keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Jännityksestä toiseen



Tilakauppojen jälkeen ei enää ole tarvinnut jännittää. Yhden viikonlopun ajaksi laitettiin aivot narikkaan ja nautittiin olosta, merestä, viinistä ja perheistä. Hurjasta määrästä onnitteluita - kiitos teillekin! Aika harva tiesi, että löysimme kotimme sen ensimmäisessä näytössä mutta siitä päivästä piti odotella melkein puolisentoista kuukautta, ennenkuin koti sana oli lopulta totta.
Jännitys sen sijaan palasi heti rentoiluviikonlopun jälkeen takaisin. Omaan kotiin pääsemme muuttamaan suoraan ilman remontteja ja vähäisten huonekalujemme ansiosta siitä tulee maailman nopein muutto, mutta mites se Torstenin koti.
Lähteäkö rakentamaan talvea vasten varsinaista tallia vai väsääkö kakkosnelosesta väliaikaiseksi ratkaisuksi vanhaan navettaan pari karsinaa tai pitäisikö ottaa pihaan kuitenkin siirtotalli ja siihen yksi ihana pikkuponi Torstenille painikaveriksi. Ja minkälaisessa tarhassa ne sitten hengaisi sen aikaa kun muut käy töissä? Sattumalta käveltiin yhdellä iltalenkillä maapohjaisen tarhan ohi ja sen enempää ei tarvinnut Tlle selittää, miksi rahaa tullaan upottamaan maahan. Kesäaikaan kun rakentaisi, ei kahisevaa tarvitsisi upottaa maa-aineksiin läheskään niin paljon kuin näin syksyllä rakentaessa, se on selvää.

Ja jos sitä vielä malttaisi pitää Torstenia vieraalla rakennusprojektin ajan, niin rakentaako kaksi, neljä vai kahdeksan karsinaa. Kuinka hoitaa lämmitys ja tuuletus jotta talli-ilma pysyisi kuivana ja raikkaana, millä tavoin pystyisi hyödyntää lantalan lämpöä ja minkälaiset heinäautomaatit olisivat parhaat.
Jos jotain tässä projektissa olen päättänyt, niin Torsten on jo omat messinkinupit karsinaansa ansainnut, käytävän lattiaksi tulee kaunis tiili ja jokaiseen karsinaan tulee ulos avattavat ikkunat. Tärkeimmät asiat on siis jo suunniteltu ;)




Noin muuten arki rullaa varsin tavallisesti. Laidunkausi loppui virallisesti tänään, höh, intiaanikesääkin kun sääherrat lupailevat. Ja sitten on tehty töitä ja töitä, Torsten on viimeisen kranion jälkeen liikkunut paremmin ja nyt ollaan keskitytty oikein tosi hyödyllisiin ja tylsiin jumppatuokioihin. Tänään harjoituksena oli pohkeenväistön sisällä tehdyt siirtymiset askellajien välillä - nappasin treenivinkin itse Kyralta, tosin ihan netistä (täältä), koska viimeisin klinikka meni omalta osaltani vähän ohi. Ajatuksen olivat muualla, jos niin voi sanoa :D Ensi kerralla sitten. Torstenin (onneksi poissa pysytelleen) mysteeriontumisen vuoksi iilimatohoito toteutetaan kuitenkin varmuuden varalta, jahka aikataulut natsaavat.

Myöhäisiltaan huutonaurua ilmeratsastuksesta. Mutta poni on hieno!












Että kaikenlaista sitä onkin tällä hetkellä mielessä - päällimmäisenä kuitenkin huikea onnellisuus ja ihan yhtä huikea jännitys ja stressi kuinka rakentaa täydelliselle ponille arvoisensa näköisen kodin.
Valitettavasti hetki vielä menee, ennenkuin pääsen sen kummemmin avaamaan ovia ihanaan kotiimme - enpä varmaan koskaan ole odottanut lokakuuta näin paljon elämässäni! ;)

33 kommenttia:

  1. Ihan vaan pari kokemuksen opettamaa juttua, saat varmasti tukuttain neuvoja ja ohjeita ja mielipiteitä mutta minäpä avaan pelin.

