tiistai 11. kesäkuuta 2019

Ei haavan haavaa

Meillä kävi tänään eläinlääkäri tekemässä Clancylle vatsahaavatutkimuksen. Ajattelin, että meillä kaikilla on vatsahaava ihan jo pelkästään 16 tunnin paastoamisen vuoksi - Clancy kolkkasi vielä puolilta öin karsinassaan, hänet on unohdettu! Missä iltaheinät! Onneksi eletään laidunaikaa joten koko päivän syömisen jälkeen ajatus paastosta ei tuntunut omasta mielestä ihan niin kamalalta.


Aamu sen sijaan oli hirvittävä. Ellä tuli 9.30 joten päätin mennä talliin vasta yhdeksältä. Sehän ei varsinaisesti ole poneille uutta, viikonloppuaamuisin nukun aina pidempään kuin arkisin - jolloin menevät vähän ennen seitsemää ulos - mutta silloin iltatallikin on tehty myöhemmin, jotta voi rauhassa nukkua vähän pidempään. 
Mutta että tällaisena arkiaamuna, huonosti nukutun yön jälkeen ryhtyy keittelemään kahvia eikä mene ensimmäisenä toivottamaan poneille hyvää huomenta, se vasta oli outoa! En ehkä voisi olla ilman hevosia. Ja nimenomaan, ilman että ne asuisivat kotona. 

Torsten tietysti ajatteli, että perusJillaa, nukkui pommiin, mutta siinä vaiheessa kun se jäi kaksin Peikon kanssa laitumelle, heräsi viimeisetkin kylän kesälomailijat kun Torsten ja Clancy aloittivat keskustelun, toinen pihalta ja toinen laitumelta. Onneksi piha hiljeni hieman kun Clancy sai ensimmäisen rauhoittavan annoksen ja Torsten joutui jatkamaan huutelua yksinään. 


En ole ennen nähnyt mahalaukun tähystystä ja totesin, että vaikka Torsten olisi mielenkiintoista tutkia (vaikkei sillä oireita täällä kotona olekaan), se ei tod. näk. koskaan suostuisi moiseen ällöttävään tutkimukseen. Clancy hoiti homman hienosti ja seisoi minun ja Tn välissä upeasti. Kuvat Clancyn mahasta olivat kertakaikkisen priimaa eikä yhtään haavaa löytynyt vaikka kameralla tutkittiin pitkään ja hartaasti. 

Tämän melkein tiesinkin, vaikka salaa toivoinkin että vatsasta olisi jotain löytynyt. Mahahaava kun on jotenkin hoidettavissa - joskin en tiedä miten voisin enää luoda stressittömämpää ympäristöä ja parempaa ruokailua, varmaan luopumalla niistä viikonloppujen pitkistä aamuista - mutta nyt ollaan jälleen mysteerin äärellä. Tällä viikolla saamme kuitenkin tietää verikokeiden tulokset, josko niistä löytyisi jotain poikkeavaa. 
Kun Clancy siirtyi vielä raspauksen jälkeen heräilemään karsinaan, oli Torstenin ja Peikon vuoro tulla hammashoitoon. Vieraan ellän kanssa pistin Torstenin domogeelillä unille ja sillä nousi päähän niin että oli tokkurassa vielä kolme tuntia rauhoituksen annon jälkeenkin. Hampaat olivat kaikilla kolmella hyvässä kunnossa. 

Kuvat on muuten tältä keväältä, viimeisimmältä ratsastukselta noin kuukausi takaperin. Clancylla on ollut nyt niin paljon kipukohtauksia että en ole raaskinut sitä juurikaan rasittaa. Työnteko ei kuitenkaan vaikuta kipuiluihin, niitä ei tule enempää vaikka se tekisi töitä. Ja miten se niitä töitä tekeekään, tällä ratsastuskerralla pienellä maiskutuksella raviin sai lisää liikettä! Ei tietoakaan stoppailusta.Alla muutama kuva sisäkuvista.Verikokeiden tulosten jälkeen ollaan toivottavasti viisaampia ja sitten täytyy yrittää laajentaa ajattelumaailmaa vian löytymiseksi. Jotenkin sitä kuitenkin aina ajattelee pahimman mahdollisen skenaarion kautta, että sairaus jää mysteeriksi, jolla ei välttämättä ole yhtä onnellista loppua kuin Torstenilla. Torstenin omasta tappotuomiostaan mysteeriontujana on vajaa kymmenen vuotta. Toivotaan, että Clancylla käy yhtä onnekkaasti. Clancy on niin älyttömän viisas, lempeä ja leikkisä, siinä on jotain niin paljon samaan kuin Intossa, että tuntuu ihan kamalta ajatukselta, ettei ongelmaa pystyisi poistamaan. Kaikki kokemukset vastaavista oireista - makoilu, toisinaan piehtarointi, makuulle ja ylös ramppaus, makoilu niin että etujalat on suorana edessä, toisinaan kaikki jalat kohti taivasta, pissaamisasennossa seisominen, hännän heiluttelu, tosi kovassa kipukohtauksessa sykkeen nousu, väsyminen - kaikki kokemukset ovat enemmän kuin tervetulleita ❤️ Vatsassa ei myöskään ole hiekkaa. 

Onnelliset iltalaitumella.

