sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Kotitallin toinen kvartaali

Kotitallin kustannukset huhtikuusta kesäkuuhun


Melkein jo unohdin, että on aika ynnätä toisen kvartaalin hevoskuluja yhteen. Ajattelin jopa, että ei tässä mitään eroa edelliseen kvartaaliin ole, muutakuin laitumen perustus jota lukuunottamatta summat ovat siis varmasti hyvin pitkälle samanlaisia. Ja miten sitten kävikään...

Toisen kvartaalin kulut kotitallissa ilman omaa kenttää tai muita mukavuuksia minishetlanninponin ja suomenhevosen kanssa

Peikko ja kehäkukkameri

Heinä. Jo tässä kohtaa ylitettiin ensimmäisen kvartaalin kulut. Heinää kului enemmän, koska en ymmärtänyt että toukokuussa voi tulla 25 asteen helle jolloin paalit eivät tietysti puolentoista hevosen käytössä säily. Yhdestä kolmensadan kilon paalista meni pilalle ainakin kaksi kolmasosaa. Sittemmin olen ymmärtänyt levittää koko paalin auki lavojen päälle eikä hävikkiä ole enää syntynyt. 
Heinä kustantaa 0,20e/kg eli kolmelta kuukaudelta 300 euroa. 

Turve, no tässäkin mentiin yli ja reipaasti. Meillä on käytössä irtoturve, paitsi kun se loppui keväällä ja jouduimme ostamaan pussiturvetta vajaa kaksi kuukautta. Se on sitten pirunkallista lystiä se, turvekulut 3 kk ajalta 135 euroa. 

Sähkö; maksimissaan kolmekymppiä hevosten osalta (ei tarkkaa erittelyä kun sama sähkölasku tulee koko tilalle, noin 60 euroa kuukaudessa.). Ihana, ihana valoisuus! Aurinkokeräin on lämmittänyt käyttövedet myös hevosten pesujen osalta ja kuivat kelit ovat taanneet, ettei loimia ole tarvinnut öljypuhaltimella kuivatella.

Koska meillä ei ole omaa kenttää, mutta mahtavat maastot ja iso kenttä muutaman sadan metrin päässä meidän pihasta, tulee kuluihin lisätä kenttävuokra, hieman alle sata euroa kolmelta kuukaudelta. Näillä hinnoilla meidän ei koskaan kannatakaan tehdä omaa kenttää enkä lähtökohtaisesti haluaisi vähäistä laidunmaata uhrata kentälle. Toki jos vuokrakenttä ei olisi lähellä, tulisi miettiä muita ratkaisuja.

Jokapäiväisten peruskustannusten hinta yhteensä 525e/3 kk. Ihan järkevää. Kevääseen osuu tiettyjä pakollisia muita toimia, kuten lantalan tyhjennys. Levitimme turvelannan omaan peltoon ennen sen muokkausta, mutta meidän traktorilla sitä ei pystynyt siirtämään lantalasta pellolle. Vuokrattiin avantti viikonlopuksi, hinta 200 euroa. Koneella tehtiin toki muitakin töitä pihalla, mutta sen vuokraus oli pakollista joten se menee hevosten kustannuksiin. 

Meillä on pieni, hieman alle hehtaarin pelto joka muokattiin alkukesästä laitumeksi. Välineistöä ei ole omasta takaa mutta naapurista tuli ammattilainen hätiin. Laitumen perustus ei toivottavasti ole kuin kerran kymmenessä vuodessa edessä ja tulevina kesinä heinäsäästöä ajatellen laidun maksaa itsensä takaisin vuosien saatossa (ja toki kaikki voi paremmin kun saa elää laitumella!). Perustamissumma siementen, lannoitteen ja työn kanssa oli 590 euroa. Suhteellisen suuri kuluerä, etenkin kun näin kuivalla on todennäköisesti osa siemenistä kuollut ja laidun näyttää tällä hetkellä rikkaruohopellolta eikä sinne taida hyvällä tahdollakaan olla hevosilla tänä kesänä mitään asiaa. Ensi kesää odotellessa. 

Aitatavaraa lähinnä tarhaa varten mutta parisataa metriä leveää nauhaa taisi jäädä tulevalle laitumellekin oli pakko tilata, yhteensä 130 euroa.

Vielä tässä vaiheessa summa on kohtuullinen, mutta sitten siihen lisätään yksi 500 euroa syksyllä tarhan viereen kasatusta savimaasta, joka siis tarhan pohjasta raavittiin, ja joka nyt vihdoin saatiin tontilta pois. Savimaa ei ole kovin haluttua tavaraa ;D Enkä kehtaa edes sanoa, että vasta jälkikäteen tajusin tarvitsevani vähän savimaata alas omalle pellolle. Niistä 30 kuormasta mitä pihasta rekalla lähti, olisi muutama kärryllinen varmaan uponnut ihan omalle maalle. Hehheh. 

Tällaiset yksittäiset kuluerät yhteensä 1220 euroa. 

Sitten päästään niihin laskuihin jotka täysihoidossakin olisi vuokran päälle maksettava, lisärehuja ja örkkimyrkkyjä, pakollisia varustehankintoja kuten uusi piiska Torstenille ja aurinkovarjo Peikolle, kaikki yhteensä about parisataa euroa, hieman alakanttiin arvioituna. Kengityskulut 110 euroa Torstenin osalta eikä onneksi yhtään eläinlääkärilaskua. 

Yhteensä kaikki hevosten kulut toiselta kvartaalilta 2285 euroa. Että oli siinä hiuksen hieno ero ensimmäisen kvartaalin kuluihin, reilu tuhat euroa heittoa. Onneksi summa sisältää näitä tällaisia kertamaksuja, että voi edes jollain perustella miehelle, että miten se hevosen pito olikaan halvempaa kotona kuin vieraissa ;) Eipä sillä että tätä enää pois vaihtaisi. Aamulla kenttätyöskentelyä ohjasajaen Clancyn kanssa, Peikko on nauttinut hetken puutarhassa poolin täytön ohella ja seuraavaksi Torstenin kanssa maastoon. Saadaan T seuraan fillarin selässä - kesäsunnuntai parhaimmillaan ❤️

2 kommenttia: