ajatuksia paperille
Syksyllä kirjoittelin täällä lihattomasta lokakuusta. Se oli menestys omalla kohdallani ja lihan syöminen onkin vähentynyt huimasti, veikkaisin ainakin 90% prosenttia. Olen pitänyt yhden aterian viikossa ok lihaversiona, esimerkiksi tänään paistoin kalapuikkoja. En lopulta löytänyt "korvikkeista" suuria lemppareitani vaan ihan perus kasvisruoka on herkkua. Vielä tietysti harjoitellaan ja etsin jatkuvasti netistä vegeruoka-inspista. Ihan jo ruuan maustaminen vaatii oikeasti aika paljon taitoa, mitä laittaa milloinkin ja miksi - ja ennenkaikkea, mikä maistuu omasta mielestä hyvältä!
Täysin vegaanisiakin ruokia ja vaihtoehtoja on etsitty. Aivan erityisesti sen jälkeen, kun selvisi että suurinosa viineistä sisältää ns. kalaliimaa. Tuote jonka luulit organic-merkillä olevan hyvä vaihtoehto... Mutta ei, edes luomuviinit eivät välttämättä ole vegaaneja. Mitä kummallisimpiin "kasvis"tuotteisiin on siis käytetty jotain eläinperäistä ja se pistää miettimään entistä tarkemmin, mitä kaupasta ostaa.
Kahviini kaadan kotona Oatlyn kauramaidon ja siitä olen iloinen, sillä kahvimaidosta luopuminen oli paljon suurempi prosessi kuin lihasta (lähes kokonaan) luopuminen. Oivariinille tai joillekin juustoille en ole löytänyt vielä korvaajaa, ja kananmuniakin olen käyttänyt. Ne ovat tietysti aina free range-munia, tosin ihan parasta olisi hakea Rekosta suomalaisten maatiaiskanojen munia. Tehotuotanto on nimittäin ihan aina tehotuotantoa, ja vaikka meillä Suomessa todennäköisesti suurin osa tuottajista välittää tuotantoeläinten hyvinvoinnista, ei ne kuitenkaan ole lemmikkejä.
Kevätkimppu ♥️
Eläintuotantoa on tullut tutkittua illat pitkät myös muissa kuin ruokateollisuudessa. Vaatteet - miten meille on vuosia markkinoitu erilaisia luxusvilloja ja totuus näiden luxusvillojen kantajista onkin karua luettavaa. Miten eläimiä pahoinpidellään systemaattisesti, miten ne keritään talvella jolloin villaa saadaan eniten - ja miten eläimiä sitten kuolee kylmyyteen. Että joku hyvinvointivaltiossa saa vetää ylleen pehmeän paidan. On sanomattakin selvää, ettei minulle tule enää yhtään cashmere, mohair, merinovillaneuletta ja jos aikaisemmin tunsin ihailua, tunnen nyt lähinnä etoa kaikkiin villatuotteisiin. Olin niin pöllästynyt, kun tajusin että suomalainen villalanka ei ole suomalaisesta villasta kehrättyä ja että suomalaisen lampaan villa on oikeasti työn takana saada. Ja toisaalta, suomalaisenkin villan tukeminen tukee myös lihateollisuutta, lähes jokaisella tilalla.
Ja kun yritän jatkossa välttää villatuotteita enkä silkkiperhosten valmistamaan silkkiin koskisi olleenkaan, jää kauppaan myös kaikki untuvatuotteet. Eipä siinä tarvitse kuin naputtaa googleen haluamansa eläinperäinen tuote ja sen perään eetisyys, niin johan loppuu halut siihen ja kaupasta ostetaan korvaava tuote.
Meillä kissat ei ulkoile kahdesta syystä: asumme lähellä autotietä, enkä kestä sitä että ne pilaavat lintujen pesintöjä ja tappavat lintuja tai muita eläimiä huvikseen. Kun sisälle taloon tulee hiiri, sille en voi mitään. Tänä syksynä kissat ovat ottaneet sisältä kaksi hiirtä kiinni. Pienen pieni hiirikissa-nimike helpottaa kysymykseen, onko kissojen pitäminen lainkaan eettistä.