    Pidä hevonen talven yli siellä missä se nyt on. Ota laidunkauden alussa kotiin jonkun kaverin kanssa. Sinulla on koko talvi aikaa suunnitella ja miettiä ja kysellä tarjouksia ja metsästää materiaalia ja ja ja. Vietä aikaa siinä tilassa johon talli tulee ja anna ajatusten tulla ja mennä. Piirrä välillä ruutupaperille ideoita.

    Ajattele lähtökohdaksi sitä, että _kenen tahansa, missä tilanteessa tahansa_ pitää saada hevoset tarvittaessa nopeasti ja turvallisesti tallista tarhaan. Tulee sekin päivä kun sinulla on kuumetta saman verran kuin ulkona pakkasasteita ja kinttu kipsissä. Tallin pitää olla helppokulkuinen ja väylien niin leveät, että ne voi aurata. Vaikka etelän lumimäärät on melko helposti arvattavissa, on silti syytä miettiä tallipihan toimivuutta myös silloin kun on metri lunta.

    Mieti miten saat 'vie mennessäs, tuo tullessas' -idean toimimaan talliarjessa. Mulla on esimerkiksi kulku talliosastoon heinävaraston läpi, aamulla nappaan ensimmäistä hevosta viedessäni heinäkassin mukaan. Samassa osastossa on kuivikepaalit, kun vien lannat lavalle (joka tallin nurkalla), voin poistullessa napata kottariin kuivikepaalin ja kurvata takaisin karsinaan.

    Tuo osastoiminen on toimiva systeemi, samoin liukuovet, ne säästävät käytävätilaa.

    Ja kyllä, tiililattia tulee joskus meillekin, optio sille on.
    Hyvä siitä tulee, käytä talvi miettimiseen ja suunnitteluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just näitä mä kaipaan, neuvoja! Ja itse asiassa pitäisi kysellä kaikilta tallin rakentaneilta, että mitä tekisit toisin?

      Onneksi on vuosien saatossa tullut tehtyä niin monessa tallissa tallia että tuo vie mennessäs, tuo tullessas-idea on ihan must have. Eihän missään muussa ole järkeä :D

      Suurimmat tänka påt on varmaan just noissa lämmitys ja lantala-jutuissa. T olisi koneellistamassa aivan kaiken - no karsinat siivoon kyllä jatkossakin ihan itse ihan vaan talikolla enkä edes sähköisellä sellaisella kun se ei oo mun makuun - mutta muuten pitäisi tehdä sellaisia järkeviä ratkaisuja millä pystyisi vähän vähentämään työtä tai ainakin säästämään sähkölaskussa.

      Mutta katsotaan, en usko että maltan olla ottamatta Torstenia kotiin väliaikaistilaankaan, kun toisaalta juurikin suunnitteluun haluaisi käyttää huolella aikaa ettei tulisi huteja.
      Hullulta se tuntuisi käydä vieraalla siivoamassa oman ponin karsina ja tarha ja tehdä tallivuoroja kun niitä voisi tehdä poistumatta kotipihalta ;D

      Poista
    2. No jos minulta kysyt, mitä tekisin toisin?
      Suoraan sanoen, en oikeastaan mitään. Sain erittäin toimivan, valoisan ja kodikkaan tallin. Projekti on ihan finanssipoliittisista syistä jaksotettu monelle vuodelle. Tänä vuonna uudelleenpaneloidaan tallin pääty ja ehkä jopa kaivetaan etupihaa auki niin, että heinävaraston pariovet saa tuskatta auki myös silloin kun on tuiskuttanut lunta.

      Kuivatustila on hurjan tärkeä, etenkin kun ne etelän talvet ovat yleensä vesisadetta lokakuusta maaliskuulle.

      Pidän itsestäänselvänä ilmanvaihto, vesi, valaistus ja varastotila-asioita, reittien esteettömyyttä ja sitä, että se mitä tehdään, tehdään kunnolla ja kestämään. Nättiäkin pitää olla.

