keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Pakkaskuu

ja muutama kuva Clancysta

Nonni, se siitä sitten. Ridakamppeet kaappiin odottelemaan lunta tai kevättä. Meillä on jo toista viikkoa kenttä jäässä. Marraskuun ensimmäisinä päivinä!!! Musta tuntuu, että on jotenkin ironista että kun viimeksi vuosia sitten Torsten asui maneesitallilla, oli joulukuuhun asti plussaa ja kenttä ridakunnossa. Sen koomin pakkaset on saapunut ajoissa... 

Niinä päivinä kun kentällä on ollut edes hieman sulaneita kaarteita ollaan käyty purkamassa energiaa aitojen sisällä. Viikonloppuna tuntui, että ratsastin tikittävällä pommilla, kun nousin parin maastokävelypäivän jälkeen selkään. Se nakkeli niskojaan, otti muutamat kevyet lähdöt ja joutui tosiaan hillitsemään itsensä, ettei olisi vetänyt jättipukkeja ja lähtenyt laukkaamaan :D Niinkuin se teki tällä viikolla juoksutuksessa. Ehtinyt edes kissaa sanoa kun poni läks ympyrälle pukittelemaan ja tekemään tasajalkapomppuja. Että silleen. 

Ratsastuksessa Clancy meni muuten hienosti, niinkuin aina. Vaikka kauempana pellolla levitettiin valtavia valkoisia kankaita mansikoiden suojaksi ja tuuli oli kova. Että jahka se säilyy terveenä, siitä tulee aikamoinen luottoponi. 

Se ei kuitenkaan ole vielä varmaa. Eilen, hieman viiden kilsan metsäkävelyn jälkeen Clancy sai kipukohtauksen tarhassa :(. Viimeisestä kipukohtauksesta on aikaa pian kolme kuukautta ja olin jo melkein varma, että kohtaukset olisivat väistyneet. Mutta ei. Noin tunnissa kohtaus oli ohi ja ponin olo silminnähden helpompi eikä tänään ole ollut huomattavissa mitään normaalia poikkeavaa. Aina silti tylsää, sormet ristissä että oli vain hetkellinen kipu.
 Että ehkä pakkaskenttä ei ole ainoa asia, miksi ridakamat saattaa Clancyn kohdalta joutua pistämään (hetkeksi) hyllylle. Toivotaan ettei se ainakaan pitäisi paikkaansa!

10 kommenttia:

 1. Hienolta Clancy näyttää. Lumesta ja pakkasesta pitävänä odotan innolla lunta ja oikeaa talvea. Toivon mukaan sää pysyisi kylmänä, jotta se lumi tulisi ja pysyisi maassa. Tai sitten toinen ikävämpi vaihtoehto on, että on kylmää, mutta lunta ei tule juurikaan :(.

  Kummalliselta kuullostaa Clancyn kipuilu. Toivon mukaan selviää syy, vaikka hevosen kokoisen eläimen kohdalla voi se syy jäädä selviämättä, vaikka kuvattaisiin ja tutkittaisiin päästä kavioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä odotan kyllä myös sitä lunta, heti pluskelien jälkeen. Että jos ei voi olla plussan puolella niin sitten lunta.

   Niinhän se on, aina löytyy mysteerisairastajia joiden oireilujen syyt ei ikinä selviä, toivottavasti Clancy ei ole yksi niistä.
   T. Jilla