Viikonloppuna leivoin sitruunakierrepullia kauramaitoon ja jätin kananmunan pois pullataikinasta. Vegaanisia pullista ei silti tullut, sillä kaikkia aineita en osannut korvata.
Tieto lisää tuskaa. Jos omistaa Netflixin, kestää amerikkalaisia ohjelmia ja eläinruokateollisuus kiinnostaa, voin suositella lämpimästi katsomaan dokumentit kuten Cowspiracy sekä Game Changer. Ja on siellä muitakin hyviä, silmiä avaavia dokumentteja.
Elämäntapamuutokset ovat hitaita ja lähtevät aina itsestä. Minun siskoni on ollut vegaani jo pidempään, mutta ei ole koskaan tuputtanut sitä kenellekään meistä. Nostan hattua hänelle siitä. En ole itse ihan samaan kyennyt täällä kotona :D Olemmekin pienen painostuksen avulla päässet Teemun kanssa kompromissiin kerran viikossa kasvispäivästä. Siitä se lähtee ja kaikki kiittää! :)
Kuinka paljon sinä kiinnität huomiota eettisyyteen arjessasi?
Hienoa että useammat ihmiset ajattelevat näitä asioita nykyään. Tuli aiheeseen liittyen mieleen että jos haluaa syödä ekologista lihaa niin Rilax Gårdissa on Suomen ensimmäistä hiilineutraalia lihaa. Karjan olotkin ovat hyvät, noin niinkuin oman alansa mittapuulla. Kyllähän nekin menevät teuraaksi lopulta ihmistä varten ja siitä voisikin pitää pitkän pohdinnan että onko se oikein. Samojen asioiden äärellä itsekin kuin sinäkin ja paljon omia tekemisiä alkanut miettimään ja näkemään maailmaa eri tavalla. Vegaani en ole minäkään vielä. Kaikenlaista *** sitä tulee valitettavasti tuettua mutta yritän jatkuvasti vähentää ja tehdä fiksumpia valintoja.
VastaaPoistaOmiin lemmikeihinkin suhtautuu eri tavalla. Monet koira- ja kissarodut inhottaa ja saa voimaan pahoin kun tajuaa mitä nekin kokevat vain siksi että ihminen saa silmäniloa.
Viimeksi tuli opittua että luppakorvaiset kissat (scottish fold) elävät jatkuvassa kivussa läpi elämänsä, joskus tullut niitäkin pidettyä söpöinä...
Ja kyllä, tieto lisää tuskaa! Uskomattoman monen arkisen ja hienonkin tuotteen takana on eläimen suoranainen kidutus, ilman että arvaisi päällepäin. Ja usein vaikka itse eläintä käsiteltäisiin hyvin niin on kuitenkin tulosta jalostuksesta jossa keskitytty maksimaaliseen tuottavuuteen hyvinvoinnin sijasta. Voivoi. Aiheesta voisi puhua vaikka kuinka :) Enkä edes koske nyt ihmisten hyväksikäyttöön teollisuudessa, joka on myös oma lukunsa.
Ja tosi hienoa että teillä ei ole kissat ulkona! Kissa ei kuulu Suomen luontoon ja vapaa kissa on vaaraksi sekä luonnolle että itselleen ja altis kaikenlaisille ulkopuolisille vaaroille. Mielestäni se on yhdenlainen heitteillejättö.
Kiitos kommentistasi, ihanaa että tulee keskustelua! :) Ja kiitos Rilax Gård-vinkistä. Tällä hetkellä kaupasta ostetaan luomulihaa, joskin toivottavasti kaikki Netflixin sarjat ovat saaneet perheen lihansyöjän vakuuttuneeksi lähituotetusta lihasta. Tässä vinkkiä kaikille Läntisellä-Uudellamaalla asuville, mahdollisuus jopa kotiinkuljetukseen tietyille aluille: https://piikalikka.mycashflow.fi/page/5/kotimaisten-ihanuuksien-verkkokauppa
PoistaJoka tapauksessa mietin myös tarkasti, onko se liha nyt sitten kaiken vaivan arvoista, kun sekin lopulta teurastetaan lautaselle. Että tietysti on ihanaa että saavat laiduntaa isoilla alueilla ja elää luonnonmukaista elämää, mutta mikä on lopputulos.
