tiistai 16. huhtikuuta 2013

Videoita eiliseltä



25 kommenttia:

  1. Videosta ainaki näyttäis että sulla on satula kallistunu vasemmalle puolelle? Ainakin minusta näyttää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan oikein sä näet, vasemmallehan se on kallistunut ... Tykkään ilmeisesti istua vain vasemman istuinluun päällä ... ;) Kombinaatio missä sekä poni että kuski on molemmat vasemmalle vinoja (kuski enemmän), ei ole kauhean hyvä... !

      Poista
  2. Voi voi.. vakaampi käsi voisi olla hevoselle mukavampi. Laukassa ainakin näkyy soutavan käsi kovasti ja hevosen pää mukana. Hirveän vaikea tukeutua tuollaiseen ohjaan, ja taitaakin olla vähän raskas edestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vakaampi käsi olisi paljon mukavampi! Käsien asento ja niiden paikallaan pitäminen rentona on kyllä suurin virheeni, mutta kovasti siitä yritetään päästä pois - sen ja monen muun asian takia me valmentaudutaankin :)

      Kuitenkaan poni ei ole raskas edestä, vaan korjaa ratsastajan virheet hyvin ;))

      Poista
    2. Noniin, noin sitä kehittyy, kun osaa katsoa peiliin, hyvä sinä! :) Lähinnä katsoin sitä, että poni näyttää makaavan alhaalla, ja ehkä olisikin helpompi, jos ei tulisi vetoa, vaan käsi olisi kevyempi, jolloin pitäisi kantaa oma pää itse ja voisi myös rentouhua. Mutta, oikea asenne, noin pystyt muuttamaan virheesi, kun tiedostat ne, etkä hermostu :)

      Poista
    3. Niin, tää laji on elinikäistä opettelua, ja yleensähän se vika löytyy satulan päältä. Olen mä monta kertaa miettinyt, että olisi tosi helppoa antaa ponin loistaa jonkun ammattilaisen kanssa, mutta toisaalta, ei ne ammattilaisetkaan aina sieltä pehmeämmistä päästä ole ;)

      Poista
    4. Kommentoin nyt Jillan puolustukseksi, vaikka ajattelinkin etten sano mitään. ..
      Jos anonyymi katsot Jillan hevosen rakennetta, kaulan ja rungon liittymää niin ymmärtänet, ettei se koskaan tule pystymään sellaiseen korkeaan muotoon kuin joku kuikkukaulaisempi sukulaisensa. Pitkällä ohjalla ratsastus ei ole hevoselle mikään palvelus, ja kuten Jilla tietää, ongelmana on yleensä ennemmin liian pitkä ohja ja epätasainen tuntuma kuin se, että ohja olisi lyhyt. Tuota kaulaa ei "vain oteta ja pidetä", vaan se nousee oikean ratsastuksen myötä ja ratsastajan tehtäväksi jää kerätä ohjaa lyhyemmäksi.


      Kehitys on tällä ratsukolla ollut huimaa pitkistä sairaslomista huolimatta, eikä kai kukaan virheitä tekemättä opi? Tsemppiä vain Jillalle treeneihin!

      Poista
    5. Hmm.. ei kai tässä mitään korkeaa muotoa kukaan vaatinut? Aika harva suokki pystyy siihen. Ennemmin vaikuttaa, että poni makaa ohjaa vasten, koska ei saa vakaata tuntumaa, mihin tukeutua tullakseen kevyeksi.
      Ja tosiaan, ei kai kukaan virheitä tekemättä opi ei? Itse kun luen kommenttini, niin kovasti ovat kannustavaan sävyyn ja pohdiskelun pohjaksi kirjoitettu. Niin oli myös Jillan vastauksetkin, joka on hienoa :)

      Poista
    6. Tulkitsin "makaa alhaalla" siten, että haluaisit sen korkeampaan muotoon? Kevyempi käsi on varmasti lähes kaikilla ratsastajilla tavoitteena, mutta hirvittävän vaikea yhtälö toteuttaa, jollei ensin saa tasaista ohjastuntumaa. Vetoa en kuitenkaan tuossa näe, vaan pyrkimyksen säilyttää tuntuma. Mutta se voi johtua siitä, että näen ratsukkoa myös "livenä" jolloin kokonaisuus on aina helpompi hahmottaa. Pahoitteluni väärästä tulkinnasta, positiivinen kommentointi on varmasti aina haluttua!