      Pihatto meillä ei ole ollut ratkaisuvaihtoehtona koskaan, sillä minun mielestäni toimiva pihatto vaatii paljon tilaa ja kalustoa jolla se pidetään kunnossa. Muuten pihatto näyttää valitettavan usein valtavalta mutalammikolta.
      En halunnut "uhrata" tilan pinta-alasta suurinta osaa hevosille, etenkin kun tarjolla olisi vain peltoa, ei vaihtelevaa metsätarhaa. Nyt kenttä, iso tarha ja kaikki muut toiminnot ovat näppärästi tallinpihalta saavutettavissa.

      Ilmanvaihdosta sen verran, että huippuimuri on ollut todella toimiva. Se on päällä oikeastaan vain kaikkein märimmillä keleillä. Tallikorkeus on meillä liki 4 m, ilma kiertää ja vaihtuu myös seinissä olevien ilmanvaihtokaukaloiden kautta. En ole vielä käyttänyt minkäänlaista lisälämmitintä edes kovimmilla pakkasilla mutta ilmalämpöpumppu on suunnitelmissa hankkia hevosten osastoon.

      Minulla on varsin vahva käsitys, että tiedät mitä et talliisi missään nimessä tahdo ja minkä taas tiedät toimivaksi. Hyvä siitä tulee ;-)

      Poista
    3. No juu, kaikilta ihan yleisesti ajattelin :)

      Ja tiedän että siitä tulee hyvä :D mutta just noi itsestäänselvät asiat kuten ilmanvaihto on niin monessa tallissa Hmm, ei niin tehokkaita - tai että hyvä on laaja käsite - siksi mielenkiintoista tietää mitkä oikeasti toimivia ratkaisuja. Meillä myös tallinkorkeus 4 m, ja juuri tuo lämmitys puoli mietityttää. Vähän pähkäiltiin lantalan alle putkia joissa kiertäisi vesi ja pakkasneste ja ne kiertäisi sitten tallissa ja lämpimissä tiloissa, ei varmasti riitä ainoaksi lämmönlähteeksi mutta osittain, silloin sähköä kuluisi vain sen veden kierrättämiseen. Mutta sellaisen kannattavaksi saaminen vaatisi viisi hevosta, että tiedä sitten onko meillä kannattavaa.

      Mutta jaksatko vielä kertoa, mikä teillä lämpötila tallissa pahimmilla pakkasilla, jos ei millään tarvitse lämmittää? Minkälainen eristys? Vesiputket ei jäädy? Ei ole tarkoitus tehdä mitään liian lämmintä tallia, pääasia ettei pakkaselle mene, kun hevoset kuitenkin ulkona suurimman osan päivästä. (Ja tokihan kovimmilla pakkasilla tulevat sitten sisälle, jos alkaa näyttää siltä että talli jäätyy tai hevoset jäätyy, joskin jälkimmäiseen vaaditaan jo aika kovat paukkupakkaset.)

      Ja pihastosta olen muuten ihan samaa mieltä, en halua yhtä ainoaa mutalammikkoa meille. Paitsi ehkä ekaksi talveksi 😂 Ai kamalaa. Koska en siis malttanut odottaa vaan ostin siirtotallin perjantaina 😅 Kompromissi number one ennenkuin ollaan edes muutettu... 😅

      Poista
    4. Minullahan on ns. kylmä talli joka on jaettu osastoihin niin, että hevoset ovat keskimmäisessä. Olenkohan yhteensä kymmenenä yönä kaikkina näinä vuosina loimittanut hepat yöksi, silloin oli illalla ulkona kiristyvä -31°. Silti aamulla oli vedet sulana. Päivällä toki menee hirmupakkasilla tallikin kylmäksi mutta minua se ei haittaa, sillä meillä on karsinoissa irroitettavat ämpärit ja talliin tulee vesi lämpimältä puolella kelautuvan letkun kautta. Samasta letkusta saan sitten vedet tarhaan ja kesällä laitumelle saakka.