En voi käsittää eläinten järjetöntä jalostusta :( Lemmikeissä tai tuotantoeläimissä. Lemmikit ylipäätänsä on vähän kysymysmerkkinä. Toisaalta niistä on niin paljon iloa mutta kyllä monet varmasti kärsivät yksinäisyydestä ja pitkistä päivistä. Ja kuinka eettistä ruokaa lihansyöjälemmikit syövät. Monelta kantilta voisi sanoa, onko lemmikkien pito eettistä ollenkaan. Tassuton koti kuulostaa vaan niin ankealta.
Mä olen juuri tuon maksimaalisen tehokkuuden takia miettinyt esimerkiksi näitä free range-kananmunia. Että vaikka ne saavat ulkoilla ja elää pienemmissä laumoissa ja puuhastella, niin ei ole normaalia munia sellaisia määriä eikä kroppa sitä kauaa kestä. Sen takia lähinnä mietinkin, jos löytäisi jonkun tilan missä kanat saisivat elää luonnonmukaisesti ja kanat olisivat jotain vanhaa maatiaskantaa, mitä ei olisi jalostettu niin "tehokkaaksi".
Ihmisten kohtalo on tosiaan sitten ihan toinen lukunsa. Sitä suuremmalla syyllä mun mielestä meidän, jotka siihen pystyvät, tulisi tehdä vastuullisia valintoja!
Kyllä tulee kiinnitettyä huomiota, kompromissimentaliteetilla. Ei untuvatakkeja, ei soijaa hevosille, vain ulkoilevien kanojen munia, "pienmeijerin" vapaan lehmän maitoa, muutenkin mielellään pientuottajaa tukien. Autoonkin tankkaisin mielelläni uusiutuvaa dieseliä, mutta miksi se maksaa niin paljon enemmän? Veronkiristysten sijaan toivoisin eettisille ja ns. ilmastovalinnoille verokevennyksiä, jolloin olisi luontevaa valita se parempi, koska halvempi. Nyt oikeat teot ovat enemmänkin paremmin toimeentulevien etuoikeus.
VastaaPoistaSe on ihan totta. Kyllä minäkin ajaisin ympäristöystävällisemmällä vaihtoehdolla, jos sellaiseen olisi varaa. Tällä hetkellä ei ole. Toisaalta valtio ajaa ihmisiä käyttämään julkisia, mutta hitto kun ne ei vaan toimi jos et asu suurimpien kaupunkien keskustoissa. Me toivottiin omakotitalojen lämmitysjärjestelmiin jotain kannustusta vaihtaa ekompaan - meillä oli öljylämmitys mutta ei sitten jääty enempää odottelemaan ja vaihdettiin se juuri ilmavesilämpöpumppuun, ekosähköllä toimivaksi tietty. Se olikin ensimmäinen toivottavasti myös rahaa säästävä ekoteko... Onneksi pieniä ekotekoja voi tehdä edullisemmin kuin näitä joista on suurin hyöty. Kiitos kommentistasi! :)
PoistaMutta miksi Oatly, myös kotimaisia vaihtoehtoja löytyy. Kotimaiset lähellä tuotetut, puhtaat raaka-aineet ovat kuitenkin ne joita meidän suomalaisten tulisi suosia. Ei vaan mennä kasvisbuumin perässä ns tukemaan ruoan tuontia ulkomailta. Loppujen lopuksi monelta "kasvisbuumiin" lähteneeltä, lautaselta ei löydy kotimaista nimeksikään.
VastaaPoistaMä aloitin kotimaisista vaihtoehdoista, mutta ne oli niin pahan makuisia, ettei niitä vaan voinut käyttää. Toki kokeilen uutuuksia aina kotimaisten hittituotteiden löytämisen toivossa :) Kotimaisuutta tulee toki vaalia, mutta näin lähellä tuotetusta tuotteesta en koe edes huonoa omaatuntoa. Ja jos ihan rehellisiä ollaan, mulle ihan kaikista tärkeintä on eläinperäisissä tuotteissa se eläin, joten jos pitäisi valita kotimainen tehotuotettu possu tai länsinaapurimme possu, valmistaisin lautaselle sitä minkä äiti ei ole elänyt 9 kk vuodessa porsitushäkissä. Se on niin karua, etten voi käsittää miten tätä asiaa ei saada täällä Suomessa hoidettua kuntoon. Kun ollaan niin maailman parhaita.
