maanantai 9. lokakuuta 2017

Iloa työstä

ja sohvasta


Kolmen kuukauden ajan illat on istuttu keittiön tuoleilla. Tänään sitten riitti ja meille muutti Torista ensimmäinen vastaantullut Ektorpin sohva :D  Ei sillä, että siinä olisi yhtään aikaisemmin ehtinyt istua (ja varsin vähäiseksi taitaa jäädä seuraavinakin viikonloppuina sohvailut), koska viikonloppu on vietetty tallilla. Valitettavasti ei ihan vielä Torstenin kotitallilla, mutta koko ajan edistytään. Torsten ei tietysti tätä ymmärrä ja on varsin loukkaantunut, kun omistaja luuhaa vieraalla tallilla eikä kerkeä hänen luokse ollenkaan. Loppukuusta todennäköisesti vielä vähemmän, koska karsinapaikka on irtisanottu eikä loputtomat vesisateet juuri auta meidän projektia muuttaa läpimärkää peltoa kuivaksi tarhaksi. Tai maalata siirtotallia ulkopuolelta, mikä nyt ei ehkä olisi ollut ihan pakollista, ellen olisi jo raapinut vanhaa maalia pois. Olisi kannattanut katsoa sääkarttaa ensin ;D No, se siitä remonttihöpinästä, viikonloppuna talli sai kuitenkin sisälle raikkaan maalin ja ehjiä lautoja ja kaikkea pientä. Kumimattojen jynssäykseltä säästyttiin, tuolla ne on vesisateessa saanut joa aikamoisen pesun. Hah-hah. 
Sohva oli pakko testata heti. Päiväunet iltasella, ne on parhautta! Ja TV josta näkyy kanavat eikä se ole lattialla. Wohouu, meillä on jo kaksi huonetta "kalustettu" ;D


Kuvat viime viikon treenistä.

Parhautta on tietysti Torstenkin, joka monen vapaapäivän jälkeen pompotteli tänään kentällä menemään niin tyytyväisenä ja rennon letkeänä. Onneksi se on tuollainen työllä palkittava poni, sitä ei varmasti koskaan voisi vain jättää seisomaan. Tai sanotaanko, että aika paljon saisi aivojumppaa päivien kuluksi kehitellä, Torsten on omalla tavallaan varsin perinteinen, nöyrä ja miellyttämishaluinen suomenhevonen joka tarvitsee elämäänsä työtä tai mielekästä tekemistä. (Huvista puhumattakaan!)
Näin muutaman vapaapäivän jälkeen työt selkeästi piristää sitä, se on aina niin tyytyväinen kun tietää että nyt lähdetään hommiin. (Paitsi jos kentällä junnaa liian monta päivää putkeen, mutta se nyt on meille aika harvinaista.) Töissä tekee just mitä pyydetään pienellä spookailylla varustettuna ja töiden jälkeen kävelee loppukäynnit maastossa kuin isommankin siittolan halutuin ori. Kaikessa vaativuudessaan, on se vaan niin hieno. Upea ystävä ja harrastuskaveri. Ohessa pari videotakin päivän jumpasta. Jatkamme siirtymisten harjoittelua :PToivotaan sateentonta viikkoa. Enempää ei edes uskalla toivoa 🌞

Ps. Instaan jo laitoinkin pienen kuvan tallin sisäväreistä, tässä sama photo niille ketkä eivät vielä ole nähneet - siitä tulee niin kiva! 

21 kommenttia:

 1. Vaatiko teillä siirtotalli rakennusluvan? Meillä on myös talliprojekti menossa, joten seurailen innolla teidän puuhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatii, käsittääkseni se ei ole edes kunnasta kiinni vaan ihan koko Suomessa vaaditaan. Kivaa kuulla että sielläkin rakennetaan - tosin näiden kaatosadepäivien aikana on tullut mietittyä että miten ihmeessä projektin saa tässä aikataulussa valmiiksi 😂 Mutta hyvä siitä silti tulee, onneksi on paljon osaavia ihmisiä ympärillä. Tsemppiä teille tallin rakentamiseen! :)

   Poista
  2. Korjaan. Ei vaadi siirtotalli automaattisesti rakennuslupaa, joissakin kunnissa katsotaan asiaa tilakohtaisesti (haja-asutus/taajama) ja siitä riippuu myös luvan tarve.

   Meille saisi laittaa hyvinkin vielä siirtotallin ja jos menee yli 12 m2, riittää silloinkin vielä toimenpideilmoitus. Alle 12 m2 siirtotallin saisi laittaa tälle tilalle ihan keneltäkään kysymättä.
   Kävin tämän keväällä selvittelemässä rakennusvalvonnassa ja katsottiin ihan meidän tilakohtaisista kaavoitusmääräyksistä.

