lauantai 13. lokakuuta 2018

Helsinki Horse Show Jumps Green

Yhteistyössä ympäristöystävällisen hevostapahtuman kanssa


 Tulevana keskiviikkona starttaa Helsingin jäähallilla vuoden arvostetuin hevostapahtuma. Yleisön suosikkitapahtumana viihtyvä show on tunnettu perinteistä sekä taidosta tarjota katsojille jotain uutta.
Tänä vuonna Helsinki Horse Show Jumps Green.  

Edelläkävijänä Helsinki Horse Show on luonut kiinnostavan, ekologista tarkastelua kestävän, luontoa kunnioittavan ja vähemmän kuormittavan tapahtuman jota saapuu seuraamaan kansainvälisen liiton FEIn edustaja. Ympäristöasiat kiinnostavat maailmanlaajuisesti. Kuinka ympäristöystävällinen tapahtuma toimii? Miten tapahtuman luontoa kunnioittava ideologia käytännössä tarkoittaa ensimmäisenä vuonnaan?


(c) Satu Pirinen

Horsepoweria! Fortum HorsePower vastaa tapahtuman kuivike- ja lantahuollosta. Jo viime vuoden show pyöritettiin 100 % hevosenlannalla tuotetulla sähköllä ollen näin ollen maailman ensimmäinen ainoastaan horsepowerilla sähköistetty hevostapahtuma. Siinä on jo yksistään sellainen määrä ekotekoa että harva tapahtuma pystyy samaan!

Rakas Itämeremme, jota pitkin maailmanluokan ratsukot seilaavat Helsinkiin kilpailemaan, on valitettavasti yksi saastuneimmista meristä koko maailmassa. Horse Show oli mukana elokuussa järjestetyssä Run Fest-tapahtumassa ja lahjoitti siitä kertyneet tuotot John Nurmisen säätiölle avustaakseen arvokkaassa Itämeren pelastamistyössä. Säätiön sivuilla on HSn Itämeri-laskuri. Oletko jo testannut, kuinka monta ämpärillistä levää sinä tuotat rannoille vuodessa?

Urheilutapahtumassa on syytä pitää nesteytys kunnossa; kaukaakin tuotettu pullovesi on so last season! Horse Show tarjoaa kaikille ratsastajille sekä toimihenkilöille juomapullot, joihin suositellaan täytettäväksi erinomaista suomalaista vesijohtovettä. 

Digitaalinen aika on täällä nyt - miksi printata enää kasoittain lähtö- ja tuloslistoja, kun kaiken saa kätevästi digimuotoon? Ja ei huolta, jos akku tuntuu loppuvan päivän aikana kesken. Fortum tarjoaa ympäri Jäähallia puhelimien latauspisteitä katsojien käyttöön. Paperin käyttöä on vähennetty ottamalla käyttöön mm. sähköpostiliput.

Kulisseissa ja tallialueella pyörii logistisissa töissä sähköllä käyvät lava-autot jotka siirtävät tapahtuman kalustoa, purupaaleja sekä kaikkia muita tavaroita, myös areenalla.

Kierrätys on päivän sana; myös Horse Show kierrättää jätteet. Mainostajien taulut ovat PVC-vapaita, paperit ekologisia, viini luomua ja ratsastajille tarjotaan polkupyörät, joilla on helppo kulkea hallin ja hotellin väliä. Aika hyvin ensimmäisen vuoden vihreänä hevostapahtumana, vai mitä?

Horse Shown omilta sivuilta voi käydä lukemassa lisää HIHS Jumps Greenistä

Kuva Chia de Gracia.

Horse Show on ratsastuskilpailu joka syntyy monien eri yhteistyökumppaneiden taidonnäytteenä. HIHS onkin haastanut kaikki näytteilleasettajat sekä yhteistyökumppanit mukaan ekohaasteeseen. Yllä kuva ekoteosta; Chia de Gracia pakkaa luonnonmukaiset rehut pusseihin muoviämpäreiden sijaan ja pienentää näin hiilijalanjälkeään huomattavasti!