      Olen kyllä päättänyt, että talliin asennetaan jonkinlainen lattialämmitys kun vesiboksi otetaan lopullisesti käyttöön. Ilmalämpöpumppukin on varmasti etelän kosteissa 'talvissa' harkinnan arvoinen vaihtoehto. Minusta ongelma ei niinkään ole kuiva kylmä kuin se inhottava kosteus joka ainakin etelässä on ihan normisettiä talvikuukausina.

      Siirtotalli on hyvä alku ;-)

      Ai niin, tein jo alussa itseni kanssa sopimuksen, että meillä on talvikaudella max. kaksi hevosta. En halua talveksi vieraita (laidunkausi ja tuttujen hepat on eri asia). Vaikka tallissa on lisäkarsinaoptio, olen pitänyt pääni kylmänä.

      Poista
  2. Mieti myös pihatto vaihtoehtoa. Tallin ja tallituvan lämmitykseen ilmalämpöpumppu, tai koko tilan lämmitykseen maalämpö. Kunta on sitten aika tarkka (kokemuksen syvällä rintaäänellä). Isommassa tallissa pitää olla lannan sijoituksesta suunnitelma, tarhojen etäisyys rajoasta on sitten 10m ja kentän 20m, tallirakennuksen 50m. Naapurien suostumuksella voi poiketa em. mitoista. Tallin vesiä ei saa päästää muualle kuin umpisäiliöön....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihattokin on käynyt mielessä, mutta ainakin vielä olen perinteisen tallin kannalla. Ja hyvähän se on että kunnat ovat tarkkoja, ei sitten synny putkinotkoja joka paikka rempallaan paikkoja, ainakaan niin paljon...

      Poista
  3. Maa-aineksissa et pääse säästämään, vaikka olisi kesä. Samat maathan siellä on kesät talvet. Vai mitä tarkoitit tällä maa-aineksissa säästämisellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyn sadekeleillä kun lähtee savimaata kaivamaan niin saa kaivaa aika paljon enemmän kuin kesällä, ja toki se kuoppa pitää jollain täyttääkin. Meillä ainakin tarkoitus tehdä niin iso tarha (abouttiarallaa 1500 neliöä) että on huomattavasti järkevämpi tehdä kesäkuivalla! Laitumelle pääsevät kyllä sitten tarhasta talvellakin, jos lunta tulee maahan :)

      Poista
    2. Niin no tietysti riippuu siitäkin mitä saven alla on. Tuota omaa peltoa jos lähtisin kaivamaan, niin saman verran ottaisin siitä kesälläkin ja siihen korvaavat täytteet. Onhan se kesällä kuiva, mutta miksi jättää sinne semmoinen kerros, mikä sitten myöhemmin olisi märkä, jolloin pintakaan ei välttämättä kuivu yhtä hyvin?

      Poista
    3. Meillä saven alla on lisää savea. Monta metriä. Mutta katsotaan millainen tarha näin tulee ja varmasti kovimman kulutuksen aluetta kaivellaan vähän enemmän. Märässä ei ole tarkoitus hevosia seisottaa :)

      Poista
    4. Eli saman verran joudut kaivamaan joka tapauksessa, oli kesä tai talvi. Saven päälle tulevat kerrokset ratkaisevat :)

      Poista
    5. Maatyöt kannattaa aina ajoittaa aikaan jolloin työstettävä alue ja ympäristö on kuivat. 30% taloudellisempaa näin, mutta sen ilmeisesti jo tiesit. Mukava seurata tätä projektia.

      Poista
    6. Juu, kiitos tästä, näin ajattelenkin että syksystä eteenpäin on kaikista huonoin aika ryhtyä tekemään maansiirtotöitä :) Kesällä kaikki on helpompaa!

      Poista
  4. On teillä ollut Tn kanssa pitkä 1,5 kuukautta odottaa unelman toteutumista! Mutta taas tuli todistettua että hyvää kannattaa odottaa. 😊

    Torsten näyttää taas letkeämmältä, omalta itseltään. Ihanaa! 😊

    Tallin rakentamisesta ei valitettavasti (vielä - saahan sitä unelmoida!) ole kokemusta mutta vaistoni on kyllä tuon talven yli odottamisen kannalla. Tärkeimmät yksityiskohdat ovat jo mietittyinä ja tuosta on hyvä jatkaa.