PoistaMuutoin kasviksissa suosin ihan aina kotimaista. Toki eksoottiset hedelmät kuten mandariinit ja banaanit ei täällä onnistu. Onneksi en pidä avokadoista, niitä vältän ja jos ulkolaisia ostan, pyrin ostamaan luomua tai ja fair trade-tuotteita!
Onneksi se saadaan pitää lippua korkealla tosi monien tuotteiden kohdalla! :)
Samaa mieltä aamun anonyymin kanssa. Mieluummin tulisi ihmisten panostaa reilusti kotimaisuuteen, myös siinä lihassa. Suomessa lihan tuotanto on tarkoin säänneltyä ja antibioottivapaata. Kun Suomesta lihantuotanto loppuu kannattamattomana, tulee ulkomailta todellakin tehotuotettua lihaa, joista ei antibiootti jäämät ja jopa mrsa lopu. Eli senpä takia, suosisin kannattamaan suomalaista puhdasta ruokaa. Sillä, maapallo ei myöskään tule kestämään pelkkää kasvisruokavaliota ihmisillä. Sillä jo nyt se määrä mitä kasvistuotantoon tarvitaan kasvihuoneita ja siihen tarvittavia resursseja, on valtava. Ja kun Suomesta resurssit loppuu niin taas lähdetään tuomaan jopa maapallon toiselta puolen tavaraa. Onko se sitten eettistä ja ilmastoystävällistä? Eli, yksinkertaisesti suosikaa suomalaista ruuan tuotantoa! Se on vielä toistaiseksi puhtainta maailmassa. :)
VastaaPoistaVastailinkin omia mietteitäni jo tuolle ekalle anolle, koitan välttää toistoa :)
PoistaOikeasti jos menee esimerkiksi S- tai K-ryhmän kauppojen lihahyllylle, ainoat ulkolaiset tuotteet taitaa olla joku naudan sisäfilee. (En ostaisi.) Että siinä mielessä asiat on hyvin, jos ei ajatella sitä että eetisempää ja ilmastoystävällisempää olisi toki syödä kasvisruokaa. (Juustoissa onkin sitten ihan toinen puoli ja niissä kyllä suosin kotimaista luomua.)
Mä en allekirjoita tuota, ettei maapallo kestäisi kasvisruokaa. Mites meidän "omat" kasvikset: kotimaiset porkkanat, lantut, punajuuret, lista on loputon mitä täällä voidaan kasvattaa ja varastoida ilman kasvihuoneita. Meillä syödään talvella kotimaisia pakastemarjoja ja napataan pakastealtaasta kotimaisia herneitä, parsakaaleja jne jne, valinnanvaraa on! Ja voihan sitä vaikka säilöä avomaakurkkuja ja kotimaisia tomskujakin voi laittaa purkkiin talven varalle :) Ja taitaa vielä kaupasta saada viimeisiä kotimaisia talviomenoitakin. Faktahan on, että nykyihminen syö aivan liikaa ja lähes jokainen ihminen saa esimerkiksi proteiinia yli oman tarpeen. Annoskoot suurenee ja istumatyö ja sohvalla löhöäminen siinä samalla vain kasvaa :) Ei kasvisruoka ole mikään ihmeruoka mutta tekisi tälle ylipainoiselle kansalle hyvää! No, takaisin ruokaan...
(Kotimaiset) Sesongin tuotteet ovat siis ilmastoystävällisiä ja aivan varmasti ekologisempia kuin kotimainen liha, vaikka toki meidän rantalaitumilla laiduntanut nauta on maailman parhaimmistoa. Maapallolla ei vaan riitä pinta-ala, että kaikki maailman ihmiset voisivat syödä nurmella kasvanutta nautaa. Maapallollamme ei riitä pinta-ala edes siihen, että ulkolainen nauta syö järkyttävässä tehtaassa soijaa, sillä siihenkin raivataan metsää. Eipä täällä Suomessakaan valmiiksi peltoja ollut.
Ja silti, vaikka me emme pysty hyödyntämään nurmea omaksi ravinnoksi, ei se poista nautojen metaanipäästöjä. Nurmi ei ainakaan vielä toimi riittävänä hiilinieluna. Eikä taviskaupoista kovin helposti saa sitä luonnonlaitumilla laiduntanutta nautaa.
