallittu kaaos, jossa saa jo vähän keskittyä. 

Niin, ilman ruuhkaa ei ole tunnelmaa, joten pieni tungos tällaisessa tapahtumassa on ehdoton must. Eikä tarvitse takkia, kun tunnelma on kuuma ja katossa! Miten tungokseen ja tapahtumaan valmistaudutaan?

Valmistelu alkaa jo oikeastaan kesällä, joskus jo keväällä :) Katsellaan sopivia tavaroita ja tilataan niitä, että ne ehtivät ajoissa. Haluamme, että syksyn uudet  mallistot ovat Horse Showssa mukana. Tänä vuonna pakkaaminen on aloitettu jo elokuun puolella, kun myymälämme muutti uusiin tiloihin. Samalla tuli pakattua ensimmäiset laatikot. Muina vuosina aloitamme tavaroiden lajittelun ja pakkaamisen yleensä syyskuussa. Sijaintimme Turun keskustassa on haastava, joten emme pysty pakkaamaan tavaroita suoraan kuorma-autoon. Vuosien aikaan pakkaamiseen on kehittynyt ihan oma systeemi :) Kuitenkin viimeiset päivät ovat aina aika kiireisiä, aina löytyy vielä jotain mukaan otettavaa. On myös muita valmisteluja kuten osaston suunnittelu, kuka pitää myymälän auki, kuka hoitaa hevoset, toimiiko maksupääte. Messuosaston hyllyt, rekit yms. kerätään varastosta. Yhtenä vuonna unohdimme muovipussit myymälään... 

Tänä vuonna mukaan on pakattu kauden uutuuksia, vanhaa mallistoa ei juurikaan oteta mukaan. Luvassa on myös super ale, sekä toivottavasti paljon muovipusseja! Siinä missä asiakas toivoo hyviä löytöjä ja ennen näkemättömiä, uusia tuotteita hypisteltäväksi, Riikka kuvailee expon ihanneasiakasta iloiseksi ja markkinahenkiseksi. Entä kuinka välttämättömänä Reunos kokee käydä näyttäytymässä Porsche Horse Shown kaltaisessa tapahtumassa, jossa on kaikki mukana?

Tärkeänä! On jo tapa tulla sinne. En osaa ajatella, että olisimme sieltä poissa :)

Arena Crew, kuva © Satu Pirinen.

Arena crew toteuttaa ratamestareiden piirrokset 

Linda Sirén, Porsche Horse Shown yksi vajaasta viidestä sadasta toimihenkilöstä, sai ensimmäisen kosketuksen tapahtumaan ekaluokkalaisena. Heppahullu opettajamme vei meidät luokkaretkelle Horse showhun. Muistona Hartwallin siniset penkit, luokkakaverit aivan kyljissäni kiinni, esteratsastusta seuraten. Itselläni oli pitkä punainen pipo sekä filmikamera mukana ja koska seinillä oli kamerankieltokyltit, pistin kameran pipon sisään ja napsin salaa kuvia. Myöhemmin tajusin, että kielto koski lähinnä samalan käyttöä... :D

Mukaan arena crewiin Linda pääsi peruutuspaikan myötä vuonna 2014. Silloin show järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingin jäähallilla, joten en ollut onneksi ainoa joka oli kokoajan hukassa! Linda kertoo. Miten noin isoon tapahtumaan sitten valmistaudutaan etukäteen? Vuosittain järjestetään toimihenkilötapaaminen sekä kick-off, missä käymme läpi vuoden ohjelman, mahdolliset muutokset sekä muistutellaan mieleen miten jäähallin pienet käytävät menivätkään.