    Pihatto tuli jo puheeksi. Voin suositella lämpimästi Johanna Viitasen "Pihatto - jos hevonen saisi valita". Vaikka et pihattoon päätyisikään, saa tuosta kirjasta hyviä vinkkejä miten sisätallissakin voi soveltaa pihaton parhaita ominaisuuksia. Itseäni kiehtoo myös Paddock Paradise -konsepti josta löytyy Suomestakin esimerkkejä.

    Tutki, mieti, luonnostele, kysele - ja fiilistele itse tilaa. Seuraa omaa sisäistä ääntäsi. Anna itsellesi aikaa. En tunne alaa mutta kai ainakin suurimmilta toimittajilta saa myös suunnitteluapua? Tarjousten kysyminen ja materiaalihintoinen vertailu säästää rahaa joka on "palkkio" tähän käytetystä ajasta. Työni kautta olen kuullut mm. remonttiprojektista jossa paras tekijä,ammattitaitoinen puuseppä tuli halvemmaksi vaikka tuli pidemmän matkan takaa ja laskutti luonnollisesti matkakulutkin.

    Ymmärrän toki että haluaisit Torstenin pian omaan pihaan. Punnitse plussat ja miinukset! Anna jännityksen kipristellä mahassa - se on merkki siitä, että olet tekemässä jotakin suurta ja tärkeää. Nauti tästä ajasta!

    Mukavaa viikon jatkoa!
    Maarit L. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, ja niin vaan tuntuvat nämä viimeiset viikot ennen muuttoa viiiielä pidemmiltä :D

      Joo, tälle kannalle alamme pikkuhiljaa kääntymään, eli talven yli suunnitellaan huolella ja sitten kevään korvilla aloitamme huhkimisen. Kiitos kirjavinkistä, tuntuu että joka sivustolta/kirjasta saa lisää tietoa ja erilaisia näkökulmia, asiat kun voi tehdä niin monella tapaa eikä ole olemassa vain yhtä ja oikeaa vaihtoehtoa...

      Kilpailutus tehdään varmasti kaikelle mille pystyy ja vaikka paljon pystymme itsekin tekemään niin jotkut hommat on parempi suosiolla jättää ammattilaiselle. Kiitos ajatuksia herättävästä kommentista, sopivasti fiilistä ja maalaisjärkeä niin tästä tulee hieno!! :)

      Poista
  5. Muutama vinkki täältäkin:)
    - tilavat kulkuväylät + ovet
    - hyvät kulkuväylät mm. lantalaan ja tarhoihin (monien kynnysten yli tai mutaliejussa/umpihangessa kottareiden lykkiminen alkaa jossain vaiheessa ärsyttää)
    - muutenkin mahdollisimman vähän kynnyksiä, jos tarkoitus on kulkea kottareiden kanssa (ne heinät ja paskat tippuu aina)
    - lyhyet etäisyydet, jos vain mahdollista (kesällä ihan kiva lykkiä sitä paskakottaria 100 m mutta talvella ottaa aivoon:))
    - valaistus! Valoja ei voi koskaan olla liikaa. Plussaa, jos saa valaistua tiet myös tarhoille ja kentälle mutta ainakin lantalaan, rehuvarastoon, kentälle ja tallin edustalle hyvät valot
    - loimien kuivatusratkaisu
    - vesikarsina tai missä saa tarvittaessa edes pahimpaan muta-aikaan pestyä jalat.
    - tarhan pohjat, jos vaan on mahdollista panostaa
    - ei mitään virityksiä ja väliaikaisratkaisuja mallia paalinnaru! Muutenkin kannattaa miettiä, että mikä on toimiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä!

