sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Istunta-analyysia


Tällä viikolla Blogitallin haasteessa tehdään istunta-analyysejä. Mitkä asiat ovat istunnassasi kohdallaan ja missä on parantamisen varaa. Valokuvat kaivetaan avuksi analyysia varten - valitettavasti kuvat kertovat vain osatotuuden. Meistä jokaisesta saa sekä hyviä että huonoja kuvia. Yksi kuva kun välittää vain sekunnin sadasosan mittaisen ajan ratsastuksesta. 

Eilen Torstenin ratsastajaksi saapui vieraileva tähti suoraan Puolen hehtaarin metsästä, nimittäin Nalle Puh. 

Kun puhutaan istunnasta, tarkoitetaan sillä oikeastaan painoapuja, pohjeapuja, tuntumaa suuhun sekä mahdollisesti ääniapuja. Istuntaa tehostamassa voi olla myös raippa sekä kannukset. Kumpaakin tulee osata käyttää oikein. Istunta on tärkein - ja ainoa - välineemme viestittää hevoselle, mitä tehdään. Painoavut ovat ratsastajan avuista tärkeimmät, jo ihan siitäkin syystä, että ne vaikuttavat koko ajan. Myös silloin, kun kuvittelet, ettet vaikuta - silloin painoavut vaikuttavat hevoseen passiivisesti. 

Istuntaa käyttäessä on minulle opetettu, että ensin avut annetaan istuinluilla, painolla. Sen jälkeen pohjeavuilla, jonka jälkeen ohjasotteilla. Viimeisenä voit käyttää ääntäsi, joskin näin kilpailukauden alkaessa se ei ole suositeltavaa, sillä kouluradoilla et saa käyttää ääntäsi muiden apujen tukena. (Noh, kyllä sitä on joskus tullut käytettyä enivei, mutta ehkä me ei olla malliesimerkkejä ;))

Pohje- ja ohjasavuista puhuttaessa täytyy muistaa, että avut toimivat toisiinsa verrattaessa täysin erilailla. Kun pohkeet hetkellisesti voi ottaa hevosesta irti silloin kun niitä ei tarvita, ei ilman ohjastuntumaa voi ratsastaa. Kumpaakaan apua ei voi kuitenkaan lukita paikalleen "ihanneasentoon", sillä silloin pohkeesta tulee hidas ja kädestä kova. Koska hevosen suu on herkkä ja elää, täytyy kädenkin olla herkkä ja myödätä mukana. 

Hih, voisin kutsua itseäni Puolen hehtaarin metsän valmentajaksi ;)) Katse ylös ja kantapäät alas, se on niin helppoa! Vai onko?

Nalle Puh vetää Torstenia kuolaimesta ja Torsten protestoi sitä avaamalla suutaan. En ole koskaan kuvannut ratsukkoa, jonka jossain kuvassa ei satunnaisesti olisi ratsun suu auki. Nettiin ei tule julkaistua muita kuin oppikirjakuvia - ja silloin kun joku muunlaisia kuvia julkaisee, puskat laulaa ja negatiivisuus lajia kohtaan lisääntyy.

Jos kuvittelee, että hyvä ratsastaja istuu koko ajan ihanneasennossa, on ajattelumaailma pahasti pielessä. Toisaalta, jos viettää paljon aikaa blogimaailmassa, voi tällainen kuva syntyä varsin helposti. Valokuvan voima on uskomaton - ja myös virheellinen. Pitkät jalat, hyvä ryhti ja oikeassa kulmassa oleva käsi voi luoda illuusion täydellisestä kouluratsastajan istunnasta. Nätillä, oppikirjamaisella istunnalla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä ratsastuksen kanssa, mikäli istunnalla ei vaikuta hevoseen. Nalle Puh näyttää mallia; (joskin Puhin jalat jäivät hieman lyhyen puoleiseksi... ;))


Liikkuvaa kuvaa valokuvien tueksi.

Kuten demoratsastajastamme näette, ei sillä että takapuoli on teipattu jesarilla satulaan kiinni, ole mitään hyötyä, jos istunnalla ei vaikuta. Vaikka nyrkkisi olisivat pystyssä, voit silti olla kovakätinen ja liian hidas pelaamaan sormillasi. Täydellisillä kouluratsastajan jaloilla voi vaikuttaa ihan yhtä vähän, kuin lyhyemmilläkin tappijaloilla. Siksipä omassa istunnassa kaikkein tärkeintä on oman vartalon hallinta. Se, että tiedät omat hitautesi ja jäykkyytesi, toispuolisuutesi. Millä asioilla pystyt kompensoimaan vartalosi puutteita. Kun taannoisessa Kyran tapaamisessa kysyin yleisesti ratsastajan parhaita puolia, hän vastasi passion, intohimo. Ei niin lahjakas ja ei niin täydellisellä kouluratsastaja vartalolla varustettu ratsastaja voi päästä kovalla työllä vähintään yhtä pitkälle, kuin luontaisesti lahjakas ratsastaja. Tiedän useita varsin hyviä ratsastajia, joista ei heti kroppansa puolesta uskoisi, miten hyvin he pystyvät hevosiinsa vaikuttamaan, ja silti he kilpailevat vaikeissa luokissa menestyksekkäästi.