Mikä saa ihmisen käyttämään lomapäiviään työskennelläkseen vapaaehtoisena, no HIHS. Neljän päivän Horse Show rupeaman jälkeen olo on kuin tiejyrän alle olisi jäänyt, työvuorot ovat noin 9-11 tuntisia, joko aamu- tai iltavuorossa. Päivät venyvät helposti esimerkiksi 15 tuntisiksi koska meillä on näytöksiin vapaa pääsy ja kaiken tämän lisäksi pitäisi lauantai-iltana jaksaa lähteä after ride partyihin Scandic Hotelliin! Onneksemme meidät ruokitaan, eli Horse Show on järjestänyt meille toimihenkilöruokailun, johon kuuluu aamupala sekä lämmintä ruokaa, iltapalaa ja paljon kahvia! Mutta mikä saa palaamaan… Tunnelma. Voit unohtaa ihan kaiken muun mielestä ja keskittyä vain ja ainoastaan nauttimaan Horse showsta. Päivien aikana tulee koettua koko tunneskaala läpi sekä vuodatettua, noh harvemmin verta mutta kyyneleitä ja varsinkin hikeä! Ja onko mitään siistimpää kuin päästä seuraamaan huippuratsastusta joko suoraan kentältä tai aivan sen laidalta, sekä nähdä ja olla osana vilinää ja kuhinaa joka käy kentän ulkopuolella. Vuorotellen bongaillaan maailman kärkiratsastajia Jäähallin käytäviltä ja hinku ratsastamaan on aivan valtava, siitäkin huolimatta että olemme ”ratsastaneet" koko neljä päivää mukana kentän laidalla. 


Mitä arena crewin päivät sitten pitävät sisällään? Koko Horse shown ohjelma on suunniteltu minuuttiaikataululla, joka koskee myös meitä. Saamme viimeistään muutamaa tuntia ennen rataa ratapiirrokset, joiden pohjalta osaamme kerätä oikean estekaluston kuhunkin luokkaan. Sponsorit vaihtuvat eri luokissa joten niin vaihtuvat sponsori esteetkin. Aikaa luokkien välissä ei ole hurjasti, joten toiminnan on oltava ripeää! Puomeja ja johteita sekä muuta rekvisiittaa kannetaan sisään ja ulos juoksuvauhdilla ja samaan aikaan pitäisi kasata esteet, varoa lanauskonetta ja toteuttaa ratamestarin uusimmat ideat. Sitä helpotuksen määrää kun taas yksi rata on hyväksytysti rakennettu ja luokka pääsee alkamaan ajallaan!

Linda kertoo olevansa etuoikeutettu päästessään osaksi näin hienoa tapahtumaa. Loppuhuipennuksen jälkeen tunnelma kuitenkin hieman laskee. Sunnuntaina koko homman ollessa ohi, kun kaikki kalusto pitää pakata kontteihin - sitä tavaran määrää!! Haikeus pakkaamisen aikana kasvaa, pitää taas odottaa vuosi että saa kokea kaiken uudestaan. Ja mainittakoon viime vuoden järkyttävä sadekuuro, kun vettä sai sylkeä ulos suusta samalla kun tavaroita roudasi kontteihin. Wuhuu ;)

Håkan Wahlman vastaanottamassa SRLn Kultainen kannus-palkintoa. Kuva © Satu Pirinen.

Koko tapahtuman ääni

Håkan Wahlman, Hockus, on hevoskansan Mertaranta. Alusta asti tapahtumassa mukana ollut, yleisön mukaansa tempaiseva juontaja sekä viihdyttäjä voi muuten olla uskomattoman lyhytsanainenkin ;)

Kuinka tapahtuman juontaja valmistautuu Porsche Horse Showhun ja miten välttyä syysflunssalta tapahtuman ajankohtana, Hockus vastaa; 
Alustavasti olen aloittanut valmistautumisen jo keräämällä tietoja ratsastajista, taustaa, rankingia etc. Jokaisella ratsastajalla on myös periaatteessa oma kortti kansiossa. Ääni ei ole tainnut pettää koskaan muistaakseni - kovilla se on ollut kyllä mutta lähinnä ilmanvaidon tehokkuuden takia. Tällä hetkellä pieni köhä päällä mutta ei ole haitannut puhumista...

Hockuksen työkuvaan kuuluu kaikki. Tiedon jakaminen, jännityksen lataaminen ja sen ylläpitäminen sekä kuulutus. Tunnelma on suurelta osin juontajan vastuulla - kuinka paljon katsojalta jää huomaamatta asioita? Hmm, varmaan parempi että katsojille jää luulo että kaikki menee suunnitelmien mukaan! Paljon on ollut tilanteita missä vaan on pitänyt improvisoida tuosta noin olan takaa.