   Kannattaa siis ottaa yhteys oman kunnan viranomaisiin ja kysyä. Tietenkin asiaan vaikuttaa myös se, minkälaisilla perustuksilla rakennus on ja onko se ns. piharakennus vai peräti asuinrakennus. Ja toki tontilla jo olevan rakennuskannan määrä asiaan vaikuttaa.

   Hienot värit olet valinnut, royal blue on aina upea.

   Poista
  3. Kuka eläinrääkkääjä rakentaa yhden hevosen siirtotallin, enempää hevosia ei 12m2 saa laittaa, hevosen karsinan minimikoko on 9 m2. Hevosella kuuluu olla lajitoveri seurana.

   Poista
  4. Hmm, nojoo, mä itse asiassa olin saanut sen käsityksen että kaikkiin siirtotalleihin tarvitaan rakennuslupa lähinnä noista siirtotallien valmistajien sivuilta, missä useimmissa lukee, että muista hankkia lupa, jossain vielä taisi lukea että on pakollinen. Varmaan koskee näitä normikokoisia, tuo 12 neliötä on kyllä tosi pieni. Niinkuin kahdelle miniponille hyvä ;D Meillä kaksi ihan normi yhdeksän neliön karsinaa ja käytävä, ja meillä kyllä kunnasta vaadittiin lupa. Tyyliin leikkimökillekin, jos sellaisen haluaisi pihaan laittaa :D

   Poista
  5. http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?id=743&kieli=3
   "
   RAKENNUSLUPA Sivun tulostus
   Siirtotallit ja rakennuslupa
   Tiesithän, että myös niin kutsutulle siirtotallille on haettava rakennuslupa kunnan rakennuslupaviranomaiselta? Siirtotallin yhteydessä on oltava tiivispohjainen lantala, joka on mitoitettu pääsääntöisesti 12 kuukauden aikana tuotettavalle lantamäärälle."


   Missähän kunnassa voi laittaa siirtotallin ilman rakennuslupaa? Tuntuu uskomattomalle että joku laittaa yhden hevosen siirtotallin ja vielä luvatta?

   Poista
  6. No huoh nyt taas.
   Mulla on tallissa poneilla 12 neliöiset karsinat kullakin (ja lantala-asiakin on ihan kunnossa), mutta tätä siirtotalliasiaa selvittelin keväällä kun uuden kanalan meinasin pihaan laittaa ;-)
   Ainakaan täällä Joensuun maaseudulla rakennuslupaa ei kaikissa tapauksissa edellytetä, oli rakennus kanalana tai ponitallina. Taidan jättää nämä kommenttini jatkossa pois kokonaan. Sori tästä Jilla, kivaa remppaa teille :D

   Poista
  7. Markkinat on tietysti pullollaan noita pienien karsinoiden siirtotalleja joista varmasti osa luvatta, että siinä mielessä hevosihmisistä voi uskoa vaikka uskomattomalta tuntuukin.

   Meillä Torsten on asunut tällä hetkellä 8,5 neliön karsinassa, se kyllä menee mutta odotan kovasti että joskus pääsen oikeaa tallia rakentamaan, samaan tyyliin kuin eira teillä, 12 neliöö vähintään ;)

   Mutta kovasti vaihtelee näiden piharakennusten (ei kyllä ehkä varsinaisesta siirtotallista voi puhua :D) lupa-asiat. Joissain asioissa vaan mennään ihan naurettavuuksiin asti tiukoilla säädöksillä ja sitten on ihan sama, rakentaako hevoselle yhdeksän neliön tarhan. Vaikka täytyykin sanoa, että meidän kunnassa ei ole "minimi" pinta-alaa hevosten pidolle, vaan kaikki katsotaan tapauskohtaisesti, myös siis isot tilat. Ja hyvin tiukkana olivat siitä, että hevosilla tarpeeksi ulkoilutilaa. Pisteet siitä heille, vaikkei mikään laki heidän takana seisokaan!

   Ei harmaita hiuksia kenellekään jooko :) Keskustelua on tietysti aina hyvä olla, hevoset kun eivät sitä puolestamme hoida.

   Poista
  8. "Kuka eläinrääkkääjä rakentaa yhden hevosen siirtotallin, enempää hevosia ei 12m2 saa laittaa, hevosen karsinan minimikoko on 9 m2. Hevosella kuuluu olla lajitoveri seurana."