Myös meidät bloggaajat on haastettu kertomaan omasta ekoteosta; ja mikäs sen parempaa, ekologisuus ja ympäristöystävällisyys on lähellä sydäntä! Omaa hiilijalanjälkeä on myös hyvä miettiä edes silloin tällöin, esimerkiksi nyt uusimman ilmastonmuutosraportin jälkeen. Uutisia seuranneena ymmärtää, miten paljon on töitä edessä, jotta ilmastonmuutos saadaan pidettyä kurissa. Se vaatii kokonaisvaltaista elämäntapamuutosta meille kertakäyttökulttuuriin tottuneille.

Horse Showhun saavun lauantaina ja sunnuntaina kimppakyydillä, oma kahvikuppi mukana. Vähän niinkuin lähes joka aamu töihinkin; yksillä bensoilla ja kahvit posliinimukista autossa :) Julkista liikennettä täällä kotikylän peltojen keskellä ei ole joten luotetaan kimppakyydin voimaan. Paikan päällä lähtölistat selataan mobiilisti, harkitut ostokset pakataan kesto- tai paperikasseihin ja omassa laukussa kulkee hanavettä pullossa mukana.

On hyvä tiedostaa yksilönä ja yhteisönä, että hevos- ja ratsastusurheilu on yksi eniten luonnonvaroja kuluttavista urheilulajeista.

Pienilläkin teoilla on merkitystä. Lähde mukaan rakentamaan Helsinki Horse Showsta ympäristöystävällistä ratsastustapahtumaa! Mikä olisi sinun ekotekosi tämän vuoden Horse Showssa? Ensi viikolla starttaa Oma ekoteko-kilpailu HIHSin somessa; palkinto on ainakin mahtava, pysykää kuulolla!

6 kommenttia:

  1. Olipa informatiivinen postaus, hienoa että ympäristöasioihin kiinnitetään huomiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vaan, on ilo tehdä yhteistyötäkin tällaisten tahojen kanssa!

      Poista
  2. Aivan mahtava postaus! Kiitos Jilla!
    Hienoa HIHS! Nyt kun jokainen miettii asioita omalta osaltaan: mitä teen jo nyt ja miten voisin toimia jatkossa entistä ympäristöystävällisemmin ja vastuullisemmin?

    Maarit L. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HIHS on todella tehnyt hyvää työtä, hatunnoston arvoinen paikka!

      Vastuullisuus on hyvä sana, sitä on viime päivinä tullut pyöriteltyä mielessä ja alkuun kirjoitinkin tähän postaukseen omia mietteitä mutta jätin ne lopulta pois. EKO ansaitsee toisenkin postauksen! Niitä on niin valtavasti pieniä ja isompiakin toimintatapoja joita uudistamalla voi asioihin vaikuttaa positiivisesti.

      Poista
  3. Olipa hieno kirjoitus todella tärkeästä aiheesta! Mahtavaa että ympäristöasioihin on alettu kiinnittää huomiota myös ratsastusurheilun parissa. Suurta tapahtumaa on mahdoton järjestää täysin ympäristöystävällisesti, mutta onneksi paljon on tehtävissä sen eteen, että tapahtuma on ekologisesti kestävämpi ja vastuullisempi.

    Minä päätin muutama vuosi sitten lopettaa hevosharrastuksen osittain sen ympäristökuormituksen vuoksi, osin eettisistä syistä. Onkin ilahduttavaa huomata, että ympäristöasiat alkavat nousta esiin yleisemmin ratsastajien keskuudessa. Ihan huippua! Ei varmaan ole tarpeen kaikkien luopua hevosista, mutta uusia käytäntöjä voisi ottaa käyttöön, jotta turhasta luonnon kuormituksesta päästäisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kanssasi ja HIHSilla on tuleville vuosille paljon lisää suunnitelmia luontoystävällisemmäksi hevostapahtumaksi. Tämä ensimmäinen vuosi on kuitenkin jo saavuttanut merkittävää luonnonvarojen säästöä.

      Olen samaa mieltä kanssasi, paljon on töitä edessä koko hevosharrastuksen osalta jotta lajista saataisiin ympäristöystävällisempi. Eettisyydestä puhumattakaan!

      Poista