      Olen ollut onnekas siinä mielessä, että vuosien saatossa olen saanut tehdä tallia milloin missäkin joten tässä projektissa aivan takuuvarmasti mietitään kaikki asiat niin hevosten kuin ihmistenkin hyvinvoinnin kannalta. Juuri tuo tuiskussa ja tuulessa kottikärryjen kanssa pitkät matkat ravaaminen is so last season, sitä yritetään välttää viimeiseen asti ;D Ja pimeys, mikään ei ole inhottavampaa kuin heikko valaistus. Ja lupaan, että paalinnaruja ei sitten ainakaan lopullisessa tallirakennuksessa tulla näkemään muuta kuin heinien ympärillä!

      Poista
  6. Omalla must-have -listalla on
    - lämmin vesi ympäri vuoden (pesupaikka)
    - lämmin varustetila
    - kuivatustila
    - valoisa
    - kunnon pohja tarhassa

    Mielenkiinnolla jään seuraamaan projektia, toivoen että siitä tulee juttua tännekin. Oman tallin rakennus alkanee ensi kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä, ehdottomasti tulossa ja tännekin varmasti koko projektista kirjoittelen, jahka päästään aloittamaan :) Voipi olla että myös meillä rakennus aloitetaan vasta ensi vuonna.

      Poista
  7. Kuulostaa kyllä niin jokaisen heppatytön unelmalta, en ehkä kestä! Innolla rakkenusprojekti-postauksia odotellen :D Itsellä ei ole kokemusta talleista rakentajan tai hevosenomistajan näkökulmasta, mutta muutama juttu on tullut laitettua merkille jo ratsastuskoululaisena ja yksäreiden liikuttajana. Käytävien leveys ja korkeus, valaistus niin sisällä kuin ulkona, pesupaikka, ilmaltaan kuivana pysyvät tilat, tarpeeksi kuivatustilaa, tallin loogisuus, paljon säilytystilaa järkevästi hyllytettynä/kaapitettuna, ovien määrä ja paikat, tarhojen pohjat ja sijainnit, sekä kentän koko, aidat ja pohja on sellaisia seikkoja, jotka tän hetken tallikokemusten perusteella tulee ekana mieleen. Se paikka on ihan teidän näköinen jo nyt, ja siitä tulee kyllä ihan super! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sitä tämä taitaa olla :) Noi on kyllä kaikki hyviä huomioita ja toivottavasti saadaan suunniteltua rakennukset ja tarhat ja mahdollisesti kenttäkin niin että on toimivaa, kulutusta kestävää ja tietysti myös omaa silmää miellyttävää. Kiitos kivasta kommentistasi!

      Poista
  8. Miksi ehdoton ei pihatolle? Ihan siis uteliaisuudesta kyselen, en mitenkään herneitä nokkaani vetänyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ehdoton ei enkä ajatellutkaan että kukaan vetäisi herneitä nenuun :D Ehkä mä olen vähän vanhanaikainen - ja sitten sen lauman joka siellä asuu pitäisi olla täydellinen. Että Into ja Torsten olisivat olleet super, mutta ketään muuta Torstenin tarhakavereista en ehkä olisi laittanut sen kanssa pihattoon - pakko antaa muille yö aikaa huilia Torstenin jutuista ;D Ja isompi lauma olisi tietysti paras ratkaisu, mutta mitä enemmän hevosia sitä vaikeampi löytää sopiva kombo.

      Sitten pihattoon pitäisi todennäköisesti tarjoilla käytännössä vapaa heinä ja vaikka Torsten siitä pitäisikin, sen vyötärönlinja ei. Ihan tällaisia käytännön seikkoja siis - talvisin jos oikein innostun treenaamaan (vaikka laukkatreeniä maastossa ;)), todennäköisesti klippaisin hevosen ja senkin sovittaminen pihattoelämään voi olla haastavampaa, vaikka loimet ovatkin hyvät ja muuten pitkää tarhausaikaa toivonkin.

      Mutta kuten sanottu, ei se ihan mahdoton ajatus olisi, jos pihaton puitteet olisivat hyvät (ja miksei sitten rakentaisi hyvää pihattoa jos aikoo hyvän tallin rakentaa...) ja lauma sopiva!

