tiistai 9. kesäkuuta 2015

Hieronta hevosen hyvinvoinnin tukena

Tavoitteena terve ja hyvin liikkuva hevonen


Esteponi Piccola Erikan asiakkaana. 

Kaikessa toiminnassa hevosen kanssa tähdätään aina parempaan tulokseen. Joka kerta Torstenin selkään kavutessa ei kuitenkan tule ajateltua, että ratsastaja on hevosen personal trainer, eikä toisinpäin. Ratsastamme paljon erilaisia kuvioita, joiden treenaaminen ei ole suoritus vain kouluareenoita varten, vaan harjoite notkeuden, liikkuvuuden ja elastisuuden lisäämiseksi.

Aina tarkka treeni ei kuitenkaan riitä matkalla kohti maksimaalista suoritusta - ja siinä kohtaa kuvaan astuu hevoshieroja. Omia hevosiani on jo vuosia hieronut (epä)säännöllisesti hevoshieroja Erika Ruokamo. Kun ratsastaessa tuntuu vinouksia tai epämääräistä jäykkyyttä, joita en pääse korjaamaan, soitto Erikalle yleensä auttaa :) Erika työskentelee eläinlääkäripraktiikka Talliklinikalla, tehden yhteistyötä eläinlääkärien ja tietenkin hevosten omistajien kanssa. Useita vuosia Italiassa ja Englannissa asunut nainen valmistui The British Racing Schoolista jockeyksi vuonna 2007. Erika teki laukkahevosten kanssa työskentelyn ohessa myös hierojan töitä, ja valmistui Elk Veter-koulusta hevoshierojaksi vuonna 2011. Nykyisellään Erika hieroo viikossa keskimäärin 35 hevosta aina kilpahevosista harrasteratsuihin.


Hierontaa käytetään moniin eri tarkoituksiin. Kilpahevosille tehdään varsinaisen hieronnan lisäksi palauttavia sekä kilpailuihin valmistavia hierontoja, kun taas harrasteratsulle perushieronta on yleensä riittävä. Hierominen perustuu lihaskalvojen venytykseen (ei kuitenkaan kalvohierontaa), jolloin hevosta saadaan jumpattua vetreämmäksi sekä symmetrisemmäksi. Hieronta ei saa aiheuttaa hevoselle kipua, joten suuret lihasjumit on parempi avata hiljalleen vaikka useamman hierontakerran aikana. Tällöin lihas saa myös aikaa korjata itse itseään, kun hieroja on antanut oikean suunnan. Vaikeissa jumeissa suositeltavin vaihtoehto olisi hieroa vaikka kaksi kertaa viikon välein, mutta nämä asiat ovat tietenkin hevoskohtaisia. Jos hevonen kokee suurta lihassärkyä hieronnan aikana tai jopa sen jälkeen, voi olla, ettei se halua enää jatkossa hierojan asiakkaaksi, siihen ei tietenkään pyritä. Kun hevonen pystyy olemaan rentona ja jännittämättä, on hieronnasta kaikkein suurin hyöty.

Lihasten vahvistaminen vaatii treeniä, toistoja ja lepoa, niin ihmisillä kuin hevosilla. Treenaava hevonen ei treenaa oikein, mikäli treeni ei näy hevosessa ja sen lihaksistossa. Jos treenistä ja huolellisesta lihashuollosta huolimatta hevonen ei kehity toivotunlaisesti, on syytä tarkastella asiaa laajemmin myös varusteiden sekä liikutuksen että ravinnon ja kengityksen kannalta.

Hyödylliset venytykset

Lihasvoiman lisäksi hevosen hyvinvointia ylläpidetään venyttelyn avulla. Aika moni meistä pääsee spagaattiin - ainakin kerran elämässään, silloin nuorena ;) Mutta kuinka moni voi sanoa tekevänsä niitä säännöllisesti? Notkeuden ylläpitäminen vaatii työtä eikä loppuvenyttelyjen hyvää tekevää vaikutusta pidä aliarvioida. Erika listasi meille muutaman venyttelyvinkin päivittäin käytettäväksi.




Etujalkojen vienti eteen; venyttää jalan takaosassa olevia lihaksia sekä selkää, kaulaa ja lapaa. Hyvin kattavan venytyksen voi tehdä suoraan eteen tai hieman sivulle. Kaikissa venytyksissä täytyy muistaa rauhallisuus ja lempeä aloitus sekä hallittu jalan maahanlasku.


Takajalan vienti eteen; takareidet venyvät hyvin, samoin lautasen päällä olevat lihakset. Jalan vienti vatsan alle ja sieltä pois venyttää "reiden loitontajia ja lähentäjiä" näin maallikon termein.