Nalle Puh ei omista käytöstapoja vaan yrittää salaa kurkkia toisten puhelimia ;)

Keskustelimme ratsastuksen jälkeen uusintakerrasta. Puh lupasi ottaa koko Puolen hehtaarin jengin mukaan, sillä Torsten käyttäytyi varsin mallikkaasti. Voipi olla, että  ääni muuttuu kellossa kun selkään seuraavalla kerralla kapuaa aasi Iihaa ;)


Torsten haluaisi mielellään oman pehmolelun :))

Ei jäädä oman kroppamme ja mielikuviemme vangiksi. 
Pitää uskaltaa ratsastaa ja tehdä virheitä ja oppia niiden kautta. 
Maailman paras Charlotte Dujardin piti eilen klinikkaa aiheesta, suosittelen lukemaan jutun täältä.


Tarkemmat ohjeet viikkohaasteeseen löydät puolestasi täältä - osallistumalla voit voittaa itsellesi istuntakirjoja! :)

88 kommenttia:

 1. Tosi söpöjä kuvia! Sinun blogissasi on kaikki kuvat tosi hienoja ja hyvälaatuisia. Torsten menee näköjään tosi hyvin myös Nalle Puhilla! Käyhän lukemassa minun blogiani, http://olipakerranhevonen.blogspot.fi/ jos kiinnostaa.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon - niin, ja Puh oli oikein hyvä esimerkkiratsastaja ;)

   Minä käyn kurkkaamassa :)

   Poista
 2. Nauroin tolle Nalle puhille niin paljon että vatsalihaksiin sattuu. Sun blogin postaukset on aina vaan niin ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kiitos ihanasta kommentistasi :)

   Poista
 3. Hahhahahaa en kestä tuota Nalle Puhia! :'D Varsinkin videolla meno näyttää uskomattoman hauskalta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Nalle Puh on valloittava :)) Sillä on elämän viisauksia ja ratsastustaitoa :DD

   Poista
 4. Eikä, siis tämähän oli varsin hauska. Onneksi vain kypärä tippui eikä ratsastaja! :D Tämä kombinaatio sitten seuraaviin kisoihin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta! Hitsin kypärä, tippui monta kertaa :D Tällä kokoonpanolla saattaisikin saada kisoista jotain muitakin kuin 56 prosentin ratoja ;))

   Poista
 5. Painavaa asiaa kevyellä kuvituksella! Tämän soisi mahdollisimman monen lukevan. Kiitos tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi mahtavasta kommentista!

   Poista
 6. Aivan loistava viikkohaastetoteutus :D Kuin sää osaatkin saada samaan postaukseen sekä painavaa asiaa että hyvää huumoria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia, joskus sitä näemmä onnistuu... Olen otettu kaikista näistä mahtavista kommenteista, kiitos! :)

   Poista
 7. Hah, kiitos päivän nauruista! Ihana Puh :D

  VastaaPoista
 8. Voi että, kyllä tuli taas naurettua! Mistä ihmeestä saat näitä ideoita? :D

  VastaaPoista
 9. Mulla valui vesi silmistä kun katsoin ton videon, ei oo todellista :D Puh istui kyllä ekassa pätkässä todella hyvin ;)

  Yhdyn aiemmin kirjoitettuun kommenttiin, että painavaa asiaa kevyellä kuvituksella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhilla on ihan huippuistunta hei ekakertalaiseksi :D

   Poista
 10. Hah hah! Tänne kun tulee niin tulee aina niin hyvälle tuulelle! Mistä ihmeestä keksit pistää Nalle Puhin satulaan? Ei Puh onneks tippunut, pitäisiköhän itse harkita itsensä teippaamista satulaan jesarilla. :D Innolla odotan, kun muu jengi kapuaa Torstenin selkään. Voi olla, että Torsten vähän ihmettelee kun Ihaa hyppää selkään että serkkuako tässä nyt pitää kantaa, eikös se voisi ihan hyvin itse tehdä nää hommat kun kyllähän aasien selät jaksaa vaikka mitä. Torsten voisi sitten katsella sivusta ja mussuttaa porkkanaa. Koska aasithan onpi hevosten ns. serkkuja...(:
  T: Vilma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla, kiitos kommentistasi :) Ja kyllä , luulen että Torsten tulisi tekemään juuri niinkuin kuvailit :D

   Poista
 11. Nauroin niin paljon tolla videolle :D Puh vaan keikkuu edestakas laukassa ja Torsten vaan laukkaa :D Kannattaa teipata ens keralla kypärä kiinni kunnolla ettei Puh kuole jos jesari pettää.... Tää oli tosi hyvä ajatus ja tapa puhua istunnasta ettei aina vaan tekstiä ja lisää tekstiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täytyy vetää jesarilla kypäräkin :D Kiva että tykkäsit!

