sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Loimista ja klippauksesta

Blogissa on muutaman kerran kyselty Torstenin loimituksesta. Kuluneen, tosi lämpimän syksyn aikana olisin minäkin halunnut kysyä joltain paremmin tietävältä, että mitä sille nyt pitäisikään pukea - kylmät aamut, lämpimät päivät ja turilasturkki oli hankala yhdistelmä. Nyt kun Torsten on klipattu, elämä on huomattavasti helpompaa myös loimituksen osalta.
 

Viime torstain maastossa kiitin jälleen klipperiä. Saatiin maastoon mukaan kaveri, ja mentiin kyllä niin kovaa ettei ehkä koskaan aiemmin. Minä vielä varmana siitä että Torsten on tuulennopea tokaisin, että joo, voitte mennä ensimmäisinä, jos kaveriheppa sitten oikeasti menee reipasta laukkaa... Ja kyllähän se meni. Ja niin meni Torstenkin. Vedet valui silmistä, kasvot saivat hiekkakuorinnan ja siinä vaiheessa kun paineltiin täyttä neliä kaartuvaan ylämäkeen yksi jalustin hukassa, kävi mielessä että selvitäänköhän me tästä. Selvittiin kyllä, Torsten vaihtoi laukan puhtaasti ja matka jatkui :D Viimeiselle hiittisuoralle joka on jo vähän kotiinpäin vaihdettiin rooleja, Torsten sai johtaa. Tosin kaverin olin pakko antaa etumatkaa meille, ja silti parivaljakko otti meidät suoran päässä kiinni. Eikä se Torsten hitaasti laukannut siinäkään ;) Kotiinpäin kävellessä, erittäin tyytyväiset hevoset alla, oltiin molemmat tosi tyytyväisiä klipatuista hevosista. Torsten oli tallille saavuttua kostea ainoastaan satulan alta, ja lyhyen karvan ansiosta sekin kuivui alta viiden minuutin.

Klipatun hevosen kanssa saa tietysti olla tarkkana, ettei hevoselle tule kylmä. Koska itse klippaan lähes koko hevosen (ainoastaan korvakarvat jää klippaamatta, siinä Torsten ei jousta), täytyy olla hyvät loimet. Paukkupakkasilla Torsten on tarhannut edellisellä tallilla vain kahdeksan tuntia päivässä, ettei jalat jäädy. Valitettavan harvoissa loimissa on mahaläppää, mikä on sääli, sillä pakkaskeleillä kokoklipattu hevonen vaatii sen. Kaulakappaleesta puhumattakaan, mutta niitä on onneksi saatavilla joka lähtöön.

Kun klippaa hevosen syksyllä, tietäen että se saa olla ilman loimea seuraavan kerran ehkä hyvällä tuurilla seuraavan vuoden toukokuussa, täytyy panostaa istuviin loimiin. Torstenin extraleveä ja hyvin lyhyt runko on aiheuttanut loimikaupoilla hieman päänvaivaa, mutta tässä muutamia omia suosikkejani, jotka tekevät loimituksesta jos ei helppoa, niin helpompaa.

Maailman kaunein Setähevonen <3 Ja Horse Comfortin 200 g tallitoppis.

Horse Comfortin 200 g talliloimi on todellakin hintansa arvoinen. Loimi pysyy suhteellisen hyvin paikallaan eikä kinnaa, kaulakappale on riittävän iso ja etukiinnityksessä on hyvin säätövaraa. Torstenin loimella on kolmas talvi alkamassa, ja useista pesuista huolimatta loimi on edelleen ehjä ja siisti - ihan hyvin alle 80 euron loimelle.

Kun mittari alkaa heilua 10 pakkasasteessa, Torstenille puetaan Horse Comfortin 300 g mahaläpällä varustettu tallitoppis. Istuvuus on sama kuin ohuemmassa mallissa, mahaläppä toimii ja hevonen pysyy lämpöisenä. Tämäkin loimi on hintansa arvoinen, sillä sen saa reilusti alle satasella.

Koska yllämainittujen loimien ainoa huono puoli on pitkä häntäläppä - toimii hyvin pakkasella mutta ei vesisateella - on mulla ollut lämpimiin päiviin Bucaksen kaulakappaleeton 200 g loimi, mikä on toiminut perushyvin. Ja koska en kuitenkaan ole koskaan täysin tyytyväinen, kävin viime viikolla hakemassa Hööksistä Amigon kaulakappaleellisen tallitoppiksen ;) Loimessa on 250 g selän toppauksissa ja 100 g helmoissa. Kaulakappale on todella reilu, ja yhden yön perusteella istuvuus olisi tässä loimessa paras; loimella oli hintaa 110 euroa.