Broileria pyrin välttämään, myös luomu tai free range-versiona. Ei se 8-9 viikon pituinen elämä (luomussa) täällä maapallolla ole lautaselle pääsemisen arvoista. On todella sääli, että broilerin markkinoiminen terveysruokana on onnistunut niin hyvin, ja että suomalaiset syövät jatkuvasti enemmän broileria.
Possujen luomutuotanto on varmaan näistä kolmesta vaihtoehdosta eettisin vaihtoehto, jos ajatellaan sekä eläintä että ilmastoa. Ilman luomua en enää pystyisi ostamaan possun lihaa. (Enkä siis possun lihaa kaipaa lautaselleni luomunakaan laisinkaan.) Ei minulla käynyt mielessäkään, että tavallisessa tuotannossa emakko viettää jopa 9 kk/vuodesta porsimishäkissä. Sitä voi jokainen miettiä, miten kivalta se tuntuu, no pääasia että on kotimaista ja tuottajilla on töitä. Eikun.
On muuten laskettu, että esimerkiksi Välimeren alueelta laivalla tuodut hedelmät ovat päästöiltään pienempiä kuin kotimainen liha. Ja joskus, jos näiden hedelmien kasvatuksessa ei ole tarvittu kasvihuonetta vaan ne ovat kasvaneet esimerkiksi avomaalla, niiden hiilijalanjälki on pienempi, kuin kotimaassamme kasvihuoneiden avulla kasvatetut. Luomua tulee toki suosia näissäkin.
Tulipa pitkä viesti :D Mutta on todellakin hyvä keskustella näistä! Kiitos siis kommentistasi :)
Tähän on nyt pakko kommentoida, kun tuntuu olevan useilla lihansyöjillä/sitä puoltavilla argumenttina juuri nuo "kotimaisuus" ja "maapallo ei kestä pelkkää kasvissyöntiä". Totuushan on nimittäin se, että kaikesta peltopinta-alasta maapallolla suurin osa kasvatettavasta ruuasta menee ELÄIMILLE. Ja nimenomaan niille tehotuotannossa oleville eläimille. Sen sun lähitilasi eläimet siis todennäköisesti syövät ulkomailla kasvatettua rehua. Ja ne syövät sitä moninkertaisesti enemmän lyhyen elämänsä aikana kuin sinä tulet ikinä syömään. Toki joillakin pienillä tiloilla voi olla vielä mahdollisuus ruokkia eläimensä ns. oman pellon antimilla, mutta ikävä totuus on se, että mitä isompi tila niin sen epätodennäköisempää tämä on. Sehän on ihan laskettu juttu, että jos kaikilla nyt eläinten käytössä olevilla pelloilla viljeltäisiin ihmisille ruokaa, niin se riittäisi ruokkimaan koko maapallon. "Kotimaisuus" ja "maapallo ei kestä" ovat siis oikeasti aika turhia argumentteja, toki jokainen voi ihan omalla tavallaan ostaa itselleen sen hyvän omantunnon millä oikeuttaa sen lihansyöntinsä.
PoistaTämä! En ymmärrä miten maapallo ei kestäisi kasvisyöntiä - kun oikeasti se on ainoa ratkaisu miten tämä maailma voi selvitä! Mutta mitä enemmän tästä puhutaan, sitä enemmän ihmisiä alkaa muuttaa toimintatapojaan. Ja kyllä mä syön vielä "kaikkea", mutta sellaisia määriä että olen jo tosi tyytyväinen muutokseen - versus puoli vuotta sitten kun söin ihan normaalisti hyvin liha-painoitteista ruokaa. Mutta sitten kun kasvisruuan ja vegeilyn makuun pääsee, on mahdoton palata takaisin täydeksi lihansyöjäksi!
PoistaIhan ensimmäiseksi ruokavaliosta kannattaa poistaa limut, karkit, sokerit ja muu pitkälleprosessoitu, ei kotimainen puhdas liha ole mikään pahis maailman mittakaavassa Jos kotimainen liha menee boikottiin, siitä on enemmän vahinkoa kansantaloudelle kuin hyötyä ilmastotekojen kannalta.
