maanantai 21. lokakuuta 2019

Lihaton lokakuu

Voiton puolella ollaan! Sanoo mun mies, kun 2/3 osaa lihatonta lokakuuta on takana. 


Viime aikainen ilmastoahdistus ja siskon vegaaninen ruokavalio kannustivat liittymään lihattomaan lokakuuhun. Ihan täysin vegaaniseen kuukauteen en uskaltanut mukaan, puhumattakaan siitä että  olisin saanut Teemua huijattua messiin, mutta lihaton kuukausi, se ei tuntunut liian haastavalta. 

Ilmasto ja eettisyys, siinä syyt miksi itse haluaisin vähentää ja jättää lihan lautaselta pois. Pidän hyvästä ruuasta ja siihen on aina kuulunut myös hyvin valmistettu ja laadukas, kotimainen luomu tai lähitilalta tullut liha, sitä ei käy kieltäminen. Ja kabanossi, sitäkin on jääkaapista löytynyt. 





Töissä en kuitenkaan juuri koskaan syö lihaa vaan lähinnä puuroja tai juustoleipiä ja hedelmiä, joten ainoastaan kotiruoka aiheutti alkuun päänvaivaa. Teemu ei syö minkäänlaisia juustoja, joten herkulliset feta ja vuohenjuustoruuat sai unohtaa heti alkuunsa. Aloitimme kuun ensimmäisen päivän kunnianhimoisesti pyörittelemällä "liha"pullia kasvispohjaisesta valmisteesta perunamuusin ja kermakastikkeen seuraksi. Hommahan meni aivan pipariksi ja söimme lopulta annokset muusia, pullien jäädessä kiinni paistinpannuun joka kerta kun niitä käänteli. Maku ei myöskään päätä huimannut ja siinä vaiheessa oltiin molemmat vähän sitä mieltä, että tässä kuussa tulee perunan menekki kasvamaan. (Ei toki kovin vaarallista, sillä pidän perunasta ja sen monista mahdollisuuksista.)

Onneksi olimme väärässä. Ensimmäisen katastrofi-illallisen jälkeen ei mikään enää tuntunut pahalta. Tässä muutamia tekemiäni huomioita, kun lähtee muuttamaan ruokavalioita lihaisasta lihattomaksi. 

* Jos ei syö lihaeineksiä, ei kasviseinekset maistu todennäköisesti yhtään paremmalta.
* Jos ei tykkää kaikista maailman liharuuista, ei välttämättä pidä kaikista maailman kasvisruuistakaan. Kokeilemalla selviää lempparit!
* Omat vahvat ennakkoluulot kannattaa heittää menemään, sillä tällaisessa kokeilussa ne saa viimeistään kyytiä. Jos on aina sanonut että soija on pahaa, muttei ole koskaan maistanut sitä, saattaa yllättyä.
* Kasvisvaihtoehtojen kokeileminen ravintoloissa kannattaa! Intialainen, ei sytyttänyt, kiinalainen - nam! Myös mäkkäristä ja hesestä saa kelpo kasvissapuskaa. Hesen kasvistortilla sai erikoismaininnan, kun sain viestiä Teemulta: En itsekään usko että kirjoitan näin, mutta piti tarkistaa, että syönkö kana- vai kasvistortillaa. 
*Jos haluaa syödä kunnon lihattoman burgerin, suosittelemme Beyond Burgeria. Muut vastaavat tuotteet eivät mielestäni yllä samalle tasolle - nämä menisivät melkein lihasta. Tietysti makuasioista ei voi kiistellä!






Olemme kokeilleet jo melkein kaikkia "korvikkeita" mitä perusruokakaupoista saa, kuten mifut, nyhtökauran, murun... Sekä jauhismifu että nyhtökaura pääsivät jatkoon ihan maukkaana peruskaurana, molempia on helppo käyttää pastakastikkeessa ja vaikka tortilloissa. Kasvispohjainen "kebab", Vöner, on kuulemma parempaa kuin moni lihaversion kebab. Falafelit sen sijaan aiheuttivat pienimuotoisen pettymyksen - aika kuivia! 
Kevätkääryleet, pinaattiletut ja-keitto, puurot, kasvissosekeitot - siinä nopeita ja hyviä kasvisruokia. 

Kuvien kaalilaatikko oli elämäni ensimmäinen, eikä valitettavasti kovin kummoinen. Sen sijaan tätä kirjoittaessani nautiskelin aivan täydellistä meksikolaista papupataa. Maut ovat vain parantuneet eilisestä - ja tällaiset padat sopivat muuten just eikä melkein viileisiin ja pimeisiin syysiltoihin. Resepti oli ihan K-ruuan sivuilta, joskin lisäsin mukaan yhden limen mehun, tuoreita tomaatteja ja tarjoillessa päälle turkkilaista jogurttia. Superherkkua!