   Poista
 12. Tuli kyllä hymy huulille ku katto tota videota! :D Miten joku voikin pitää kroppansa noin rentona laukassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, sanos muuta, ei kyllä onnistuisi täällä :D

   Poista
 13. Kerrankin mulla on samanlainen istunta, kun blogiin laitettujen kuvien ratsastajalla! Wau ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, rentoushan on stten ihan omaa luokkaansa, tosin voisi luulla että tuollaisessa pään heilutuksessa tulisi jo paha olo :D

   Poista
 14. Vautsi, en voi lopettaa nauramista ! Kuin ihana postaus <3

  VastaaPoista
 15. Ihan huippu demo! Tuolta omakin ratsastus välillä tuppaa näyttämään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo, sama täällä :D Yhtä pitkät jalat ja silleen ;)

   Poista
 16. Ensimmäinen näistä viikkohaastepostauksista josta voi oppia, et sä turhaan open hommia tee! Vahva pläjäys teoriaa ja huumoria toimii aina!

  VastaaPoista
 17. En kestä, nauroin itseni tärviölle Puhin laukatessa. Kiitos Jilla :D :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voivoi, toivottavasti olet selvinnyt jo tärviöstä :D

   Poista
 18. Hahhaha mahtavaa ;DDD nauran vedet silmissä tolle Puhille x)

  VastaaPoista
 19. Onks toi Puh uusi TInderlöytö;)
  Aika helmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, ei sentään, ei mulle hei mikään puolen hehtaarin mies riitä ... :'''DD Tämä on lainassa sisarelta ;)

   Poista
  2. Menisit Jilla "Aatami etsii Eevaa" ohjelmaan, niin eiköhän sit tärppäis? :D <3 Asiasta kolmanteen, oon aivan koukussa siihen ohjelmaan... :)

   Poista
  3. Hei apua, en todellakaan :D Ts jos vaatteet päälläkään ei kelpaa, niin miten sitten alasti ... Niin, ja minähän puhun nyt niistä toisista osapuolista :'''D Vitsi vitsi. Mutta en todella :D

   Poista
 20. Haha! Ihana postaus. Sinulta ei kyllä ideat lopu kesken! Mahtavaa Jilla <3

  VastaaPoista
 21. Huippu!
  Juokseeko Torsten sun ympärillä ilman liinaa noin nätisti? Sietää hienosti tuon heiluvan Nallen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aina mä juoksuttelen ilman liinoja jos kentällä ei ole muita, Torsten toimii siinä hienosti ja kuuntelee ääntä hyvin :) Ja olin muuten ihan yllättynyt siitä, miten hienosti se oli tuon nallen kanssa, koska tallissa piti hetki antaa sen haistella sitä ennen kuin antoi laittaa rentona selkään :))

   Poista
 22. Voi vitsit! Tää on niin hyvä! Nauroin kun katoin videota :DDD Hauska, hih!! Miten keksitkin kaikkea?? :D

  VastaaPoista
 23. Ei apua vähän ihana! :D Voi vitsi oon muutenkin tykästynyt sun blogiin tosi paljon!

  VastaaPoista
 24. Mä en kestä tuota videota :DDDD ei siinä kuule muuten istuntaa katottu ku täysillä moshaavaa päätä. Huhhuh, kiitos tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä itsellää tollasestaa jo laatta lentäisi ... Yök :D

   Poista
 25. Voi ei miten mahtava postaus :D Hyvin kirjoitettu & ihania kuvia, jotenkin etäisesti tuntuu siltä että oma ratsastuskin näyttää silloin tällöin tuolta :D

  http://perfect-pony.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 26. En oo varmaan ikinä nauranut niin paljon mitä tuota videota katsellessa😂😂! Nää sun postaukset on aina niin ihanan piristäviä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos :)) Olen sanaton näistä kaikista mahtikommenteista! :)

   Poista
 27. Juma sun juttujasi :D
  Arvaapa vetelenkö kaksipuoleista jesaria omiin ratsastuspöksyihin kun seuraavan kerran kampean satulaan? No kyllä!!