Okei, tää punainen bucas ostettiin myös sen takia, että se on punainen... ;)

Ulkotakkina Torstenilla on Amigo Heron loimia, 200 g kiinteällä kaulakappaleella ja vuoreton loimi irtonaisella kaulakappaleella. Loimet on kevyitä, kuivuvat nopeasti ja istuvat hyvin. Kylmille pakkaskeleille puetaan Bucaksen 300 g toppis, mikä sekin on ajanut asiansa hyvin viimeisenä viitenä vuotena. Torstenin ostoslistalla on kyllä vuoreton Dyonin talliloimi sekä 100 gramman ulkoloimi, mutta sellaista ei tunnu saavan kiinteällä kaulakappaleella mistään. Pitäisi ehkä valmistaa itse ;)



Klipatulla hevosella pidän aina mieluummin liikaa kuin liian vähän loimia. Kun oman talvikarvan omistava hevonen pystyy säätelemään lämpöä pörhistämällä karvojaan, ei klipatulla hevosella ole juurikaan mahdollisuuksia säädellä lämpöä itse. Siksi pidän henk.koht hankalana osaklippauksia, sillä mielestäni loimitus on silloin hankalampaa kuin hevosilla jotka ovat klipattu kokonaan tai ovat kokonaan klippaamatta. Toisaalta tietysti jos joudun talven aikana klippaamaan Torstenin uudestaan, jätän jalat tekemättä, silloin kun ei enää tule niin pahaa kontrastia jalkojen ja muun rungon välille ;)

Torsten viime viikolla, sen jälkeen kun se oli saanut riekkua maneesissa. Paljon lomitettavalle hevoselle tekee hyvää päästä mahdollisimman usein piehtaroimaan myös ilman loimea.

Nojoo, sellaisia fashionjuttuja tähän sunnuntaiaamuun! :D Meille on täällä etelässäkin satanut viime yön aikana ihan ohut lumikerros maahan - joten jeps, tämä suuntaa nyt tekemään lumienkeleitä Torsten kanssa, tai jotain vastaavaa ;) Ihanaa sunnuntaita sinullekin. 

32 kommenttia:

  1. Joo.. Minäkin metsästin vähän aikaa sitten ohutta sadeloimea n. 100g. (kaulakappaleella) Ei tuntunut löytyvän mistään, joten oli tyydyttävä 150g loimeen. Ohuempikin ois kyllä riittänyt, mutta ehkä se nyt ei oo niin gramman tarkkaa :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tää tuntuu olevan ihan mission imbossible. Tykkään paljon tuosta 200 gramman amigosta, missä kaulaosa on kiinteänä, sellaisen kun Horse Wear tekisi 100 grammaisena niin lähtisi välittömästi meille mukaan ... :) Tuollaista 150 g olen myös miettinyt, mutta se on sitten niin sama kuin 200 g että vielä en ole ostanut :D

      Poista
  2. Kannattaa katsoa hansbolta tota 100g ulkoloimea :) Oon aika tarkka loimista ja mun suokilla esim bucas kinnaa edestä. weatherbeetaa meillä on muut ulkoloimet ja ne on toiminut hyvin. Olin aluksi vähän skeptinen ton hansbon suhteen mutta se on osoittautunut tosi hyväksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hansbolta mulla itseasiassa on ollutkin 100 g ulkotoppa, ja se oli hyvä! Ainoastaan etulukot oli aika hitaat käyttää ja meidän ponit sai ne helposti rikki.. No, onneksi 100 g loimea ei tällä hetkellä tarvitse, täällä on mittarissa -7,1 astetta!

      Poista
  3. Suuri suositus Rainbusterin loimille, niitä saa myös sillä 100g täytteellä, kiinteällä tai irroitettavalla kaulakappaleella, pitävät todella hyvin vettä ja kuivuvat nopeasti! Istuu hyvin suokin paksuunkin kaulaan ja pysyvät hyvin paikoillaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on mennyt ihan ohi tuo kiinteä 100 grammainen, täytyy varmaan vähän tarkemmin katsoa heidän valikoimaa, kiitos vinkistä!

      Poista
    2. Meillä on tuo 100-grammainen Rain Buster irroitettavalla kaulakappaleella, ja hyvä on! :)

      Poista
  4. Kiva postaus! Tänne meillekin tuli viime yönä lunta :) Aivan ihana toi uus banneri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kiitos, Villitti blogin Jessi on vaan niin hyvä :) Tosin tätä tahtia kun vaihdan bannereita niin jouluinen kuva saadaan varmaan heti ensi vuodelle ;)

      Poista
  5. Mistä sä ostat sun loimet? Käytätkö ulkomaisia nettikauppoja? Mistä saa hw loimet edullisimmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En käytä ulkomaisia nettikauppoja, vaan loimet olen ostanut esim. Reunokselta, Lohjan K-maataloudesta, Wahlstenilta ja Hipposportista. Ja nyt itseasiassa tuo Amigon sisäloimi oli halvin Hööksissä, yleensä ne on edullisimpia Reunoksella tai esim. M&M Horsella.