19 kommenttia:

 1. Töhnäpapu virtsa-aukon suulla? Töhnää ”kukkarossa”? Virtsakivet? Onko poissuljettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virtsakiviä epäiltiin (minä) mutta useampi ell oli sitä mieltä että tuskin, kun pissaa kuitenkin normaalisti eikä suihkussa ole mitään vikaa. Syötin kuitenkin muutaman kuurin salmiakkia, vaikka eihän se toki tarkoita että olisivat välttämättä sillä liuenneet. Töhnää ei kuitenkaan ole ja paikkoja on putsattu aikalailla :(

   Poista
 2. Mullakin tuli ajatus jostain feelusta virtsateissä 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä minäkin olen epäillyt (mutta lue kommentti yllä), täytyy kyllä ultrata alue jos verikokeista ei selviä mitään.

   Poista
 3. Ylläolevan lisäksi, suolistotulehdus. Meillä hiekka-episodin jälkeen, mutta voi tulla muustakin. Oireet kuulostaa samalta. Jos haluat, niin voit laittaa viestiä niin kerron enemmän. stallsirkkala(at)gmail.com

  VastaaPoista
 4. Minullekin tuli mieleen pissapuolen ongelmat, ihan virtsatietulehduksesta lähtien. Toinen mahdollinen suolistotulehdus tai muu suolen ongelma. Ultrattiinko suoliston aluetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tiedä voisiko virtsatulehdus olla näin pitkittynyt - kun on selvinnyt että tätä yletöntä makoilua on ollut jo edellisellä omistajalla. Ei ultrattu, mutta se täytyy tehdä seuraavaksi.

   Poista
 5. Hei, kuka eläinlääkäri teillä kävi tähystämässä?

  Ähkylle nuo oireet äkkiseltään kuulostaa, mutta mikä ne aiheuttaa, onpa hankala tilanne.
  Clancy on kuvissa hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kävi Länsi-Uudenmaan hevosklinikalta Anna tähystämässä.

   Ähkynä päivystävä on kolme kertaa käynyt tutkimassa Clancya - kertaakaan ei ole ollut viitteitä ähkylle. Kipukohtauksia voi tulla päivittäin tai olla pari viikkoa taukoa, mutta silloin kun niitä on paljon, olisi hurjaa jos kyseessä olisi ähky.

   Poista
 6. Voi kunpa nyt jotain selviäisi verikokeissa! Kamalaa tuollainen mysteeri, ja kun poni on selvästi kipeä kohtausten tullessa :( "Viisas, lempeä, leikkisä", kuulostaa juuri samanlaiselta kuin oma connemarani <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Connemarat <3 Odottelen ellän soittoa kuin kuuta nousevaa... Ja toivotaan hyviä uutisia!!

   Poista
 7. Tiedän tuon tunteen, kun "toivoo" sitä vatsahaavaa, koska se olisi edes hoidettavissa. Hyvä kuitenkin, että vatsa on puhdas. Monessakin mielessä. Meidän mysteerin diagnoosi lopulta selvisi ja johti aikaiseen hautaan, kun lopulta ei vaan ollut enää mitään tehtävissä. On myös henkisesti niin kovin uuvuttavaa tuo loputon arpominen ja kivun vierestä seuraaminen.Toivon teille parempaa tuuria kaikesta sydämestäni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :( Toivotaan että Clancylla olisi parempi onni. Kyllä se on aina rankkaa, etenkin näin isojen eläinten kuin Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 8. Clancyllä ainakin meillä ollessa ei verikokeissa löytynyt mitään. Mutta monesti pissa haisi, sai pestä reisiä töhnästä pois, itse en kerinyt tutkittamaan sitä, mutta se olis ollut seuraava, toivottavasti Jilla löydän avun. Terveisin Jonna Liukkonen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti nyt löytyisi joku helppo vaiva verikokeista!

   Tuommoista sotkemista ei ole ollut vielä ollenkaan, se on siis hyvä juttu! Ja kipukohtausten ulkopuolella Clancy on täynnä elämää ja valtan hyväntuulinen - naapurin lapsia käy aina uteliaana katsomassa, varmasti ajattelee ttä ennen minullakin oli tuollaisia <3 Tervetuloa katsomaan Clancya ihan koska vaan :)

   Poista
 9. Heinäkuun alussa voitaisiin tulla käymään siellä 😊testaillaan lähemmin.

  VastaaPoista
 10. Annatko monesta purkista sille eri vitamiinejä tai mitä se yleensäkkin syö. Mulla vastaavan kipukohtauksen aiheutti yksi nivelaine. Tämä sama tapaus on myös oireillut yhdestä erästä säilöheinää. On ihan ähkynoireet piehtaroi makaa pitkin pituuttaan maassa kohtaus kestää n. Tunnin ja sen jälkeen taas ihan normaali. Onneksi viime kohtaus oli joskus syksyllä. Tälläkään ei ole hiekkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka. No kuulostaa kyllä ihan samalta. Tunnissa yleensä ohi. Mutta en syötä mitään lisäreitä - alkuun just yksitellen jätin niitä pois, jos olisikin ollut joku niistä. Mutta ei ollut. Vaikea uskoa että olisi heinässä vika, koska on syönyt edellisen vuoden satoa viime kesänä ja nyt tietysti viime vuoden satoa talven yli eikä pakollinen vaihto vaikuttanut. Syö nyt mashia ja kivennäistä. Välillä olen jättänyt mashin pois ja antanut vain pellavaa. No ei sekään auttanut. Ehkä pitäisi jättää pariksi viikoksi kaikki pois. Heinää saavat tupot kun tulevat laitumelta yöksi karsinaan.

   Nythän on niin, että Clancy ei ole saanut yhtään kipukohtausta sitten eläinlääkärin käynnin. Tuskin pelkkä kamera vatsassa kuitenkaan paransi ponia 😂 Mutta ihanaa että sillä on ollut nyt helpompaa.

   T. Jilla (jostain syystä blogger ei päästä mua sisäänkirjautuneena kommentoimaan puhelimella)

   Poista