Parhaiksi muistoiksi Hockus luettelee ensimmäiset tapahtumat, niiden loppuseremoniat. Eufoorisia tiloja ja tunteita, fiilis "We did it"!!! Mutta miten on, jännittääkö rautaista ammattilaista koskaan? On joskus jännittänyt vähäsen, mikä on ihan hyvä juttu. Ajattelen asiaa niin että kaikki tuntee minut jo tässä vaiheessa niin se on vähän niinkuin kaverilleen juttelisi ;)

Haluaisitko sinä tulla katsomaan kilparatsastusta, kokea expon hälinää ja olla mukana tekemässä aaltoja yleisössä Hockuksen innoittamana? Jätä kommenttisi sähköpostilla varustettuna ja osallistu arvontaan; voit voittaa liput Jäähallille perjantaille, 21.10. Amateur Tour & Finland Finals näytökseen (klo 8-17) sinulle ja ystävällesi! Jätäthän kommenttisi ennen lauantaina 8.10 klo 20. Mikäli voittaja ei ota yhteyttä sunnuntain 9.10. aikana, arvon liput uudelleen. Onnea arvontaan! :)

Voit kurkata allekirjoittaneen tunnelmiin katsojana vuodelta 2013 ja 2014.

55 kommenttia:

 1. Ehdottomasti haluan olla mukana :) Sähköposti on laukkufilosofi@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Olen ollut HIHS-kävijä niin kauan kuin muistan & kova hinku olisi taas :)
  bergh.alexandra(at)gmail.com

  VastaaPoista
 3. Ehdottomasti mukana! :) Ikinä en ole tuonne päässyt.
  Kinnunennrosa@hotmail.com

  VastaaPoista
 4. Ehdottomasti! Pari viime vuotta on jäänyt väliin.
  ia.ro@hotmail.com

  VastaaPoista
 5. Tottakai haluan!
  laura.a.paaskynen@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Mukana ollaan :)
  ellenihaap@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Ehdottomasti mukana ! :)
  heidi.fontell@hotmail.fi

  VastaaPoista
 8. Ehdottomasti haluaisin olla mukana! Viime kerrasta aivan liian pitkä aika.
  anu.anttiroiko@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Taitaa olla kohta 15 vuotta edellisestä hihsistä :D mukana arvonnassa siis!!
  makitalo.laura@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Mukana ehdottomasti :)
  oona.mikkola@hotmail.com

  VastaaPoista
 11. Mukana!! nilla.nordberg@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Mukana!:D lilja.somervuori@saunis.net

  VastaaPoista
 13. Ehdottomasti mukana!
  s.blogijutut@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Ehdottomasti mukana! Kaveri kilpailee perjantaina ja olisi ihanaa päästä katsomaan sitä siskon kanssa :)
  oona.hamalainen@hotmail.com

  VastaaPoista
 15. Kiva olisi päästä!:) sanzaa_@hotmail.com

  VastaaPoista
 16. Kiva olisi päästä:) sanzaa_@hotmail.com

  VastaaPoista
 17. Kyllä! Joka vuosi ollut mukana :)
  leppakoskilaura@gmail.com

  VastaaPoista
 18. Olisi ihanaa päästä. Lippuja ei vielä olekaan. Veisin ystäväni katsomoon joka koskaan ei tapahtumassa vielä ole käynyt.
  toikka.tarja@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Hei, ehdottomasti haluan mukaan! tee.haave@gmail.com

  VastaaPoista
 20. Ilman muuta mukana
  gabriella@luukku.com

  VastaaPoista
 21. Ehdottomasti mukana!
  wallinheidi@gmail.com

  VastaaPoista
 22. Ehdottomasti mukana! Jos voittaisin se olisi mun eka kerta HIHSissä. :D
  henni@hazydazy.net

  VastaaPoista
 23. Voi, siitä on vuosia kun olen lapsena viimeksi päässyt kyseiseen tapahtumaan käymään, joten mukana ollaan!
  suhmurka@hotmail.com

  VastaaPoista
 24. Olisi kiva taas päästä jäähallille, viime vuosi kun jäi väliin.
  emmi.heinonen@windowslive.com

  VastaaPoista
 25. Mukana mukana!! =) Olisi ihana yllätys pikkusiskolle päästä kaksin HIHS:iin!
  henmat@outlook.com

  VastaaPoista
 26. Haluan taasen mukaan!!!