VastaaPoistaRiistaa ja villikalaa kannattaisi suosia, ne ovat ainakin saaneet elää lajityypillistä elämää.
Jos haluaa vähentää/lopettaa lihansyömistä niin hieman pakostikkin kotimainen liha menee boikottiin tai ainakin sen syönti vähenee. Ainakaan sitä lihansyöntiä ei kannata lisätä.
PoistaAamen limut ja karkit! (Kotimainen tai fair tray-sokeri taitaa olla ok vai elänkö nyt omassa kuplassani?) Ja miten paljon on karkkeja, mihin on käytetty eläinperäisiä aineita! Tuli ihan yhtä ällikällä lyöty olo kuin siitä, ettei viinit ole vegaanisia... Onneksi etenkin irtokarkkihyllystä löytyy myös vegaanisia vaihtoehtoja!
PoistaMutta joo, minä olen varmaan viimeiset 15 vuotta käyttänyt luomumaitoa (ja viimeiset vuoden vapaan lehmän maitoa) ja sitä lähtien kun luomuliha tuli kauppoihin, ostanut sitä. Ja kotimaista, tietenkin. Mutta nyt kyseessä on siis juurikin lihan ja eläinperäisten tuotteiden vähentäminen, sekä eläinten että ilmaston takia :) Kyllä mä tuota maitoteollisuutta oikeasti olen joutunut miettimään paljonkin. Kun se maito oikeasti kuuluu sille vasikalle.
En onneksi pidä riistan mausta koska en yllättäen ole myöskään metsästyksen suurin kannattaja :D Vaikka toki esimerkiksi peurakantaa tulee vähentää täällä meidänkin alueella, mutta ehkä pitäisi sitten jättää se niiden talviruokinta tekemättä... Ei tarvitsisi silloin myöskään ihmetellä, miksi peurojen luontainen saalistaja, susi, tulee ruuan perässä yhä lähemmäs asuinalueita... En myöskään tippaakaan arvosta tätä raivokasta supikoirien vainoa - olkoonkin haitallinen vieraslaji mutta asiat voi hoitaa monella tapaa - kun päästetään vain koirat perään ja se on sillä taputeltu. Tai ammutaan pesimäkaudella tai pidetään eläimiä loukuissa päiviä... Ei vaan mahdu mun maailmankuvaan tämä.
Villikalaa varmasti tulisikin suosia, jos kalaa haluaa kannattaa! Kalapuikkojen ystävänä voin suositella muuten Särki Järvikalapuikkoja. Niiden syömisen pitäisi oikeasti olla melkein ilmastoteko!
Kiitos kommenteistanne :)
"En myöskään tippaakaan arvosta tätä raivokasta supikoirien vainoa - olkoonkin haitallinen vieraslaji mutta asiat voi hoitaa monella tapaa - kun päästetään vain koirat perään ja se on sillä taputeltu. Tai ammutaan pesimäkaudella tai pidetään eläimiä loukuissa päiviä... Ei vaan mahdu mun maailmankuvaan tämä."
PoistaNyt on pakko kohottaa kulmia tälle kommentille. :) Me pyydetään supikoiria, vuositasolla reilu sata. Yksikään supikoira ei koe kuvailemaasi loppua, vaan kun koira löytää eläimen (99% todennäköisyydellä luolasta), se pitää supin paikallaan haukkumalla. Supi ammutaan välittömästi kun päästään läpi. Koira ei saa repiä sitä, eikä aiheuttaa muutenkaan ylimääräistä kipua. Kaikki saaliseläimet lopetetaan asianmukaisesti heti, kun ne saadaan näköetäisyydelle ja tilanne on turvallinen kaikille osapuolille. Monta on jäänyt lopettamatta ja päästetty jatkamaan matkaa.
Myöskään peismäkaudella ei ammuta eläimiä, vaikka se luvallista olisikin. Ei ole aiemminkaan lopetettu, eikä nytkään. Niillä on pesimärauha yhtälailla kuin on joulurauha. Loukkueläimet käydään lopettamassa päivittäin, samalla kun loukkuihin vaihdetaan tuoreet roippeet. Esimerkiksi mäyrät ja ketut vapautetaan poikkeuksetta loukuista, vaikka niitä tulee jonkun verran muun metsästyksen oheistuotteena.