  Kiitos viikon parhaasta blogipostauksesta!

  VastaaPoista
 28. PeeÄäs:
  ja siitä tykkäsin, ettet lähtenyt sille turhalle itseruoskintalinjalle. Tämä jos mikä oli painavaa asiaa positiivisella vahvisteella. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mä vedän kans teipit kiinni seuraavalle hyppykerralle :D Ehkä ne muistuttais siellä ettei tarvitse sukeltaa niin korkealta ;)

   Ja joo. Kyllä täällä jo kaikki ridakuvia katselleet tietää mun ongelmat, niitä on ihan turha puida enempää ;)

   Poista
 29. Ei hitto mä kuolen nauruun !! Ihana Puh ♥ Nuutinkin selässä on joskus aikojen alussa vieraillut eräs pehmoapina, mutta video sen menosta on varmaan aikoja sitten jäänyt matkasta ja kadonnut minne lie bittiavaruuteen... :( Ehkä pitää näin teidän innostamananne ottaa joku päivä uusiksi !

  P.S. Täyttä asiaa koko postaus ! Liittäisin tähän sen clapping hands emojin jos suinkin vain voisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuutti oli varmaan tosi tärkeänä apina selässä :DD Hahhah, niin nään sen sielunisilmin .... :D

   Poista
 30. Voi olla että Puhin Nallen keskivartalon hallinnassa on jotain pieniä puutteita, mutta asenteessa ei sitten mitään!
  Hymyssä suin ilman yhtään sitkua ja mutkua ja eikua. Nallesta olisi monelle oppia otettavaksi.

  Mitä valokuviin tulee niin niillä voi todella kertoa kaiken minkä haluaa. Hyvässä ja pahassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nalle ei tosissaan kiertele, joskin ehkä vähän kaartelee :))

   Poista
 31. Voi ei niin ihania kuvia taas kerran!<3

  VastaaPoista
 32. Blogeja ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen, jokainen bloggaa omalla osaamisalueellaan parhaan kykynsä mukaan, mutta onhan tämä blogisi ihan käsittämättömän muuntautumiskykyinen ja mistä nämä upeat ja monipuoliset ideat ja heittäytyminen kumpuaa? Kun kyllästyt koulumaailmaan hankkiudu luovempiin hommiin, mainosmarkkinoilla olisi ideoillesi käyttöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Tosin kyllä melko hitaassa tahdissa tulisi mainoksia julki jos mun varaan ne jätettäis ;)) (Ehkä se olis vaan hyvä, vähemmän mainoksia telkkariin kiitos! :D)

   Poista
 33. Voi ei tuo video! :D :D Niin hyvä ja kuvat ja teksti myös! :)

  VastaaPoista
 34. Puhin laukkaistunta on kyllä huippu! :'D Sun postausideat on aina niin kekseliäitä ettei voi kun ihailla, jatka samaan malliin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, joskus sitä onnistuu :) Kiitos!

   Poista
 35. Kyl mää vaan niimpal nauraa sain tol videol :D tänk juu veri meni!

  VastaaPoista
 36. <3 Ootte niin ihana koko tiimi. Kiva että sait vieraita. Taidan näyttää lapsille illalla, kun nyt töissä taas eksyin tänne. :) -Emmy-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emmy :) Toivottavasti lapsia nauratti :))

   Poista
 37. Hahah ihana!! Just tälläset postaukset piristää päivää tosi paljon, niin kivan erilaisia :)

  VastaaPoista
 38. päivän naurut, kiitos! mahtavia kuvia ja päivän piristys :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kun tulit jättämään kommentin :D

   Poista
 39. Aivan mahtava postaus! :D Toi video oli jotenkin todella hellyyttävä ja älyttömän hauska samalla, kiitos näistä nauruista! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, en kyllä ajatellut että Nalle Puh saisi tällaisen huomion osakseen :DD

   Poista
 40. Ei vitsi! :D jotain niin söpöä! :33

  VastaaPoista
 41. Hahaha tää postaus oli kyllä ihan loistava, nyt vasta pääsin/muistin lukea. :D Nauroin kippurassa. Onneksi oli työhuone tyhjä :'D Muistui mieleen se video jossa on heiluva nukke "kouluttajaratsastajana". Nauroin sille vedet silmissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos Rosse :) Joo, mäkin muistan sen videon!

   Poista
 42. Haha ihana postaus! Vähän myöhässä oon, mutta eikai se haittaa. :DD Nauroin vedet silmissä tuolle videolle...! :'D

  VastaaPoista
 43. Puh oli niin ihana 💖katoin tuon vidwon varmaan 3000 kertaa.Puh oli niin söpö 😻💕💞 lisää tämmösiä👍

  VastaaPoista