   Poista
 2. En tiedä oletko jo aikaisemmin kuullut saman neuvon, mutta entisellä hevosellani IBD oireili juuri samalla tavalla. Hevonen sai todella kivuliaita ja lyhytkestoisia ähkykohtauksia jotka menivät kuitenkin nopeasti ohi ja näitä ilmeentyi nimenomaan pakkasella jostain syystä eniten. Suolistotulehdus parani hyvin kortisonikuurilla ja hevonen oli pitkään kisakäytössä sen jälkeen, myöhemmin lopetettiin muista syistä. Aina sen kanssa sai kuitenkin olla todella tarkka esim. juomisen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos kommentistasi. Kuulostaa kyllä ihan samanlaisilta oireet kuin Clancylla. Se on niin kumma juttu! Kesällä se söi tulehduskipulääkekuurin, juuri siksi että arvuuttelin voisiko sillä kuitenkin olla pitkittynyt suolistotulehdus, mutta kortisonia ell ei kirjoittanut koska verikokeet eivät viitanneet mihinkään tulehdukseen, vaikka ne otettiin useampaan otteeseen.
   Täytyy katsoa pitäisikö kuitenkin miettiä uudestaan kortisonikuuria jos kipukohtaus uusiutuu. Meillähän niitä on tullut kesät talvet, ilman että olen löytänyt mitään muuta syytä kuin jollain tavalla häiriintyneen ja erityisherkän suoliston.
   T. Jilla

   Poista
 3. Voi kurja noita kipukohtauksia! :(

  Vähän samaa mietin kentän osalta - muistan kun maneesitallilla on ratsastettu jouluaattona priimakuntoisella kentällä... ja nyt sitten ekana syksynä maneesittomalla tallilla kenttä on koppuraa jo marraskuun alussa. :D No eihän sitä tiedä miten kelit tässä vielä vaihtelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, nyt on kyllä ironiaa ilmassa 😅 Toivotaan että kelit muuttuu pian suotuisammaksi myös meitä maneesittomia ajatellen... t. Jilla

   Poista
 4. Heippa! Tehän kannatte hepoille tarhaan lämmintä vettä aika ahkerasti? Näin olen ainakin ymmärtänyt :) Mutta kipuilu kuulostaa vähän siltä, mitä kylmän veden juominen voi aiheuttaa. Tämä nyt tuli vain mieleen, koska se olisi varmaan ratkaisuna helpoimmasta päästä ja vähiten huolestuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kyllä oikeastaan kanneta (aamulla ja seuraavan kerran iltapäivällä ja vain pakkasella) mutta kipukohtauspäivänä ihanan lämpimän veden minkä aamulla tarhaan kannoin oli tietysti pitänyt päivän aikana kaataa. En siis tiedä, onko se kaadettu heti kun auton perävalot poistuivat näkyvistä vai juuri ennen kuin tulin kotiin. Koko syksyn saavi on saanut olla rauhassa 😅 Mutta sitten ponit saivat tietysti haaleaa vettä heti ihan kohtuullisesti, ja lenkin jälkeenkin joivat hyvin. Eli voihan se olla epämääräisestä juomisestakin, mistä sitä tietää. Mutta kun kantovesi on joka oikeassa, on melko helppo seurata juomista, onneksi. Makuvedet lopetin paukkupakkasia lukuunottamatta ja sillä ei ole ollut vaikutusta ainakaan viime talvena.

   Poista
 5. Toivottavasti kipuilut jäivät yhteen kertaan! Minullekin tuli mieleen tuo juomavesi, eli että juoko poni tarpeeksi (helteellä / pakkasella)? Esim. jos ei kylmä vesi maistu? Eri talleilla olen törmännyt erilaisiin tapoihin varmistaa riittävä veden juonti (vapaasti tarjolla mutta lisäksi juotto ämpäristä, lämmintä vettä, johon lisätty suolaa, hunajaa tai melassia tai useampaa näistä). Kuten yllä todettiin, tällainen olisi suht helposti ratkaistavissa, mutta jos nää kikkailut on jo käytössä, niin sitten ei toki näistä ole apua jos kipukohtauksia silti esiintyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juomavesiä on kyllä mietitty vaikka ja mistä kulmasta, mutta jos talviaamuisin en ole vielä ehtinyt vaihtaa ja laittaa lämmintä vettä, tulee Clancy Torstenin jälkeen juomaan jäävettä ihan mielellään eikä sillä ole ollut yhteyttä kipukohtauksiin.... Ja pääsääntöisesti sen ei tietysti tarvitse juoda jäävettä. Tosi hankalaa! T. Jilla

   Poista