Luonnollisesti, valtaisaan joukkoon mahtuu monenlaista kulkijaa, mutta satoja tuttuja metsästyspiireissä tuntevana väitän ajatusmaailman olevan enemmän se mitä minäkin edustan.
btw, viinejäkin on iso kasa vegaanisina. :) Mun lempparia on Sileni Cellar Selection Pinot Gris.
Kiitos kommentistasi! Ja kiitos kun jaoit, miten teillä toimitaan. Kuulostaa huomattavasti reilummalta. Nämä minun kuvailemat jutut, erityisesti koiran päästäminen perään, on valitettavasti vielä ”eläinihminen” tekosia ja aivan kuvottavia.
PoistaMutta arvostan, että tulit kommentoimaan! Kuulostaa lohdulliselta nuo toimintatavat.
Täytyy kokeilla viinisuositusta! :)
T. Jilla
Ihanat kuvat, varsinkin kissakuvat.
VastaaPoistaOletko ajatellut pitää oma pikkulaumaa kanoja? Saisit kananmunia, taatusti lähituottettuja ja onnellisista kanoista . Suomenlampaita pidetään todella hyvin ja eettisesti. Mun mielestä sen liha voi hyvällä omatunnulla syödä, koska ovat saaneet elää niin luonnollisesti ja hyvin. Ja koska lampaat laiduntavatkin, ovat luonnon monipuolisuudelle hyväksi.
Kiitos Maria!
PoistaOlen kyllä ajatellut ja oikeastaan haaveilenkin kanalaumasta puutarhassa, olisi aika tunnelmallista :) Mutta yhtään lisää eläimiä en ota, sillä haluan hoitaa eläimet tip top enkä tälläkään hetkellä hoida hevosiani ihan niin hyvin kuin haluaisin. (Tosin monet näistä jutuista mitä hevosilleni haluaisin tarjota ovat kalliita eivätkä siksi mahdollisia mutta toki niiden kanssa voisi aina viettää enemmän aikaa ja poden siksi huonoa omaatuntoa.) Siksipä en voi ottaa yhtään eläimiä lisää. Jos olisin miljonääri ja saisin kaiket päivät olla kotona, ottaisin ainakin kanoja ja ehkä myös alpakoita ja mahdollisesti lampaita :D En toki tiedä mitä niillä tekisin.
Mä olen myös käsittänyt että lampaat ovat monesti ihan siellä parhaiten pidettyjen eläimien joukossa, mutta se karitsan syöminen ei tunnu enää oikealta. Mutta tuo Suomenlampaiden villa on mielenkiintoista, siitähän sanotaan että se on aivan erityisen pehmeää ja vastaakin noita hienoimpia villoja!
Kiitos että uskallat nostaa esiin näitä vastuullisuusjuttuja! <3 Omien tapojen ja yhteiskunnassa yleisesti hyväksyttyjen toimintamallien tarkastelu tekee välillä kipeää, mutta hienoa että monet uskaltavat kyseenalaistaa. Jokaisella on toki omat arvonsa, toinen asettaa etusijalle kotimaisuuden ja toinen esim. eläinten kärsimysten vähentämisen, ja keskustelu voi toisinaan olla haastavaa, kun ihmisillä on niin monenlaisia käsityksiä eettisyydestä ja vastuullisuudesta. Jokainen vetää rajansa itse ja kompromisesseja joutuu varmasti jokainen tekemään, mutta minusta on tärkeää aika ajoin näitä rajojaan ja omia käsityksiään tarkastella, kuten olet tehnyt.