  VastaaPoista
 27. ehdottomasti ei mukana, näin puskaratsastajana ei kiinnosta :) taidankin olla ainoa? :D kiva kuitenkin lukea tällaisia postauksia.

  VastaaPoista
 28. Ehdottomasti mukana! Joka vuosi on päästävä katsomoon! kklemetti@gmail.com

  VastaaPoista
 29. Ehdottomasti mukana!! idaheikkila0@gmail.com

  VastaaPoista
 30. Ensimmäistä kertaa olisi kiva tulla katselemaan. Ollut unelmana niin kauan ku vain muistan.

  suvigrohn@gmail.com

  VastaaPoista
 31. Ehdottomasti mukana! :)
  iida.huotari@gmail.com

  VastaaPoista
 32. No haluan ehdottomasi olla mukana! Kerran pääsin rakentamaan horse showta koulun kautta, työskentelin tallialueella, joten itse show jäi suurimmaksi osaksi näkemättä.. Vuoden kohokohta johon en ole vielä kertaakaan raaskinut ostaa lippua x)
  mira.minttu.maria@gmail.com

  VastaaPoista
 33. Voi olisi ihana päästä mukaan!!
  leena.maria.hakala@gmail.com

  VastaaPoista


 34. Mukana:)

  Pomppu10@luukku.com

  VastaaPoista
 35. Yritetään nyt onnea, eli areenalle olisi taas mukava päästä mukaan nuuhkimaan kv-kisojen tunnelmaa! ilonamsp@gmail.com

  VastaaPoista
 36. Ehdottomasti mukana:D

  Emilia.haataja.eh@gmail.com

  VastaaPoista
 37. Joka vuosi oon HIHSiä telkkarista katsonut mutta koskaan en ole päässyt paikan päälle seuraamaan. Ehdottomasti siis mukana!
  vilma.lettu@gmail.com

  my-finest.blogspot.fi

  VastaaPoista
 38. osallistunpa tähän jos kerrankin jotain hyvää tapahtuis mullekki näitten arvontojen kanssa :D

  reetafmalik@gmail.com

  VastaaPoista
 39. Mukana:) paikkanitiedan@gmail.com

  VastaaPoista
 40. Mukana arvonnassa! Sanna

  sannaemakela (at) gmail.com

  VastaaPoista
 41. Mukana arvonnassa! Jenni

  brusila.jenni@gmail.com

  VastaaPoista
 42. Pääsispä mukaan kun vihdoin olisi vapaata :)

  -Jenni
  jennilehtinenpp@gmail.com

  VastaaPoista
 43. Arvontaan mukaan :)
  Kartu@phpoint.fi

  VastaaPoista
 44. ehdottomasti mukana, vuoden kohokohta!

  camilla.rasanen02@hotmail.com

  VastaaPoista
 45. mukana

  rasanen-anne@suomi24.fi

  VastaaPoista
 46. Mukana arvonnassa! :)
  maijavitikainen@gmail.com

  VastaaPoista
 47. Mukana! Vielä en ole päässyt koskaan HIHSiin käymään, josko tänä vuonna ...:)

  johanna.suni@hotmail.com

  VastaaPoista
 48. Ehdottomasti mukana!

  iida.liimatainen14@gmail.com

  VastaaPoista
 49. Mukana 💪
  eveliina.riikonen@gmail.com

  VastaaPoista
 50. Mukana ollaan! :)
  suvi.ketola@icloud.com

  VastaaPoista
 51. Mukana ollaan!!

  Tinkku.sonninen@gmail.com

  VastaaPoista