      Poista
    2. Eihän pihatto välttämättä tarkoita vapaata heinää, tai ei ainakaan niin että ruokailu tapahtuisi vain yhdessä pisteessä. Suosittelen tutustumaan paddock paradiseen tai aktiivipihattoon, niistä omat pihattoideat ja ajatukset ovat lähtöisin omalla twistillä sitten muokattuna :) mielestäni pihaton parhaita ominaisuuksia on saada hevonen liikkumaan (omasta tahdostaan) mikä pitää kyllä lihomisenkin kurissa varsinkin kun teillä on muutakin liikuntaa. Se tietenkin vaatii riittävästi tilaa ja oikeanlaista suunnittelua toteutuakseen... Lauma on tietysti myös tärkeä ja sellaisen etsintään varmasti tarvitaan monta kokeilua mutta veikkaan että niin tarvitaan karsinamallissakin, siinä vaan ehkä etsitään enemmän niitä laumaan sopivia ihmisiä ;)
      Mulla on ollut 2 omaa tallia - toki myös vain omat hevoset - ja nyt vihdoin saan toteuttaa unelmani pihatosta. Ensi keväänä alkaa rakentaminen, siihen asti saan rauhassa suunnitella <3

      Poista
  9. Jos haluat Torstenin kotiin talveksi, niin rakenna sille pihatto. Se toimii mukavasti säänsuojana kesälaitumellakin, eikä mikään estä silti rakentamasta sitä unelmien tallia omalle mussukalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Alunperin ajattelin, että jätän tuohon talliksi tulevaan rakennukseen joka tapauksessa "pihaton", vaikka yöksi hevoset tulevatkin talliin. Totesin kuitenkin, että se ei ole rakentamisen kannalta järkevää (hidastaa) ja erillisen pihaton rakentaminen aiheuttaisi turhan paljon töitä, kun tuossa talliksi muutettavassa rakennuksessa on kuitenkin tilaa jos pihaton sitten rakennusvaiheessa haluan tehdä. Mutta kyllä mä ponin kotiin talveksi otan, ainakin näillä näkymin :)

      Poista
  10. Onpa hienoja kuvia taas ja upea Torsten!❤ Isoja kysymyksiä on, mutta etköhän keksi teille kaikille parhaiten toimivan ratkaisun!
    - Ida R.

    VastaaPoista
  11. Jos toinen suokki kiinnostaa niin Vihi-Totin toinen jälkeläinen Paron Rupiini on myynnissä ratsut.fissä :D taitaa olla sama isä kuin Torstenilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Vihi-Totti on myös Torstenin isä! Ja vaikka Torsten on kuinka ihana, niin ehkä yksi jääräpää riittää, tai näin olen käsittänyt että isän suvun puolelta tulee tuo Torsteninkin luonne 😂 Maailman ihanin ja silti aina saa olla vähän varpaillaan, lähinnä vieraiden ihmisten käsitellessä.

      Poista
  12. - Saattolämmitys tallin vesiputkeen!
    - Valoja niin paljon, että meinaa mennä jo överiksi. Helmi-maaliskuun pimeässä räntäsateessa kiität. LEDit kannattavimpia jopa niihin kentän/pihan valoihin vaikka alkuinvestointina isompi.
    - Pistorasioita talliinkin tarpeeksi
    - Paloturvallisuus
    - Tallin huolto helpoksi (lamput, tallin pesun kannalta lattian kaadot)

    Yksi mitä en koskaan aiemmin miettinyt oli, että jos hevonen kuolee karsinaan niin miten sen saa sieltä palottelematta pois. Nyt meillä mahtuu traktorillakin talliin... Hyvän epätodennäköistä, mutta koskaan ei tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattolämmitys hyvä!! Olinkin sitä jo ajatellut, täytyy googlata tarkemmin. Ja valoja, kyllä, pimeys on inhottavaa, tosi hyvät vinkit sulla, kiitos! Tuota olinkin ajatellut että traktorilla täytyy päästä talliin, vaikken varsinaisesti tuon takia sitä ajatellutkaan - kuitenkin hyvä varautua kaikkeen...

      Poista