torstai 5. tammikuuta 2017

Pakkaspäivän höyryt

lounastauolla
Upeat olivat lounastauon maisemat tänään - olisin voinut hyppiä riemusta (tai pienen viiman aiheuttamasta kylmästä) kun kamera oli kerrankin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Sula vesi höyrysi merisavuna pakkasessa taianomaisella tavalla ja kaukaa mereltä nousevat pilvet saivat horisontin näyttämään epätodelliselta. Harvoin saa olla todistamassa tällaista sääilmiötä! Ihan hyvä niin, sillä sormet jäätyivät kameraan kiinni sekunteissa; vaikka pakkasasteita oli piirun verran alle parikymmentä, teki merituuli ilmasta paljon kylmemmän oloisen. Toisaalta kun istui sisällä lämmönlähteen ääressä ja katseli aurinkoa, pystyi melkein tuntemaan valon lämmittävän vaikutuksen ;) Ja että muutamalla minuutilla pidentynyt päivänvalo on huomattava. Näistä pakkasista kun selvitään niin hyvä tulee. 

Koska tällaisia pakkasia kuitenkin tulee, joka talvi, täytyy yrittää pitää omia höyryjä sisällä. Paitsi jos tällä kertaa tekisin poikkeuksen - on ehkä pakko sanoa, että loimitettu hevonen on myös kunnon pakkasloimen arvoinen. Sopivan sellaisen. Vaikka sitä ei täällä etelässä tarvitse käyttää hyvänä talvena viittätoista päivää enempää. Ja että tällaisina päivinä on ok tehdä poikkeuksia, esimerkiksi lämmittää tallia hevosilla, jos on tarve ja vesiputket uhkaavat jäätyä. En usko että hevoset kärsivät, vaikka tarhaus hieman lyhenee. Toisaalta hevoset eivät myöskään todennäköisesti kärsi järkevästä ulkoilusta - etenkin kun on ne kunnolliset loimet. Ja vaikka olisi kuinka ihanaa käpertyä sohvalle villapeiton alle, niin hevosen aineenvaihdunta ihan oikeasti hidastuu kovalla pakkasella. Ei hikitreeniä keuhkojen vuoksi, mutta kävelyä ja hölkkää suoliston toiminnan vuoksi. Ja extravettä ja heinää, syöminen kun pitää lämpöisenä! Maalaisjärjellä on mahdollista selvitä, myös pakkaspäivistä.

Jatkossa lupaan pitää höyryt vain kuvissa. Ehkä ;)

Jääkaapin kautta toistamiseen tallille - ponit napattiin tänään hetki sitten sisälle, vajaa kaksitoista tuntia tarhailua oli varmasti riittävästi tälle päivälle. Torsten pääsee vielä kuutamokävelylle ja kun illalla myöhään saapuu kotiin voikin mennä suoraan nukkumaan, sillä mitäpä muuta loppiaisena tekisi kuin tallia :) Ihanaa, hevosten täyteistä pitkää viikonloppua sinne, pukekaa lämpimästi päälle! :)

4 kommenttia:

 1. hei millasia ulkoloimia Torstenilla on :) Pitäis uusia omat ja olisi kiva saada vinkkiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Torstenilla on Horse Wearin ulkoloimia sekä yksi bucas.

   HW Mio kiinteällä kaulakappaleella 0 g kesäkeleihin (http://www.reunos.fi/product/521/sadeloimi-horseware-amigo-mio-1-piece-lite--aasj41)
   HW Amigo Bravo irroitettavalla kaulakappaleella 100 g kevääksi/syksyksi (http://www.reunos.fi/product/162/sadeloimi-100g-horseware-amigo-bravo-12-100g-kaulakappaleella-aara16)
   HW Mio kiinteällä kaulakappaleella 200 g (http://nekaxhorsesport.omaverkkokauppa.fi/epages/NekaxHorseSport.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015042107/Products/HW2200)
   Ja sitten kylmiin pakkakeleihin bucaksen 300 g toppis kiinteällä kaulalla, tässä loimessa ei ole mitään vikaa mutta HW istuu ehkä vähän paremmin joten ensi talveksi päivitän tuon parempaan! Ja noista HWn loimista MIO-malli on halpa ja erittäin kestävä, ja koska se on tehty kokonaan yhdestä kankaasta ei päästä vettä sisälle selästä/kaulasta ollenkaan. Voin siis lämpimästi suositella :) Tietysti aina riippuu oman hevosen mallista, tällaiselle edestä melko leveälle nämä ovat istuneet parhaiten.

   Poista
 2. Aivan mahtavia kuvia! Kiitos Jilla!

  Maarit L. :-)

  VastaaPoista