Olemme siis löytäneet monia hyviä kasvisruokasuosikkeja käytettäväksi myös lokakuun jälkeen. Ja ihan samalla tavalla kuin liharuuissa joutuu etsimään oikeaa reseptiä, ei kasvisruokienkaan parhaat reseptit tipahda tosta noin vaan nenän eteen. Vai pitäisikö kokeilla? Mielelläni kuulisin myös muiden lemppareita kasvisruuissa - mulla on vielä kymmenen päivää aikaa näyttää talon miehelle, miten herkullisia kasvisruuat on...! Tällä viikolla ruokalistalla on ainakin kukkakaalicurrya - ja varmaan vähän pikaruokaloita loppuviikosta :) 


Epäilemättä talon miehistä lihattomasta lokakuusta on kärsinyt kaikista eniten Basse. Siis mitä ruokaa tämä tällainen on, missä kunnon lihaleikkeleet?! ;P 

9 kommenttia:

  1. Härkis (varsinkin tesmex) on parasta tortilloissa! Lempiruokaa on nuudeliwokki tofulla :) Itse en ole vuosiin ostanu lihaa kotiin, mutta syön kyllä jos tarjotaan tai syön ulkona. Ehdottomuus ei sovi itselle, mutta kaikki vähentäminen on plussaa. Ihanaa kun kirjoitit aihneesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Härkis on munkin mielestä hyvä tortilloissa. Tofua en ole vielä uskaltanut itse tehdä! Maistoin kiinalaisessa tofua ja se oli hyvin tehtyä. Kuukausi olikin tosi lyhyt aika - hyvin jäi herkullisen oloisia reseptejä vielä loppuvuoden kokeiluihin :) Varmasti kirjoittelen aiheesta jatkossakin... :) Kiitos kommentistasi!

      Poista
  2. Kiva kokeilu teillä! Tässä mun ultimate lemppari syksyn kasviskeitto. Kestää hyvin myös pakastamista. https://jolie.fi/yellowmood/maailman-paras-linssikeitto/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvä kokeilu, jotenkin se edes kerran viikossa kasvisruun tekeminen on aina vaan lipsunut kun kaapissa on tod. näk ollut myös jotain lihaa tai sitten on menty hernekeitolla :D Linssikeitto on ehdottomasti listalla kokeiluun, sitä on niin moni suositellut! Kiitos reseptistäkin!

      Poista
  3. Linssikeitto on herkkua, sitä pitää vaan maustaa aika runsaasti kun ison keiton tekee. Meidän 5v poika on tosi äijä ja söisi ruuista pelkät lihat mutta hänellekin menee Härkis pastakastikkeessa ihan täydestä. Lidlin falafelit on parhaasta päästä, sellaiset jääkaappiversiot. Leipäjuustocurry on ihanaa mutta jos ei juusto käy... mies myös tekee kasviksista pannulla currylla maustaen erilaisia versioita, hyviä on. Kaalilaatikosta sen verran että Siken äidin kaalilaatikko on herkkua! En kyllä uskaltanu ekaa versiota tehdä lihattomana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja kiitos kommentistasi! Ihan mahtava idea tuo leipäjuusto - koska se on ainoa juusto mikä menee läpi! :D Täytyy varmaan kokeilla tuo kaalilaatikko vielä lihaversiona, kun kaalilaatikko nyt periaatteessa pitäisi olla oikein hyvää. Ja Lidlin falafelit ostoslistalle, kiitti vinkistä! :)

      Poista
  4. Ihanaa, että lihaton lokakuu innostaa ihmisiä tutustumaan kasvisruokiin! :) Kerrohan toki jos se saa siirtymään kokonaan lihattomaan loppuelämään. :D Itse olen vegaani, mutta kuten ensimmäinen kommentoija mainitsi, ymmärrän hyvin ettei "ehdottomuus" ole missään nimessä kaikkien juttu, eikä tarvitse ollakaan! Jos jonkun käyttöä haluaa vähentää, kannattaa ajatella luopumisen sijaan sitä että saa kaikkea uutta tilalle (on se sitten uusia ruokia, erilaisia elämyksiä, aikaa tms.). Itselläni ruokavalion vegaanius helpottaa arkea ja omaatuntoa, mutta tiedostan, että arvojensa mukaan vastuullisesti ja kestävästi voi syödä monella muullakin tavoin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Siina! :) Mä en aiemmin ole osallistunut lihattomaan enkä varmaan viisi vuotta sitten olisi osannut kuvitella, että voisin edes ajatella pelkäksi kasvissyöjäksi ryhtymistä. No en ihan vieläkään osaa - jäisin kaipaamaan grillimakkaraa, muutaman kerran vuodessa pihviä, itse tehtyjä lihapullia ja toisinaan pekonia - mutta muutama kerta kuukaudessa todennäköisesti riittäisi! Mä nostan kyllä hattua kaikille kasvissyöjille ja erityisesti vegaaneille. Olen pikku hiljaa kokeillut esim. kauramaitoja yms. mutta vielä en osaa luopua meijerituotannosta. Toivottavasti jonain päivänä. Aivan varmasti 20 vuoden päästä ruokateollisuus ja tottumukset on muuttuneet radikaalisti - toivottavasti ainakin!

      Poista
  5. Tasapainoilu eettisen, ekologisen, terveellisen ja maukkaan ruuan välillä on suuri haaste ainakn itselleni. Välillä on jopa vaikea tietää, mikä todella on esimerkiksi ekologista (Kaikki kasvisruaatkaan eivät sitä ole). Ihmisille eri osa-alueet painottuvat enemmän. Itselleni on maku on yksi tärkeimmistä tekijöistä, ja senpä takia kasvisruokaa ei tule syötyä kuin se pari kertaa viikossa. Vielä kahdenkaan vuoden jälkeen en ole onnistunut löytämään erityisen maukkaita reseptejä, jotka peittoaisivat ihaversiot. Muutama kelpo resepti on kuitenkin löytynyt kuten pinaattiletut, pinaattikeitto ja kasvisteriyaki.

    VastaaPoista