      Poista
    2. Hw loimia saa edullisesti myös Nekax Horse Sportilta. Suurena plussana itselleni, että tuovat rahtivapaasti tallille saakka koko tilauksen.

      Poista
  6. Klippausamatöörinä täytyy kysyä, että eikö kokoklipattujen hevosten naamat ja jalat sitten jäädy, kun niihin ei saa mitään loimia? Luulisi että räntäsateet ja viimat ottaisi ikävästi, mutta en tiedä, ehkä ei. Oma suokkini kun on aina ollut luvan kanssa mammuttia muistuttava karvahirviö, joten tiedän vain kuivatuksista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siis kyllähän hevosen reidet ovat lihasta joten saa olla tarkkana just tarhausajoissa huonoilla keleillä yms, ettei pääse jäätymään. Sitten polvista alaspäin hevosen jalat ei pitäisi jäätyä, kyllähän niitä kylmäilläänkin :)

      Poista
  7. Käyttäisitkö klipatulla hevosella fleeceä tai villaloimea? Esim. Yön yli :) jos et niin miksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En käyttäisi, lyhyt karva ja fleece/villa kinnaa toisiaan vasten joten on epämiellyttävä hevoselle. Fleeceä voin pitää kuivatuksen ajan jos pakko, tosin suosin enemmän villaa joka lämpimämpi. Verkkaloimet on myös villaiset meillä :)

      Poista
  8. Niin ja käytätkö tallitoppiksia myös ulkona? Eikö hevosella tule jalkoihin kylmä kun nekin on klipattu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevosen jalat ei palele :)

      Poista
    2. Joo, siis Torstenilla on tallitoppis tallissa ja sen päälle laitetaan ulkotoppis ulos. Eli kaksi toppaloimea päällekäin, klipattu hevonen ei ehkä kevyemmällä loimituksella pärjäisi. Keväällä sitten onkin aina sellaista loimirumbaa kun hevoselle tulee liian kuuma kahdessa loimessa mutta öitä ei voi vielä pitää ilman talliloimea :D

      Poista
  9. Weatherbeetalla on 100g kiinteäkaulakappaleellinen sadeloimi. Saa equestrian.comista vähän yli satasella kotiovelle, kotimaasta sitten liki tuplahinnalla.

    VastaaPoista
  10. Meillä on nyt hölmö välivaihe meneillään kun Totti klipattiin jo lokakuussa - karvat ovat jo kasvaneet sen verran että nuoriherra hevonen on ahdistunut 100 gramman tallitoppiksestaan (Amigo). Kaulakappaleita en ole pitänyt tallitoppaloimissa - vielä. Niin ja meillä on jalat ja pää jätetty klippaamatta + "satulahuopa" jota meinasin kyllä pienentää uusintaklippauksella jonka pitäisi tapahtua tällä viikolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Torstenkin on jo ihan hyvin kasvattanut karvaa vaikka klippauksesta ei olekaan kuin kolmisen viikkoa. Toisaalta on hyvä klipatakin ennen pakkaskelejä niin kerkeää vään kasvattamaan karvaa juuri niihin jalkoihin, ettei Torsten jäädy... :D Mutta mä olen uskaltanut pitää ilman kaulaa vain tosi lämpimillä keleillä, toivon estäväni sillä jumeja kaulalihaksiin :D

      Poista
  11. Minäkin olen muuten ihastunut Amigon loimiin - sadeloimia löytyy muutama + tuo 100g tallitoppa ja vielä 200g Rambon tallitoppaloimi jonka ostin viime talvena. :) Vuoreton sadeloimi oli tosi hyvä heittää päälle jopa kesälaitumelle kun tuli sateisia aikoja, ja nyt tallitopan päälle ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, noi amigot on kyllä tosi hyviä, etenkin tää viimeisin tallitoppis istuu hyvin eikä valu taakse tai kinnaa. Onneksi!

      Poista
  12. Ihanan putet ja niiden pyöreät rungot <3 Mä jouduin itse vähän ompelein tuunaamaan loimista istuvampia. :)
    ps, sinut on haastettu :) http://tanssivallahevosella.blogspot.fi/2015/11/pala-menneisyytta.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen liian laiska fiksatakseni loimia... :D Jos jotain tekisin ompelisin sään kohdalle lampaankarvaa ettei harja kulu, mutta enpä ole sitäkään saanut aikaiseksi tehdä... Kiitos haasteesta!

      Poista
  13. Shires tempest saa mun äänen! 100g löytyy, tosin en tiedä miten juuri sun hevoselle tää malli sopisi (:

    VastaaPoista
  14. Minkä kokoisia loimia Torsten käyttää? :)

    VastaaPoista