   Esimerkiksi pihaton yhteyteen voi ottaa yksikarsinaisen siirtotallin sairaskarsinaksi. Tilanteita on erilaisia :)

   Poista
 2. Torsten on vaan näyttävä hevonen. Ihailen tuota tahtia joka ei riko edes spooky-hetkissä ja sinun istunta <3, kaunista, eleetöntä, mutta uskallat silti vaikuttaa. Siirtotallin väritys on varsin sopiva suomenhevosen kodiksi, isänmaallinen,raikas. Hyvälle näyttää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi <3
   Tänään Torsten muuten käytti maastossa joka syksyisen "olen crazy villiponi"-kortin ja pukitteli, pakitteli, keuli ja sikaili ihan kunnolla :D Kyllä huomaa että ilmat viilenee, tarhassa ei yksin liikuta ja nyt (onneksi!!!) on tullut kaatosateita pakoon sisälle hieman aikaisemmin iltaisin. (11 tuntia ulkoilua luulisi riittävän.) Noh, kunnon dressagetreeniä vaan huomenna niin pääsee purkamaan energiaa vähän johonkin järkevämpään!

   Poista
 3. Nyt tekee mieli sanoa meille suokkiruunan kanssa tunneilla hoettu, "enemmän laukkaa" :)Onkohan toi maatamyöten justjajust-laukka suokkiruunien perusmoodi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, Torsten näytti tänään maastossa sen verran isoa ja ilmavaa laukkaa että kyllä se sieltä löytyy, tosin kentällä ei keskitytä juoksemaan :)

   Poista
 4. Vau, talli näyttää hienolta!

  Hyvännäköistä menoa kuvissa ja videolla. Ratsastat tosi kauniisti. Taidat ratsastaa paljon ilman satulaa? Saako tiedustella onko tähän joku syy vai ihan muuten vaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallista tulee kyllä ihan kiva, noin niinkuin ilman mitään luxusta olevaksi siirtotalliksi :D

   Ja kiitos. Meen aikalailla puolet ja puolet, satulalla ja ilman. Mitään varsinaista syytä ei ole, tuntuu että pystyn vaikuttamaan hevoseen ehkä hieman paremmin. Toisaalta viime viikolla menin lähes kaikki treenit satulalla ja kun oikein keskittyi omaan lantioon ja kylkiin ja niiden suoristamiseen, niin hyvin meni satulallakin :D Torstenilla on myös tosi kiva selkä mennä ilman penkkiä!

   Poista
 5. Joko Torsten on löytänyt kaverin tulevaan talliin? ;)

  Aivan ihanan näköinen talli, tosi kivat värit! Innolla odotan kuvia sitten kun saatte paikat valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti! Meillä on tosi kivoja kaverikandidaatteja, toivottavasti kaverit ovat sitten samaa mieltä kun tapaavat ;)

   Ja ehdottomasti kuvia! Tosin en enää odota niin kovin innokkaasti, että paikat saadaan valmiiksi just nyt heti. Miten voi olla mahdollista että koko kuukauden sademäärä on tullut kuun 10. päivään mennessä, tää on niin huonoa tuuria ja ihan pyllystä!! :D

   Poista
 6. Jossain blogeissa on ollut nyt niitä "elämäni aakkoset" postauksia, joten jos tekisitte tännekin? Vaikka Torstenin "silmin" (tai sitten sinun, jos Torstenin listalla on pelkkiä porkkanoita..).

  Ihana Suomi 100v talli teille tulossa! Onko jollain seinällä sitten suomenlippu ja toisella suomenhevonen maalattuna? Vois olla ainakin Torstenin mieleen sellainen. ;)
  Millaisia ohjelmia katsot tv, onko jotain lemppareita teille? Tai katsotteko enemmän jännitys ohjelmia vai jotain "hömppä" ohjelmaa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voisi olla hauska, luulen että Torstenin listalla olisi paljonkin muutakin kuin porkkanoita ;D

   Tallista tulee kyllä ihan kiva, vaikka vähän tällaisena kermapeppuna mietin miten selviän ilman juoksevaa vettä :D No, eiköhän se mene ihan hyvin. Maalaamiset on nyt vähän jäissä - koska taivaalta sitä vettä kyllä tulee, koko ajan...

   Hmm, ei mulla varsinaisesti mitään lemppariohjelmaa ole, hömppä on hauskaa :) Aika usein olen teeveen ääressä kun sieltä tulee Remppa vai muutto, se on aika miellyttävä ja pääsee tirkistelemään moniin kauniisiin koteihin. Muuten tulee katsottua mitä milloinkin näkyy, meillä oli tässä muutama päivä kun vain Ylen kanavat toimivat, no se ei haittaa kun heillä on niin hyviä draamasarjoja, eli oikeastaan aika kaikkiruokainen olen, tosin salatut elämät ja aika monet suomalaisista viihdeohjelmista jää katsomatta. Epäisänmaallinen :D

   Poista
 7. Hieno Torsten <3 teidän tallista tulee kyllä niiin hieno!

  VastaaPoista