      Poista
    7. Minä kiinnitin huomiota hevosen päähän, joka heiluu puolelta toiselle ohjan mukana. Ja tosiaan on aika pitkällä kaulalla ns. ohjan päällä, eli näin videolla tuntuu, ettei ole kevyt ja kanna itseään missä vain muodossa omin voimin. Ratsastus on elinikäistä oppimista kyllä ja kun joka hevonen piru vie sattuu olemaan oma yksilönsä omin vaatimuksin, ja sitten pitäisi vielä saada ympärilleen ne oikeat ammattilaiset.. On tämä vaikeaa, mutta palkitsevaa. Mutta Jilla selvästi tiedostaa omat virheensä, joka on oikeastaan se paras askel kehittymisessä :)

      Poista
  3. En ikinä uskaltaisi julkaista ratsastusvideoita kun noita Anoja neuvojia riittää. =( Silti blogit joissa videoita on, kuten sun blogi, on parhaita lukijan kannalta. Sun valmentaja videolla on tyytyväinen menoonne, se on varmasti paremmin tilanteen tasalla kun joku Ano muutaman sekunnin videopätkän perusteella.
    Monet blogit menee suljetuiksi kun ne joutuu hyökkäyksen kohteeksi, toivottavasti sun ei mene ja jaksat blogata meidän iloksi. Tsemii treeneihin, Torsten on hieno suokki ja sun blogi blogien parhaimistoa. =D
    t.toinen Anonyymi

    VastaaPoista
  4. Olen yhä vakuuttuneempi siitä että ratsastus on aina helpointa katsomosta käsin ;)

    VastaaPoista
  5. Oi, kylläpä nämä videot ovat herättäneet keskustelua - mikä on tietysti hyvä, niin kauan kuin se suoritetaan hyvässä hengessä! Itse seurailen jonkun verran blogeja, ja pidän videoiden katselusta. Se antaa edes sen muutaman kymmenen sekunnin verran todellisemman kuvan, mitä pelkät valokuvat voivat koskaan antaa. Samalla bloggaajalla voi olla videoita, mitkä aiheuttavat ihmetystä, ja sitten on niitä todellisia onnistumisen hetkiä; ja niihin itse kommentoin. Hämmennystä aiheuttavat videot jätän kommentoimatta; varmasti aikuiset ratsastajat valmentajan kanssa tiedostavat omat virheensä.

    Oli ehkä vähän hölmöä julkaista tuo laukkatyöskentelyn video, mutta oli vain vielä aamullakin niin tyytyväinen eiliseen esitykseemme. Ja olen edelleen. Ennen kyseistä pätkää Antti laittoi puomin avuksi minulle, jotta ymmärtäisin, mikä on kymmenen metrin voltti. Niinkuin postauksessakin kerroin, ei hetkeen oltu millään ympyrällä, kun Torsten otti aikamoiset kierrokset puomista. Puhumattakaan, että pitäisi tehdä laukkatyötä puomin lähellä, viimeisimpien epäonnistuneiden hyppäreiden jälkeen.
    Näin ollen, kun sain ponin ympyrälle laukkaamaan melko rauhallisesti, olin erittäin tyytyväinen - vaikka käytinkin oikeaa ohjaa ja vasenta pohjetta hieman epäjohdonmukaisesti. Puhumattakaan siitä, että istun koko ajan satula vasemmalle vinossa ;)

    Katsomosta käsin ratsastushan on aivan parasta! Ja no panic, varmasti laitan jatkossakin videoita nähtäväksi - joskin katson ne kriittisemmällä silmällä läpi, ennen kuin painan Julkaise-nappia ;)

    VastaaPoista
  6. Minä nostan virtuaalista hattuani sinulle Jilla, että laitat sekä kuvia, että videoita nettiin ja lisäksi itse analysoit tuntemuksiasi ratsastuksen aikana ja sen jälkeen.

    Harva meistä ratsastaa niin, että se olisi 100%:n virheetöntä oppikirjamenoa. On erittäin opettavaista katsoa omaa menoaan videolta. Kaikki eivät siihen pysty.

    Etenkin kun tietää teidän historianne pidemmältä ajalta, en voi kuin onnitella. Hyvässä suunnassa olette.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eira! Turhaanhan se täällä olisi ihan pajunköyttä syöttää ja kertoa päiväunia siitä, miten loistavasti olemme aloittaneet piffi-treenimme, kun jokainen pääsee katsomaan kisatuloksia ;)

      Poista
    2. Heh, omaa ratsastusta olen silmät verta vuotaen katsellut joskus videolta. Mutta olen nähnyt myös pätkän jossa Herra Harmaa veivasi onnellisena ja minä vain herkuttelin. Sen videon voimin kestin myös ne lukuisat hylsyt ja radalta poistumiset... ja ne kaikki alisuoritukset jotka itse aiheutin jännittämällä.