"Porkkanavenytykset" kylkiin ja etujalkojen väliin venyttävät koko ylälinjaa, kaulan lihaksia sekä olkanivelen aluetta. Kylkien venyttelyssä selviää myös helposti puolierot. Porkkanavenytyksen kestoksi riittää 6 sekuntia, ja toistoja kannattaa tehdä yhdestä kahteen kertaa per liike. Ahneilla hevosilla saa kuitenkin olla tarkkana namien kanssa, mutta muuten näitä venytyksiä voi tehdä vaikka päivittäin. 


Selän notkistamista sekä pyöristämistä voi treenata kahdella eri tavalla, mieluummin molemmilla jos hevonen vastaa siihen hyvin. Hännän tyven vierestä molemmin puolin tai/ja vatsan alta satulavyön kohdalta "rapsuttamalla" - notkistus auttaa selän ja varsinkin lannerangan kireyksiin sekä sään alueen jumituksiin.

Kiitos mannekiiniponin lainasta ponin omistajalle Clairelle sekä arvokkaista vinkeistä tietysti Erikalle.

Hevosen hieronta on arjen luxusta niin hierottavalle kuin hierottavan omistajallekin. Se on vähän niinkuin kampaajalla kävisi, kun pääsee juttelemaan omasta elämästään ja hevosestaan luottoihmiselle aina säännöllisin väliajoin :) Puhumattakaan siitä, miten kivaa on seuraavana päivänä aloittaa treenit, vetreällä ja letkeällä hevosella!

Erikan omilta kotisivuilta voi käydä lukemassa lisää hänestä ja hevosen hieronnasta. 

19 kommenttia:

  1. Olipa kiva ja hyödyllinen postaus! :-)

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvät kuvat ja samoin hyvää asiaa! :)

    VastaaPoista
  3. Oikea toivepostaus kuvinen ja selkeine ohjeineen.Kerrankin joku näyttää miten venytykset tehdään eikä tyydy sanomaan epämääräisesti venytelkää. Tämän postauksen printtaan taukotupaan.
    Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei wau, tosi kiva jos on avuksi - Erika on kyllä aina ihan superselkeä niin maastakäsin tehdyissä kuin selästä tehtävissä venyttelyohjeissa.

      Poista
  4. Todella hyvä ja hyödyllinen postaus! Ja kuvat oli tosi hyvä lisä!(:

    VastaaPoista
  5. Informatiivinen ja selkeä postaus, oikein hyvää asiaa.

    VastaaPoista
  6. Hyvä kirjoitus.
    Voisitko avata meille noita ratsastusliikkeitä joilla jumpataan hevosta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - postaukselle tulee jatko-osa sitten ratsastusliikkeistä, mutta se on vasta työn alla joten menee juhannuksen yli ennen kuin saadaan se valmiiksi :)

      Poista
  7. Oliko noista venytyksistä puhetta, että saako niitä tehdä ns. "kylmälle" hevoselle vai töiden jälkeen? Tämä on ollut mulla mielessä monta kertaa, mutta en muista ikinä kysyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä vielä varmistin tämän, eli aina lämpimiin lihaksiin eli töiden jälkeen :)

      Poista
    2. No näin mä oon ajatellutkin, mutta kun ei oo kukaan ikinä erikseen maininnut, niin oon miettinyt, että harrastanko hätävarjelun liioittelua :) Kiitos!

      Poista
  8. tosi hyvä ja myös todella hyldyllinen postaus!:) mä käyn ratsastuskoululla ja treenaan siellä yhtä 7vuotiasta eestinhevos ruunaa ja meen sillä tänään tunnille niin voisin tunnin jälkeen vaikka kokeilla noita venytyksiä!:) Ratsastus koulussa huomaan välillä et osa hepoista on kauheen jäykkii nii mun mielestä siel olis iha hyvä jos kävis aina sillon tällön hieroja, mut sit tulee vrmaan raha vastaa... mutta siis tosihyvä postaus!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ehdottomasti venytyksiä, jos ratsastuskoulun mielestä se on ok :) Kiva että tykkäsit!

      Poista
  9. Meilläkin käy hieromassa säännöllisesti Weter hierontakoulun käynyt hieroja. Koulun on perustanut alunperin tätini. :) Venyttelyjä ollaan tehty jo kohta kolme vuotta säännöllisesti liikunnan jälkeen ja voin kyllä sanoa, että hevonen venyy; se pystyy esimerkiksi rapsuttamaan omaa säkäänsä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, aika hauskaa!

      Ja onpas sinulla notkea hevonen - Torstenilla on vielä vähän matkaa tuohon oman sään rapsutteuun :D

      Poista