VastaaPoistaJännä miten tuo kotimaisen lihan puhtaus on iskostunut ihmisten mieliin (osa kommenteista yllä). Sehän kai viittaa siihen, ettei eläimille syötetä jatkuvasti varmuuden vuoksi antibiootteja (jos joudutaan syöttämään sairauden vuoksi, maitoa tai lihaa ei voi tietyn ajan sisään käyttää) ja salmonellatartuntojen ym. tarttuvien tautien vähäisyyteen (hyvä juttu elintarvikkeiden kannalta, toki myös eläimille). Mutta kun itse olen aikanaan työskennellyt sikalassa, lypsykarjatilalla ja nähnyt lattiakanalasta uuteen kotiin haettuja kanoja, ei "puhtaus" ole sana, jolla niiden pitoa kuvailisin... Omatuntoni on puhtaampi, kun en syö eläinperäisiä ruokia (eläinten hyvinvointi ja oikeudet). Jos priorisoisin ilmaston tärkeimmäksi, saattaisin syödä villikalaa, ja luonnon monimuotoisuuden nostaminen arvoissa tärkeimmäksi taas voisi mahdollistaa satunnaisen perinnebiotoopeilla laiduntaneen naudan tai lampaan lihan syönnin. Ei ole aina helppoa asettaa arvojaan sopimaan rinnakkain. Koska arvostan korkealle sekä eläinten että luonnon hyvinvointia, en syö eläinperäisiä tuotteita, mutta esim. käytän mielummin tekokuitujen sijaan second hand villavaatteita ja on minulla jokin suomalaisesta luomulampaan villasta valmistettu vaatekin... Mutta eipä kai kukaan ole väittänytkään että elämä olisi pelkkiä helppoja valintoja... :)
Tosiaan, lemmikit ja "harraste-eläimet" eivät ole helppo aihe nekään. En sulje pois mahdollisuutta, etteikö minulla joskus voisi olla (kasvinsyöjä) eläinkaveria, sen verran olen kai itsekäs. :) Ilman toisenlajista seuraa elämä on jollain tapaa tyhjää. Eläimen "omistamista" ei tämän tyhjyyden täyttäminen tietenkään vaadi.
Kiitos kommentistasi Siina! Oikein pisti pohtimaan omiakin valintoja elämässä, tosi hienosti kirjoitit.
PoistaHevosten pitoa olen aiemminkin miettinyt, no jos niitä vain pitää pihankoristeena, mitä järkeä, mutta kuinka eettistä on sulkea ne karsinaan tai ratsastaa... Ja aina kun eläintä käytetään maineen ja mammonan tavoitteluun nousee kysymykset eläinten hyvinvoinnista ja ainahan se eläin ei valitettavasti ole ykkössijalla... Kompromisseja... Vaikeita juttuja! Toisaalta jos hevosia pitää, ja älykkäitä eläimiä kun ovat, miksei niille voi opettaa ratsuna olemista ja muita "temppuja". No, tämä nyt on vain tällaista "ääneen" pohdiskelua, ei varsinaisia mielipiteitä tai kantoja. Hyvinhän nämä peruspollet saavat elämänsä viettää ja tyytyväisiltä näyttävät. Toki varmasti jokainen, hevosten tai muiden lemmikkien kanssa toimiva voi aina miettiä, mitkä ovat eläimen perustarpeet ja kuinka omaa toimintaa voi parantaa.
Netflixin dokumenteissa on ainoastaan se ongelma, että ne ovat monesti provosoivia ja näyttävät asiasta vain yhden puolen, eivätkä kokonaiskuvaa. Myös moni niissä esitetty asia ei päde Suomessa (etenkin Cowspiracy-dokumentissa esitetyt asiat), joten en käyttäisi niitä minään lähteenä tai ainoana oikeana totuutena.
VastaaPoistaEn kuitenkaan puolusta lihansyöntiä hullun kiilto silmissä. Se on totuus, että lihaa syödään ja tuotetaan liikaa. Ihmisten tulisi lisätä vihannesten, kasvisten, marjojen ja hedelmien syöntiä jo ihan terveysnäkökulmasta, mikä suomalaisella perinteisellä jauho-peruna-liha-ruokavaliolla pitäisi ehdottomasti tehdä. Monilta terveysongelmilta voitaisiin siten välttyä. Näen kuitenkin lihansyönnin ihmiselle terveellisempänä vaihtoehtona (tähän ei sisälly mitkään voimakkaasti prosessoidut lihatuotteet, makkarat, nakit jne.) kuin voimaakkaasti prosessoidut "lihankorvikkeet". Oli kyse kummastako prosessoidusta ruuasta vain, en usko kummankaan olevan pitkällä tähtäimellä ihmiselle hyvästä. Ihmisten pitäisi arvostaa ja valmistaa ruokaa mahdollisimman vähän prosessoiduista raaka-aineista, runsaasti kasviksia syöden.