      Kaikilla ei ole kisahermoja vaikka kotona treeneissä sujuisi miten ihanasti tahansa. Kuulun juuri tuohon porukkaan.

      Eikä ole kaikista videoita julkaisemaan, onneksi sinulla on asenne kohdillaan. Aina voi oppia, tehdä paremmin ja olla enemmän läsnä (hevosen) liikkeessä. Antaa anonyymien analysoida, kaikilla meillä on oppimista. Pointsit tästäkin videosta ja postauksesta ropisevat sinun ja T:n laariin.

      Go girl go!

      Poista
    3. Kiitos Eira.

      Kisajännitys on kyllä toisaalta tosi ihanaa - ja samalla aivan kamalaa. Mun ensimmäiset kilpailut meni niin, että verkkasin ratsuani todella hyvin, ettei vaan radalla tapahtuisi mitään rikkoja, sillä sehän olisi aivan hirveää. Lopulta, kun pitkän veryttelyn jälkeen sain luvan mennä radalle, ei tamma nostanut _kertaakaan_ laukkaa radan aikana, ja ei, me ei oltu raviohjelmassa ;) Kun tuomarinlapussa sitten luki "Todellinen urheilusuoritus", vaihtui sen päivän jännittäminen nauruun :D Että tää on tätä. Ilman epäonnistumisia ei onnistumiset maistuisi niin hyvältä! :)

      Poista
  7. Videoiden ottamista ja julkaisua yleisesti kommentoiden, on todella opettavaista katsoa omaa ratsastustaan videolta, mutta miten se aina näyttää jotenkin pliisummalta videolla kuin mitä oma tunne on ollut satulassa?

    Itselläni tuntunut hevonen kulkevan todella hyvin viime aikoina ja ratsastan paremmin kuin koskaan. Pyysin sitten kaveria ottamaan vähän kuvia ja videota, jotta voisin itsekin ihailla kuinka upeaa arviolta vaB-tason tekemistä puskapolleni kanssa suoritamme. Mutta mitä helkkaria, videolla näkyi alitempossa laukkaa raahustava hevonen samassa heB-muodossa kuin ennenkin ja ratsastaja käsijarru pohjassa nojaamassa taakse :D Silti olin iloinen kehityksestäni ja siitä, että tunnistin nämä puutteeni.

    Tsemppiä, Jilla! Blogisi on mainio ja asenteesi kohdallaan!

    -L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttu tunne ! :D tosin, minulle on muutaman kerran käynyt myös toisinpäin; fiilis selässä huono mutta videolla onkin ihan perussiistiä menoa. Fiilis on kuitenkin tärkein, siihen täytyy vain luottaa! (Ja aina välillä katsoa videolta menoa ;))

      Poista
  8. Heh, kylläpä täällä jaellaan hyviä neuvoja anoina.. Mutta kivan letkeä mutta ryhdikäs suokki sulla :) Ja Antti on kyllä ihan huippu!

    VastaaPoista
  9. Todella komean näköinen suokki, mahtava tuo sen kaula! Ryhdyin lukijaksi ja mielenkiinnolla seuraan teidän menoanne. :)

    VastaaPoista
  10. En jaksa lakata hehkuttamasta Torstenin komeutta! On se vaan niin upea, kaipa nimi velvoittaa ;)

    Mua kummastuttaa anonyymien virheisiin keskittyvissä kommenteissa yksi juttu: Itse ainakin laitan videoita blogiini, jotta lukijoilla olisi jotain, mihin peilata tekstejäni ja omia analyysejäni, en niinkään saadakseni palautetta ratsastuksestani (vaikka tsemppaus on aina toki tervetullutta). Palautetta ratsastuksesta saa valmentajalta ja sitä kautta uskoisin, että ainakin suurin osa säännöllisesti valmentautuvista ratsastajista on melko hyvin kartalla sekä omista vahvuuksistaan että kehittymisalueistaan - suomalaisella luonteenlaadulla usein jälkimmäisistä vielä paremmin. Mikä on siis näiden kommentoijien motiivi? Itseäni kommentit eivät isosti kiusaa, ja Jillan asenne on ihan omaa luokkaansa, joten en kummastele tätä sen paremmin itseni kuin kenenkään muunkaan puolesta loukkaantuneena, kunhan vain pohdin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimi todellakin velvoittaa ;)

      Hyvin puettu sanoiksi se, mitä itsekin pitkälle ajattelen. Ehkä saattaisi olla eri asia, mikäli näkisi oikeasti jotain eläinrääkkäystä tai jotain pikkulikkojen "järjetöntä menoa", mutta kyllä aika kamalan näköistä menoa pitäisi olla, että itse negatiivisesti kommentoisin ;)

      Poista